Šta je novo?

Koju "audiofilsku" plocu uzeti?

emil

Cenjen
Učlanjen(a)
08.04.2013
Poena
151
Na 5 godina staroj ploci je bio Realtek ALC 888 kodek i koristio sam RCA žični S/PDIF izlaz za zvuk koji je vezan za AV risiver. Ploča je crkla a procesor na njoj dovoljno zastareo da ne vredi da tražim polovnu ploču nego da menjam oba. Računar je kućni, opšte namene, ATX kućište i uglavnom služi za puštanje FLAC-a preko tog koaksijalnog digitalnog izlaza. Ostale audio konektore ne koristim.
Šta preporučujete od ploča u ekonomskoj klasi a da odgovara sledećim kriterijumima?
1. Preferiram Intel (recimo i3 na 3.5GHz) ali može i AMD ako ima neka ploča sa izrazito dobrim digitalnim audio izlazom.
2. Preferiram koaksijalni digitalni izlaz a može da bude i optički ili HDMI ukoliko je neophodno tj. ima neka ploča sa izrazito dobrim digitalnim audio izlazom ali da ima samo HDMI ili optički izlaz.
3. Preferiram Gigabyte ili Asus ali mogu i drugi proizvođači.
4. Ploča bi trebala imati najmanje 5 SATA konektora i osnovne RAID mogućnosti.
5. Zvučni deo bi trebao biti najmanje u rangu sa Realtec 888 (ali, ponavljam, da bih koristio isključivo digitalni izlaz te "napredni" DA konvertori zvučnih imena, izmenjivi OPAMPovi ili audiofilski analogni zvučni izlazi nisu bitni).
6. Ne planiram nikakav overklok ili budženje te takve osobine ploče takođe nisu bitne. Ako bi bio Intel onda je H81 ili B85 chipset sasvim dovoljan ali mogu i drugi a može i AMD -nemam ništa protiv ako ima neka posebno dobra.
7. Imam PCI-E grafičku te on board video nije bitan (osim ako iz nekog razloga budem morao koristiti HDMI izlaz, recimo da neka baš dobra ploča ima samo HDMI digitalni izlaz a da nema S/PDIF).

hdmi ima jednostavno veću propusnu moć tako da može da progura HD losles signal (1 i 0) tj. Dolby TrueHD i Dts HD master.
Optički spdif može da progura samo Linear PCM stereo od losles formata.

ako kompjuter ne radi dekodiranje , nego samo šalje bitstrim , Apsolutno je nebitno koju zvučnu imaš.

hdmi ima jednostavno veću propusnu moć tako da može da progura HD losles signal (1 i 0) tj. Dolby TrueHD i Dts HD master.
Optički spdif može da progura samo Linear PCM stereo od losles formata.

ako kompjuter ne radi dekodiranje , nego samo šalje bitstrim , Apsolutno je nebitno koju zvučnu imaš.

Zar se HDMI na grafičkoj ne napaja sa internog SPDIF porta sa ploče (spdif out na ploči se kablom spoji na Audio in na grafičkoj a ona to odvede do HDMI out? Kako onda spdif može da bude lošiji od HDMI?

nije lošiji, stvar je u bandwidthu.

spdif je skraćenica za sony-philips digital interface.u koaksialnoj izvedbi su to samo dve žice.
spdif specifikacija ne može da propusti velike količine informacija u sekundi, koje karakterišu Dolby TrueHD, DTS HDmaster i ostale lossless multichanel formate.

to može samo HDMI, i to high speed (v1.3+) . Tu već ima malo više žica :)
http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI

nije lošiji, stvar je u bandwidthu.

spdif je skraćenica za sony-philips digital interface.u koaksialnoj izvedbi su to samo dve žice.
spdif specifikacija ne može da propusti velike količine informacija u sekundi, koje karakterišu Dolby TrueHD, DTS HDmaster i ostale lossless multichanel formate.

to može samo HDMI, i to high speed (v1.3+) . Tu već ima malo više žica :)
http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI

Da, više žica ALI SAMO DVE SU ZA AUDIO. Po meni, ne bi trebalo da bude razlike. Moraću malo da istražim.

izvini molim te ,što sam te uvredio, vidim da razgovaram sa expertom za proguravanje digitalnog zvuka kroz žice.

izvini molim te ,što sam te uvredio, vidim da razgovaram sa expertom za proguravanje digitalnog zvuka kroz žice.

Izvinjenje prihvaćeno! Šalim se naravno, ja se izvinjavam ali ovo mi stvatno nije jasno. I što više gledam sve mi je manje jasno odnosno otkrivam da ima tu toga još da se istgražuje.
Kako ja kapiram HDMI može da prenese više vrsti digitalnih audio siglana (razne Dolby losless itd.) od SPDIF ali taj zvuk generiše ista zvučna karta (bilo omražena integruša ili nebeska dodatna). Ako se radi o stereo zvuku (FLAC, Foobar, WASAPI) i on bude prenet DAC-u u AV risiveru preko HDMI onda ima potencijala da bude vernije preneta nego preko SPDIF. Ako se sluša stereo muzika onda ne bi trebalo da bude razlike osim što HDMI ima veći overhead?
Ako je prethodno navedeno tačno da li to znači da ako se sa internog spdif konektora sa matične ploče dovede zvuk na grafičku kartu i karta prenese na HDMI izlaz onda takav setap ne može da prenese DTS HD i ostale Dolby losless formate? A ako bih koristio on-board HDMI onda je on bolji za filmove zato što prenosi i losless dolby a potencijalno je bolji i za stereo audio?

Ne znam jesi li video ovu vest od pre dva-tri dana.

http://www.techpowerup.com/201345/msi-z97-gaming-9-ac-now-available.html

Pogledaj i ovde :

http://www.msi.com/product/mb/Z97_GAMING_9_AC.html#hero-overview
http://game.msi.com/en/product/motherboard/z97-gaming

Tačno je da u tvojoj listi nisi naveo MSI, ali, kao što vidiš, mislim da trenutno nema bolje audiofilske ploče od ove.

kosta hoćeš li barem jednom preporučiti nešto što nije trenutno najskuplje na tržištu?

A dojče standard vaterland...:)

Stigli delovi. Sklopljeno. Lepi ti audio LED-ovi ali sam ih ipak iskljucio. Ne ide mi ta zelena uz plavi ventilator... :) Za sada radi na SPDIF a probacu i optiku i HDMI. Ne verujem da ce se stereo razlikovati ali me interesuje kako ce HDMI na ploci odnosno na grafickoj "reagovati" na nekomprimovane dolby signale. Hvala svima na savetima, pogotovo na korisnim.

Vrh Dno