Šta je novo?

Koju auto navigaciju u 2017?

I dalje mislim da ti je najbolja varijanta mobilni telefon, te jeftinije navigacije nisu ništa bolje. Na mobilnom staviš iGo, imaš već GMaps i koristiš kako god ti odgovara. 5" je sasvim dovoljno, a kačenje i USB adapter te iskošta 500-1000 dinara.

Za duze voznje nije prakticno pogotovo u letnjim mesecima, jer stojeci na suncu (kako god da ga namestis u jednom trenutku ce biti izlozen suncu) brzo se usija + sto mora da stoji na punjacu pa se dodatno zagreva = kraci zivotni vek telefona, pa i fizicko ostecenje telefona ako se radi o nekim modelima koji su poznatiji da se vise greju i iz jeftinijeg cenovnog ranga su.

Nedavno smo isli za Zlatibor po onim zegama i imali smo dva telefona (Honor i Samsung) i oba su se veoma ugrejala da sam ja ili zena morali da ih drzimo medju nogama i govorimo drugom gde da skrece.
 
Za pravu, ozbiljnu navigaciju - samo standalone uređaj. Ili tablet pogodan za takvu upotrebu.

Nema HW specifikacija za Garmin i Mio (niti za TT) uređaje. I ne trebaju ti.
Stvar je u tome što je njihov sofver prilagođen samo njima, rade pod svojim OS-om (osim Mio-a), i ne može ništa drugo. Kada sam svojevremeno (davno) čuo na jednom seminaru od predstavnika Garmin kompanije na čemu su bazirani, došlo mi je da se naglas nasmejem. Ništa čudno što im sofver i danas izgleda kao da ga je dete bojilo i crtalo. Od tada samo je TT ozbiljnije napredovao. Oni su jedini i davali specifikaciju RAM memorije koju koriste njihovi (sada vrlo stariji) uređaji.
Iz ove priče malo odskače Mio, pošto nemaju svoj OS nego koriste WinCE, ali hardver je i dalje dosta slabiji od NN konkurenata sa kineskog područja. Tako da kada se otključaju, preporuka je da se ne stavlja ni Primo 2.4 već maxx 2.0 varijanta. Nedajbože neko da proba da stavi NG.
Inače Mireo sofver koji koriste starije varijante, sasvim lepo izgleda i ima neke simpatične opcije, šteta što nije više zaživeo.
Sada mislim da sarađuju sa Navman-om, možda grešim.
 
Poslednja izmena:
Mislim da ce ova tema biti veom korisna za ljude koji hoce da kupe navigaciju u 2017-oj godini gde je vecina navigacija dostupna na trzistu (sem recimo Mio i Garmina ako ne gledamo tehnicke karakteristike) datira iz 2013-2014 godine (iako u oglasima pise da su Najnoviji modeli za 2017-u godinu). I novije koje se pojavljuju imaju skoro isti hardware samo mozda noviji softver plus drugacija spoljna maska.
 
Meni i dalje sasvim lepo služi matori Garmin Nuvi 205, kupio ga pre nekih 7-8 godina na nekoj akciji za 99€, što je tada bila super cena.
Za divno čudo još izbacuju FW update za njega, samo s vremena na vreme ubacim najnovije mape na SD karticu i teraj dalje.

Par puta probao da koristim mobilni, potpuno nepraktično za duža putovanja leti - usija se potpuno.

Kakva je situaciia kod novih Garmina - jel može samo da se ubaci SD kartica sa novim (otključanim) mapama i da radi?
Na svom 205 nikad nisam imao nikakve zahvate po pitanju FW, otključavanja i sl. samo copy/paste nove mape.
 
Poslednja izmena:
Men zanima da li se na otkljucanu Garminovu navigaciju moze kompletno promeniti navigacioni softver sobzirom na ono sto je @BokiPK napisao tj ne bas impresivan hardware i njihov custom OS. Ili otkljucavanje kod Garmina samo znaci da ces moci ubaciti nove mape u Garminov softver nakon sto ti istekne besplatni update a ostaces zaglavljen na Garminovom softveru za navigaciju..
 
Otključavanje kod Garmina i TomToma znači samo i samo mogućnost ubacivanja novijih mapa.
Vlasnički operativni sistem.
Vlasnički softver.
Tačka.
 
