Šta je novo?

Koju graficku da kupim?

darrko1984

Poštovan
Učlanjen(a)
30.06.2015
Poena
50
Koju mi graficku preporucujete da kupim a da nije overkill za ovaj moj procesor i da je ne bottleneckuje?
Imam Amd Athlon II x4 635 i 8gb dd3 rama. Do skoro sam imao gigabyte-ovu r7 260x ali je crkla a i od pocetka nesto sa njom nije bilo kako treba pa sam morao da smanjujem frekvenciju da ne bi pucala u igricama. Pa me zanima sta da kupim da bi mogao da teram igre bar u 720p, jer mi je i monitor star skoro deceniju i max rezolucija mu je 1366x760? :)

Svasta tu treba da se menja, polovni monitori 10x bolji,digitalni i sa vecom rezolucijom su oko 50e, ali nema se kesa za sve. Sad je trenutno ovaj komp povezan pored tog monitora na 42inch-ni tv i na njemu se po celi dan pustaju pesmice i crtani :) . Mogu da teram sve to i u 1080p ali retko kad imam prilike da bilo sta cvakam a hteo bih, a zao mi je da dam vise 100e. :) Morace nesto da se uradi preko kredita, neki gtx 1050ti, valjda ce ona da izdrzi jos neku godinu za gejming kad se bude budzila maticna,procesor i kad padne cena ddr4-ke.

Resio sam da menjam celu masinu, na rate preko caleta da se ne zezam. Pa koju maticnu i procesor mi preporucujete da bude zajedno oko 100e moze i malo vise. Ja koliko sam gledao na emmi-ju najjeftinie kombinacije su oko 100e pa me zanima jel valja to nesto. Ovo mi je samo osnova sa sledece budzenje jer ovo vise nema sta da se budzi.
Trenutno imam:
Maticna: ms7599
proc: Amd Athlon II x4 635
ram 8gbddr3 (1stit od 4, i dva od po 2gb) (trebace neki ddr4 od bar 8gb)
hdd: 160wd c: (tu ce da dodje jedan ssd od 120gb)
1tb d:
psu: 550 chieftek (modularno)
i aerocool kuciste koje sam kupio za 15e koje junacki sve hladi i u sred leta.
Ova maticna i procesor mi sljakaju jos od 2010 i to sam ih kupio za 130e,a dosad su mi 3 graficke pocrkale. :)

Poslednja izmena:
Resio sam da menjam celu masinu, na rate preko caleta da se ne zezam. Pa koju maticnu i procesor mi preporucujete da bude zajedno oko 100e moze i malo vise. Ja koliko sam gledao na emmi-ju najjeftinie kombinacije su oko 100e pa me zanima jel valja to nesto.
Naopako - pa sam procesor koji je iole pristojan (2200G) je preko 100€ :trust:

Ako ces bas da cedis budzet, postoji AMD 200GE, pa istrazi malo kako se pokazao na testovima da vidis da li bi ti odgovarao :type:

Poslednja izmena:
Naopako - pa sam procesor koji je iole pristojan (2200G) je preko 100€ :trust:

Ako ces bas da cedis budzet, postoji AMD 200GE, pa istrazi malo kako se pokazao na testovima da vidis da li bi ti odgovarao :type:

Gledao sam nesto po ovim nasim prodavnicama i nasao sam nesto sto bi moglo nekako da sljaka:
AMD AM4 Athlon X4 Quad-Core 950, 3.80GHz 6700din
Asus AM4 Prime A320M-K, DDR4/SATA3/GLAN/7.1/USB 3.1 6245din
Memorija DIMM DDR4 8GB 2400MHz Kingston , KVR24N17S8/8 8100din
GeForce GTX1050Ti Zotac Mini 4GB DDR5, HDMI/DVI/DP128bit, ZT-P10510A-10L 21000din
neki sdd od 120gb 3000din
i to bi sve izaslo 45000 i to na rate.
Razmisljao sam se oko procesora da li da uzmem ryzen 3 2200g ili ili 1300x i cerbersus gtx 1050ti (najvise zbog dva ventilatora) ali to sve je za 10000 din. vise. Ovo je sve da bi mogao bar da teram osrednje novije stvari i da mogu da budzim u buduce procesor i graficku kad bude pala cena.
Jel valja ovo nesto?

