Šta je novo?

Koju distribuciju Linux-a odabrati?

Extreme

Slavan
Učlanjen(a)
20.04.2005
Poena
350
Posto vec imam instaliran Knoppix 3.7, sad bih hteo da predjem na nesto ozbiljnije ... Znaci, pitanje kao u naslovu, koju distribuciju odabrati, s tim da bude nesto ozbiljnija. Nisam se dugo interesovao, al' cini mi se da je poslednji put kad sam gledao RedHat bio nekako najNEozbiljniji (ili mi se samo cini) a da je Slackware bio najozbiljniji. E sad, cuo sam i da Mandrake nije vise Mandrake vec Mandriva (???), jedino je SuSe ostao svoj, izgleda :trust: Sta bi vi uzeli?

Ja bih ti preporucio Mandrake (ili kako se sad zove) 10.1 official DVD PowerPack verziju... dobices sve sta ti treba, najlakse je za konfigurisanje, znas na cemu si (nema pravnih zavrzlama kao sa Suse-om) itd.
Ako ti treba, sacekaj koji dan da prodju praznici pa ti je mogu dostaviti nekako (ako si iz BG).

EDIT: A da, ako hoces nesto bas ozbiljnije, onda predji na Slackware. Jedino sto su podesavanja malo komplikovanija jer nema neki svoj control panel (kao Mandrake ili Suse), ali meni recimo odgovara...

Poslednja izmena:
suse 9.2 (DVD) je moja preporuka.... mozda da zaobidjes Mandrake 10.1 jer je vrlo bagovit..(10 je ok)...

u osnovi, sve ti se svodi da moras da sidjes u strasne tmine konzole :)

posle toga mozes bilo koji distro da biras i da ga prilagodjavas svojim potrebama..

nemoj odmah na Slack jer je tezak za pocetnika i moze da te odbije od linux-a..

RH (fedora) uopste nije neozbiljna distribucija.

Mandriva = Mandrake + Connectiva linux (brazilski distro valjda, i njegovi developeri su vrlo cenjeni pa ce valjda nesto lepo da se izrodi iz te veze...)

odbaci Win logiku i kreni sa ucenjem i nemoj da odustanes posle 93. problema :d

pozdrav!

Xm, Suse 9.2 za pocetnika... default kernel ima bag koji pravi probleme sa
nekim USB uredjajima (npr meni nije radio NetMod), i ne prepoznaje nForce
zvuk i integrisanu mrezu... nisam bas siguran da bi to nekog ko se tek upoznaje
s Linuxom odusevilo...

S druge strane, Suse 9.3 inicijalno mnogo bolje prepoznaje hardver (sto nije cudo,
noviji je), ali mu je sistemski ukinuta podrska za mp3, tako da ne gine apdejt od
par desetina megabajta.

mmarkov je napisao(la):
S druge strane, Suse 9.3 inicijalno mnogo bolje prepoznaje hardver (sto nije cudo,
noviji je), ali mu je sistemski ukinuta podrska za mp3, tako da ne gine apdejt od
par desetina megabajta.

Ma samo se skine mp3 plugin za XMMS i eto ti muzike. Daleko da je par desetina MB.

Tako je. Ista situacija i sa Red Hatom 9. A plugin ima brat-bratu 80kB :)

Poslednja izmena:
mmarkov je napisao(la):
s Linuxom odusevilo...

par desetina megabajta.

Kako ne prepoznaje, ja imam nforce2, SUSE 9.2 prepoznaje i zvuk i mrezu :eyebrows: E sad sto se zvuk poslije par restarta istripuje, to je druga pricha :trust:

Hm, hm... Eto, opet na pocetku. Ajd' recimo da cu nesto: ili Slack (za koji me i drugar ubedjuje da uzmem > kaze da je najbolji :mad:, a ja cuo da je najtezi), Mandriva-u ili eventualno SuSe. Fedora je ispala iz uzeg izbora. E sad, nisam totalni pocetnik, posto se igram s Knoppix-om vec neko vreme, ali imam jos mnogo da ucim, to stoji ... Opet, sto se tice zvuka i modema, to me :smash: i u Knoppix-u , pa sam vec navikao ... Ne znam, do kraja cu stvarno uzeti Slack pa ko bude tvrdoglaviji! :smoke: Mozda jos neke prednosti i mane ova 3, da mi olaksa (mada znam da je sve to skoro isto).