Ja koristim Mio C310 kupljen nov 2010-te. Otkljucao sam ga Lanikovom aplikacijom, i pored fabričke aplikacije za navigaciju, instalirao jos i iGo 8.3, iGo Primo i Garmin. Sve 4 rade odlicno, ali koristim samo iGo Primo.
Vec vidim da mu necu naci dostojnu zamenu kad jednog dana ode u vecna lovista.
Pozdrav
 
Moj Prestigio ima već 10 god i ne posustaje :D
 
Kakve su Karlmann i DÄFMAN navigacije.
Nasao sam ova tri modela od 5" da se prodaju preko jedne firme:

1- DÄFMAN C-5001 TRUCK (https://www.gps-svet.rs/prodaja-navigacija-cene/kamionske-navigacije/navigacija-karlmann-m93g-5-hd)
2- Karlmann truck professional M93G (https://www.gps-svet.rs/prodaja-navigacija-cene/kamionske-navigacije/navigacija-karlmann-m93g-5-hd)
Na ove dve navigacije je instaliran iGO Primo Truck FLEET (ne znam da li se moze koristiti i sa obicnim vozilima). Jako su slicne po specifikacijama stim da Karlmann ima ekran vece rezolucije. Posto je vec instaliran specijalizovani IGo prepostavljam da se moze lako instalirati i regularna verzija za aute a mislim da su na tom sajtu i napisali da stavljaju po zahtevu.

3- DÄFMAN C-5001 Plus (https://www.gps-svet.rs/prodaja-nav...ija/navigacija-dafman-hd-C-5001#tab-attribute) - poseduje instaliran regularni IGo Primo.

Vidim da su po karekteristikama bolji od jeftinijih Blueberry i Prestigio modela. Ne znam da li bi ovo moglo biti neko srednje resenje izmedju BB i PR sa jedne strane i Mio i Garmina sa druge.

Ono sto me brine je da ne mogu nista da nadjem o ovim navigacijama cak ni zvanicne stranice proizvodjaca.
 
Poslednja izmena:
Naravno da ne možeš da ga nađeš - ne postoji. Klasičan moderniji kinez, kome je neko nalepio zvučno ime :)
iGO kao iGO, svuda je isti. Kamionski - znači samo da je unapred podešen za takvu upotrebu, možda stavljen i namenski skin, i da su mu ubačeni fajlovi koji definišu potrebe kamiondžija (FTR).
Ako je iGO na njemu legalan, onda cena ima opravdanja. Iskreno, čisto sumnjam.
 
Ja sam do Grcke i nazad isao sa telefonomi iGo primo bez ikakvih problema ,svo vreme je bio ukljucen na punjac nisam primetio da se greje telefon..
 
Naravno da ne možeš da ga nađeš - ne postoji. Klasičan moderniji kinez, kome je neko nalepio zvučno ime :)
iGO kao iGO, svuda je isti. Kamionski - znači samo da je unapred podešen za takvu upotrebu, možda stavljen i namenski skin, i da su mu ubačeni fajlovi koji definišu potrebe kamiondžija (FTR).
Ako je iGO na njemu legalan, onda cena ima opravdanja. Iskreno, čisto sumnjam.

Da li su se ovi modeli pokazali kao bolji (ako ih je neko koristio) od recimo Blueberry i Prestigio modela. Po karakteristikama imaju vise memorije i deluju da su bolje izrade jer je to jedna od mana recimo Blueberry navigacija kao i opsta neujednacenost u kvalitetu izrade (sama plastika, kvalitet ekkrana i mogu da rade 4 godine a mogu i 4 dana pa sta ti zapadne ali zato kostaju <10K dinara).

Mislim da ce mo od Garmina da odustanemo najvise zbog zatvorenosti sistema i cene.
Mio se moze otkljucati ali kao sto je receno performanse mu nisu adekvatne a ceni se previse u odnosu na sta nudi.

Ostaju samo jeftiniji 5" modeli koji se mogu naci sa garancijom znaci:
1- Prestigio GEOVISION 5059
2- Blueberry 2GO579
3- gore navedeni DÄFMAN i...
4- ...Karlmann
5- SkyDrive pgo500HD (http://www.kupujemprodajem.com/AKCIJA-NOVI-SkyDrive-pgo500HD-800x480-8GB-27152180-oglas.htm)
6- Wayteq X985BT (http://www.kupujemprodajem.com/Wayteq-X985BT-navigacija-IGO-primo-karta-48227219-oglas.htm)

Sta odabrati?
 