Realno, vec sad imas 4 thread-a i 8GB RAM, pa bas i neces osetiti neverovatno poboljsanje ako predjes na noviju platformu a, koliko vidim, jos uvek nemas SSD, tako da ti je moj savet da prvo kupis njega i instaliras OS i software koji najcesce koristis na postojecoj masini - tu ces dobiti primetno poboljsanje u performansama, pa posle razmisljaj o eventualnom prelasku na nesto jace.

Jeste da je procesor od 4 jezgra i memorija od 8, ali sam mislio da su ti novi procesori sa vise L2 i L3 memorije duplo bolji, i da se postize puno veca brzina sa ddr4,moja je ddr3 na 1333mhz. A u stvari ja ne da li mogu sa ovom mojom masinom da poteram gtx1050ti a da me procesor ne zeza, a ssd naravno da mi treba.

Jesu bolji noviji procesori, ali za tvoj slucaj ogranicenog budzeta mislim da je bolje da prvo kupis SSD i tako ubrzas sadasnju masinu. Kasnije uzmes polovnu graficku sa foruma i eventualno, ako povoljno natrci, neki Phenom II x4.

U svakom slucaju, kao sto ti je vec i savetovano, gledaj da prvo kupis "ljudski" monitor, pa tek onda razmisljaj o komplet novoj platformi.

SSD neće pomoći da igra igre - treba mu grafička koliko sam shvatio.
Brže će se nivoi učitavati, bržecpodizati sistem, ali uticaj na framerate i performanse u igri je zanemariv.

Bolje da kupi grafičku, iako će sa tim da se igra, ili da šteka novce za komplet zanavljanje (monitor, ploča, CPU, grafika, RAM...).

Sveukupni dozivljaj sedenja za kompom ce mu prvo i najvise popraviti SSD - najjeftiniji je deo koji treba da doda/menja, a i moci ce da ga iskoristi za nov komp (kad god se odluci da ga kupi).

+ za SSD
- nikako pomenuti GPU za te sulude pare..

Inače, taj athlon je za penziju.. jede njega 200GE za doručak.

Ma nije kudio kombinaciju GPU + tvoj CPU, vec da je suludo da das 21.000 RSD za karticu koju si naveo.

S obzirom da ti je budzet ekstremno ogranicen, iako je malo rizicno trgovati sa nepoznatima, nema ti druge nego da gledas oglase na forumu i probas na nadjes nesto pristupacno (ima recimo MSI Ge Force GTX 650 Ti 2GB DDR5 za 6500 RSD).

Ali opet te savetujem, prvo SSD i bar 1080p monitor, pa tek onda sve ostalo :trust:

Ma nije kudio kombinaciju GPU + tvoj CPU, vec da je suludo da das 21.000 RSD za karticu koju si naveo.

S obzirom da ti je budzet ekstremno ogranicen, iako je malo rizicno trgovati sa nepoznatima, nema ti druge nego da gledas oglase na forumu i probas na nadjes nesto pristupacno (ima recimo MSI Ge Force GTX 650 Ti 2GB DDR5 za 6500 RSD).

Ali opet te savetujem, prvo SSD i bar 1080p monitor, pa tek onda sve ostalo :trust:

Gde ima ta graficka, ja sam bunario po forumu i nisam je nasao?
A ssd cu sad da uzmem, jeste da imam sata2 plocu ali valjda ce da se primeti razlika, najvise me i ovako smara ucitavanje win-a, a posebno antivirus test i prvo ucitavanje chroma. To traje do preko 5 minuta dok ne moze ljudski da se upali bar youtube.

