Šta je novo?

Koju 512Mb SD ili MMC karticu?

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
Apsolutno se ne razumem u kartice, znam da za 2-3 nedelje kupujem foto-aparat (Canon A610, podrzava MMC i SD) i ne znam koju memorijsku karticu da mu stavim. Procitao sam da je taj Canon probirljiv jako, pa zato hocu neku extra karticu od 512Mb (1Gb mi je puno, sta ce mi toliko?) - e sad, ne znam koji tip kartica je bolji: SD ili MMC (da li je to uopste isto)? Video sam da postoje i xD i CF kartice. Kakve su to kartice u pitanju? Neka mi neko baci neke linkove za "edukaciju", na wikipediji nema nista konkretno :) Znaci treba mi neka brza kartica od 512Mb, cena nebitna, ali da ne bude neka nebuloza (preko 100 evra npr...) :)

Poz!

SD. Trebaće ti neka brža zbog video moda, mada na Ixusu i sa običnom Kingston nema problema. Zavisi dosta i od aparata.

Pa koju "brzu" mi onda preporucujes? Gledao sam SanDisk SD kartice (neke testove) i cini mi se da su one ok sto se tice brzine ili ja gresim?!

Koje god da uzimas, uzmi SD, jer su u startu brze od MMC. Nadji neke Ultra speed (to nije marka nego oznaka). SanDisk je ok, ja sam imao dobra iskustva sa TwinMos karticama, Kingmax je solidan ali nije neki sampion brzine. Imam Transcend SD i ona je isto tako ok. Ortak ima Apacer i ne zali se. Ali sto brze, to su i skuplje:D .

Podržavam kupovinu SD kartice obzirom na uređaj u kome će se kroistiti, ali samo da napomenem da postoji i novija generacija MMC kartica pod oznakom "MMC Plus"... Veoma su brze, čak mnogo brže od SD...

Poslednja izmena:
ja bi pre mmc zato sto mmc moze da se ubaci u sve uredjaje a sd ne moze jer ima neko cudo od plastike koje strci pored kontakata.... po standardu mislim da su skoro kompatibilne ( 100% su kompatibilne u SPI rezimu )

Sasa_NS je napisao(la):
Podržavam kupovinu SD kartice obzirom na uređaj u kome će se kroistiti, ali samo da napomenem da postoji i novija generacija MMC kartica pod oznakom "MMC Plus"... Veoma su brze, čak mnogo brže od SD...

Ima li neko malo vise informacija o ovome? Kompatibilnost?

imas 512 SD Kingston za oko 1600din u Pakomu u Krelja Milana. Svratio da vidim koja je cena za 1GB ali njega nemaju pa sam pitao cisto iz radoznalosti koja je cena za 512.

RazbojNick je napisao(la):
Kako onda "nema nista na Wikipediji"? Sve sto treba da znas je na ovim linkovim.

Nasao sam dan nakon sto sam otvorio thread :)

Lm, odluka je pala na SD karticu, nadam se na neku brzu - zavisi od toga sta ima prodavac da mi ponudi, jer kad kupim aparat hocu da kupim, pored kartice, i neku finu torbicu za njega + jos neke sitnice (ako ima). Znaci kupujem sve zajedno (do 300+ evra sam spreman da puknem).

Spirit je napisao(la):
Ima li neko malo vise informacija o ovome? Kompatibilnost?

Uf, zaboravio sam na ovu temu...

MMC Plus su potpuno kompatibilne sa svim uređajima koji čitaju stare MMC kartice, kao i SD čitačima koji takođe čitaju i MMC...
Potpuno su istih dimenzija, radi se dakle, samo o novijoj, bržoj generaciji memorijskih kartica...

Brzina?

MMC max 20 Mbit/s
MMC Plus max 52 Mbit/s

SD max 25 Mbit/s

Edit: ovi podaci se mogu videti na linkovima koji su već okačeni par postova iznad - kasno sam video...

Poslednja izmena:
gledam oglase i vidim da SD 1GB kingston moze da se kupi vec od 33eura...a na drugom oglasu toliko kosta 256MB.tj. 1GB kosta 50eura... u cemu je fora?:smoke:
jel ova skplja brza, s obzirom da ne pise koji su modeli u pitanju? jel bi mom canonu A540 odogovarala ova od 1GB 33eura ili koju je najbolje da uzmem za njega, jer je super snima filmice? hvala svima

Mnooogo su popadale cene u svetu za sve flash memorije. Sad nije bitno ko se koliko 'ugrađuje' nego kad mu je stigla (kupljena)...

