Šta je novo?

Koju ddr2 memoriju?

• Začetnik teme Začetnik teme jbl
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

jbl

Slavan
Učlanjen(a)
06.06.2005
Poena
349
Cao svima,posto prelazim na nf5 i am2 procesor moracu da menjam memoriju na ddr2 pa mi treba malo pomoci koju bi bilo dobro da uzmem.Trenutno imam 2x1gb hp memorije na 400mhz tako da bi ostao na 2gb.Dobro bi mi doshao neki savet ako ga neko ima 🙂

jbl je napisao(la):
Cao svima,posto prelazim na nf5 i am2 procesor moracu da menjam memoriju na ddr2 pa mi treba malo pomoci koju bi bilo dobro da uzmem.Trenutno imam 2x1gb hp memorije na 400mhz tako da bi ostao na 2gb.Dobro bi mi doshao neki savet ako ga neko ima 🙂
Pokrenuo sam ovaj thread bash zbog ovakvih pitanja.naravno,ako zelis kvalitenije DDR2 RAM module.
http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=104762
Prochitaj...

U majskom Digitalu ima uporedni test 11 pari DDR2 modula od 1 GB, koji se bez problema overklokuju na DDR2-800.

Ukratko, Apacer 533 i Transcend JetRAM 667 su najbolji izbor u toj klasi.

ne iskljucuj ni geil na 667 (value varijanta ali ima heatsinkove na sebi) ne da radi na 800 nego i na 950mhz i to na 800mhz radi na 4-4-4-10!!! uz dizanje voltaze naravno mada to i nije problem posto mem dolazi sa hs

Nije medju najjeftinijima i zahteva malo vise voltaze za DR2-800, ali ce ti bez problema odraditi posao!

pa za sada ono sto ja videh na testovima 90%+ ddr2 667 memorija radi na 800 samo ko sto nedjo rece zavisi na kojim voltazama/tajminzima ce to uspeti poprilican broj i 533 radi na 800 ali i uz max voltazu koju ti ploca pruza ne ocekuj dobre tajminge na 800mhz

Imajte na umu da 800tku ako je na 5-5-5 moze da osisa neka 667 ili niza ali za zategnutijim latencijama, licno ne bih isao ni u kom slucaju preko 4-4-4-12.

Misko je napisao(la):
Imajte na umu da 800tku ako je na 5-5-5 moze da osisa neka 667 ili niza ali za zategnutijim latencijama, licno ne bih isao ni u kom slucaju preko 4-4-4-12.
U slucaju AM2 platforme, DDR2-800 (5-5-5-15) je brze od DDR2-667 (4-4-4-8)
(Procitaj test Corsairovog "pravog" DDR2-800 u aktuelnom Digitalu) 😉
Prema tome, sto vise MHz je bitno, a latencija koja god da se postigne je OK!

Nedjo je napisao(la):
U slucaju AM2 platforme, DDR2-800 (5-5-5-15) je brze od DDR2-667 (4-4-4-8)
(Procitaj test Corsairovog "pravog" DDR2-800 u aktuelnom Digitalu) 😉
Prema tome, sto vise MHz je bitno, a latencija koja god da se postigne je OK!

4-4-4-8 i nije nesto zategnuto 😉, ovo 4-4-4 sam naveo jer je to po mom misljenju gornja granica. I ne bih se slozio da je sto vise mhz bitno, a za latencije sta ostane, bitno je i jedno i drugo podjednako, pogledaj na xtrim-u kako perfomase polete kad se predje na 3-3-3 ili manje.

Poslednja izmena:
Kazem ti za Athlon 64 AM2 je bitno da memara radi na sto vecoj frekvenciji, jer integracija MC-a sasvim lepo iskompenuzje opustenije latencije. Da ne ulazim posebno u pricu kako0 je tesko nacinculirati da memara radi bas na 333 MHz...
U svakom slucaju, tesko da moze manje od 3-3-3 sa DDR2 😉 a sve gore napisano je iz neposrednog, licnog, iskustva. Tako da definitivno stojim iza tvrdnje da je bolje da ide na 5-5-5-15 i DDR2-800, nego sporije zategnute DDR2! Da ne ulazimo u pricu da je LL DDR2 memara prilicno skupa...

Nedjo je napisao(la):
Kazem ti za Athlon 64 AM2 je bitno da memara radi na sto vecoj frekvenciji, jer integracija MC-a sasvim lepo iskompenuzje opustenije latencije. Da ne ulazim posebno u pricu kako0 je tesko nacinculirati da memara radi bas na 333 MHz...
U svakom slucaju, tesko da moze manje od 3-3-3 sa DDR2 😉 a sve gore napisano je iz neposrednog, licnog, iskustva. Tako da definitivno stojim iza tvrdnje da je bolje da ide na 5-5-5-15 i DDR2-800, nego sporije zategnute DDR2! Da ne ulazimo u pricu da je LL DDR2 memara prilicno skupa...

