Šta je novo?

Koji UPS?

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
Bio sam na Searchu, ne brinite, ali ultra-laik sam za UPSeve, ko budala čitam i ništa ne kontam :S:

Konfiguracija je sledeća:

Napajanje 350W Kinez
Intel P4 2.8 NW
2x512 Elixir
GeForce 6600GT Agp
Abit IC7-G
HDD Maxtor 160Gb SATA
Pioneer 109BK
Pioneer 119s
3 x PCI Kartice
Monitor Samsung 753s

Kasnije planiram da dodam neki HDD od 200Gb, LG Flatron monitor, kao i napajanje preko 400W, pa bih vas zamolio da mi preporučite neki UPS koji može sve ovo da izdrži. Nešto sam čitao da je APC Back-ups 650VA jedan od najboljih napajanja, da li ovo stoji? U poslednje vreme sam imao neke probleme sa strujom, da sam mislio da mi je komp skroz crk'o. Na svu sreću nije :) Takođe vezano za UPSeve - kada nestane struja na sekund-dva, pa reaguje UPS, pa ponovo dođe struja, da li UPS nastavlja da radi ili se vraća u "predostrožnost" modu?

Pozdrav,
Dorian

Koje je najjeftinije resenje za ljude koji bi samo da zastite svoj racunar od kvara? Znaci, nije mi toliko bitno da sacuvam dokumenta itd. vec samo da nista ne crkne. Narocito sto kod mene skoro nikad ne nestaje struja...

Eh, ljudi da ja se konacno javim :) Kupio sam Mustek PowerMust VA600 UPS i prilicno sam zadovoljan sa njim, imajuci u vidu da mi je vec dva puta detektovao pad napona i automatski se prebacio na bateriju ;) Nesto cudno mi se desilo jutros kada sam proverio komp - komp je radio, lampica na monitoru je treptala, a kada sam stisnuo esc/enter/space/bilosta nije hteo da se kao "digne" iz monitor off moda... U Power options podesio sam da mi se gasi monitor na svakih 10min, jer necu non-stop da cimam dugme na monitoru. Da li je mozda prob. do UPSa?

MB: DFI Lan Party sli-dr
CPU:athlon 64 3200+(venice)
GPU:leadtek 7800 gt
PSU:LC Power 550W
Monitor:Samsung syncmaster 930BF
DVD:NEC DVD-RW
CD:combo lg dvd/cd-rw
HDD:WD 200gb Sata 2
FDD:floppy 1.44
stampac:laserski Canon LBP 810
skener: HP Scanjet 2200c

konfiguracija mi stize za nekoliko dana pa posto imam losa iskustva sa naponom i strujom kad vec bacam pare da kupim neki UPS.

koji uzeti UPS (do koliko VA?)?

UPS CE SLUZITI SAMO KAO ZASTITA.

Poslednja izmena:
moze li proci ovaj UPS
APC UPS BK650EI, 650VA/400W, USB+RS232, USB cable+software,RJ 45 data line protect
za ove gorenavedene komponente

Trebalo bi da radi, ali nemoj mene da slusas. Uzmi SK 9/2005 i proveri koliko vati ti otprilike vuce celo kuciste, pa tek onda kreni u lov za UPS. Meni UPS od 600V lepo radi posao, a celo kuciste + monitor mi otprilike vuce 200W - overload u winu mi je 50% uvek, u igrama 70% MAX ~ 270W (valjda to tako ide :trust: )