Eh.
Bilo bi dobro da možeš uživo da ih pogledaš, da vidiš kako funkcioniše tač, njegovu vidljivost... tehničku specifikaciju imaš na papiru. Proguglaj i da vidiš ima li fidbeka od korisnika.
Od navedenih sam jedino BB imao u rukama i nisam preterano oduševljen.
Novac je tvoj, izbor je samo tvoj.
 
Tesko da mogu da ih uzivo sve pogledam, razbacane su po Srbiji ;) Zato sam i otvorio temu prvobitno zbog Mio i Garmin navigacija jer teme gde se polemise "Koju navigaciju da kupim" su stare po par godina. Zato i pitam ovde u nadi da ce mozda neko reci nesto vise o ovim navigacijam u slucaju da ih ima ili je dolazio u kontakt sa njima (servis, prodaja ili je imao istih problema pri izboru pa se raspitivao).

U par postova iznad vidim da hvalite Wayteq navigacije koje mi nekako deluju robusnije od BB koje se svugde mogu naci. Ne znam da li se konktretno mislilo na ovu sto sam naveo.

@BokiPK ti mi delujes kao osoba sa najvise iskustva sa i znanja o navigacijama i da sad hoces da kupis (novu) navigaciju a imas ok 20K-25K dinara na raspolaganju od svih ovih navigacija sto smo na temi pomenuli sta bi ti uzeo :)
 
Poslednja izmena:
Ništa od navedenog :)

Nemoj mene uopšte da uzimaš kao reper. Podeliću svoje iskustvo, znanje, neke predloge imaš u postu #16.
Lično nikada ne bih dao toliki novac za takav uređaj, osim za neki Beker ili TT, ali ne u Srbiji.
Pozz.
 
Da znas da sam ocekivao ovakav odgovor ;) ali u svakom slucaju hvala ti za informacije koje si izneo u ovoj temi mnogima ce znaciti ako budu u istoj nedoumici kao ja.

Iskreno ni meni se sad ne daje 20K za navigaciju pogotovo nakon svega sto sam procitao u ovoj temi.

Pre otvaranje teme sam znao samo: "Ako imas para uzmes neki Garmin ako ne onda BB i li Prestigio ali to ti je macka u dzaku, znas jako su jeftini pa rade ili 4 godine ili 4 dana". Zato sam i bio spreman da izdvojim vise para za navigaciju. Sad mozda i ne bas, uzimajuci u obzir koliko cu je koristiti, da je bolje imati fleksibilnu navigaciju nego zatvorenu koliko god ona bila kvalitetna.

Odlucio sam da idem sa jeftinijim navigacijama koje se doduse i najvise prodaju koda nas. Samo da se neko javi sa iskustvom iz prve ruke i da neki argument za gore navedene navigacije.
 
Poslednja izmena:
Vec si dobio odgovore na to pitanje, potrazio online koje prodavnice imaju i to je to.
 
25.000 za navigaciju? Pa samo ako ti je do bacanja para. Moja preporuka iskreno da uzmeš polovnu Sony Xperiu Z Ultra, mislim da su 150 evra max, idu i ispod toga jer je OGROMAN telefon i teško se prodaje. I dalje ima jako sposoban Qualcomm Snapdragon 800 procesor, 6.4" 1080p IPS ekran, SD Slot, šta god hoćeš, čak i grafitnom olovkom prima input, a jako je tanak telefon. Inače je vodootporan do 1.5m. Nakon toga možeš da biraš koju hoćeš softversku navigaciju, ja godinama koristim iGO lično. http://www.gsmarena.com/sony_xperia_z_ultra-5540.php

Imam nekoliko tih jeftinijih navigacija, rade posao i to je to, ne bih više od 50 evra dao za njih: debele su, sa rezistivnim ekranima, baterije su mahom integrisane pa kad crkne aj ćao. Plus je nevidjeno smaranje što sam ograničen sa WinCE koji je u njima, i samim softverom. Sporo rade, kasni odziv, ekrani su katastrofa. Zašto bi davao pare na aparat koji ti jednu samo funkciju radi kad telefon koji uzmeš možeš za toliko više da koristiš?
 
