Šta je novo?

Koji viewer

NSX

Čuven
Učlanjen(a)
18.01.2002
Poena
690
Imam ACDSee full verziju ali mi dosta baguje (npr. nece da otvara fajlove koji pocinju imenom br, ch i slicno, onda neke slike "krvare" itd.) pa mi treba neki viewer (moze free a i ne mora) da od opcija ima resize, rotate (po 1 stepen), batch resize i batch adjust exposure bitno da je brz tj. to mi je najbitnije...

Faststone imageviewer

Jos jedan glas za Fast Stone Image Viewer... Zaboravices da si koristio ACDSee...

Ja već jedno duže vreme korisitm XnView i zadovoljan sam.ACDSee, šta to beše? :d

Još jedan glas za XnView.

+1 za IrfanView, mada ne mogu da garantujem da sadrzi sve one (gore) nabrojane funkcije. Generalno je stabilan, jako brz i lepo saradjuje sa svim formatima.

Ako moze neko od korisnika XnView da mi odgovori na dva pitanja..

1) Kada zumiram sliku, kao da nema anti aliasinga ili nekog filtera, slika tada izgleda prilicno ruznije u poredjenju sa istom slikom pod lupom, koju Windows Viewer otvara. Dakle, moze li se to srediti?

2) Kako da promenim izgled ikona u XnView, da nisu XP default?

EDIT: Prvo pitanje je reseno. Pronasao sam opciju koja radi to sto mi treba. Tools > Options > View > Cekirati Enlarge.

Poslednja izmena:
Ako moze neko od korisnika XnView da mi odgovori na dva pitanja..

1) Kada zumiram sliku, kao da nema anti aliasinga ili nekog filtera, slika tada izgleda prilicno ruznije u poredjenju sa istom slikom pod lupom, koju Windows Viewer otvara. Dakle, moze li se to srediti?

2) Kako da promenim izgled ikona u XnView, da nisu XP default?

1. tools/options.../View, tu imaš high quality zoom, čekiraj i "reduce" i "enlarge".

2. tools/options.../interface/toolbar, izaberi "buttons" imaš tu i "skin" sekciju, pa izaberi i skin koji ti se sviđa.

PS - shortcut za options je F12.

Ako sam dobro shvatio, treba da napraviš da fajlovi budu otvarani sa xnview-om da bi imali thumbnail-ove drugačije o default-a - tools/options/system integration/Associations i onda tu odaberi ekstenzije koje želiš da se otvaraju sa Xn-om (*.jpeg, *.bmp, itd.), tada će ti se ikone u eksploreru promeniti.

Pogledah i sam ovaj thread i instalirah xnview. Ovakav programcic (skinuo malu verziju sa samo tri jezika - cca 2 MB) dobiti za dz je fenomenalno. ACDSee deinstaliran jer ovaj mali program ima apsolutno sve sto mi treba i radi vise nego dobro. Cak mu je i player sasvim OK. Hvala svima koji su ga preporucili. Evo jedne preporuke i od mene.

Poslednja izmena:
Ako ce slike samo da se gledaju, onda je i Faststone Image Viewer sasvim OK resenje. Pristojnom brzinom otvara slike iako mislim da je xnview nesto brzi. Ovo je dosta vazno ljudima koji dnevno otvaraju ogroman broj slika a takvih koliko god malo, ipak ima.
Treba li, medjutim, i ponesto obraditi na slici tu je xnview mnogo bolji, ima i interni player dok faststone poziva externi default player korisnika za npr avi fajlove, faststone podrzava 20-ak formata dok xnview podrzava par stotina. Mana xnviewa je prezahtevni filter u funkciji "high quality zoom". Pri zumiranju je Faststone sa svojom smooth opcijom Antialiasinga ipak brzi. Jasno je da se ovo moze iskljuciti a i ne donosi ne znam kakve pogodnosti.
I po samoj organizaciji i ergonomskim default resenjima Faststone-a vidi se da je namenjen prvenstveno za gledanje a ne ni za cak osnovnu obradu slike iako sve potrebne opcije za to ima. Lepo izgleda, to je tacno, ali od toga nema bas neke koristi.

Ako ce slike samo da se gledaju, onda je i Faststone Image Viewer sasvim OK resenje. Pristojnom brzinom otvara slike iako mislim da je xnview nesto brzi. Ovo je dosta vazno ljudima koji dnevno otvaraju ogroman broj slika a takvih koliko god malo, ipak ima.
Treba li, medjutim, i ponesto obraditi na slici tu je xnview mnogo bolji, ima i interni player dok faststone poziva externi default player korisnika za npr avi fajlove, faststone podrzava 20-ak formata dok xnview podrzava par stotina. Mana xnviewa je prezahtevni filter u funkciji "high quality zoom". Pri zumiranju je Faststone sa svojom smooth opcijom Antialiasinga ipak brzi. Jasno je da se ovo moze iskljuciti a i ne donosi ne znam kakve pogodnosti.
I po samoj organizaciji i ergonomskim default resenjima Faststone-a vidi se da je namenjen prvenstveno za gledanje a ne ni za cak osnovnu obradu slike iako sve potrebne opcije za to ima. Lepo izgleda, to je tacno, ali od toga nema bas neke koristi.

Pa covek trazi program za preview a ne za quick obradu. Uostalom, u FS mogu da se obrade slike, bar mogu one najosnovnije stvari koje svima trebaju. A ako hoce neki program za brzu obradu slike a ne zeli da stalno pali PS onda je i PaintNet odlicno resenje.

+ 1 Fast Stone Image Viewer

Vrh Dno