Šta je novo?

Koju distribuciju mogu da instaliram?

Ne razumem pitanje, mozes bilo koju. :)
Ja bih recimo Slackware, ali koliko vidim ti si novi u zemlji cuda, pa mozda najbolje kubuntu. Pogledaj sta ti se najvise svidja, to je stvar ukusa.

Eto jos jednog linuxwannabe sa pitanjem... Ubuntu ili Kubuntu? Razlika bi trebala da bude u GUI-u, sto mi opet ne znaci, posto nisam probao ni GNOME niti KDE. Po osnovnim informacijama sa kubuntu homepage, on je nekako posebno prilagodjen radu sa fotografijama, sto mi je jedan od prioriteta. Opet, ubuntu mi po screenshotovima lepse izgleda. Da li tu stvarno postoje razlike u paketu alata ili dodatna ogranicenja na koja bi trebao da obratim paznju?

P.S. Kako da isparticionisem hard za dualboot sa XPom?

pretpostavljam da ima razlike, sumnjam da na ubuntu-u dobijas sve kde programe. Nije frka moze da se doinstalira. Sto se tice izgleda, posto vidim da nisi nikad radio na linuxu. kde moze da se namesti da izgleda kako god ti padne na pamet (nije to windows sa filozofijom "mi mislimo da je ovako najbolje i tacka"), tj sve moze da se pomeri i sl. Glup primer: one dugmice close, maximize i minimize, mozes da redjas levo desno, proizvoljnim redosledom, k-menu (start) dugme mozes da stavis na sred ekrana i sl... ;)

Particionisanje sa Xp-om:

Bitno je da ti windows particija bude prva na disku (windows samo to prihvata), znaci napravi jos bar jednu negde i reci linuxu da se tamo instalira. On ce ti dodati boot loader iz koga biras windows/linux.
Moja preporuka je da se naprave tri particije (pozeljno reiserfs fajlsistem),
jedna za /, druga za /usr/local i treca za /home
U tom slucaju imas fleksibilnost da mozes da reinstaliras sistem, a da ti sve ostane kao sto je bilo (formatira se samo /). Stvarno je lepo kad instaliras novu verziju, posle toga se ulogujes, a amarok nastavi pesmu koja je isla pre nego sto si restartovao za reinstall ;)

PS.
Nisam pomenuo u slucaju da nemas dovoljno memorije treba ti i swap particija... Njenu velicinu odredi po potrebi,moja preporuka je da zajedno sa ramom imas bar 1GB...

PPS.
Da se neko ne uplasi velikim brojem particija, sve one mogu biti jako male, tj recimo /usr/local 2GB, / 5GB, a home vec koliko mislis da ti treba (pozeljno bar 5GB)

A razlika izmedju CD i DVD desktop paketa je u kolicini aplikacija ili ima jos neceg? I da li su kde i gnome medjusobno kompatibilni sto se aplikacija tice?

Ja upravo skidam ubuntu-desktop-dvd.iso!Trebalo bi da njemu imaju svi zivi programi.
No,sta da radim sa driverima?Nema ih.Radio sam samo na Live verziji.Linux mi se mnogo svidja.Render u Blenderu radi duplo brze ne pod WinXP-om na mojoj masini.Vidim svoju buducnost u linuxu - misli na brzinu a to nam svima treba!!!

Ima li neko dobar opsti tutorial za instalaciju i podesavanje sistema?

A razlika izmedju CD i DVD desktop paketa je u kolicini aplikacija ili ima jos neceg? I da li su kde i gnome medjusobno kompatibilni sto se aplikacija tice?
Da, razlika je samo u broju paketa.
Ne, uopste nisu kompatibilni. U startu koriste razlicitu programsku osnovu, ali se mogu dodavati posto instaliras kde biblioteke pod gnome i obratno. Ali, veruj mi oba imaju sasvim dovoljno kvalitetnih aplikacija, tako da se odluka o koriscenju svodi na licni dozivljaj. Najbolje ti je da probas i jedan i drugi pa vidi sam. Ja licno sam u startu poceo da koristim kde tako da sam na njemu i ostao. Mozda je za nijansu laksi za prelazak sa wina, ali opet naglasavam i to je verovatno subjektivan osecaj.

