Šta je novo?

Koji Windows?

strahinjas

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2005
Poena
665
Koji Windows je bolje instalirati,XP ili ME?Koje su prednosti ME-a a koje XP-a?U dilemi sam vec neko vreme pa ajde reko da se obratim za pomoc!!! 😀

win2k!
milenijum niposto , bagovit je i nestabilan!

ok,ja sada imam Win 2k i ne radi mi bas najbolje posto nemam ni bas najbolju masinu(a ni bas losu)!!Da li bi mi pomogao mozda Win 2000?Posto dok sam imao Win 98 neke igre su mi radile super a od kada imam Win 2k one kocucaju a poneke i ne rade.A takodje mi i poneki software ne radi!!!Koje je resenje mog problema?

MSI k7t266Pro2-U,Duron 900Mhz,256MB Ram,20GB,ATI Raedon 7000 sa 64MB.A Longhorn je neka novija verzija Windowsa,kada to treba da se pojavi??

Poslednja izmena:
Stavi XP, moze opusteno da ti radi na toj masini

strahinjas je napisao(la):
Koji Windows je bolje instalirati,XP ili ME?Koje su prednosti ME-a a koje XP-a?U dilemi sam vec neko vreme pa ajde reko da se obratim za pomoc!!! 😀
Ovako: ME je baziran na kernelu 98-mice, 98-mica je bazirana na kernelu 95-ice, a 95-ica je u sustini 16-bitni Windows 3.1 sa potpunom podrskom za izvrsavanje 32-bitnih programa (i svega sto to donosi, kao sto je multithreading i ostalo). Medjutim, i dalje je dobar deo sustinskih fajlova 16-bitan, a plus sistem ne sadrzi 'native' podrsku za unicode, tako da iako je ME kao sistem dosta stabilniji od svojih prethodnika, ipak je baziran na zastarelom jezgru.
XP je, sa druge strane, clan NT familije, svi sistemski fajlovi su 32-bitni programi, ne oslanja se na DOS kao Win95/98/ME (vec DOS programe emulira kao sto, recimo, MAME emulira igre sa automata, samo sto je ovde u pitanju isti procesor sa 'poznatim' instrukcijama) i sadrzi potpunu podrsku za unicode na niskom nivou (u prevodu: svo baratanje sa tekstom se radi kao unicode). I jos je rock-stable, ako neki program prsne, ne povlaci sa sobom ceo OS, plave ekrane vidis samo ako se nesto opasno sjebalo (memorija itd.)

Pa ti vidi 🙂

EDIT: A da, sad videh da kukas na dve'iljadarku kako ti ne rade sve igre :d
Imam jednog ortaka koji je kukao na Win2000 zato sto mu ne radi Carmaggedon 2 :d Znaci dzabe sva objasnjavanja kako je Win2000 u svakom pogledu superiorniji OS od 98-mice, kako je to krivica programera sto im igra ne radi na svim Windowsima itd. - ne vredi, coveku ne radi Carmaggedon :S:
Ali bez brige, na XP-u radi sve 🙂

Poslednja izmena:
Sasvim normalno će da ti radi XP. To ti govorim iz iskustva pošto meni na jednoj ''mašini'' slične konfiguracije radi bez problema.

strahinjas je napisao(la):
MSI k7t266Pro2-U,Duron 900Mhz,256MB Ram,20GB,ATI Raedon 7000 sa 64MB.A Longhorn je neka novija verzija Windowsa,kada to treba da se pojavi??

... ako cje te uteshiti ja sam xp pro stavio na P3 500mhz-a sa 128 rama i radi ko blesav...

Ja predlazem Windows 3.1, nikako onaj for workgroups, kazu da mogu virusi da ulete preko njega.

A kakav je Win XP Home?Kakva je razlika izmedju njega i Professionala?A koji je to Windows 3.1?

Vrlo mala mada nevidim razlog zasto bi uzo home

Nemoj previse da pitas vidis da je opasno vec si privukao paznju moderatora :d
ridza ima budno oko :-devil-:
Sta je win 3.1--- praistorija
Instaliraj Win XP Home dovoljan je za tvoje potrebe pretpostavljam

Win XP i uzivaj. Imam gotovo identicnu masinu i sve ide glatko.
Pozdrav!