Dorry je napisao(la):
Trebalo bi da radi, ali nemoj mene da slusas. Uzmi SK 9/2005 i proveri koliko vati ti otprilike vuce celo kuciste, pa tek onda kreni u lov za UPS. Meni UPS od 600V lepo radi posao, a celo kuciste + monitor mi otprilike vuce 200W - overload u winu mi je 50% uvek, u igrama 70% MAX ~ 270W (valjda to tako ide :trust: )
ma da, "odlicno" ti radi, iako, i pored preporuke vecine korisnika (ukljucujuci i mene) da Mustek i nije bas najsjajnije rjesenje, ti ga uzmes, i naravno, vec u prvom postu pomenes kako ti je zakucao komp! Samo strpljenja, vidjeces da ce vremenom to postati svakodnevna pojava (moj je star preko godinu i po, pa znam sta pricam, a imam UPRAVO taj problem, i prilicno slicnu konfu tvojoj, ukljucujuci MSI 6600GT, mimo intela). Pokusaj ovaj test (narocito ako imas osicilacije u naponu ponekad, a imas cim se pali AVR): upali tad 3dmark05 i stavi da ti vrti samo npr. firefly forest 99 puta. Ako to izgura, svaka ti/mu cast (bar za sad, dok dodatno ne popuste regleri, hehehe :d ).

ovaj APC 650VA je 400w
Stampac i skener se pale jednom mjesecno kad zatrebaju
ovaj combo se dvoumim ocu li ga prebacivati iz drugog kompa

po mojim misljenjima bi trebalo da radi ali nisam siguran

koliko trosi monitor?(samsung 930bf)

kakve zastite ima ovaj APC UPS BK650EI, 650VA/400W, USB+RS232, USB cable+software,RJ 45 data line protect

Povlacim sve lepo sto sam na ovom forumu rekao o Musteku...u poslednja cetiri dana,dva napajanja su otisla na reklamaciju zbog istog.Sutra uzimam APC,pa nek gore evri :mad:

joriq je napisao(la):
ma da, "odlicno" ti radi, iako, i pored preporuke vecine korisnika (ukljucujuci i mene) da Mustek i nije bas najsjajnije rjesenje, ti ga uzmes, i naravno, vec u prvom postu pomenes kako ti je zakucao komp! Samo strpljenja, vidjeces da ce vremenom to postati svakodnevna pojava (moj je star preko godinu i po, pa znam sta pricam, a imam UPRAVO taj problem, i prilicno slicnu konfu tvojoj, ukljucujuci MSI 6600GT, mimo intela). Pokusaj ovaj test (narocito ako imas osicilacije u naponu ponekad, a imas cim se pali AVR): upali tad 3dmark05 i stavi da ti vrti samo npr. firefly forest 99 puta. Ako to izgura, svaka ti/mu cast (bar za sad, dok dodatno ne popuste regleri, hehehe ).

Ja sam imao slicnih problema sa kombinacijom 6600GT i Mustek UPS-om od 600VA sa krstenim i 100% ispravnim (proverenim) 360W Chieftec napajanjem.

Kucanje ili nije do Mustek UPS-a ili jeste ali u sprezi sa grafickom kartom, proveri svoj 6600GT (poteraj ga npr. u Starwars Battlefront bez UPS-a), ako i dalje kuca onda je to chip na grafickoj. To je bilo kod mene sa Prolinkom, jednostavno je poceo da kuca sve cesce, probao sam da mu spustim takt i onda je radio ali je na kraju izdahnuo i nije mogao vise da se digne Windows jer je kucao cim ucita drajvere za graficku.

Takodje, provalio sam da Mustek pravi uzasnu buku (sumove i zujanje) preko zvucne karte. Oslusni i to, narocito kad npr. imas USB misa i pomeras ga po beloj podlozi na ekranu. Sto je ekran svetliji zujanje je jace. Toga nema kad racunar ne ide preko Musteka barem kod mene. Ja sam ga skartirao definitivno iz kombinacije pogotovo sada kada imam 550W napajanje. Imaj takodje u vidu da je 600VA kod Musteka svega 360W, a to nije dovoljno za konfiguraciju sa 6600GT i nekim jacim procesorom.

Btw, cuo sam da CRT monitore ne valja kaciti na UPS zbog degauss-a, moze da se desi da crkne UPS (verovatno ovi jeftiniji) i da povuce i druge delove sa sobom. Barem mom ortaku su crkla dva hard diska na taj nacin.

