Šta je novo?

Koji usisivač?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

wwwz

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2011
Poena
200
Pošto vidim da postoji tema o klima uređajima i pošto je usisavanje prašine bitno za normalan rad kompjutera, rešio sam da otvorim ovu temu (uz izvinjenje ako joj ipak nije mesto na ovom forumu).

Dakle, treba mi savet za neki solidan usisivač do 10.000 din. Bilo bi dobro da ima posudu za usisavanje, ne papirnu ili platnenu kesu. Takođe, odgovaralo bi mi da je manji, zbog nošenja po stepenicama.

Za sada mi je "br. 1" Dirt Devil DD2324-9 za oko 9.000 din.

• Like
Reagovanja: M J
Mislim da je 800W malo za ozbiljno usisavanje. Gledaj nešto duplo jače

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Novi 800 W Electrolux koji imam usisava bolje od 2000 W Hoovera i pri tome se skoro ne čuje. EU direktiva je ograničila snagu usisivača na 800-900 W, ne znam tačno koliko tako da će jaki modeli u istoriju, a proizvođači će više voditi računa o dizajnu i efikasnosti.

Ako je tako onda je to sjajna vest. Ali potrebno je onda znati usisnu moć izraženu u [W]

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Prošetaj se do neke prodavnice gde ima dosta izloženih modela, razočaraćeš se kako neki izgledaju uživo.

Pitanja:
-da li imaš kućne ljubimce?
-da li imaš u kući alergičnog nekog na prašinu?

Ako su oba odgovora DA onda samo usisivač sa vodenim filterom

Novi 800 W Electrolux koji imam usisava bolje od 2000 W Hoovera i pri tome se skoro ne čuje. EU direktiva je ograničila snagu usisivača na 800-900 W, ne znam tačno koliko tako da će jaki modeli u istoriju, a proizvođači će više voditi računa o dizajnu i efikasnosti.

I Rainbow od 650W bolje usivava od Samsunga od 2400W, ali košta 3500 evra a Zamzung 120.

Ovo je običan kućni usisivač, plaćen oko 160 EUR, tačan model je EUS8ALRGY, 750 W max (nije 800), 58 dB, anti-alergy kese i filteri, niko u kući nema alergije, pa da pišem utiske o tome, ali 58 dB nema nijedan usisivač iz tog cenovnog ranga.

Od 1.9.2017 je 900W maksimalna snaga usisivača u EU.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32013R0666

To je jedan od nebuloznih zakona iz EU, zabraniti nekome šta će da koristi, slično kao dizel automobile ili obične (neštedljive) sijalice.

Na usisivaču je bitna usisna snaga (merena u kPa) ali retko koji proizvođač to daje u specifikaciji.

Ja imam neki gorenje https://www.eurotehna.rs/gorenje-vc1825dp-w.html vec godinu dana, i sta znam dobro usisava. plastika je ocaj zivi kada vidim da sam pre 5-6 godina kupio za iste pare gorenje koji je duplo kvalitetniji (plastika, kabel, teleskopska sipka). Dobra stvar je taj spiner na drsci, iako ima kesu 99% prasine odlazi u njega, lako se skida i lako se prazni. Mnogo lakse i jednostavnije nego mnoge posude na tim usisivacima bez kesa.

Sestra je kupila ovaj https://www.gigatron.rs/usisivaci/electrolux_usisivac_scparketto-59227 i vidi se da je kvalitetnije napravljen od gorenja (bio je 13000), mali je, lepo usisava, ali ja mislim da bi tu posudu slomio posle par meseci.

