Šta je novo?

Koju grafičku karticu da izaberem?

shone.kameni

Cenjen
Učlanjen(a)
01.10.2010
Poena
150
Moj drug je imao MSI GeForce GTX 460 1GB 256bit N460GTX grafičku karticu. Otišao joj je kuler za koji kažu da se ne može naći zamena i on sad hoće da kupi drugu grafičku. Budžet mu je do 300 evra. Želeo bi da za te pare kupi bar malo bolju grafičku. Želi GeForce jer su mu u servisu rekli da su one najbolje. Molim vas da mi date predloge za grafičke.

Ne znam da li je bitno ali ostale komponente su:
Frontier 939-1-BK/SV 450W
1TB WD10EALX 32MB SATA3
CHIEFTEC GPA-500S8 500W bulk iArena series
Intel S1155 Core i5-2500k 3.3GHz
MSI H61M-E33 (B3)
SAMSUNG SH-S223C SATA
Transcend 4GB DDR3 PC1333 CL9

Hvala.

kad bi mogao da nadje gtx 770 ili r9 280x za te pare bilo bi dobro, ali ako ne nadjes jeftino onda idi na gtx 760.

Neka uzme Vapor-x 280x preko "Mađara" za 330€. Gtx 760 je opasno, opasno precenjena serija i dok ne padnu nazad na nekih 220€ ne treba ni pomišljati na njih.

Čekaj bre šta planira uopšte da igra sa tim kompom?
Pošto stavljati GTX770 na 4GB rama je ludost.
Sve zavisi i koji monitor ima, koja rezolucija.

I malo da upgradujes plocu? Da li moze i5 processor da izgura Gtx770 ili r9 280x?

Milsim da gtx760 ili r9 270x, ima da radi lep posao na ostatak konfiguracije.

Ajmo da spustimo loptu... Da krenemo iz pocetka :)
Prvo i osnovno je da tvoj drug nema napajanje koje moze da izgura kartice kao 280x i 770. Taj chiftec, predstavlja jeftino napajanje i nije sposobno da izgura ozbiljniji gpu..
Drugo, odluka da se kupi nVidija jer je neki serviser rekao da je bolja, je potpuna ******stina :)
Dakle kartice koje tvoj drugar moze na tom napajanju da tera i da budu ozbiljan napredak su r9 270x, ili ako nadje za iste pare GTX 760.
270x i 760 su oko 250€ kod nas...

Inace promena ventilatora na gtx 460 je smesna i moze da se odradi sa stavljanjem obicnih 80-90mm ventilatora na telo hladnjaka. Jeste ruzno ali radi :)

Evo baci pogled na modifikovanje ventilatora :)
www.overclock.net/t/1242084/new-fan-for-6850

Poslednja izmena:
I malo da upgradujes plocu? Da li moze i5 processor da izgura Gtx770 ili r9 280x?

Milsim da gtx760 ili r9 270x, ima da radi lep posao na ostatak konfiguracije.

2500k se i dalje smatra kao top tier gejmerskog procesora, barem tako kažu momci u čiča Tominoj kolibi http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-cpu-review-overclock,3106-5.html
Citat: "Our tests demonstrate fairly little difference between a $240 LGA 1155 Core i5-2500K and a $1000 LGA 2011 Core i7-4960X, even when three-way graphics card configurations are involved."

A i ja imam 2500K(doduše na 4,3ghz) i GTX 770 i ne vidim neka zagušenja što se procesora tiče. Ali će kao što su već rekli da napajanje tu bude problematično...

Nije Sandy Bridge jos za bacati.

S' ozbiron na napajanje, dajem predlog za 270(x). Recimo Gigabyte 270 je odlicna, ima 2x6 pina i ni malo ne zaostaje za 270x. A ustedeces sigurno koju hiljadu.

2500k se i dalje smatra kao top tier gejmerskog procesora, barem tako kažu momci u čiča Tominoj kolibi http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-cpu-review-overclock,3106-5.html
Citat: "Our tests demonstrate fairly little difference between a $240 LGA 1155 Core i5-2500K and a $1000 LGA 2011 Core i7-4960X, even when three-way graphics card configurations are involved."

A i ja imam 2500K(doduše na 4,3ghz) i GTX 770 i ne vidim neka zagušenja što se procesora tiče. Ali će kao što su već rekli da napajanje tu bude problematično...

Samo pitam, opusti se.

