Šta je novo?

Koji UPS?

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
Bio sam na Searchu, ne brinite, ali ultra-laik sam za UPSeve, ko budala čitam i ništa ne kontam :S:

Konfiguracija je sledeća:

Napajanje 350W Kinez
Intel P4 2.8 NW
2x512 Elixir
GeForce 6600GT Agp
Abit IC7-G
HDD Maxtor 160Gb SATA
Pioneer 109BK
Pioneer 119s
3 x PCI Kartice
Monitor Samsung 753s

Kasnije planiram da dodam neki HDD od 200Gb, LG Flatron monitor, kao i napajanje preko 400W, pa bih vas zamolio da mi preporučite neki UPS koji može sve ovo da izdrži. Nešto sam čitao da je APC Back-ups 650VA jedan od najboljih napajanja, da li ovo stoji? U poslednje vreme sam imao neke probleme sa strujom, da sam mislio da mi je komp skroz crk'o. Na svu sreću nije :) Takođe vezano za UPSeve - kada nestane struja na sekund-dva, pa reaguje UPS, pa ponovo dođe struja, da li UPS nastavlja da radi ili se vraća u "predostrožnost" modu?

Pozdrav,
Dorian

BozicBata je napisao(la):
Nismo zapeli za Musteka zato sto nam se sviđa. Nego je mnogo jeftiniji nego APC. Materijalne mogućnosti su takve. Mene samo interesuje da li nekako mogu prikljuciti na Mustek-a 800VA moju konfiguraciju iz potpisa+monitor.

800VA - 480W. Možeš da priključiš bez problema...

Shta mislite o PCM-u (Power Com-u) ako je to isto, UPS-ovima. Model od 600-650VA je oko 50€?
Ja samo jedno znam da sam na jedan takav sluchajno zakachio fen za kosu od 1600W jer je produznjak bio zakachen na njega a ja skroz zaboravio da sam pozajmio UPS od ortaka. Reagovala je zashtita pogasivshi sve i UPS je preziveo a i komp. , koji mi je bio je upaljen. Ovo pokazuje da se naponi konstanto prate kao i potroshnja.

Kod mene redje nestaje struja al' u zadnje vreme dolazi do nekakvih ispada sistema pa dolazi do kratkotrajnog nestanka struje(1-2s) shto ipak napajanje ne moze da isprati. Da li je za moju konfiguraciju iz sig-a sa 19" monitorom dovoljno 600-650W. Napominjem da su ta "shtrecanja" struje u zadnje vreme bila cesta(2-3 puta dnevno), sad se kao malo smanjilo al' opet zna da se desi. Da ne duzim prichu HDD(max 80gb) mi je mozda stradao od toga i bez obzira na kvalitetno LC 6550G 550W v2.0 napajanje.

@Sale: pa nisu ovi sa stabilizacijom (ako pricamo o AVR-u) bas uvijek bolji, evo ga konkretno moj Mustek (i jos neki na forumu). Imao sam na probu i matori (bar 2-3 godine star) APC 600 il 650VA, i ponasao se savrseno (al je tip trazio malkice mnogo $$$ za tako star UPS).
@BozicBata: Brate, da ti je sig malo drugaciji, mozda bih i povjerovao u pricu o "nedostatku materijalnih sredstava". Ovako, samo HDD-i ti vrijede koliko 3-4 APC-a :d Ako ti nije dovoljno moje, Delijino, Dorry-jevo i jos neka losa iskustva, samo udri. Ja, kad mi komp zaista treba, iskljucim hebenog Musteka iz cijele kombinacije (kao kad npr. ocu da iskompresujem nesto video matrijala u mpeg2 ili xvid). BTW, zbog Must-ijevih ispada mi se u*ebao win, pa sam morao da ga reinstaliram prije par mjeseci. Sad jurim magicnu cifru od 95€ da pazarim normalan UPS :)

