Aj da i ja iznesem svoja iskustva, pre nego zaključaju temu...
Tačno je to što BokiPK kaže. Mnogo je nauke/magle kod kućnih aparata. Problem je što za razliku od npr. mob.telefona, automobila ili računara, za njih nema gomila freak-ova koji uspeju da profiltriraju informacije, podele ih kojekude po netu, pa za te oblasti, ako se potrudite, ipak možete naći relevantne informacije. A i proizvođaćima je teže da valjaju maglu. Kod običnih kućnih aparata nije tako, pa je i mnogo više magle.
Uglavnom, kod usisivača, deklarisna snaga samog motora nije od neke baš velike važnosti. Sama turbina i vazdušni kanali su mnogo važniji. Od njih zavisi koliko se efikasno koristi rad motora. (BTW, el. motor od 2kW, vrlo retko vuče baš 2kW. To radi samo kada je mehanički maksimalno dozvoljeno opterećen. U "praznom hodu", tj. kada se vrti bez ikakvog tereta na osovini, snaga koju vuče iz mreže je mnoogo mnogo manja od nominalne snage motora).
Dakle, usisna snaga usisivača, nema mnogo veze sa el. snagom motora. Renomirani proizvođači, koliko toliko vode računa o tome da daju korisne podatke. Bla.bla.bla...
EU normativi o smanjenju potrošnje energije, jesu korisni. Teraju proizvođače da se više potrude oko efikasnosti uređaja. Čak i fenovi za kosu, ovi novi, hm, troše manje struje, uz istu efikasnost sušenja. Kako to postižu? Pa duvaju jače, uz vazduh niže temperature. I eto, sa starim fenom, dok vam žena osuši kosu, 1.2kg uglja se spali u Obrenovcu. Sa novim fenom, 1kg. Dakle, 200g uglja manje po sušenju kose ode u atmosferu.
Da se vrnem na usisivače. Ja imam neki bolji Gorenje, koji može da ima ili kutiju ili kesu. Kutiju imam, i ne koristim, zato što kutija ime neki bzvz filter, koji se prlja, mora da se pere, usvinjim kadu kada ga perem.... Sa kesama mi je jednostavnije.
Pred renoviranje stana sam uzeo i neki Karcher. Ono, burence, WD3 ja mislim. To čudo je jako dobro za grublje radove. Pokupio sam sa njime kilograme i kilograme šuta. Jednog momenta sam ga jedva podigao. Bilo u njemu 10-ak kg otpadaka od štemovanja. Sve to je preživeo.