Šta je novo?

Hardver Koju B760 DDR5 matičnu ploču uz Intel i5-13600k?!

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI™ B450 Tomahawk Max
RAM
32GB DDR4 3200MHz Kingston™ Fury Beast RGB KF432C16BB12AK2/32
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Koju B760 DDR5 matičnu ploču preporučujete uz Intel i5-13600k?!

Prvi "pik" je MSI B760 GAMING PLUS WIFI, ali retko gde je ima na stanju i da je dostupna odmah.

U ponudi je trenutno:
ASROCK B760 PRO RS
GIGABYTE B760 GAMING X AX (rev. 1.0)
ASROCK B760 PRO RS WIFI
GIGABYTE B760 GAMING X (rev. 1.0)
ASUS TUF GAMING B760 PLUS WIFI

Prve četiri su jeftinije u odnosu na MSI, dok je ASUS TUF malo skuplji.

Ili da se sačeka MSI, ako je baš dobra ploča kao što kažu, nije hitno...?! Mogla bi da stigne za 15-ak dana.

Ako imate preporuku za neki treći model, može i to :)

Rešenje
Uh...ne znam. Dosta je bolja ali ni 40e nije toliko malo...

Ako ti nije problem da dodaš, MSI se isplati plus imaš garanciju ovde.
Ako je budžet tesan, uzmi PG Lightning.
Uzimaš na KP?
Vidim da si birao samo ATX ploče?

MSI je ok ali ima samo 2 M.2 slota, jedan od SATA portova se deaktivira ako se koristi drugi M.2 slot i ima najmanje USB3 portova.
Asus je možda najbolji ali i najskuplji.
ASRock nije loš, iskreno.
Taj Gigabyte ne bih razmatrao pored Pro RS.

Ako si gledao Mađare, ASRock ti je najbolji dil, Gigabyte je najgori među njima, MSI je suviše blizu cenovno Asusu a Asus košta koliko i ASRock Z790 PG Lightning, koji je bolji od svih njih. Ja bih ti rekao da uzmeš Z790 PG Lightning umesto svih gore navedenih.

Ako ti nije žao 220e, imaš kod nas u Vipu MSI Pro Z790-A WiFi koji je za klasu-dve iznad svega ovoga, ugrabi dok ima...

Poslednja izmena:
Uzimaš na KP?
Ja bih ti rekao da uzmeš Z790 PG Lightning umesto svih gore navedenih.
Ako ti nije žao 220e, imaš kod nas u Vipu MSI Pro Z790-A WiFi koji je za klasu-dve iznad svega ovoga, ugrabi dok ima...

Da, ovo je sve sa KP od čoveka sa kojim sam već sarađivao i sa kojim neće biti problema zbog (eventualnih) reklamacija...

Videću koliko je kod njega ASRock Z790 PG Lightning koji si preporučio, a gledao sam i Gigabyte Z790 Aorus Elite AX, ali ona je baš skupa :) Pogledaću i taj MSI Pro Z790-A...

Ja bih ti rekao da uzmeš Z790 PG Lightning umesto svih gore navedenih.
ASRock Z790 PG Lightning je ~180€, ako MSI vredi ~40€ doplate, da uzmem nju i mirna Bačka?! :unsure:

Uh...ne znam. Dosta je bolja ali ni 40e nije toliko malo...

Ako ti nije problem da dodaš, MSI se isplati plus imaš garanciju ovde.
Ako je budžet tesan, uzmi PG Lightning.

Ići ću onda na MSI, što kažeš domaća garancija je domaća garancija, a 40€ će se nakrpiti :) Hvala na preporuci!

Kad se već spominje MSI, da se nadovežem na temu, da ne otvaram novu. :D

Elem, je l' ima (i je l' funkcioniše dobro) MSI Pro Z790A (DDR5, da se razumemo) onaj USB pozadi za flash bios-a?
Ona bi trebalo da je u rangu sa Asus Prime Z790A?

A ovo pitam, jer sam ispao malo glup... U prethodnom bildu, išao sam sa 13700K i Asus-om i sve je bilo tip-top, šljaka, prezadovoljan sam.