Voleo bih da vidim kako bi 5-5-5 na 800 dobila 667 na 3-3-3, mislim nisam licno probao ali ono sto videh na netu, nisam siguran da bi 800tka slavila.

Zaista ne vidim potrebu da se dalje raspravljamo!
Cinjenica je da sa povecanjem frekvencije latencija DDR2 memorije opada, bez obzira na tajminge. Zapeo si za taj DDR2-667 CL3-3-3-STA GOD, a sam znas koliko je skupa jedna takva memorija, skuplja nego li DDR2-800 koji radi CL5-5-5-15! Takodje, svoje "argumente" baziras na testovima sa neta i to onima na Intel platformi!

Kada mi sledeci put pod ruku dopadnu dobri DDR2 moduli bas cu da isprobam varijantu DDR2-800 5-5-5-15 vs DDR2-667 3-3-3-8, mada bih se smeo opkladiti da ce opet da izgubi (svo vreme pricamo o AM2 platformi), ako nizbogceg drugog, onda ono zbog toga sto nece tacno radiit na 667 MHz zbog mem. delilaca...

Nedjo je napisao(la):
Takodje, svoje "argumente" baziras na testovima sa neta i to onima na Intel platformi!

Ne, bas naprotiv, gledam vecinom AMD, sto se tice latencija:

DDR1: 2-2-2-5 na 200mhz je isto sto i 3-3-3-8 na 300mhz

DDR2: 4-4-4-12 na npr. 800 je isto sto i 5-5-5-15 na 1000Mhz, ili 667 vs. 800 svejedno, cak je ovde jaz jos i veci u korist 667. Znaci 667 na 4-4-4 je brze od 5-5-5 na 800, 3-3-3 jos vise al to necemo uzimati u obzir zbog cena tih memorija.

3-3-3 zverke kod DDR2 su 1.5-2-2 zverke kod DDR1.

Po mom misljenju treba uvek teziti 4-4-4 pa koliko memorija moze, 5-5-5 ce po mom misljenju uvek biti losije resenje ako poredimo istu memoriju, znaci njen maximum za 4-4-4 i 5-5-5.

Procitaj http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=106327&highlight=4-4-4 topice na Xtrimu i slicne, nemoj ovako napamet da nisam u pravu.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Procitaj http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=106327&highlight=4-4-4 topice na Xtrimu i slicne, nemoj ovako napamet da nisam u pravu.
😀
Pa ti si taj koji prica napamet, a ja sam taj koji je to licno probao! 😉

Opet gore pominjes da je 4-4-4 DDR2667 brze od 5-5-5 DDR2-800, a ja sam se licno uverio da nije! Nisam probao 3-3-3 DDR2-667, ali bih se mogao opkladiti da ni on ne bih prestigao 5-5-5 DDR2-800! U svakom slucaju cim naleti memorija koja moze da izvuce 3-3-3 pri DDR2-667 probacemo u praksi 😉

Kad vec pominjes Xtremesys, pogledaj ovde koliko je mala razlika izmedju 3-3-3 i 4-4-4 na 800 MHz! Onda pogledaj moj test u Digialu, pa pokusaj da zamislis koliko bi DDR2-667 bacio kada bi radiona 3-3-3... tesko da bi prestigao DDR2-800, bez obzira sto ovaj radi na 5-5-5...

Ljudima mora biti jasno da je za AM2 veoma bitno da memara radi tacno na 800 MHz i zbog toga treba ici na DDR2-800, bez obzira sto on radi na 5-5-5!

Nedjo je napisao(la):
😀

Opet gore pominjes da je 4-4-4 DDR2667 brze od 5-5-5 DDR2-800, a ja sam se licno uverio da nije! Nisam probao 3-3-3 DDR2-667, ali bih se mogao opkladiti da ni on ne bih prestigao 5-5-5 DDR2-800! U svakom slucaju cim naleti memorija koja moze da izvuce 3-3-3 pri DDR2-667 probacemo u praksi 😉