Eto najzad odgovor, cekao sam nekog moderatora :)

Odluka Pala na SanDisk Ultra II/Ultra II Plus, 512Mb, zavisi koju verziju nadjem...

:wave: 10x svima momci :)

.Planiram da uzmem ovu karticu za ixus 40 -Secure Digital Card Kingston 512 MB.Nema nikakve druge oznake,da li je dovoljno brza da bih mogao da snimam klipove u 640x480 30fps.Da li to u ixusu zavisi od brzine kartice ili mogu slobodno da uzmem bilo koju?Predlozite nesto,skroz sam se izgubio u vezi sa ovim.

Nemam takav aparat pa ne znam koju brzinu traži, obična Kingston SD upisuje do 1.5MB/s, njene specifikacije su ovde.

Video sam njene specifikacije ali nigde u upustvu ne mogu da pronadjem koju (i da li uopste) brzinu sd kartice ovaj fotoaparat trazi za snimanje u tom video modu.

Jel moze ova?
SanDisk Standard SD™ Card 512MB
ili ova
Transcend Secure Digital v 1Gb (SD) 80X

Misko je napisao(la):
Ja imam transcenda doduse od 512MB 80x sljaka kao leptir na ixusu 40
E,pa ovaj sam odgovor cekao,posto sam procitao sve postove o ixusu koji postoje na ovom forumu i video sam da si prilicno zadovoljan s njim.Uzimam transcend...

Akde napisi gde si nasao tu karticu i po kojoj ceni... i ja planiram da se ponovim uskoro!

I jedno pitanje: Koliko velicina kartice utice na brzinu kojom aparat skladisti slike/snima? Dakle, ako imamo SD kartice iste po karakteristikama, a velicine 256/512/1g, da li postoji ipak neka razlika medju njima?

pozdrav!

ja sam uzeo kingston elite pro 512MB za 21 euro... imam canon A540 i radi super... na nju stane skoro 5min snimka 640x480 30fps... snimao sam dok se kartica nije napunila i nije bilo nikakvog seckanja niti kasnjenja zvuka za slikom... znaci, zadovoljan sam njome....

Kada se vec uzima nova sd kartica, razmisli o vecem kapacitetu.Ako budes snimao video cesce, bice malo 512mb....1 ili 2gb je bolje, a doplata nije velika, kolika je velika razlika u dobitku prostora

Ako te interesuje ja nabavljam nove Transcend sd kartice od 2GB brzina 150x za 65e, pa se javi preko pm-a ako si zainteresovan

Sto se tice brzine, bice ok i 45x.Imao sam transcend 45x i sve je podmazano radilo a trenutno na Ixus-u 30 imam San disk 512mb ultra II (60x), i odlicno radi video mod, nema prekidanja ili desinhronizacije zvuka i slike.
Kingston obicne modele zaobidji, sa njima sam imao prekide snimanja u 640x480 sa 30fps na nikonu 3700... Trenutno mislim da Transcend modeli nude odlicne perfomanse za ok cenu

Poslednja izmena:
FuRious je napisao(la):
Kada se vec uzima nova sd kartica, razmisli o vecem kapacitetu.Ako budes snimao video cesce, bice malo 512mb....1 ili 2gb je bolje, a doplata nije velika, kolika je velika razlika u dobitku prostora

Ako te interesuje ja nabavljam nove Transcend sd kartice od 2GB brzina 150x za 65e, pa se javi preko pm-a ako si zainteresovan

Sto se tice brzine, bice ok i 45x.Imao sam transcend 45x i sve je podmazano radilo a trenutno na Ixus-u 30 imam San disk 512mb ultra II (60x), i odlicno radi video mod, nema prekidanja ili desinhronizacije zvuka i slike.
Kingston obicne modele zaobidji, sa njima sam imao prekide snimanja u 640x480 sa 30fps na nikonu 3700... Trenutno mislim da Transcend modeli nude odlicne perfomanse za ok cenu
Posto nisam mogao da nadjem 512mb tog transcenda uzeo sam 1gb transcend 80x za 36 eura i,sto bi Misko rekao,radi kao leptir.;)

Vrh Dno