Poslednja izmena:
Vec smo pricali o telefonu kao navigaciji i ne zn zasto bi uzimao jos jedan telefon kad vec imam dva? Po toj logici koristio bi tablet i to neki noviji sa boljim GPS reciverom i izaso bi me jeftinije nego polovni Sony.

Elem poenta navigacije je da udjes u kola, namestis rutu i da ti navigacija odvede do odredista. Svaka ostala funkcija navigacije da pusta video klipove, muziku, vrti slike, ide na internet i sl je totalno nepotrebna stvar. Interakcija sa ekranom je manja od par minuta pa to sto je rezistivni nije neka mana, baterija takodje sobzirom da ce se obicno koristiti na punjacu (u koji je ugradjena i bolja antena). Na sve ovo navigacija bi se trebala koristiti dva, tri puta godisnje a citajuci ovu temu shvatio sam da bi bilo cisto bacanje para ici na skuplju navigaciju.

Verovatno cu uzeti Wayteq X985BT navigaciju, malo je savremenija nego dostupne Blueberry navigacije, sa vise memorije, bolji reciverom i rekao bi boljom izradom. Cena je 65-70€ a posto ste je ovde hvalili mislim da ce zadovoljiti moje zahteve.
 
Ja imam Blueberry 2GO779 već par godina (od 2013. negde), to je ta klasa navigacija koju trenutno gledaš. Navigaciju koristim pre svega za letovanja i povremeno za neke nepoznate gradove, kontam da je i to nešto za šta i tebi treba. Poslednje 2 godine koristim telefon (isti, nekih 3 godina star Lenovo A536). Telefon nudi mnogo više (više navigacionog softvera, net), a radi dosta brže. Sama navigacija radi isto, podjednako brzo nađe satelite, podjednako pouzdano i precizno radi u vožnji. Koristio sam jedno vreme neki Garmin (rođak uzeo za kamion pa sam mu je sređivao) i to je bilo dosta bolje, ali znam da je bilo i mnogo skuplje. Na telefon sam prešao jer mi je 7" malo preveliko, a i baterija na navigaciji je počela da otkazuje. Pride, i na navigaciji možeš da pustiš filmove, muziku, igre, opciono ideš na net. ( : Imam i tablet, Asus ME173X, opet isto to samo malo drugačije. Bolje od navigacije, ali preveliko.

Držač za telefon ima zadnju plastiku koja štiti od direktnog udara sunca, pritom je na direktnom udaru klime, tako da nema priče o pregrevanju leti. Jeste da arčiš bateriju, ali meni i posle 3 godine korišćenja baterija radi skoro kao i prvog dana. Kad otkaže, uzeću novi telefon, verovatno i ranije. Da ti navigacija treba svakodnevno, da si profesionalni vozač ili da često putuješ na različite destinacije, preporučio bi navigacioni uređaj, ovako mislim da je suvišno. Ako se ipak odlučiš, to ti nije loš izbor, samo nemoj da očekuješ da ćeš dobiti nešto bolje od telefona.
 
Poslednja izmena:
Elem poenta navigacije je da udjes u kola, namestis rutu i da ti navigacija odvede do odredista. Svaka ostala funkcija navigacije da pusta video klipove, muziku, vrti slike, ide na internet i sl je totalno nepotrebna stvar. Interakcija sa ekranom je manja od par minuta pa to sto je rezistivni nije neka mana, baterija takodje sobzirom da ce se obicno koristiti na punjacu (u koji je ugradjena i bolja antena). Na sve ovo navigacija bi se trebala koristiti dva, tri puta godisnje a citajuci ovu temu shvatio sam da bi bilo cisto bacanje para ici na skuplju navigaciju..

Pa uzmi neki solidni polovni telefon, i koristi ga samo kao navigaciju. Deinstališi i onemogući sve ostale aplikacije. Ne treba mu ni SIM kartica.

Koristio sam dve kineski.brand navigacije, i dva Garmina, jedan niže jedan više klase, (doduše, svi pozajmljeni :p ). Ali svaki telefon koji sam korisito je kao navigator radio bolje od njih.
Mislim, kada sedneš i voziš, rade sve slično. Ali sve ostalo, prčkanje po meniju, prikaz, touch, sve ostalo je bolje radilo na telefonima.