Poslednja izmena:
Oko usisivača, kao i oko svih kućnih aparata, postoji cela nauka. Malo toga od informacija uopšte dođe do krajnjih kupaca. Igrom slučaja bio sam pre par godina na jednom... pa nazovi seminaru o njima.
To sa limitiranjem snage i nije tako bezveze, daleko je od nebuloze. Špekulisalo se sa nekih 370-450w, ali su takvi uređaji ipak previše komplikovani i skuplji.
Iznenadilo me koliko malo znamo, šta nam (nestručni) prodavci plasiraju. O čemu sve proizvođači razmišljaju, i zašto nešto realno košta, a šta nam se prodaje kao magla. Naročito su mi bili zanimljivi frižideri. Čak i uputstva ne daju potrebne informacije.
Zapravo, ovakve seminare trebalo bi da prođu svi koji koriste kućne aparate. Kada bi se ljudi stvarno edukovali i osvestili, verovatno bi industrija ubrzo pala na 15 proizvoda po sektoru, umesto 500. Slično kao što je nekada bilo, a ne potrošačko društvo do besvesti i besmislenosti, kao danas. Ali to je druga filozofska priča.

Za prosečnog neukog kupca ovde i dalje je važno: cena, snaga (zabluda), kako izgleda:))), buka manje-više, sve više neka nazovi alergijska zaštita (da, nazovi), čak i koliko traje/kvari se postaje manje bitan faktor.

Elem.
@wwwz: gde ima taj "Đavo od Prašine" kod nas da se kupi?

Poslednja izmena:
Na usisivaču je bitna usisna snaga (merena u kPa) ali retko koji proizvođač to daje u specifikaciji.

Kao što sam napisao, bolje usisava od starijeg, 2,5 puta jačeg usisivača. I ne vrišti kao mlazni motor, najviše zbog toga sam ga i uzeo.

Uvedena su standardizovana testiranja, na novim deklaracijama piše koliko su efikasni, pa će i poređenje modela biti donekle lakše.

Pogledajte prilog 248706

Poslednja izmena:
Pitanja:
-da li imaš kućne ljubimce?
-da li imaš u kući alergičnog nekog na prašinu?

Ako su oba odgovora DA onda samo usisivač sa vodenim filterom
Oba odgovora su NE ;)

Što se tiče zakona - ne bih rekao da su to nebulozni zakoni u EU, naprotiv, zvuče mi dobro. Ali, ok, nije to toliko bitno ovde :)

A u vezi sa usisnom snagom (u kPa) - kolika ona treba da bude?

@ BokiPK: ima u prodavnici čiji je vlasnik predsednik Atletskog saveza Srbije ;)

Inače, sad sam video i ovaj usisivač: PHILIPS FC9330/09 za 13.000din. Sviđa mi se što "papučica" usisava i sa strane, što je zgodno kad se usisava uz neke komode, krevete i slično (bar bi trebalo da je to korisno, nisam siguran dok ne probam :) )

Aj da i ja iznesem svoja iskustva, pre nego zaključaju temu...

Tačno je to što BokiPK kaže. Mnogo je nauke/magle kod kućnih aparata. Problem je što za razliku od npr. mob.telefona, automobila ili računara, za njih nema gomila freak-ova koji uspeju da profiltriraju informacije, podele ih kojekude po netu, pa za te oblasti, ako se potrudite, ipak možete naći relevantne informacije. A i proizvođaćima je teže da valjaju maglu. Kod običnih kućnih aparata nije tako, pa je i mnogo više magle.

Uglavnom, kod usisivača, deklarisna snaga samog motora nije od neke baš velike važnosti. Sama turbina i vazdušni kanali su mnogo važniji. Od njih zavisi koliko se efikasno koristi rad motora. (BTW, el. motor od 2kW, vrlo retko vuče baš 2kW. To radi samo kada je mehanički maksimalno dozvoljeno opterećen. U "praznom hodu", tj. kada se vrti bez ikakvog tereta na osovini, snaga koju vuče iz mreže je mnoogo mnogo manja od nominalne snage motora).

Dakle, usisna snaga usisivača, nema mnogo veze sa el. snagom motora. Renomirani proizvođači, koliko toliko vode računa o tome da daju korisne podatke. Bla.bla.bla...