Gde ima ta graficka, ja sam bunario po forumu i nisam je nasao?
A ssd cu sad da uzmem, jeste da imam sata2 plocu ali valjda ce da se primeti razlika, najvise me i ovako smara ucitavanje win-a, a posebno antivirus test i prvo ucitavanje chroma. To traje do preko 5 minuta dok ne moze ljudski da se upali bar youtube.

Sad sam video. Ne znam koliko je ovo pametno da kupujem od neproverenog clana, covek ima samo 12 poruka na forumu. Jeste da i ja nisam bas ovde odavno ali realno pre mene neko moze da zavrne za pare nego ja njega, jedino da odbijem da primim posiljku.

Ne znam koliko je ovo pametno da kupujem od neproverenog clana, covek ima samo 12 poruka na forumu.
Polovno je najsigurnije kupiti kad mozes kod njih ili kod sebe da provrtis par stress testova - pogledaj sta se na KP ili Bench oglasima nudi u tvom gradu...

A mozes da sacekas i sledecu godinu - AMD treba da predstavi nove procesore (valjda ce onda ovi koji su sad aktuelni pojeftiniti), a najavljen je i moguci pad cena memorije...

Naravno da ćeš primetiti razliku i to oko 5 do 10 puta brže pokretanje photoshop-a, a podizanje sistema bar duplo brže.
Sećam se, ja sam prešao na ssd kada sam imao sata 2 i to mi je bilo preporod koji ni 10 puta brži procesor ne bi mogao da uradi.
Osim toga, moćićeš da otvaraš gomilu programa odjednom jer nema da krči hard pa da se guši dok traži programe već će rafalno da iskaču... Jednom kada pređeš na ssd, nikad više ti neće pasti na pamet da se vraćaš na sistem na hard disku.
to ti je najveći skok u performansama, a grafičku da je bolja ćeš primetiti samo u igrama da si je kupio

Poslato sa Huawei Mate 9 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo polovnu Zotac GTX1060 3GB sa garancijom do septembra 2019 za 18500din sa isporukom, tako nesto da uzmes, 1050Ti se ne isplati za 21k.

censored:

ne možeš,čak i da pristaneš na leš ploču koja pride ima polupanu mrežu,zvučnu ili slotove opet svaka p/z ide preko 60e.da ne spominjem da je pitanje dana kad će takva ploča samo da crkne.

ozbiljnije p/z ploče su 100e pa naviše a ne sećam se ijedne serije koja je nešto superpouzdana,jer su sva tri čipseta krš.

kad tad će se morati preći na ddr4 kad već ima 100e neka se skupi još,proda ddr3 koji je koliko toliko još tražen i lepo kupi novu platformu.

p8 uopšte nije ozbiljna ploča,prođi ovim forumom pa vidi koliko imaju problema sa svim i svačim,a da odeš dalje sablaznuo si se kako su uopšte smeli to da prodaju.postoji debeo razlog što su cene takve kakve jesu,svakim danom je sve manje onih koje uopšte rade a potražnja ogromna zbog jeftinog sendija i rama.

to je vrzino kolo,i treba bežati od toga.valjda se obistine prognoze i ram padne posle nove godine.

Ozbiljna ploča je oduvek koštala i koštaće preko 150e. Minimum.

Pomenuta ploča će bez ikakvog problema držati 2500k na 4.5ghz, što je razumni OC za vazduh.

Ova ploča i cpu koštaju 90e, što je manje od cene rajzena 1200, čije performanse bez problema postižu, a moći će i da iskoristi ddr3 koji već ima.

Šta nije jasno pitaj.

neće držati jer sve i da stigne kako treba neće trajati toliko da se to isplati.nema to toliko veze sa nivoom matične,sva tri čipseta su težak krš.

pride ploča stara evo već 7-8 godina ne može da košta 150e kakva god da je jer je haj end već isključivo zbog ponude/potražnje i uslovima na tržištu.

nisu 90e jer zaboravljaš carinu,cela akcija ide preko 120e.

meni je sve jasno,nisam te ništa ni pitao niti me zanima,ti si reagovao na moje činjenice dezinformacijama i lepim neutemeljenim željama.

Nazad
Vrh Dno