Šta je novo?

Hardver Koji Wireless router kupiti?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | Samsung 951 500GB
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Otvaramo ovu temu zbog potrebe za razdvajanjem diskusija o wireless ruterima od Access Point uređaja.
Originalna tema je mix postova na temu wireless rutera i access point uređaja, želimo da izbegnemo zabune kod manje stručnih korisnika i da eliminišemo šum (kada se na pitanje za preporuku wireless rutera odgovara preporukom za AP, što nije nužno rešenje problema obzirom da AP rešava samo problem WiFi).

Link od izvorne teme (locked):

Link do teme - Koji Wireless ruter kupiti?

Po meni, nedostaje mu 2.5Gbit LAN port, kad već ima 2.5Gbit WAN.

Poslednja izmena:
I ja ću copy paste:

Budući da ne poznajem nomenklaturu Ubiquity /UniFi uređaja, šta bi trebalo da kupim da bi bilo pandan TpLink Archer ax80 ili Asus ROG Rapture GT-AX6000? Ovaj drugi nalazim za 170€ što nije ni čudno imajući u vidu dešavanja u poslednje vreme.

Unifi Dream Router?

Potreban mi je glavni router za kuću, sa do 8 LAN uredjaja, WiFi za uobičajene uredjaje ali i za smart home senzore, NVR etc. Ideja mi je da nakon glavnog routera kasnije dodam Mash AP ukoliko bude bilo potrebno.

Unapred hvala.

I ja ću copy paste:

Budući da ne poznajem nomenklaturu Ubiquity /UniFi uređaja, šta bi trebalo da kupim da bi bilo pandan TpLink Archer ax80 ili Asus ROG Rapture GT-AX6000? Ovaj drugi nalazim za 170€ što nije ni čudno imajući u vidu dešavanja u poslednje vreme.

Unifi Dream Router?

Potreban mi je glavni router za kuću, sa do 8 LAN uredjaja, WiFi za uobičajene uredjaje ali i za smart home senzore, NVR etc. Ideja mi je da nakon glavnog routera kasnije dodam Mash AP ukoliko bude bilo potrebno.

Unapred hvala.

Dream Router je limitiran na 1Gbps portove, aktuelna verzija je Dream Router 7 ali je on već dosta skuplji (obrati pažnju da ima 10G WAN i 4x2.5G LAN portove) ako gledaš neko future proof AIO rešenje .
Alternativa u cenovnom rangu ti je UniFi Express 7 (1x10G WAN + 1x2.5G LAN) ali switching deo možeš lako rešiti i odvojiti dodatnim switchem.

Ima jedan 2.5 Gbit lan port i jedan 1 Gbit lan port. Šteta sto nema vise ali meni realno i ne treba vise portova.
Nije poenta u broju portova nego u nemogućnosti da iskoristiš išta više od 1Gbps na WAN portu ako si kablom povezan iza ovog rutera.

Nije mi problem da razbacam switcheve tamo gde mi bude trebalo.

Vrh Dno