Kad vec pominjes Xtremesys, pogledaj ovde koliko je mala razlika izmedju 3-3-3 i 4-4-4 na 800 MHz! Onda pogledaj moj test u Digialu, pa pokusaj da zamislis koliko bi DDR2-667 bacio kada bi radiona 3-3-3... tesko da bi prestigao DDR2-800, bez obzira sto ovaj radi na 5-5-5..
Konstatacija je u potpunosti tacna Apacer(533MHz) na 800Mh(koji sam uzeo samo zbog gore pomenutog Digitala) sa 5-5-5-15(ili jos u boljem slucaju 4-5-3-6) je pojeo corsair 533MHz (3-3-3-6)koji sam klokovao na 667Mhz sa istim latencama!E sad po meni trenutno nema bolje kupovine op pomenutog apacera,jer memorija radi bez problema na 850Mhz sa zategnutim 4-5-4-8 latencama,a sve je testove prosla na 800MHz sa 4-5-3-6 latencama(14 sati primea,S&M,sve markove itd i to sve na sobnoj temperaturi od 28-29C)na jos zanimljivijijem naponu od 2V(sto znaci podizanje napona se svodilo na podizanje istoga sa 1.8V na 2.0V,sto je sasvim mala vrednos za ovoliki klok koji postize na datim latencama!
A o koliko dobroj memoriji se radi,naravno sve to gledano za dati novac,moze i da posvedoci moj test na intel platformi koji bi bio veoma bolji da je na nekoj klokovanoj AM2,zbog integrisanog mem. kontrolera.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=102949&page=2

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
😀

Kad vec pominjes Xtremesys, pogledaj ovde koliko je mala razlika izmedju 3-3-3 i 4-4-4 na 800 MHz! Onda pogledaj moj test u Digialu, pa pokusaj da zamislis koliko bi DDR2-667 bacio kada bi radiona 3-3-3... tesko da bi prestigao DDR2-800, bez obzira sto ovaj radi na 5-5-5...

Ljudima mora biti jasno da je za AM2 veoma bitno da memara radi tacno na 800 MHz i zbog toga treba ici na DDR2-800, bez obzira sto on radi na 5-5-5!

Mozda ali si ti jedini na netu koji stoji iza toga sto je napisao, svi su se slozili da je najbolje da se 5-5-5 latencije zaborave, iz milion razloga, tamo neki DDR guru sa 8 ipo hiljada postova kaze ono sto sam ja napisao i svi se sloze iza njega (inace tread se zove "How important are DDR2 timmings for AM2?" ), i ti kazes da nisu u pravu, i zajedno ja sa njima, moguce, cim stigne neka ljudska AMD ploca provericu licno, za sad vise verujem xtrimu i ostatku sveta nego tebi. Ja savetujem ovde da se 5-5-5 zaborave i da stave 4-4-4 ili slicno pa dokle memorije mogu da se pruze, uvek ce to biti bolje resenje, jer obicno memorije na 4-4-4 rade "dosta" blizu max-a na 5-5-5. A 5-5-5 su smesna setovanja.

I sta si ono napisao vazno je da budu tacno na 800??? Sto je to bolje od 850, 900, 1000..... ne razumem.

Spacemaster je napisao(la):
Konstatacija je u potpunosti tacna Apacer(533MHz) na 800Mh(koji sam uzeo samo zbog gore pomenutog Digitala) sa 5-5-5-15(ili jos u boljem slucaju 4-5-3-6) je pojeo corsair 533MHz (3-3-3-6)koji sam klokovao na 667Mhz sa istim latencama!E sad po meni trenutno nema bolje kupovine op pomenutog apacera,jer memorija radi bez problema na 850Mhz sa zategnutim 4-5-4-8 latencama,a sve je testove prosla na 800MHz sa 4-5-3-6 latencama(14 sati primea,S&M,sve markove itd i to sve na sobnoj temperaturi od 28-29C)na jos zanimljivijijem naponu od 2V(sto znaci podizanje napona se svodilo na podizanje istoga sa 1.8V na 2.0V,sto je sasvim mala vrednos za ovoliki klok koji postize na datim latencama!
A o koliko dobroj memoriji se radi,naravno sve to gledano za dati novac,moze i da posvedoci moj test na intel platformi koji bi bio veoma bolji da je na nekoj klokovanoj AM2,zbog integrisanog mem. kontrolera.

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=102949&page=2

U cemu si merio u Sandri, to je bas merodavno, opet nebitno kod intel-a stvari drugacije stoje, mada opet nikako 5-5-5, jer je bolje max 4-4-4 ili sl pa koliko moze memorija nego 5-5-5 pa max opet koliko moze memorija.

Poslednja izmena:
Memorija ne moze dalje od 850MHz,sa kojim god setovanjima,jer mi ploca nije dozvoljavala vise,ali stize nova ploca pa cemo videti!😉

Znas i sam da sam u pravu niko na svetu ne drzi memaru na 5-5-5 pa koliko ista moze. Uvek na 4-4-4 ili sl pa napucana na max. Tako je bar za sada, mozda se nesto promeni u buducnosti.