Situacija je da je XP tapkanje u mestu, a Vista prezahtevna, sa velikom etiketom ubice performansi. Ovih dana procuri prica da Dell pocinje da distribuira Ubuntu. Izlazak verzije 7.04 digao veliku prasinu, na sve strane primeri mocnog GUIa, a zajednica nikad aktivnija. OK sve je tu... da se proba. Skinem .iso, stavim da se reze i disk slucajno ostane u drajvu. Kako sam sredjivao particije u Winu, ostavim komp da se resetuje. Deafult dizanje sa CDa, vracam se za komp a desktop mi narandzast! Efekat iznenadjenja plus par klikova kroz menije i eto me kako vicem 'ludilo' (*da sam grk vikao bi' eureka). Sad, kad su se strasti stisale, ostaje dug period prilagodjavanja uz dualboot i 'cimanje za rukav' mase po forumima. ;)

Poslednja izmena:
I ja sam podigao sistem sam Ubuntu 7.04 i dopao mi se odmah. Nisam jos uradio instalaciju ali 'ocu. Cim kupim novi hard

Sve vise dajem znacaja linuxu.To je prava stvar za sve :), price da je komplikovan - NE !!!Preporucio bih svakom da proba Ubuntu,pa dalje i dalje....neka experimentise.

ma nije nista frka da se instalira, ali kad ti pukne x, pocne da brlja net,... ali opet danas je u dobroj meri jednostavnije nego ranije, jos kad se setim bezuspesnih pokusaja da nateram win modem da radi :crash:

Ja se druzim sa Linuxom vec skoro mesec dana. I moji prvi utisci su takodje bili UAUUUUUUUUUU!! Moram da vas upozorim da meni licno je sve bilo nepoznato i kad zaronite malo dublje u cackanje oko linuxa onda skontate da nemate pojma. Moram da pohvalim Ubuntu organizaciju i forumase. Ima tamo sta god vam padne na pamet. Znaci kad zapne Google i naces sve.

Za ostale derivate nisam siguran. To ce znati oni koji ih koriste. Al ako si pocetnik onda ti je bitno da imas comunity koji moze da pomogne a mislim da je Ubuntu prava stvar onda.

Takodje ovde na forumu ima strasnih linuxasa. Tako da pitajte slobodno... :-devil-:

Kapiram - podrska kao i uvek.Da li neko ima kratak opis, tipa korak-korak, bez mnogo objasnjenja oko same instalacije?Sve windowse sam doktorirao!!!Lutao sam po netu i skinuo gomilu e-knjiga,ali treba mi nesto - instrukcije - to i to....gde mogu da nadjem driver-e...itd

-} Citam i instaliram - kratko i jasno.Naidjem na problem-resenje!I odjednom imam masinu spremnu za rad :)

p.s. Radi se dakle o How to? - imam instalaciju Ubuntu-a (64bit),dvd-iso.

A ima i desktop i 64amd cd-r instalacije.

Probaj sa expert instalacijom u CLI modu čisto da vidiš sve opcije koje se nude. Instalacija bilo kojeg linuxa danas je "piece of cake" tako da nemaš straha. E da, moraš napraviti bar dvije particije: swap (za virtualnu memoriju) i "/" (root filesystem). Za swap ti je dosta max giga, a "/" može biti od 5-10Gb. Preporuka je da particioniranje radiš iz nekog Win alata prvi put.

Što se HOWTO-a tiče, nema što nema na Ubuntu forumima po netu.

Poslednja izmena:
Ok.Mozeli neko da mi pusti na private neke sajtove sa dosta dobrom bazom drivera?

Vecinu drivera imas u repository (to su baze sa kojih sistem vuce instalacije i update). 99% sam siguran da ce ti sve raditi.
I dobrodosao u klub :D

Naravno!Open source je super stvar...Zelim i ja da dam doprinos...Blender je najaci program u kome sam skoro radio...Sljaka kao leptir....

Sve vise dajem znacaja linuxu.To je prava stvar za sve :), price da je komplikovan - NE !!!Preporucio bih svakom da proba Ubuntu,pa dalje i dalje....neka experimentise.

Док једног дана коначно буде зрео за Slackware :d

Наравно само се шалим. Свако треба да користи дистро који му се свиђа. Ја сам почео са слеком и немам намеру да мењам дистро. Барем за сада.

Prvo da kazem da sam potpuni laik za Linux.