@Voodoo NBGD: Stvarno hvala na ponudi, al' nisam iz BG-a, a i stvarno mi nije problem nabavka bilo kog...

TEP3A je napisao(la):
odbaci Win logiku i kreni sa ucenjem i nemoj da odustanes posle 93. problema :d
pozdrav!
A sto se ovog tice, moze samo Linux da odustane.... :smoke:

Poslednja izmena:
Extreme je napisao(la):
Ajd' recimo da cu nesto: ili Slack (za koji me i drugar ubedjuje da uzmem > kaze da je najbolji :mad:, a ja cuo da je najtezi), Mandriva-u ili eventualno SuSe.
Najtezi je Linux From Scratch :d , pa Gentoo, pa Debian. Slack je u poredjenju sa njima prava ladjevina :)

Extreme je napisao(la):
Posto vec imam instaliran Knoppix 3.7, sad bih hteo da predjem na nesto ozbiljnije ... Znaci, pitanje kao u naslovu, koju distribuciju odabrati, s tim da bude nesto ozbiljnija. Nisam se dugo interesovao, al' cini mi se da je poslednji put kad sam gledao RedHat bio nekako najNEozbiljniji (ili mi se samo cini) a da je Slackware bio najozbiljniji. E sad, cuo sam i da Mandrake nije vise Mandrake vec Mandriva (???), jedino je SuSe ostao svoj, izgleda :trust: Sta bi vi uzeli?
a sto je knoppix neozbiljan?
instaliraj ga na hard disk i dobijas debian sarge
i uzivas u carima debiana, najboljeg i najbesplatnijeg linuxa :banana:

Poslednja izmena:
Najtezi je Linux From Scratch , pa Gentoo, pa Debian. Slack je u poredjenju sa njima prava ladjevina
:D Dobro, necemo preterivati, nije mi bas odma' do :crash:. Kad se vec pominje, sta se desava sa Debian-om, jel' rade oni ljudi nesto uopste (cuo sam da su izasle neke unstable verzije i/ili za servere)? Ja i imam Knoppix, a on kad je instaliran na hardu je valjda vec neki polovni Debian...

imas status na
http://www.debian.org/releases/sarge/
trude se da zakrpe sto vise rupa pa ce da ga izbace kao debian sarge
a konstantno se izbacuju zakrpe za woody
kao i ubacuju paketi u unstable i testing varijante distribucije
knoppix je slican debianu sa unstable i testing paketima, tj. najnovijim. ako bas volis debianolike distribucije probaj ubuntu ili kubuntu, nove verzije su izasle pre par nedelja

Nanbolje ti je da odesh na ovaj link procitas malo forum i vidish shta ti najbolje lezzi. I ja sam pocetnik, probao sam Knoppix, Vector SOHO, Linspire, SuSE, Mandrake, Slax i sada skidam Slackware.
U principu ovako, po mom mushljenju:

Linspire - mnogo lichi na windows, win korisnici ce se lakse snaci na njemu nego na bilo kom drugom (imam ga trenutno na jednoj particiji, ako hoces neki screenshto mogu da zalepim, a moga bi malo i da guglas, imaju lepre screenshtotve na homepage-u)

Vector Linux SOHO baziran na slackwareu, jako brz, ali se meni nesto ne svidja, kad sam probao da stavim driver za wlan, nije hteo da reboot-uje, prikazao je neki USB driver error - mada sam i ja bio tada slab za linux (bio je to moj prvi distro), a mozda je bila i moja greska, za wlan treba da se prethodno instalira Kernel Sources shto ja nisam uradio, pa mozda je zbog toga "pukao".

