Šta je novo?

Koji Windows instalirati?

chedomil

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2008
Poena
304
Hocu da predjem sa XP na Windows 7. Imam Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz, 2 GB RAM, ATI RAdeon HD 2600 PRO. Interesuje me mogu li da instaliram sedmicu na 64bit, tj. da li ovaj procesor to podrzava i imam li dovoljno RAM-a. Kakva je stvar sa drajverima, jer sam negdje procitao da "sedmica" to sama odradi.

Izvinjavam se ako ova tema vec negdje ima.

Hocu da predjem sa XP na Windows 7. Imam Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz, 2 GB RAM, ATI RAdeon HD 2600 PRO. Interesuje me mogu li da instaliram sedmicu na 64bit, tj. da li ovaj procesor to podrzava i imam li dovoljno RAM-a. Kakva je stvar sa drajverima, jer sam negdje procitao da "sedmica" to sama odradi.

Izvinjavam se ako ova tema vec negdje ima.

Windows 7 mozes ali 32 bit nema razlike u brzini sem sto 64bit trosi malo vise rama i zauzima vise prostora na hardu .
Sve aplikaciju su ili iskljucivo 32 bit koje doduse rade dobro na win 7 64 bit ili pored 64 bit postoje i 32 bit varijante a na 2 gb rama neces imati koristi od 64 bit aplikacija.
Za drajvere bez brige ili ih ima u sebi ili ces ih dobiti preko update:)

edit- mala dopuna podrazumeva se da mozes 64 bit ali po mojoj prethodnoj poruci vidi se da sa 2gb nema svrhe

Ma da, instaliraj 7cu i bez brige.
samo uživaj, šljakaće super. ,)

Definitivno sam mislio sedmicu da instaliram, nego me malo buni da li verziju 32-bit ili 64-bit, pa trazim savjet. Znaci posto imam 2GB RAM-a da instaliram 32-bit.

Hvala na pomoci

Sta ce ti 64.bitni sa tom konfiguracijom, nema svrhe.

32bitni Win - svejedno da li XP ili Sedmica, nema tu suštinske razlike.

Dobro @nekoime, pošto tvrdiš da nema suštinske razlike između Win7 i WinXP bilo bi lepo da namestiš moj sekundarni OS (Windows XP) da se u svakodnevnom radu ponaša slično kao moj primarni OS (Windows 7). Nemaš pojma koliku bi mi učinio uslugu otkrivanjem te male tajne. U tom slučaju ne bi se izbedačio svaki put po butovanju i gašenju Windowsa XP SP3.

Potreba za 64-bitnim operativnim sistemom nastaje ukoliko imas 64-bitnu aplikaciju za koji zasigurno znas da ce ti iskoristiti vise od 3GB rama. Za sve ostalo tu ti je 32-bitna verzija Windows-a, Linux-a itd...

Ukoliko znas svoja ocekivanja od operativnog sistema i ako ne koristis neke enterprise opcije mozes lagodno da kupis leganlnu verziju i da te ne boli glava.

pošto tvrdiš da nema suštinske razlike između Win7 i WinXP bilo bi lepo da namestiš moj sekundarni OS (Windows XP) da se u svakodnevnom radu ponaša slično kao moj primarni OS (Windows 7)
Ja sam rekao svoje mišljenje u opštem slučaju. Naravno da će na nekom hardveru bolje raditi jedan Win, na drugom neki drugi, a na trećem će biti problem pokrenuti bilo koji.

Kod mene odlično rade i XP i Sedmica (i Vista pre Sedmice).