Antene, ni jedan savremeni telefon nema problem sa GPS prijemom. A većina sada radi i sa GLONAS ssitemom. Starije navigacije, pa još jeftinije, lošije rade i sporije hvataju fix od savremenog telefona. I uglavnom nemaju kompas (ne znaju da se orjentišu dok ne počneš da se krećeš, a to ponekad smara u gradovima).

Plus, nabavka novih mapa na telefonu je piece of cake, što nije uvek slučaj na stand alone navigacijama (kako kod koje).
 
Poslednja izmena:
Nije ti dobra logika NS :)
Ali sada nećemo raspravljati o tome. U ovoj temi nije diskusija Mob vs PNA. Svako ima svoje nahođenje/potrebe/ubeđenja, isl, budite pragmatični.
Držite se predloga, ako neko ima konkretnu preporuku za uređaj, izvolite.
 
^^ Htedoh reći, telefoni su oduvali stand-alone navigacije, i ulaganje proizvođača u njih je minimalno jer u njima više nema profita. Zbog toga su ponuda i izbor toliko jadni.
Slično priči o tržištu kompaktnih fotoapara koje su telefoni (manje više neopravdano) oduvali. Ne prave se više solidni kompakti, osim dve krajnosti, preskupih i onih djubre što ne vrede ni 30 eur. :(

Ali, u pravu si, nije mesto za to. Svakako fali tema o solidnom stand-alone navigacijama. Čak šta više, mogla bi ova da se primenuje u to.
 
Cisto radi informacije:

Magneo uredjaj uzet u Srb sa piratskim iGo, naravno... Kontaktirao iGo, zeleci da kupim mape.
Posle par prepiski kazu ne moze, jer nemam original SW. Odgovorim da zelim da licenciram SW ako je moguce. Nije.
Ok, cena full mapa (bez narednih update-a) je bila 60e, platicu iako mi ne treba full, zelim legalne mape. Ne moze, kupite novi uredjaj sa licenciranim SW.
To je trajalo 10-tak dana posto su jako spori iz supporta, inace su poznati po tome kako sam citao...
Ok rekoh... net, za 5 min nadjem najnovije mape, skinem, ubacim i vozi...

Ne znam za ostale ali su ovi uzas... ne zbog nemogucnosti licenciranja vec sporosti i nezainteresovanosti...
 
Poslednja izmena:
Sto se mene tice tema se moze preimenovati u nesto generalnije jer je meni dosta pomogla.
 
Samo da javim da sam uzeo Wayteq X985BT navigaciju koja me je izasla 70€.
Uz nju sam dobio instaliranu IGo Primo Truck navigaciju sa kartama cele Evrope (HERE 2017 Q1).

Sto se tice tehnicke strane sa 256MB rama i 8GB roma brzina je ok, hvata satelite jako brzo, ekran nije toliko los koliko sam ocekivao ali je zato ima bas jako osvetljenje. Kuciste je nakako gumirano i ne klizi iz ruke.

Za ove pare ja sam zadovoljan.
 
Extra
cheers
 
Super, neka te lepo sluzi.

Kada je budes malo duze testirao, napisi jos ponesto.

Zaboravio sam da pitam, koja je razlika izmedju te Truck i obicne mape? Pretpostavljam da je ta prilagodjena za kamione? Ili ipak ne?
 
Poslednja izmena:
Zaboravio sam da pitam, koja je razlika izmedju te Truck i obicne mape? Pretpostavljam da je ta prilagodjena za kamione? Ili ipak ne?

Kao sto je Boki vec pisao u ovoj temi, razlika je u tome sto su mape dodatno prilagodjene za kamione odnosno mapa ima informacije gde pojedini kamioni ne mogu da prodju zbog visine/sirine/duzine. Ove parametre mozes da podesavas u samoj navigaciji tj da odaberes tip vozila od auta do kamiona/slepera. Takodje postoje i dodatne POI tacke koje su najvise od interesa za vozace kamiona (imena raznih firmi, stajalista i parkinzi za kamione i sl).

Naravno ista navigacija se moze koristiti i za auto bez problema.
 
To mi je promaklo, nisam video da je objasnio.
Hvala na objasnjenju.

Verovatno cu i ja da uzmem tu navigaciju.
 
Nazad
Vrh Dno