SuSE Odlican ali spor, sada ga koristim, ali zato shto sam na slabijoj mashini moram da ga menjam (ma dok kucam u FireFox-u tekst na ekranu kasni, ali nemoj da se obeshrabris, mozda je to do FF, ekstenzija za isti, ili ko zna, gremlini :D) - Moja Preporuka

Za Slackware cemo tek da vidimo, dosta ochekujem od njega.

Zakljucak: idi gore na onaj link gore, chitaj sta ljudi kazu, ako josh uvek ne mozes da se odluchis registruj se i postavi topic. Bio sam i ja u istoj situaciji, skontaces sve, ali polako... ima se vremena... niko nije nauchio linux preko noci, to da ti bude jasno.

P.S. Mandrake (koji se sada zove Mandriva) nemoj da probas, razocharaces se, pun je bagova, bar 10.1 verzija koju sam ja koristio (2 dana, dok me nisu ubili bagovi)

mepis

Probajte MEPIS 3.3 i necete se pokajati,to je verovatno najbolja distribucija za sada.
Ceo je na 1 Cd,kada se stavi dize se kao potpuno funkcionalan Live i mogu da se provere svi parametri,a pritiskom na ikonu INSTALL trajno se instalira ukoliko odgovara.
Mislim da je jedini Linux koji odmah postavlja drajvere i modem u funkciju kao i mrezne kartice i parametre za WIFI mrezu kao i ostali hardware.

Sloba

Uzmes taj knoppix koji si imao instaliran i preko cd-a napises flomasterom "ozbiljna distribucija" i svi zadovoljni + usteda vremena.

nemoj da se plasis slackware-a, nije to bas tako kako ljudi pricaju. to je samo mit koji je ostao od pre vise godina kada je stvarno bilo nezgodno koristiti ga (mozda ni tad nije, neznam) ali znam da od verzije 10 je stvarno ok.
problem je mozda sto nemas baz za sve opciju da kliknes negde, pa da ono sto zelis da uradis nadjes slucajno setajuci se kroz menije, sto zaci da ces trebati malo da citas i da trazis koje ti komande ili skripte trebaju, sto nije tesko sobzirom da ima dosta info na mrezi.
dakle slobodno uzmi slackware. necu da kazem da je najbolji jer od kada sam ga ja uzeo nijednog trenutka nisam pozeleo drugu distribuciju, pa dugo nisam probao nista drugo.
znam samo da se o ubuntu dize velika prasina i da su ljudi prilicno zadovoljni.

mmarkov je napisao(la):
s Linuxom odusevilo...

par desetina megabajta.

na 9.2 vozim Asus A7N8X i NetMod(preko rs232) a ortak isti distro na Abit NF7 i niko od nas nema problema sa prepoznavanjem bilo koje komponente...

9.3 sam probao i multimedijalno je osakacen, mada, moze da da nadje update Cd i da ga u Yast-u predstavi kao source, izabere pakete po zelji i instalira ih....

mnogo manje muke ce da mu zada Suse nego Mandake (mandrivu nisam probao)

vidim da ti niko ne preporucuje Linuxo domacu distribuciju (baziranu na Mandraketu ali dosta je modifikovana), koja dolazi kao Live cd ili dvd a ako ti se dopadne mozes samo da kliknes na install i to je to.Puna je multimedijalnih opcija, sve zivo zanimljivo je vec instalirano... moja preporuka za pocetnika!

pogledaj www.mandrake.co.yu odnosno live.linuxo.org

@joja: ako smo vec kod prepoznavanja, onda je pikam na Slax (Slackware live-cd). Na ovom kompu iz potpisa, samo ubacim disk i podignem sistem. Nakom bootovanja samo udjem u Kopete i pocnem msn chat (na mrezi imam komp koji deli konekciju). To bi bilo to :D

Mepis

Samo sam rekao da probate,ko ne proba saznace kasnije.
Sloba

OK, onda ce to verovatno biti Slack i SuSe, da vidimo mogucnosti, brzinu, tezinu, .....