Drugo, imam na raspolaganju sledece distribucije (ili kako se vec kaze...) :
Debian 3.1 iz 2005
Fedora iz 2004
Knoppix v3.7 Live iz 2004
Lormalinux 2005 Workstation iz 2005
Mandriva Linux Live 2006
OoL - Office optimized Linux 17.00 iz 2003 (ako je to uopste neka distribucija)
Slackware 10.1 iz 2005
pclinuxos-2007

Trece, sta od ovoga mi preporucujete da instaliram, sobzirom na konstataciju iz prve recenice posta ? (simpaticna je ova Mandriva, a i Debian lepo izgleda)

Mashina na koju bih to instalirao je:
Intel Celeron 1.7
512 Mb memorije
Intelova mikro ploca sa integrisanom grafikom

Treba mi prvenstveno za net(ADSL preko LAN), ali i za office, kopiranje, narezivanje ...

Unapred hvala na savetima

Edit: samo da dodam...od ovih live distroa nekako mi je Knoppix najjednostavniji i najkompletniji, ali u njemu ne mogu nigde da pronadjem opciju za instaliranje na HDD.

Poslednja izmena:
Edit: samo da dodam...od ovih live distroa nekako mi je Knoppix najjednostavniji i najkompletniji, ali u njemu ne mogu nigde da pronadjem opciju za instaliranje na HDD.

Knoppix је дизајниран искључиво као live distro и није предвиђен за инсталацију. На самом диску можеш пронаћи readme у коме аутор упозорава на ово. Ја сам чуо да су појединци успевали да га инсталирају али понављам да је Knoppix live distro и није предвиђено да буде инсталиран (може бити нестабилан итд).

Од ових дистрибуција које си навео стварно не знам која је најбоља за почетника. Можда Мандрива. Ја сам рецимо одмах почео са Slackware-ом и морам признати да баш и није толико тежак, али ствар укуса (или је можда боље рећи ствар воље).

Poslednja izmena:
Knoppix se sasvim jednostavno instalira komandom sudo knoppix-installer (prethodno je potrebno pripremiti particije), nakog čega funkcioniše kao i svaki Debian, osim što ima bolju detekciju hardvera. Autor se ogradio od instalacije jer je fokusiran na live funkcionalnost i ne želi da gubi vreme sa testiranjem instalacije, ali Knoppix sasvim normalno radi i sa hard diska.

Slackware za početak zaobiđi, jeste on super i sve to ali ljudi mahom nemaju živaca svaku sitnicu da menjaju u tekst editoru.
Od ovog sa spiska, PCLinuxOS ili Mandriva. Ako možeš da nađeš najnoviji Suse i Fedoru, probaj njih.

Ni ja ti ne bih nesto preporucio Knoppix, jer je poprilicno izmenjen od onoga sto je zaista linux. To sto si pocetnik ne znaci da odmah moras da se bacis na gotova i automatizovana resenja, pa da mislis da ces nauciti vremenom. Najbolje je da nadjes nesto izmedju. Recimo (k)Ubuntu je zaista fino resenje. Daje dobar balans izmedju onoga sto moras sam, i sto je vec reseno, ili sto se lakse resava, nego recimo u Slacku. Mandriva takodje.
Izaberi zaista koji zelis, i nemoj da brines da ti programi koji su inicijalno radjeni za KDE nece raditi na GNOME ili suprotno. Skidaju se samo dodatne biblioteke, koje su vrlo male, tako da ti nece praviti problem ako imas broadband. Ako nemas brzi net... e ***.
Ni u jednom Linuxu nemas nikakvih ogranicenja sto se funkcionalnosti tice u odnosu na Windows, nemoj niko da te radi. It's open source God damn it :d .

Nova Fedora izlazi danas (31.05). Bice par dana guzva za direktan dl, ali moci ce putem torrenta ISO da se skine ukoliko ne moze da se saceka par dana da se guzva slegne.

U medjuvremenu skidoh i "Ubuntu-7.04-desktop-i386", iso od oko 700Mb.
Pripremio sam particiju on 15-ak Gb, pa cu da probam jednu instalaciju.
Dopada mi se ovo sto kaze @voodoo, jer se nekako najlakse snalazim na tom Knoppix-u, najpregledniji mi je i brzo nadjem ono sto trazim ....
Probacu onda prvo ovaj PCLinux kao sto rekoste, a i najsveziji je od svih koje imam.