Međutim, sad sklapam nešto drugo, planirao sam opet Asus Prime, i uzeh preko drugara iz intela 14700K (samo $10 skuplji bio od 13700K, pa ko velim, 'ajde, to je par kafa ***).
I tik što je on poručio, meni padne na pamet da će morati update BIOS-a, a da Prime nema USB pozadi za tu namenu. Srećom pa ne poručih još matičnu. Pa se sad razmišljam da je najbezbolnije (a izgleda i nešto malo jeftinije), da idem sa MSI Pro Z790A.
Druga opcija, bolja po mene doduše, bila bi da kod sebe update-ujem BIOS, ćapim sebi 14700k, a da za drugi bild ipak idem sa Asus-om i da stavim moj 13700K - da ne vadim 100 puta procesore, nešto ću zeznuti, pošto sam baš spretan :ROFLMAO:

Kad se već spominje MSI, da se nadovežem na temu, da ne otvaram novu. :D

Elem, je l' ima (i je l' funkcioniše dobro) MSI Pro Z790A (DDR5, da se razumemo) onaj USB pozadi za flash bios-a?
Ona bi trebalo da je u rangu sa Asus Prime Z790A?

A ovo pitam, jer sam ispao malo glup... U prethodnom bildu, išao sam sa 13700K i Asus-om i sve je bilo tip-top, šljaka, prezadovoljan sam.

Međutim, sad sklapam nešto drugo, planirao sam opet Asus Prime, i uzeh preko drugara iz intela 14700K (samo $10 skuplji bio od 13700K, pa ko velim, 'ajde, to je par kafa ***).
I tik što je on poručio, meni padne na pamet da će morati update BIOS-a, a da Prime nema USB pozadi za tu namenu. Srećom pa ne poručih još matičnu. Pa se sad razmišljam da je najbezbolnije (a izgleda i nešto malo jeftinije), da idem sa MSI Pro Z790A.
Druga opcija, bolja po mene doduše, bila bi da kod sebe update-ujem BIOS, ćapim sebi 14700k, a da za drugi bild ipak idem sa Asus-om i da stavim moj 13700K - da ne vadim 100 puta procesore, nešto ću zeznuti, pošto sam baš spretan :ROFLMAO:
Da, jedan od USB 2 portova na MSI Pro Z790-A je za flashovanje i ima BIOS Flashback taster.
Ne znam što Asus ne stavlja to na ploče, verovatno pilićare sa non-Strix modelima kao i obično...

Recimo da su otprilike u istom rangu, mada MSI ima bolji VRM, bolji audio codec, 2 SATA porta i 1 fan konektor više i Toslink audio konektor...
Asus ima 2 USB-C porta pozadi, doduše, volim što rade to.
MSI je krađa za te pare.

Poslednja izmena:
Ako je isto pitanje samo za mATX format? I da li se isplati kupovati i prelaziti na DDR5 ili da iskoristim 2x8 sa starog racunara?
Zamenio bih 6700K i Asus z170 Ranger-a koji rade bez greske od pocetka pa ponovo naginjem ka asus-u ali mogu da probam i nesto drugo :)

Ako je isto pitanje samo za mATX format? I da li se isplati kupovati i prelaziti na DDR5 ili da iskoristim 2x8 sa starog racunara?
Zamenio bih 6700K i Asus z170 Ranger-a koji rade bez greske od pocetka pa ponovo naginjem ka asus-u ali mogu da probam i nesto drugo :)
Sa obzirom na generaciju, možda ti je ram 2400mhz sa prosečnim latencijama. U tom slučaju bih prešao na ddr5.
Ako je ram malo bolji, tipa 3600 sa dobrim latencijama, ima logike uštedeti. Potencijalno proširiš na 4x8, mada mi se čini da je cenovno onda razlika mala.
Ne znam da li planiraš da zadržiš taj komp ili prodaš, ali i to uzmi i obzir, povrat novca od prodaje starih delova.
BTW, da li svi ddr5 rade kao dual channel (quad za 2 štapa) ili samo neki modeli?

Nazad
Vrh Dno