Sale je napisao(la):
Hteo bih da dodam samo još nešto na šta niko nije obratio pažnju, a to je garancija. APC (doduše koliko se sećam samo u USA) daje garanciju na sve uređaje zaštićene njihovim UPS-evima. Što će reći da stoje iza toga da ta oprema neće riknuti zbog lošeg napona.
Pored toga, gde su akumulatori, baterije i punjači uvek postoji opasnost od eksplozije ili požara. Poznati su vam slučajevi esplodiranja loših baterija na mobilnim telefonima i laptopovima. E pa ista stvar važi za UPS-eve. Sećam se da je APC imao jednu lošu seriju modela BK-500EI kod koje se dešavalo (tačnije prijavljenja su dva slučaja) kada je došlo do paljenja elemenata na štampanoj ploči uređaja. APC je povukao čitavu seriju i besplatno slao nove UPS-eve (ili u nekim zemljama kao npr. ovde obezbedio besplatan servis tih uređaja).
Nisam siguran da Mustek reaguje isto?
APC daje i u zemljama EU istu garanciju.

joriq je napisao(la):
@BozicBata: Brate, da ti je sig malo drugaciji, mozda bih i povjerovao u pricu o "nedostatku materijalnih sredstava". Ovako, samo HDD-i ti vrijede koliko 3-4 APC-a
Pa jos monitor, mobilni... nije bas da nemas :D

Poslednja izmena:
Dobio sam Musteka 1000VA
zadovoljanj sam
ali prednja maska mi "dise" pomjera se pa ce mi ga mjenjati

miki321 je napisao(la):
Dobio sam Musteka 1000VA
zadovoljanj sam
ali prednja maska mi "dise" pomjera se pa ce mi ga mjenjati
Dobra kupovina, nisi pogresio. Ja sam se danas po ko zna koji put odusevio sa mojim. Namestao sam neki luster u sobi i naravno... kratak spoj. Ukljucim svetlo, cujem UPS presao na bateriju, culo se klik i ono karakteristicno zujanje kada pici sa baterija! :) Iskljucim svetlo (delici sekunde su bili u pitanju), sve OK, radi sa mreze. Opet upalim svetlo, nista ne svetli ali ni UPS nije na bateriji, racunar radi dobija struju iz mreze. Popravim luster (manje bitno u celoj prici) i odem i zamenim osigurac koji je izbio (nije ista faza na kojoj je bio UPS). Dakle sta se dogodilo. Elektronika UPS-a je "skontala" da nesto nije u redu sa "nulom" i presla je na bateriju (verovatno je bio neki pad napona ili strujni "udar-sum" koji se preneo kroz nulu). Razumeo bih da je bio na istoj fazi pa da je zbog toga ali nije, to me je i odusevilo.

Ja uzeh APC 650VA (390W) i prezadovoljan sam. Masinu iz potpisa drzi 37 minuta. Ima i prikljucke za kabl sto je jako dobro, interfejs ide preko usb-a, naravno a softver je ultra jednostavan i pregledan....
Moja preporuka.

Broz je napisao(la):
Ja uzeh APC 650VA (390W) i prezadovoljan sam. Masinu iz potpisa drzi 37 minuta. Ima i prikljucke za kabl sto je jako dobro, interfejs ide preko usb-a, naravno a softver je ultra jednostavan i pregledan....
Moja preporuka.
APC je sa pravom lider u oblasti besprekidnih napajanja.

a c a je napisao(la):
500VA. Ipak pricamo o PG i nasim "simpa" cijenama :p (ooo, ima ga i na "extra popustu" za 105€, pa navishe!).

Mogu da vam preporucim UPS -ove kompanije Powercom , Pinsoft ih prodaje , to je i po ceni i po kvalitetu nesto izmedju mustek-a i APC-a , a naginje prema ovom zadnjem
Pozd.

1 pitanje...

Pitanje:
Skoro sam pazario Mustek PowerMust 800 USB i mogu reci da sam za sada zadovoljan samo nemam mnogo iskustva sa tim. Pitanje je da li da ostavljam UPS upaljen cak i kada je kompjuter ugasen ili ne?

risa je napisao(la):
Pitanje:
Skoro sam pazario Mustek PowerMust 800 USB i mogu reci da sam za sada zadovoljan samo nemam mnogo iskustva sa tim. Pitanje je da li da ostavljam UPS upaljen cak i kada je kompjuter ugasen ili ne?