Posle dva neuspela pokusaja sa instalacijom PCLinuxa (nikako nisam uspeo da iz njega kreiram potrebne particije), instalirah nekako ovaj Ubuntu 7.04. Ali...
Multiboot je dosta obiman, tj, ima nekoliko opcija za podizanje Linuxa, sto mi je vrlo neobicno ...tj, mislim da tako nebi trebalo da bude. Bice da sam nesto zgresio u postupku :)
Sam OS je, na istoj masini kao i XP, neocekivano spor.
Posto planiram da ponovim radnju sa instalacijom, molim samo savet : da li instalirati na praznu, neformatiranu particiju, ili je bolje prethodno napraviti dve particije (10-ak Gb + 1-1.5Gb za swap) za Linux?

Poslednja izmena:
Posle dva neuspela pokusaja sa instalacijom PCLinuxa (nikako nisam uspeo da iz njega kreiram potrebne particije), instalirah nekako ovaj Ubuntu 7.04. Ali...
Multiboot je dosta obiman, tj, ima nekoliko opcija za podizanje Linuxa, sto mi je vrlo neobicno ...tj, mislim da tako nebi trebalo da bude. Bice da sam nesto zgresio u postupku :)
Sam OS je, na istoj masini kao i XP, neocekivano spor.
Posto planiram da ponovim radnju sa instalacijom, molim samo savet : da li instalirati na praznu, neformatiranu particiju, ili je bolje prethodno napraviti dve particije (10-ak Gb + 1-1.5Gb za swap) za Linux?

Apsolutno je normalno da imas 3 opcije (valjda su tri :p) za Ubuntu u bootloaderu (Ubuntu, Ubuntu Recovery mode, i Ubuntu memtest) pored XP-a.
10GB je sasvim dovoljno da instaliras Ubuntu i sve ostalo. Ja koristim 10GB (ceo jedan HDD :d) sa tim sto je za 400MB umanjen, toliki je swap. Toliko je Ubuntu sam odredio da je potrebno, pa ti vidi da li je 1.5GB ok vrednost :p . Naravno ne moze da skodi. E sad, mozda ti u pocetku nece biti potrebno jer jos ucis (kao i ja jel'te, tako da ni ja to nemam) ali da uradis slicno kao sto mnogi rade u windowsu. Da napravis dve particije za linux, na koju ce se instalirati sam OS i programi, a na drugu da smestas podatke (logical storage). Mada, opet kazem, u prvo vreme to nije potrebno. Ali ako dodje do toga da moras da reinstaliras sistem, kao sto sam morao da radim jer sam nesto unistio, Ubuntu nema klasicnu repair opciju, tako da ce sve sto si slucajno imao na tim particijama da leti ako ne nadjes nacin za backup :). Ovako samo sacuvas sa strane /etc/ i uradis install, ali o tome kasnije, korak po korak prvo. To svakako i kasnije mozes dodati :).
Preporucujem ti da particije napravis preko Heirens Boot CD-a, tj. da sa njega pokrenes Partition Magic ili Acronisa.
Good Luck! :).

Apsolutno je normalno da imas 3 opcije (valjda su tri :p) za Ubuntu u bootloaderu (Ubuntu, Ubuntu Recovery mode, i Ubuntu memtest) pored XP-a...

Eeeee, ja imam sledece:

Ubuntu, kernel 2.6.20-16 - generic
Ubuntu, kernel 2.6.20-16 - generic (recovery mode)
Ubuntu, kernel 2.6.20-15 - generic
Ubuntu, kernel 2.6.20-15 - generic (recovery mode)
memtest
pa onda other OS ispod cega je XP

Nikako mi nije jasno kao je doslo do toga da ih imam dva (...15 i ...16) gde je ...16 kao prvi.
Nisam valjda instalirao dva ubuntua na istoj particiji? :)
A i jedan i drugi se podizu sporo do bola....jedno 5 minuta je skroz crn ekran pa se tek onda pojavi ono Linux i upisivanje usera i pasworda (i da li to treba da bude uopste ?)

Zato mislim da cu to morati da reinstaliram. A bilo bi bas lepo kad bi ovde bio nesto pod "Zakaceno" o instalaciji Linuxa za nas novorodjene linuxashe.
Nesto tipa onoga : daj mi malo vatre da ti probam duvan ...

Vrh Dno