Eh sad opšti slučaj u koji ulaze mašine od pre Hrista. Kakve to veze ima. Mi smo na forumu gde se uglavnom skupljaju ljudi sa koliko toliko modernim mašinama. Ono što ja želim da istaknem je da se Windows 7 i Windows XP SP3 ne ponašaju isto na relativno novijoj mašini. Svakodnevne radnje (paljenje/gašenje kompjutera, rad sa aplikacijama, internet, igranje aktuelnih igara) Windows 7 obavlja po mom mišljenju drastično bolje. Pali se gotovo momentalno, isto tako i gasi (XP posle neke zahtevne aplikacije zna da bleji par minuta dok se ugasi), udobnost korišćenja vanilla sedmice je daleko iznad friškog XP sa SP3. Da ne pominjem stabilnost Windowsa 7 sa kojim XP ne može da se poredi, bolje iskorišćenje memorije (mnogo bolji rad sa page fajlom što je katastrofalno izvedeno u WinXP). Stvarno je bezveze na jednom ovakvom forumu reći da je rad u XP i sedmici suštiniski isti kad nije. Većina ljudi će obavljajući uobičajene radnje primetiti veliku razliku u brzini i responzivnosti sistema. Nije ni sedmica savršena, ima par problema ali i to ide u prilog razlici između dva sistema.

Ono što ja želim da istaknem je da se Windows 7 i Windows XP SP3 ne ponašaju isto na relativno novijoj mašini.

Svakodnevne radnje (paljenje/gašenje kompjutera, rad sa aplikacijama, internet, igranje aktuelnih igara) Windows 7 obavlja po mom mišljenju drastično bolje.

Pali se gotovo momentalno, isto tako i gasi (XP posle neke zahtevne aplikacije zna da bleji par minuta dok se ugasi)

udobnost korišćenja vanilla sedmice je daleko iznad friškog XP sa SP3.

Da ne pominjem stabilnost Windowsa 7 sa kojim XP ne može da se poredi, bolje iskorišćenje memorije (mnogo bolji rad sa page fajlom što je katastrofalno izvedeno u WinXP).

Stvarno je bezveze na jednom ovakvom forumu reći da je rad u XP i sedmici suštiniski isti kad nije.
Ja mislim, na osnovu svog iskustva, da se ponašaju vrlo slično.

Za igre ne znam, ali ostalo ne primećujem razliku.

Momentalno svakako ne. Nešto *malo* brže - verovatno, ali to nije preterano bitno.

Eto, "vanila" OS... Ne znam, nisam nikada koristio i poredio čist OS, nego samo realan rad.

S moje tačke gledišta, XP, Vista i Sedmica su gotovo savršeno stabilni operativni sistemi. Što se tiče page file - možda si u pravu, pošto baš i nisam siguran šta je to :D

Kao što rekoh, rad u XPu i Sedmici (i Visti, takođe) je za većinu korisnika isti - jedino što će većina korisnika primetiti je GUI (a i to može po želji da se promeni, pa da i ta razlika bude manje primetna).

udobnost korišćenja vanilla sedmice je daleko iznad friškog XP sa SP3.
XP sa SP3 nije baš "frišak"
dodaj ~950mb apdejta posle SP3 pa ga onda upoređuj sa Win7
anyway zar neko uopšte gasi PC...
valjda su napravljeni da rade a ne da se pale-gase svaki čas ;)

^^ zavisi kako ko koristi, ja laptop norm. da gasim jer ga ne koristim svakodnevno.

@chedomil, odgovore si uglavnom dobio, al evo da uprostimo stvar 32 bitni sistem "vidi"/koristi max 3 Gb ddr, ako ces kojim sl. da dodajes ili budzis nesto onda 64 bitnu 7icu inst. ako ostajes na toj konhig. 32 bitna ti je dovoljna, za drajvere na W7 ne brini...o.s je zvanicno izasao pre skoro god. dana,lično nisam imao prob. sa bitnim drajverima ni na beta verzijama i to na 10tak lapto i desk računara, sa svakakvim mogućim kombinacijama.
jedino ako nisi maler pa imas nesto od W7 nekompatibilnog hardware-a, kao sto je npr.moja tv kart. :mad: ...koja me ogranicava na xp, ako hocu da 22" mon. koristim i kao tv.

@nekoime, suštinske ralzike stvarno nema sen "zanemarljive" xp -20 W7 21 vek ! ...ima neka fora sa starim igrama (+ stari cpu) neće da rdae, ili treba da poskidaš gomilu programčića da bi pokrenuo npr. COD2

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno