Šta je novo?

Koju distribuciju mogu da instaliram?

Uuu, mnogo bre. A sta mislis da uradis ovako. Samo iz PM cepni jednu particiju, nebitno koju i kakvu od 10GB, i onda iz wizarda za instalaciju samo izaberi nju, pa neka je podesava kako njemu drago, u svakom slucaju ce sigurno raditi.
A inace ne znam odakle ti ova dva Linuxa. Pre nego sto ista odradis, izformatiraj ti ipak rucno to sve na cemu si radio.

Uuu, mnogo bre. A sta mislis da uradis ovako. Samo iz PM cepni jednu particiju, nebitno koju i kakvu od 10GB, i onda iz wizarda za instalaciju samo izaberi nju, pa neka je podesava kako njemu drago, u svakom slucaju ce sigurno raditi....

Upravo tako sam i uradio....i vidi sta mi napravi :)

"Fora" je u tome što se pre par dana pojavio update ubuntu generic kernela na novu verziju.U opisu je stajalo da je u pitanju sigurnosni propust.Ako je neko radio update verovatno mu se pojavio isti problem.Ako vas nervira gomila unosa u boot meniju ,oni mogu da se obrišu.Potrebno je samo da se izbriše nekoliko linija iz /boot/grub/menu.lst .Linije za brisanje su sledeće(nalaze se pri dnu fajla):

title Ubuntu, kernel 2.6.20-15-generic
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=bc8a4978-d40c-4208-b0d4-3e266c3ce06e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.20-15-generic
quiet
savedefault

title Ubuntu, kernel 2.6.20-15-generic (recovery mode)
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=bc8a4978-d40c-4208-b0d4-3e266c3ce06e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.20-15-generic

Unos u vezi HDD-a i slično se razlikuje od računara do računara,ali je tekst uvek na ovaj "fazon". Posle ovog će u boot meniju ostati samo selekcija 2.6.10-16 kernela u običnom i recovery modu i eventualno windows ako je instaliran.Naravno,predlažem backup ovog fajla pre editovanja.

Poslednja izmena:
Da, ja sam uradio i update, ali je ta gomila unosa bila i pre toga. Nadao sam se da ce nestati posle update-a.
Ako nista drugo, imacu sa cime da se zabavljam sutra :) dok to sve sredim.

Moguće je da se prilikom instalacije ovaj update svukao sa neta u pozadini.U svakom slučaju editovanje grub menija je laka stvar.Bukvalno preturaš i/ili brišeš one unose pri dnu fajla i tako će se i menajti raspored u boot meniju.Oni su lepo podeljeni u celine odvojene praznim redovima.

Poslednja izmena:
Hocu da preko emulatora instaliram winXP pod Linux-om, posto radim u gomili program koji su za njega.Imam neki opis kako se to radi, no ako ima neko nesto detaljnije - super!!!

Cisto bih video sta dobijam.Uporedio bih 32-bitnu sa 64-bitnom verzijom .Odnosno hocu da isprobam razlike - kako sta radi, - koliko dobijam u vremenu.Poceo sam da koristim Blender i 3D studio max.Polako prelazim na Linux, imam i winXP na DVD-u i cepam...

Skidam Fedoru 7.Imaju upustvo i podrsku na nasem jeziku.Zgodna stvar.Lakse mi je,brze se radi...

Ja skidoh Fedoru 7 Live i686 i Fedoru 7 + KDE Live i686. Probao sam obe cisto da ih uporedim sa PCLOS-om i Ubuntu-om 7.04. Za mene kao apsolutnog pocetnika, PCLOS mi je nekako jednostavniji i istovremeno sadrzajniji od Fedore. Lakse se snalazim u njemu.
Instalirao sam uspesno :) PCLOS jer sam sa Ubuntu-om imao neke probleme oko bootloadera. Jedino sto mi smeta kod njega je sto je nekako trom, znatno tromiji od XP-a na toj istoj konfiguraciji, ali tromiji i od Ubuntu-a kojeg pokrecem ca CD-a.

U celoj prici, interesujeme razvoj sopostvenog operativnog sisitema.Najvise, upravljane SCADA sistemima ili bilo sta drugo.U celoj prici vidim mogunost apsolutne kontrole putem neke distribucije.
U kojoj meri linux upravlja takvim sistemima?

Prelaz sa M$ na Linux

Linux odavno koristim (vise godina) i probao sam veliki broj distribucija. Moj savet ljudima koji zele da predju/probaju Linux je da se orjentisu na Desktop oriented distribucije posto su one najlakse za navikavanje i omogucavaju sva podesavanja iz GUI-a (nema potrebe za radom/podesavanjem iz komandne linije). Naravno, najjednostavnije je probati LIVE distribucije posto se tako najlakse provera HW i onda lako instalira.

Trenutno, 3 najkvalitetnije distribucije tog tipa su:
1. PCLinuxOS 2007
2. SimplyMEPIS
3. Ubuntu/Kubuntu (mada sam u Kubuntu licno razocaran - posto sam na 2 masine imao veoma negativna iskustva i to sa 2 razlicite verzije :( )

POZDRAV

Vrh Dno