EU normativi o smanjenju potrošnje energije, jesu korisni. Teraju proizvođače da se više potrude oko efikasnosti uređaja. Čak i fenovi za kosu, ovi novi, hm, troše manje struje, uz istu efikasnost sušenja. Kako to postižu? Pa duvaju jače, uz vazduh niže temperature. I eto, sa starim fenom, dok vam žena osuši kosu, 1.2kg uglja se spali u Obrenovcu. Sa novim fenom, 1kg. Dakle, 200g uglja manje po sušenju kose ode u atmosferu. :D :p

Da se vrnem na usisivače. Ja imam neki bolji Gorenje, koji može da ima ili kutiju ili kesu. Kutiju imam, i ne koristim, zato što kutija ime neki bzvz filter, koji se prlja, mora da se pere, usvinjim kadu kada ga perem.... Sa kesama mi je jednostavnije.

Pred renoviranje stana sam uzeo i neki Karcher. Ono, burence, WD3 ja mislim. To čudo je jako dobro za grublje radove. Pokupio sam sa njime kilograme i kilograme šuta. Jednog momenta sam ga jedva podigao. Bilo u njemu 10-ak kg otpadaka od štemovanja. Sve to je preživeo.

Vratio sam temu, ne odskače od drugih sličnih ne-IT tema koje ipak postoje, pa koga tema ne zanima ili iritira nek je obiđe.

Drugo, ja se isto držim one da za dobar komad hardvera, šta god da je u pitanju, treba probrati.

Moj kućni je Karcher T7/1, a sada je i bolji nego kad sam ga kupio (pre 10 godina) a ovaj moj radi isto kao i onda.
A taj jedan radionički WD takođe me je spasio muke pri renoviranju, mada je možda previše za stan. Za kuću ne bih imao problema sem što baš ima prekratak kabl.
Jednom sam usisao vodu s poda kuhinje zaostale od upaljene slavine, odlični su.

Oba odgovora su NE ;)

Što se tiče zakona - ne bih rekao da su to nebulozni zakoni u EU, naprotiv, zvuče mi dobro. Ali, ok, nije to toliko bitno ovde :)

A u vezi sa usisnom snagom (u kPa) - kolika ona treba da bude?

@ BokiPK: ima u prodavnici čiji je vlasnik predsednik Atletskog saveza Srbije ;)

Inače, sad sam video i ovaj usisivač: PHILIPS FC9330/09 za 13.000din. Sviđa mi se što "papučica" usisava i sa strane, što je zgodno kad se usisava uz neke komode, krevete i slično (bar bi trebalo da je to korisno, nisam siguran dok ne probam :) )

Imam pomenuti Philips, fenomenalna sprava. Ovde u DE najbolji usisivač do 100€. Ima puno recenzija na Amazonu, pa baci pogled..

Sent from my XT1650 using Tapatalk

vax mu dodje isto sto i dirt devil a za manje para.ima ga povoljno.a ako vam naleti dyson -uzimajte,dobri uredjaji

To je jedan od nebuloznih zakona iz EU, zabraniti nekome šta će da koristi, slično kao dizel automobile ili obične (neštedljive) sijalice.

Zbog čega nebulozan?

Pretpostavljam da živiš u kući pa ne znaš kako zvuči "mlazni motor" zid do zida.

Prijateljica ima u stanu centralni usisivač. Zgrade su nam 100m udaljene. Kada upali njenu turbinu u celoj ulici se čuje njen "usisivač".

Dakle, ako nešto ne razumemo lično, ne mora da znači da je nebulozno.

Poslednja izmena od urednika:
Živim u stanu ceo svoj život i veruj mi, ja se ne sećam da sam ikad čuo usisivač iz drugog stana. Ja imam životinje u stanu i meni usisivač bez 2000 W ne odgovara jer sam ih se bezbroj naprobao i izmenjao.

Ja uzeo ovo polovno za nekih ~25 evra pre par meseci, sve pise na njemu.