Misko je napisao(la):
Znas i sam da sam u pravu niko na svetu ne drzi memaru na 5-5-5 pa koliko ista moze. Uvek na 4-4-4 ili sl pa napucana na max. Tako je bar za sada, mozda se nesto promeni u buducnosti.
Nisi razumeo,ja sam uradio testove memorije na 667MHz(3-3-3-6),kao i testove memorije na 800MHz(5-5-5-15),koja je na sve to prosla sve testove na 4-5-3-6.Ali nemojmo se orjentisati na to da ,memorija koja radi na 800Mhz moze i na 4-5-3-6,dok ova na 667Mhz nema sanse da radi stabilno na manjoj vrednosti od 3-3-3-6,vec cemo se orjentisati na to da ova meorija i ako radi na 5-5-5 daje bolje rezultate kako u sintetickim testovima,tako i u igricama od ove na 3-3-3-6,jer kao Nedjo kaze vazno je da sve radi na 800+Mhz.A sto se tice ovog apacera da ne pricamo vise ovo je stvarno vrhunska memorija,pogotovo kada se uzme u obzir kolika joj je cena!

Poslednja izmena:
Nisi razumeo,ja sam uradio testove memorije na 667MHz(3-3-3-6),kao i testove memorije na 800MHz(5-5-5-15),koja je na sve to prosla sve testove na 4-5-3-6.Ali nemojmo se orjentisati na to da ,memorija koja radi na 800Mhz moze i na 4-5-3-6,dok ova na 667Mhz nema sanse da radi stabilno na manjoj vrednosti od 3-3-3-6,vec cemo se orjentisati na to da ova meorija i ako radi na 5-5-5 daje bolje rezultate kako u sintetickim testovima,tako i u igricama od ove na 3-3-3-6,jer kao Nedjo kaze vazno je da sve radi na 800+Mhz.A sto se tice ovog apacera da ne pricamo vise ovo je stvarno vrhunska memorija,pogotovo kada se uzme u obzir kolika joj je cena!

Sve je to ok, opste je poznato da intel voli vise koji Mhz vise nego zategnutije latencije, mozda je za intel-a svejedno tj. bolje opusteno pa dokle moze ploca/memorija, mada mislim da je najbolje 4-4-4 i slicno cak i za Intel-a, za AMD-a nema pogovora, on je oduvek voleo niske latencije. Moguce da si u pravu da je za intela bolje sto vise mhz-a, nisam se bas detaljno udubljivao, samo primetih da niko ziv ne fura 5-5-5 na Intelu bar ne na xtrimu, kad radi neki max test.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Sve je to ok, opste je poznato da intel voli vise koji Mhz vise nego zategnutije latencije, mozda je za intel-a svejedno tj. bolje opusteno pa dokle moze ploca/memorija, mada mislim da je najbolje 4-4-4 i slicno cak i za Intel-a, za AMD-a nema pogovora, on je oduvek voleo niske latencije. Moguce da si u pravu da je za intela bolje sto vise mhz-a, nisam se bas detaljno udubljivao, samo primetih da niko ziv ne fura 5-5-5 na Intelu bar ne na xtrimu, kad radi neki max test.
Covece izludjues me ,niko ne fura 5-5-5- naravno ,pa rece ti ja da moze da radi i na 4-5-3-6,a ovo je samo poredjenje na tvoju konstatciju.A Nedjo ce da uradi testove i na AM2,pa ces i tu da budes razuveren,jer bas AM2 trazi da u njihovim plocama bude 800+Mhz,memorije,jer tek tada dolazi do izrazaja int. mem kontrolera!E da se ne udubljujemo u polemiku dalje ,jer imas obicaj da tvrdoglavo nastavljas ,samo procitaj zadnjih 5 postova!

Covece izludjues me ,niko ne fura 5-5-5- naravno ,pa rece ti ja da moze da radi i na 4-5-3-6,a ovo je samo poredjenje na tvoju konstatciju.A Nedjo ce da uradi testove i na AM2,pa ces i tu da budes razuveren,jer bas AM2 trazi da u njihovim plocama bude 800+Mhz,memorije,jer tek tada dolazi do izrazaja int. mem kontrolera!E da se ne udubljujemo u polemiku dalje ,jer imas obicaj da tvrdoglavo nastavljas ,samo procitaj zadnjih 5 postova!

Ne vredi, moras da porastes. Nedjo kaze da je bolje 5-5-5 pa koliko moze memorija, ja kazem da je bolje 4-4-4 ili sl pa koliko moze memorija.

Nazad
Vrh Dno