Šta je novo?

Koji VPN kupiti?

Ocigledno nisi video novi zakon na pomolu u Switz.

Solidan je proton, testirao sam ga mesec dana na premium ali i dalje mi je Mullvad bolji po svemu.
Ja sam skoro otkrio Mullvad i jos ga istrazujem. Za privatnost kazu da je br.1 , za striming servise ga nisam koristio.
Nikako da nateram KP da proradi i kad ga stavim da moze da prodje ispod "radara".

meh, sad sam pricao sa podrskom, dzabe sam kupio 2 godine nord na g2a, ukinuli kod za tog selera pa nakon par meseci nemam vise vpn.
jel imate preporuku za neki vpn da mi nece ukinuti, vidim da ima surfshark na g2a?

meh, sad sam pricao sa podrskom, dzabe sam kupio 2 godine nord na g2a, ukinuli kod za tog selera pa nakon par meseci nemam vise vpn.
jel imate preporuku za neki vpn da mi nece ukinuti, vidim da ima surfshark na g2a?
Sta ce ti g2a kad imas 100% cashback:

Sta ce ti g2a kad imas 100% cashback:
registrovao sam se i kopirao kod za promociju ali mi i dalje nije bas jasno kako ovo funkcionise? citam uslove ali opet ne kontam, oni ti refundiraju deo novca koji uplatis preko kartice? i ne vidim za koji plan vazi promocija (1m, 12m, 2y)?

Važi za sve. Koristi browser bez ikakvih add blockera. Klikni na link ka Surfsharku iz topcashback.com dok si ulogovan i kupi. Platiš punu cenu a kasnije ti se vraćaju pare na topcashback.com nalog sa kojeg možeš prebaciti na PayPal ili gde već.

Screenshot_20251004-102505.png

Ja sam odustao, blokiraju verovatno većinu poznatih (i Proton)
Radi bez problema kada se split tunneling iskonfiguriše tako da sav destination traffic ka 185.29.102.0/24 ide direktno na WAN zaobilazeći VPN.

Jedan browser sam podesio da je uvek van VPN-a, a DNS na njemu na drugi servis (Quad9 valjda). Malo me nervira što split tunneling na linuxu ne može podrazumevano da se namesti za određene programe, nego moraš svaki put da ga startuješ iz klijenta. Ali rade na tome. Za sada preporučuju krpljenje menjanjem .desktop fajla
Kod:
Change the line starting with Exec=/usr/bin/steam to Exec=/usr/bin/mullvad-exclude /usr/bin/steam

Radi bez problema kada se split tunneling iskonfiguriše tako da sav destination traffic ka 185.29.102.0/24 ide direktno na WAN zaobilazeći VPN.
Jel se ovo podesava negde na vpn softveru ili u modemu/ruteru samom? Razmisljam da uzmem ovaj surfshark ako vec mogu da provereno izvucem pare na paypal

Jel se ovo podesava negde na vpn softveru ili u modemu/ruteru samom? Razmisljam da uzmem ovaj surfshark ako vec mogu da provereno izvucem pare na paypal
Mora custom router tipa opnsense, openwrt. Ne može software.

ako se uopste ne koristi ruter vec telefonski hotspot sa protonvpn na klijentu, da li je nesto moguce? Port forward?
Ne.

Sa naprednijim routerom i VPN-om se otvara totalno nova dimenzija mogućnosti koje ni jedna VPN aplikacija nema. Pogotovo sa provajderima kao što je Proton i Mullvad gde postoje opcije i za WireGuard i za OpenVPN.

Ako VPN (program) ima opciju za split tunneling, onda može program da ga zaobiđe. Ali će i dalje koristi DNS od VPN provajdera i neki sajtovi će te blokirati (KP). U browserima možeš da promeniš DNS, ali onda ćeš uvek koristiti taj DNS, što nekada ne želiš. Tako da ili moraš stalno da menjaš, ili da imaš browser samo za te slučajeve. Ostali programi uglavnom nemaju te opcije, a i ne znam kome šta treba i da li pravi problem (spotify, xbox, prime, netflix...)

Ovde su redom: browser na kom sve ide preko VPN-a, browser koji je pokrenut preko split tunnelinga (ali ostaje DNS Mullvad-ov), i browser koji je pokrenut preko split tunnelinga sa drugim DNS-om. Samo na ovom poslednjem otvara KP (i još neke sajtove)

vpn_split.jpg

Sad sam proverio, jeste Quad9, ali to nije toliko bitno
vivaldi_dns.jpg
Meni je ovo dovoljno za sada, mada ću u budućnosti verovatno ići na custom router i dodatne opcije, iz drugih razloga.

To je preveliko cimanje sa 3 browsera + ti ostaje problem sa DNS-om. Sa boljim routerom bukvalno možeš da definišeš per client DNS, per client VPN tunnel/split tunnel, + DNS over TLS gde si 100% siguran da neće doći do DNS leak-a. Ne treba ti 3 browsera, ne treba ti VPN aplikacija. Set it and forget it.

Nije 3, već 5. Imam još i Mullvad browser i Tor 😄 Mada nije samo VPN razlog. Ali jeste previše, plus što je ovo samo na jednom računaru, ostaje problem drugih uređaja u kući. Tako da ću morati to vremenom da sredim malo.

Važi za sve. Koristi browser bez ikakvih add blockera. Klikni na link ka Surfsharku iz topcashback.com dok si ulogovan i kupi. Platiš punu cenu a kasnije ti se vraćaju pare na topcashback.com nalog sa kojeg možeš prebaciti na PayPal ili gde već.

Pogledajte prilog 507473
Uplatio, hvala za hint. Posle koliko vremena se na tom topcacheback vidi da sam i šta plaćao?...i da li se sva uplata vraća odma u celosti ili se računa svaki mesec po tipa 2.5e pa posle 2 god tak kad se akumulira sve može da se vrati prakično celi iznos? Hvala

Za 2, 3 dana treba da pise na topcahbacku da je kupovina zabelezena.
Pare se prebacuju za par meseci.

@kelehrl hvala za infos. Upravo sam dobio mail od njih da je moja kupovina zabelezena, nepunih 30 min od uplate.

Meni prilikom uplate nord vpn na dve godine sa 100% cashback preko njih trebalo je mesec dana da mi stigne kod njih cela suma a prebacivanje na pp je trajalo par minuta. Pre par nedelja isto preko njih uplatio hotel na booking. com dali cashback nekih 10-15% i stavili su na cashback konto nekih 5 radnih dana posle uplate hotela. Isto transfer sa njihovog sajta na PP trajao možda 15 minuta.

Meni je sa rakuten.com takodje prosao cashback (posle 3 meseca) + 20$ za prvi put, tako da je bilo preko 100% :D. Samo uplaceno na paypal, normalno sam prebacio na karticu bez ikakvih problema.

Evo sad je 95% surfshark, a bice i tih 20$ dodatnih, bar je meni bilo.

Nord je 90% trenutno

Nazad
Vrh Dno