Šta je novo?

Kojim programom pronaci i izolovati bad sectore na HDD-u?

activated1

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2004
Poena
709
Imam jedan HDD generalno radi dobro, ali ima bad sektora, pa me zanima koojim programom da preskeniram HDD i kako da ih izolujem da ne dodje do shirenja istih?
:wave:

Format HDD ako mozes to bi trebalo da ocisti bed sektore. A onda da ga podelis na dve ili vise particija u zavisnosti gde se bed sektori nalaze.Ako su na pocetku HDD-a onda sistem dizes na drugom i obrnuto.Ako su na sredini onda pravis tri particije,tako da cak srednji deo ne moras ni da koristis.
PS: Ima i program koji ti prikazuje gde su bed sektori a zove se:HD Tune

Poslednja izmena:
kupis novi hdd..najbolje..ovako strepis..oce l' nece l'..

Format HDD ako mozes to bi trebalo da ocisti bed sektore. A onda da ga podelis na dve ili vise particija u zavisnosti gde se bed sektori nalaze.Ako su na pocetku HDD-a onda sistem dizes na drugom i obrnuto.Ako su na sredini onda pravis tri particije,tako da cak srednji deo ne moras ni da koristis.
PS: Ima i program koji ti prikazuje gde su bed sektori a zove se:HD Tune

pa vec sam ga jednom bio pustio kroz hd tune i proshao je bio, ali 100% ima bedaka poshto imam corupted data povremeno.

kupis novi hdd..najbolje..ovako strepis..oce l' nece l'..

upravu si, ali to je za neku trojchicu chisto da radi, ako ne bude moglo da se izbegne onda ce morati da padne novi hdd.
:smash:

Poslednja izmena:
Imam jedan HDD generalno radi dobro, ali ima bad sektora, pa me zanima koojim programom da preskeniram HDD i kako da ih izolujem da ne dodje do shirenja istih?

u zavisnosti koji hdd imas, njegovim tool-om odradi low level format (nazivi jos mogu biti i wipe drive, zero fill...) i nakon toga u istom tool-u provjeri ispravnost diska...
ukoliko i poslije low level-a ostane bad sector-a, rjesenje ti je ovo sto je yuga napisao...

Radjen low level, disk prodje sve testove i pobenavi posle par dana korishtjenja

Kao sto sam napisao obican format disk i gde ti pocne ocitavati bed sektore taj deo izolujes particijom.:smash:
Ima i jedan program zove se Active@KillDisk for Windows,sa njim ubijes HDD pa onda ides u Moj kompjuter,kontrol panel,Administrative tools,computer Management i onda u
levom delu imas Disk Management i tu ces naci disk koji treba da fomatiras kao primary
i to bi trebalo da radi :banana: :wave:

Do sada najbolje sto sam nasao za resavanje problema sa bad sektorima je HDD regenerator.
Jeste da je program u stanju da radi i do 2 dana (u zavisnosti od velicine, brzine HDDa, a i broja sektora), ali je i u stanju da potpuno oporavi bad sektore i ponovo ih vrati u zivot.

Za sad sam sve ovo radio shto ste naveli, prvi put kad sam ga testirao sa HD-tune imao sam dva damaged blocka na pochetku diska, odradim format, odsechem prvi gigabajt diska i sad disk prolazi sve testove korektno. Fora je i da vratim taj prvi giga disk prolazi sve testove korektno.

Do sada najbolje sto sam nasao za resavanje problema sa bad sektorima je HDD regenerator.
Jeste da je program u stanju da radi i do 2 dana (u zavisnosti od velicine, brzine HDDa, a i broja sektora), ali je i u stanju da potpuno oporavi bad sektore i ponovo ih vrati u zivot.

Slazem se najbolji i najpouzdaniji program.
Radi veoma dugo ako ima fizickih bad sectora, a posto je vecina software-ska prolazi brzo. Jos ako znas u kom delu diska se nalaze, rbr sektora, das mu od kog do kog da radi pa je onda mnogo brze i efikasnije.
Nadam se da je pomoglo.