Ako imas 256Mb memorije nemoj XP jer u tom slucaju mozes da podignes word i ode sva memorija. Ja sam to iskusio...naterao me je da kupim jos memorije...mucenje je...jos ako imas sporiji hard -> leleee

Ako imas 512 mb rama mozes XP cak i ako imas neki cpu od 500-600mhz

U suprotnom stavi win2000 sp4 radice super ...

novopeceni:
U cemu je razlika izmedju WinXP Pro i WinXP HOme? (u svetlu onoga sto on pita)

Longhorn barem po onome sto pise u najavi da se pojavi sad 80% ljudi ne bi moglo ni da ga instalira 🙂 treba mu graficka sa 256mb rama da tera desktop (samo)

Poslednja izmena:
1/2. Ovo sa Wordom nije tacno. Nisam imao ni 1 problem ni sa jednim delom Office-a , a imam 256 RAM-a tako da.... Btw, XP-u je minimum 64MB RAM-a (tako bar pishe u readme.txt.)
3. Slazem se. Ako bas neces XP stavi 2000 SP4, najjaci Windows pre XP-a (sad ce neko da me tumaci pogresno al aj' sad...)

Sto se tice Longhorn-a, on je jos u alhpa-experimentalnoj fazi testiranja i zato crpi ovoliko memorije sto naravno ne znaci da ce i FULL verzia da zahteva toliko.Isto je i sa grafickom.
Ne brini se , nisu ovi iz Microsofta toliko ludi, znaju sta moze da im se desi...(nadam se...)

xaver je napisao(la):
novopeceni:
U cemu je razlika izmedju WinXP Pro i WinXP HOme? (u svetlu onoga sto on pita)
U tome sto Home ne sadrzi neke servise koji nisu potrebni u kucnom okruzenju.

xaver je napisao(la):
Ako imas 256Mb memorije nemoj XP jer u tom slucaju mozes da podignes word i ode sva memorija. Ja sam to iskusio...naterao me je da kupim jos memorije...mucenje je...jos ako imas sporiji hard -> leleee
Nemoj da te neko cuje da ovako lupetas, molim te. Probao sam stotinu puta XP sa 256MB i 512MB, radi identicno. I sam imam masinu sa 256MB i kada se sistem podigne zauzeto je oko 150MB. E sada ti meni objasni sta ces to sve popaliti da zauzme jos 100 i kusur MB?
A ovo za Word je za plakanje. Kada se upali uzima citavih 4MB memorije. Strahovito je zahtevan po tom pitanju 🙂🙂🙂

:banana:

faxcool je napisao(la):
1/2. Ovo sa Wordom nije tacno. Nisam imao ni 1 problem ni sa jednim delom Office-a , a imam 256 RAM-a tako da.... Btw, XP-u je minimum 64MB RAM-a (tako bar pishe u readme.txt.)

Da minimum je 64 mb ali bez SP1 i SP2.
Meni je uvek zauzeto preko 250 mb.(Xp pro SP2)
Nekazem da je svima toliko zauzeto ali sa SP2 nije dovoljno 256 mb.

Windows Xp Professional Media Center Edition 2005 Service Pack 2 :

srki je napisao(la):
Da minimum je 64 mb ali bez SP1 i SP2.
Meni je uvek zauzeto preko 250 mb.(Xp pro SP2)
Nekazem da je svima toliko zauzeto ali sa SP2 nije dovoljno 256 mb.
Hahaaa, dobar vic! Ko ti je to napricao? Ja koga god znam da ima 256MB i XP, nema zauzece vece od 170MB. Verovatno si poslednji put reinstalirao sistem pre 3-4 godine, pa ti je maksimalno optimizovan.

WinXP PRO + SP2, on-line shema (Outlook, FF, Radio) i ništa više. Na starom kompu sa 256MB i istom kombinacijom bilo je nenormalno swapovanja.

Prilozi

• 245MB.webp
    245MB.webp
    31.6 KB · Pregleda: 54
shone190 je napisao(la):
Hahaaa, dobar vic! Ko ti je to napricao? Ja koga god znam da ima 256MB i XP, nema zauzece vece od 170MB. Verovatno si poslednji put reinstalirao sistem pre 3-4 godine, pa ti je maksimalno optimizovan.

System je star nekih dve nedelje a inace je uvek tako jer sam nonstop na internetu pa mi radi Mcaffe internetsecuritysuite 2005 koji dosta zauzima memorije.Drugo sve zavisi i od toga sta sve imas na pc instalirano a i sta je aktivno u pozadini pa cak zavisi i od toga sta imas od komponenti u pc.Nekad sa sp1 i nod32 sam i ja imao manje od 170mb mada se sad i ne opterecujem sa time sto je memorija toliko zauzeta. :d

srki je napisao(la):
Drugo sve zavisi i od toga sta sve imas na pc instalirano a i sta je aktivno u pozadini pa cak zavisi i od toga sta imas od komponenti u pc.Nekad sa sp1 i nod32 sam i ja imao manje od 170mb mada se sad i ne opterecujem sa time sto je memorija toliko zauzeta. :d

Naravno, slazem se mada sam provalio da kada stavis vise memorije vise je i zauzeto🙂

Nazad
Vrh Dno