Ima filter koji se pere i posudicu u koju ide sve sto se usisa i koja opet ima neki svoj filter, ne baca dlake i prasinu na sve strane kao neke krntije koje sam vidjao, sve je zatvoreno kako treba.

Jedino sto se cuje kao mlaznjak, treba da se investira jos malo u njega da ga vratim na fabricko stanje ali sam vrlo zadovoljan za sad u svakom pogledu osim buke.

123111.jpg

Vredi li uzimati nesto za 50ak eura oe ovih Vivaxa, Adlera, Bauer, Gorenje?

Maca u stanu takodje..

Ja sam isto bio u dilemi... Lomio sam se oko nekog gorenje... 520w usisne snage... Negde oko 13000k..
Ali sam na kraju uzeo beko... Reko ajd da probam... Negde oko 420w usisne snage... Za sad je dobar [emoji16]

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Da li se šališ?

Da se vratimo usisivačima :)
Treba malo propratiti inostrano tržište i kupovati u skladu sa našim prilikama (novcem). Nažalost, većina ljudi i dalje kupuje po prioritetu (maltene pravilima) koje sam naveo :)

vax mu dodje isto sto i dirt devil a za manje para.ima ga povoljno.a ako vam naleti dyson -uzimajte,dobri uredjaji
Da, i ja sam video negde da je Vax nastao kao "fork" Dirt Devila, i da ga sada proizvodi neka firma iz Hong Konga. Evo, sad sam video da Vax C85-P5-EE 2000W može da se kupi u Bgdu za oko 7.000 - mislim da ću uzeti njega.

Pošto vidim da postoji tema o klima uređajima i pošto je usisavanje prašine bitno za normalan rad kompjutera, rešio sam da otvorim ovu temu (uz izvinjenje ako joj ipak nije mesto na ovom forumu).

Dakle, treba mi savet za neki solidan usisivač do 10.000 din. Bilo bi dobro da ima posudu za usisavanje, ne papirnu ili platnenu kesu. Takođe, odgovaralo bi mi da je manji, zbog nošenja po stepenicama.

Za sada mi je "br. 1" Dirt Devil DD2324-9 za oko 9.000 din.
LIV usisivač AQUAFILTER 1500
Model koji koristim skoro deset godina,skoro ga obnovio novim filterom i crevom.Ne bi ga menjao nizasta na svetu.Fenomenalan i dugotrajan usisivac koji vredi svaki dinar.Malo je bucniji ali za sve ostalo cista desetka.Veruj mi vredi dati nesto preko deset hiljada,odlican je
https://www.dsmarket.rs/usisivaci/liv-usisivac-aquafil-1500/flypage.tpl.html
http://www.stasmokupili.com/opisi-proizvoda/zrenjanin-56/2011/dec/10/liv-usisivač-aquafilter-1500

Poslednja izmena:
Moj kućni je Karcher T7/1
Pošto su kese za njega (red veličine, nije bitno u dinar), i koliko se teško ili lako pronalaze?

Ja sam do sada koristio Samsung sa kutijom, jer me je mrzelo da nabavljam kese, a neke kese koje sam ranije kupovao za prethodni usisivač (LG) na pijaci nisu bile ni zašta, par puta su pukle iako su bile poluprazne :(

Skoro sam uzeo Karcher WD3 za 10 000 din. Cudo za te pare, dize tepih kad usisava, moze i vodu, malo je bucan i poveci, ali cisto uzmi u razmatranje...

Kese su 1500 din 10 komada čini mi se, ne kupujem ih tako često, donesu mi na adresu ovi iz Borče kada se vraćaju u servis, usput sam im valjda pa im nije problem.

Može još jedno pitanje vezano za Karcher T7/1 - na Amazonu sam proočitao da može da se koristi sa kesom ili čak i bez nje (kao ovi usisivači sa posudom). Istina ili jok? :)

A, da... Uz njega se ne dobija onaj uski nastavak za čišćenje npr. radijatora ili nekih drugih uskih prostora?

@ Ji: "ovi iz Borče"???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno