Šta je novo?

Koju graficku kupiti?

Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
619
Imam Asus P5B deluxe, maticnu plocu, vrisnula stara VGA kartica, pa moram da kupim novu. Koju preporucujete u rasponu od 130 - 180 evra. Pozeljno je da ima pasivno hladjenje, ali nije presudno. HVALA

Nije pametno uzimati jace pasivne grafe zato sto se stvarno mnogo greju, a i preskupe su u odnosu na performanse.

Takodje, posto uskoro izlazi nova generacija grafickih, nisam siguran da je pametno davati vece pare na trenutno aktuelne karte, posto vidim da imas 19" monitor, tebi je sasvim dovoljna neka 4850 ili 4770 (zbog manje potrosnje).

Ako bas hoces nesto skuplje, imas MicroStar ATI4870-MD1G (sa nereferentnim kulerom) za ~13700 din, ali u tom slucaju bi obavezno morao da menjas napajanje, znaci racunaj jos ~60e preko.

Poslednja izmena:
da li ti treba za gaming ili za manje zahtevne stvari?

Ako je za gaming mislim da je sad dobra kupovina ATI4870 za 13.000din, a ako ces neku pasivnu onda recimo ATI4650 (naravno nije a igranje)

Sto se tice jakaih, a pasivnih kartica to ti nikako ne preporucujem.

e bre Vule, slusaj lepo sta ti Peja kaze... tebi je i integrisana dovoljna za CS 1.5 :p

Nije pametno uzimati jace pasivne grafe zato sto se stvarno mnogo greju, a i preskupe su u odnosu na performanse.

Takodje, posto uskoro izlazi nova generacija grafickih, nisam siguran da je pametno davati vece pare na trenutno aktuelne karte, posto vidim da imas 19" monitor, tebi je sasvim dovoljna neka 4850 ili 4770 (zbog manje potrosnje).

Ako bas hoces nesto skuplje, imas MicroStar ATI4870-MD1G (sa nereferentnim kulerom) za ~13700 din, ali u tom slucaju bi obavezno morao da menjas napajanje, znaci racunaj jos ~60e preko.

Sorry, nije azuriran profil masine, imam Samsung T220, znaci 22". Izlazi nova generacija? Mislim, da mi to nece bas mnogo pomoci, obzirom, da mi je PCI-E slot 16x...dakle sta god da ubodem (PCI-E, 2.0, 3.0), radice sa 16x limitom.

Otpala, VGA sa pasivnim hladjenjem. Pitanje oko napajanja, trenutno 400W, Chieftec...koje mi treba?

Poslednja izmena:
Svi PCI-E za sve grafe su 16x, (dobro, ne bas svi, imas i 8x), to nije nikakav limit, i najjace grafe rade na 16x slotovima.
I nova generacija ce takodje raditi na tim slotovima najnormalnije, jer vise od toga, za sada ne postoji.

32x se koristi samo kada imas dva slota za grafe, pa onda svakom slotu ide po 16x, za CF i SLI.
Ne postoji jos uvek pojedinacan slot koji je 32x.

Ako mozes da izdvojis malo vise od 6000 din, pravi izbor bi bio Corsair VX450, sjajno napajanje sa 5 god. garancije, a ako ti je to mnogo, imas OCZ SxS od 500W (mada se neki ljudi zale da im piste/zuje), eventualno LC Power LC6600GP2, ali bih se ja ipak odlucio za Corsa.

Dovoljan ti je 4850 i za 22".

Svi PCI-E za sve grafe su 16x, (dobro, ne bas svi, imas i 8x), to nije nikakav limit, i najjace grafe rade na 16x slotovima.
I nova generacija ce takodje raditi na tim slotovima najnormalnije, jer vise od toga, za sada ne postoji.

32x se koristi samo kada imas dva slota za grafe, pa onda svakom slotu ide po 16x, za CF i SLI.
Ne postoji jos uvek pojedinacan slot koji je 32x.

Ako mozes da izdvojis malo vise od 6000 din, pravi izbor bi bio Corsair VX450, sjajno napajanje sa 5 god. garancije, a ako ti je to mnogo, imas OCZ SxS od 500W (mada se neki ljudi zale da im piste/zuje), eventualno LC Power LC6600GP2, ali bih se ja ipak odlucio za Corsa.

Dovoljan ti je 4850 i za 22".

Skontao za PCI-E slotove, nije frka. Hvala za preporuku za napajanje, Corsair je pravi izbor...sto se tice graficke, hoce li terati to ove nove igre? (uzgred, vise volim nVidia-u).

i manje , ako uracunas Sapphire 4830 sa 800sp

ako voli nv, ima g92 8800gts polovnu za 70 evra.

a to je 250gts.

kartica lepa, velika, jos ako imas slabo grejanje u stanu... milina

Uzmi ili neku gtx260 (imas ih za ~15000) ili polovnu 9800gt(x), davati ~11000 za G90 derivate je suludo.

Ne dolazi u obzir polovanjak. Samo nova kartica...Izgleda da je ova serija GTX 260 pravi izbor u ovom trenutku za 15K dinara.

Pitanje, opet: kako rade nove igre na ovim kartama, i dajte neki konkretan model, da znam sta da jurim tacno.

Na GTX260 sve igre rade super, imas Gainward GTX260 Golden Sample za otprilike te pare, identicna karta se prodjaje i kao Palit Sonic, ali sa 2 god. garancije, dok kod Gain-a imas 3.

Poslednja izmena:
Vrh Dno