Šta je novo?

kojim programom napraviti image cd-a

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Kojim programom mogu da se naprave najverodostojniji image fajlovi igara. Imam brdo starih naslova na cd diskovima i primetio sam da mi je poprilicno njih osteceno. Vecina njih je fizicki neostecena ali se na povrsini stvorila neko ostecenje emulzije (kao rupica ili flekica). Posto su neki naslovi toliko stari, nemoguce ih je igde nabaviti. Tako sam resio da ih spasem prebacivanjem u image fajlove i da ih srezem na dvd diskove koji su trajniji od klasicnih cd-a. Dosad sam image pravio Nerom (nrg) ali nisam bas preterano zadovoljan.

Da, Alcohol 120% je odlicno resenje.

UltraISO !

Njime sam radio bas to - pravio image-e igrica i arhivirao ih na DVD-e.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Alcohol 120%, nema mu ravnog ;)

Ako bas imas puno naslova a ne zelis da potrosis na virtualisanje 7dana koristi Virtual Drive >8 on je ubedjivo najbrzi ...ali zato ima veliku manu sto podrzava samo *.VCD formate.Ako ti ipak nije bitna brzina nego kvalitet onda definitivno- Alcohol 120%.. :wave:

jos jedan glas za Alcohol 120%...:)

Da samo uzmite u obzir da Alcohol isl rade u RAW formatu, pa su i image-i veci, zato je ISO format ipak najbolji u 95% slucajeva (ili 100% u nasim uslovima).

Ja sam probao to da radim Alcholom i Nerom, Alcohol je po meni bolji :,,:

Padus DiscJuggler

Mislim da je Alcohol bolji.
Kimi, svaka cast za Suzuku ;)

Uh sto je dobar bio taj Discjuggler, obozavao sam da ga koristim! Posle mi donesose nove verzije Nera i prodah se, sta da kazem. Alkohol +

treba probati i BlindWrite...on mi resio problem motogp3-ke...

kakav problem?

Ja sam do skora koristio nero. NRG format. Medjutim - neki naslovi jednostavno kada ih narezem iz image-a, prijavljuju gresku pri instalaciji. Rezanjem sa diska na disk (on fly) kopije rade bez problema. Probacu ISO format iz Nero-a ali i alchocol. Hvala svima.

Evo jako dobar, free, mali progam za pravljenje image-a

Kod:
http://rapidshare.de/files/6145536/LCISOCreator.zip.html

Alcohol 0%

Ja probao Alcohol u nekoliko verzija i na jenoj masini radi ok, a na drugoj (mojoj, naravno) posle prvog restarta vise ne moze da se butuje Windows. Nesto u vezi njegovog virtuelnog drajva, rekao bih. Ako neko ima ideju (Win2000 SP4, ASUS P4P800, Celeron, 512 MB...). Palo mi je na pamet da mu smeta VirtualDrive, ali nicem drugom nije smetalo.

Inace, neko pomenu da VirtualDrive pravi samo VCD image. To jeste, ali 1) moze da konvertuje ISO u VCD i da ih koristi, 2) ima na netu neki program koji konvertuje VCD u ISO. Ako je neko vec napravio VCD image fajlove, ipak moze da ih reze iz programa koji traze iso (kao sto je nero).

interesantno je da kad napravis mds/f image on zauzima vise mesta od originala, dok je iso identican po kapacitetu...

O ovome je bilo reči jedno milion puta... dakle, ako su podaci na disku zapisani u ISO Mode 1 formatu, onda se čita samo 2048 bajtova sektora u kome su podaci, pošto u preostalih tristotinak bajtova dođe error korekcija koju će rezač rekonstruisati pri rezanju (vidi OVDE). MDF/MDS skida sve (tzv. RAW mod čitanja), jer je to prvenstveno format namenjen skladištenju zaštićenih diskova, a oni zaštitu sadrže upravo u tim delovima koji ne sadrže podatke i zato image izaže petnaestak % veći nego što Explorer prijavljuje. Međutim, narodne verzije su ionako očišćene od svega što smeta pri igranju :) , tako da ih treba skidati u ISO, a ostala egzotika je pogodna samo ako disk sadrži odvojene audio staze koje se ne mogu zapisati u ISO formatu, ili ako ste kojim slučajem sa neta skinuli zaštićen disk u CloneCD formatu... naravno, i ISO format može sadržati sve bajtove iz sektora, što se radi ukoliko igra dođe u Mode2 Form1 obliku...

Već je neko ranije spominjao kako Nerov format (.NRG) konvertuje u ISO tako što mu promeni ekstenziju :S: To se tako NE radi, iz razloga što na kraju .NRG fajla postoji par desetina bajtova koji predstavljaju mali "CUE sheet", tj. tu piše koliko ima staza na disku, koja koliko zauzima i odakle dokle ide itd. Ako se to promeni u ISO i nareže direktno, i taj CUE sheet će biti na disku a to onda nije identična kopija... normalno, kad se reže NRG fajl, taj sheet neće biti upisan pošto program zna za njega, ali ako se promeni u ISO i podmetne programu za rezanje, tu nema nikakve provere i sve ide onako kako je u fajlu...

Poslednja izmena:
NEro ili alkohol

Vrh Dno