A sto se tice ovog:

@SurvivoR:
Nanbolje ti je da odesh na ovaj link procitas malo forum i vidish.....
i ovog:

@silverglider:
Uzmes taj knoppix koji si imao instaliran i preko cd-a napises flomasterom "ozbiljna distribucija" i svi zadovoljni + usteda vremena.
>> znaci, izgleda da sam vas totalno smorio :D :d , pa da idem malo i druge da smaram! Nista, odo' ja da ucim (citaj: instaliram Linux-e :wall: ) pa se javljam kroz par dana .... :smoke:

pozdrav svima

ja sam za to da se sve distribucije koje covek moze da pronadje, da iste
isproba, tako shto ih instalira, ja sam do sad nekoliko promenio, i trenutno
me zadovoljava mandrake 10.1! Chesto se pita na forumima, "koju distro da izab
erem"? Moj savet je na prvu koju naletish :)Ako ti se ne svidja, ti je mozesh prom-
eniti ;)

silverglider je napisao(la):
:)))))))))))))))))))hahahahahahahahahahahahahahaah!

TEP3A je napisao(la):
na 9.2 vozim Asus A7N8X i NetMod(preko rs232) a ortak isti distro na Abit NF7 i niko od nas nema problema sa prepoznavanjem bilo koje komponente...

9.3 sam probao i multimedijalno je osakacen, mada, moze da da nadje update Cd i da ga u Yast-u predstavi kao source, izabere pakete po zelji i instalira ih....

Xm, 9.2 ne prepoznaje zvuk i mrezu ni na Epox 8rda+ pro, ni na Asusu k8n.
NetMod na USB-u ne prepoznaje nikako, sto se leci promenom kernela.
Pretpostavljam da uspeh detekcije zavisi od verzije cipseta.

Ne zavisi od chipseta nego od komponenti. Nece chipset da mu kaze: "e nemoj da prepoznash mreznu i zvuchnu". Ako ima driver za to prepoznace nezavisno od chipa.

Aj poz

SurvivoR je napisao(la):
Ne zavisi od chipseta nego od komponenti. Nece chipset da mu kaze: "e nemoj da prepoznash mreznu i zvuchnu". Ako ima driver za to prepoznace nezavisno od chipa.

Aj poz

???
Bojim se da nisam shvatio poentu ovog odgovora...

Ako su integrisane zvucna i mrezna karta, i na jednoj ploci (sa cipsetom nForce2
xyz) suse 9.2 ima zvuk, a na drugoj (nForce2 zyx) nema, kakve komponente,
kakvi cipovi?!?

pa ovo sad kucam sa suse 9.2 i nemam nikakve frke ni sa mreznom ni zvucnom...

za NetMod si u pravu, sanse nema da proradi preko USB sa default kernelom..

kazi mi koja verzija kernela ti je sredila taj problem..?

TEP3A je napisao(la):
pa ovo sad kucam sa suse 9.2 i nemam nikakve frke ni sa mreznom ni zvucnom...

za NetMod si u pravu, sanse nema da proradi preko USB sa default kernelom..

kazi mi koja verzija kernela ti je sredila taj problem..?

Ja sam uzeo onu koja je u tom trenutku bila najsvezija, mislim da je bila 2.6.10.
U svakom slucaju, to zezanje se desilo na prelasku izmedju 2.6.7 i 2.6.8 (koliko
se secam), tako da sam skinuo par peceva, i kompajlirao onaj kernel kod koga
je bila znacajna razlika u modulu za USB modem (usb ACM ili tako nekako).

Vrh Dno