Samo pitam, opusti se.

ma jok, samo kažem... **** grafičku ako ti cpu ne podrži istu i napravi usko grlo, slažem se, ali u ovom slučaju se to neće desiti.
on topic, ja preferiram nv, ne zato što mi je serviser to rekao nego zato što s vremena na vreme koristim premiere, pa tu cuda ume da bude brža... za gejming bolji "bang for the buck" je verovatno Radeon

mislim da ce taj ciftek da izgura 770 ili 680 koje se mogu naci za 300 jura,za 280x narocito ako se klokuje velika je to macka u dzaku,trebalo bi odmah videti dal' se greje,dal' padaju naponi...i ne bih svakako tog cifteka ostavljao za stalno resenje.

sto se tice ostatka konfe dovoljno je jak da isprati ove gpu-ove,svega dve tri igre traze preko 4gb ram-a,a kad svane dan da 8gb bude neki minimum onda lepo apgrejdovati i plocu i proc i ram.

sto se tice same grafe,ako bi krajnji korisnik zasigurno bas igrao vise od dve igre sa nvidia pshyx-om,onda 680 ili 770 (a onda gledati cenu i garanciju),ako ne onda razmatrati i 280x i vecati na osnovu cene i garancije.770 i 680 sa domacom garancijom ima na oglasima za te pare,samo treba malo cackati i ako nema bas nocas,sacekati koji dan.

mislim da ce taj ciftek da izgura 770 ili 680 koje se mogu naci za 300 jura,za 280x narocito ako se klokuje velika je to macka u dzaku,trebalo bi odmah videti dal' se greje,dal' padaju naponi...i ne bih svakako tog cifteka ostavljao za stalno resenje.

sto se tice ostatka konfe dovoljno je jak da isprati ove gpu-ove,svega dve tri igre traze preko 4gb ram-a,a kad svane dan da 8gb bude neki minimum onda lepo apgrejdovati i plocu i proc i ram.

sto se tice same grafe,ako bi krajnji korisnik zasigurno bas igrao vise od dve igre sa nvidia pshyx-om,onda 680 ili 770 (a onda gledati cenu i garanciju),ako ne onda razmatrati i 280x i vecati na osnovu cene i garancije.770 i 680 sa domacom garancijom ima na oglasima za te pare,samo treba malo cackati i ako nema bas nocas,sacekati koji dan.

Pa sve je to diskutabilno mozda moze, a opet mozda i ne moze. Mada po meni je ludost konfiguraciju koja vredi 600-700e drzati na napajanju koje novo kada je kupljeno je vredelo 30e i onda rizikovati sve te komponente koje vrede koliko vrede zbog ustede na napajanju koje bi kostalo nekih 70e. Ljudi na to gledaju olako i vode se pricom nece bas meni da se desi i stede na napajanju koje je jedna od glavnih stavki, ako ne i glavna stavka za stabilnost celog racunara.

a meni je nenormalno da momak da skoro 100e od svog budzeta za graficku za napajanje i da nema nikakav benefit sem saznanja u malom mozgu da mu je komp stabilan i da sve to ok radi.polovnih napajanja pa i novih koja mogu da daju stabilno i bez muke tih nekih 35 ampera na +12 koliko zelis,ne vidim cemu napajanje od 70e i npr 50-60 ampera na jednu graficku i cpu koji ne guta toliko struje.ja sam vozio preko godinu dana 7970 i mnogo gladniji fenom i to sve debelo klokovano na LC power 560tici koja pitanje koliko je davala na +12v pa je sve to radilo ni da stucne.mnogo se na ovom forumu predimenzionira pitanje napajanja i potreba prosecnog korisnika za istim.ne sporim da je bolje da je efikasno,stabilno i jako,ali nemaju svi svakih dva tri meseca ni tih 70e za apgrejd kompa da bi se tako lako odricali te sume.ako je vec skupio za grafu,neka je kupi,99 posto da ce moci nvidia resenje kao efikasnije da sasvim okej radi na tom cifteku,ako ne,vrlo lako i jeftino moze da se izbunari neko napajanje koje moze da posluzi dok se ne skupi kinta i resi pitanje najajanja na duze staze.

Pa kada kupi to malo bolje,onda steka za jos malo bolje itd...
A u meduvremenu je redovan posetilac rubrike "A sta mu je sad?"

U pravu je umart. I ja sam tako otišao na more i kada sam se vratio keva me sačekala sa "e sine nešto ti se jutros pušilo iz kompjutera pa sam ga ja izvukla iz struje"
Računar koji je bio btw ugašen 12 dana.
To je bilo pre nekih 20 godina i od tada na napajanju ne štedim nikada...

Nazad
Vrh Dno