Ja ga gasim cim iskljucim komp...

Zar ne prelazi u neki stand by mode ups ako nije nista prikljuceno na njega ? Posto sam ja prestao da moj gasim. Jel mu skracujem radni vek time ili nesto ?

Jok...

I komp (kad nije iskljucen na prekidac) i monitor (kad je u stand by-u) trose jako malo struje, al' ta struja ipak mora da bude isporucena od strane UPS-a...

p.s. Osim ako ne iskljucujes sve sto je prikaceno na UPS na prekidac...

UPS mi je ispod stola i mrzi me da ga non stop gasim tako da je ostajao pomalo. I danas se desilo da je zasvetlela lampica za bateriju inace Inform Guard 600VA je u pitanju tako da u skorije vreme moram da uzmem APC 650 iako je malko skuplji ali po vasim recima isplati se

Nisam hteo da otvaram novu temu,pa reko ajde ovde da pitam...
Imam Mustek 400VA i Chieftec napoajanje 350 ili 360w,nisam siguran :D
Sada sam video da je snaga tom UPS-u 240W,da li to moze da napravi neko S***e napajanju?

Pa ako povuche rachunar vishe od 240W mozda reaguje zashtita i pogasi sve.
Ja sam sa PCM-om imao takva sluchaj. Produzni kabal sam zakachio na UPS, bilo je struje a ja se totalno zaboravio...i na taj produznjak zakachim fen za kosu...~1600w i naravno UPS je ugasio sve....a sa tim i komp...tako da je napravio ono shto ne sme UPS...ukasio odmah sve..ali zashtita je u pitanju..
E sad koliko je kvalitetan taj Mustek UPS...da li ce da se iskljuchi ili ako je na struji non stop?..mozda nema ogranichenje po snazi ali ne verujem.

@hypnotic: Ako imas npr 6600 karticu, neki Intel, 2xHDD-a, onda jedva da ces moci kuciste da prikljucis, kamoli monitor... Baci taj Mustek, s*it je, evo ja sam ga kupio (i to VA600!) i drzim ga na net masini (P2 450Mhz) da mi non-stop radi zbog net-a, jer na velikom kompu (vidi Moja Masina :)) pravi probleme i nece da radi...

Dorry je napisao(la):
@hypnotic: Ako imas npr 6600 karticu, neki Intel, 2xHDD-a, onda jedva da ces moci kuciste da prikljucis, kamoli monitor... Baci taj Mustek, s*it je, evo ja sam ga kupio (i to VA600!) i drzim ga na net masini (P2 450Mhz) da mi non-stop radi zbog net-a, jer na velikom kompu (vidi Moja Masina :)) pravi probleme i nece da radi...

Imam 2 Maxtora,jedan od 160 GB,a drugi od 80 GB,skystar2 karticu,radeon 9600 ,barton 2500+ i 512MB.Desavalo se kada nestane struja da se resetuje,ali samo par puta do sada...Inace kada ne stane struja gasim monitor i stisnem dugme na kucistu i uvek stigne da se ugasi :D

Cemu sluzi UPS kada se tako nesto desava... :wall:

hypnotic je napisao(la):
Imam 2 Maxtora,jedan od 160 GB,a drugi od 80 GB,skystar2 karticu,radeon 9600 ,barton 2500+ i 512MB.Desavalo se kada nestane struja da se resetuje,ali samo par puta do sada...Inace kada ne stane struja gasim monitor i stisnem dugme na kucistu i uvek stigne da se ugasi :D

Moje laicno misljenje je da bi UPS trebao da izdrzi malko duze od tog "stiskanja dugmeta i nadanja da ce racunar da se ugasi pre nego sto se isprazni baterija". Broz u jednom od gornjih postova pomenu 37 minuta za APC 650VA. Tako da je lako odluciti se sta treba uzeti. Ja za par dana uzimam taj APC :D

Poslednja izmena:
vecina to radi (moji mustek i apc npr)

To se setuje u BIOS-u ploce.

Nazad
Vrh Dno