Za totalnu izolaciju tj neprijavljivanje bad sectora, nisam naisao na takav program, osi kao sto je neko vec naveo uraditi particije tako dase oni ostave izmedju particija.

Poslednja izmena:
Radi veoma dugo ako ima fizickih bad sectora, a posto je vecina software-ska prolazi brzo. Jos ako znas u kom delu diska se nalaze, rbr sektora, das mu od kog do kog da radi pa je onda mnogo brze i efikasnije.
Nadam se da je pomoglo.

Za totalnu izolaciju tj neprijavljivanje bad sectora, nisam naisao na takav program, osi kao sto je neko vec naveo uraditi particije tako dase oni ostave izmedju particija.

Sredio sam ga, problematichni sektori su bili unutar prvog gigabajta, chak na sveze formatiranom disku ni ne prijavljuje greshke. Izdelio sam disk tako da je prvi GB unlocated i za sad fercera da kucnem u drvo :smash:

Koristite programe MHDD i Victoria za dijagnostiku !!!
Ako i posle LowLevel formata i izdvajanja problematicnih sektora disk brljavi vreme je za zamenu.

Nadam se da je pomoglo.

Ono sto sam ja radio nekoliko puta (kada ima malo bad sectora i kada su grupisani na jednom mestu) je da sa HDtune-om skeniram HDD, pa onda odoka izracunas gde bi mogao da bude i zadas mu taj broj (mada moze i priblizno tacno da se izracuna).

A imao sam i te muke da su mi dolazili hardovi sa preko 1000 bad sektora koji su razbacani po celom HDDu i to bez da se nagomilavaju. Tada samo scan od pocetka do kraja i oprosti se od racunara 2 dana.

a ja imam jedan hard koji ima nekolicinu bed sektora ali krecu od samog pochetka diska i zavrshavaju se negde na sedmom gigabajtu. ocu li moci da ih izolujem tako shto napravim particiju koja ce korititi samo ostatak diska ? ono jel file table uvek na pochetku harda ? nemam pojma ne razumem se u to pa pitam, nemojte se odma smejati :D

Po nekoj logici, trebalo bi da je tako, znachi prvih 7gb ostavish unlocated, a od ostatka napravish particiju/je i koristish disk normalno, evo ona moja chetrdesetka za sad radi sasvim ok sa odsechenim prvim gb, dok se ranije uvek gubila.

Poslednja izmena:
format HDD,win bi trebao sam da skloni bad sectore na jedan deo

bar koliko ja znam :)

Juče sam primetio da ne mogu da otvorim neke direktorijume na HDDu, poterah HDtune i nađoh sledeće:

hdtuneerrorscanmaxtor6y.png

U pitanju je Maxtor ATA HDD od 120GB koji mi radi kao slave sa jednom jedinom particijom na sebi.
Šta da radim, osim sklanjanja podataka koji su još čitavi?
- da formatiram HDD?
- low level format?
- izolovati particijama bed sektore?
- kako, s obzirom da su razbacani?
- isprobam HDD regenerator ili nešto slično (PowerMax, MHDD, pc3000)
- to uraditi pre ili posle formatiranja?

Koliko znam na podatke koji su oštećeni mogu da zaboravim. Na svu sreću nisam tamo imao ništa posebno bitno...

Đorđe :mad:

PS: A taman sam pomislio da sam na neko vreme završio sa petljanjem oko računara i da mogu da uživam, posle sve za*ebancije oko reinstaliranja i antivirusa, uzeo novi monitor i spremio se da napišem review... *** :wall: Eto, taman sam "oživeo" dve godine staru temu...

Poslednja izmena:
Ja sam nekoliko harda uspeo da povratim sa Drevitalize. Pa probaj i ti mozda pomogne :)

Nazad
Vrh Dno