Dorry je napisao(la):
Konfiguracija je sledeća:

Napajanje 350W Kinez
Intel P4 2.8 NW
2x512 Elixir
GeForce 6600GT Agp
Abit IC7-G
HDD Maxtor 160Gb SATA
Pioneer 109BK
Pioneer 119s
3 x PCI Kartice
Monitor Samsung 753s

Kasnije planiram da dodam neki HDD od 200Gb, LG Flatron monitor, kao i napajanje preko 400W

Prvo nabavi krsteno napajanje pa onda razmisljaj o UPS-u (mozda ti nece ni trebati). Taj kinez vrlo lako moze da ti baci cifte i skrlja celu konfiguraciju jer je na ivici sa tim i tolikim komponentama koje si naveo.

milutin-bgd je napisao(la):
Koje je najjeftinije resenje za ljude koji bi samo da zastite svoj racunar od kvara? Znaci, nije mi toliko bitno da sacuvam dokumenta itd. vec samo da nista ne crkne. Narocito sto kod mene skoro nikad ne nestaje struja...

Uzmes napajanje sa ugradjenim filterom ili razvodni kabl (Surge Arrest).

audiofreak je napisao(la):
Ja sam imao slicnih problema sa kombinacijom 6600GT i Mustek UPS-om od 600VA sa krstenim i 100% ispravnim (proverenim) 360W Chieftec napajanjem.

Kucanje ili nije do Mustek UPS-a ili jeste ali u sprezi sa grafickom kartom, proveri svoj 6600GT (poteraj ga npr. u Starwars Battlefront bez UPS-a), ako i dalje kuca onda je to chip na grafickoj. To je bilo kod mene sa Prolinkom, jednostavno je poceo da kuca sve cesce, probao sam da mu spustim takt i onda je radio ali je na kraju izdahnuo i nije mogao vise da se digne Windows jer je kucao cim ucita drajvere za graficku.

Takodje, provalio sam da Mustek pravi uzasnu buku (sumove i zujanje) preko zvucne karte. Oslusni i to, narocito kad npr. imas USB misa i pomeras ga po beloj podlozi na ekranu. Sto je ekran svetliji zujanje je jace. Toga nema kad racunar ne ide preko Musteka barem kod mene. Ja sam ga skartirao definitivno iz kombinacije pogotovo sada kada imam 550W napajanje. Imaj takodje u vidu da je 600VA kod Musteka svega 360W, a to nije dovoljno za konfiguraciju sa 6600GT i nekim jacim procesorom.
ma provjereno do UPS-a, ludio sam igrajuci npr. GTA SA, kad je stekao svako malo (tad nisam znao do cega je), probao i sa mijenjanjem utichnica na UPS-u, i onda mi padne na pamet da UPS iskopcam iz cijele kombinacije i ostavim samo stabilizator (napajanje je takodje Chief 360w), i naravno, nikakvih problema, 3dmarkove i prime95 vrti po cijeli dan bez problema, sa upaljenim monitorom. Sad za sad, UPS stoji ukljucen, ali kad treba da opteretim graficku ili proc (obrada videa), to ili radim popodne, kad su oscilacije napona manje, ili iskopcam UPS.
Inace, nikakvog zujanja preko zvucne nemam (Audigy 2 value). Trebao je da padne neki APC 500VA ovih dana, ali je (***) prednost imalo jos 512MB na ovih 2x256MB, pa cu se igrati bez UPS-a (podsjeca malo na sex bez "gumice" :d ).

PS Evo stigao Corsair, gasim comp i da vidimo :) 1GB, kako to divno zvuchi! :d

joriq je napisao(la):
PS Evo stigao Corsair, gasim comp i da vidimo :) 1GB, kako to divno zvuchi! :d

:banana:

Pricaj kakav je osjecaj sa 512mb->1024mb? Igrice ne sjeckaju?

:wave:

joriq je napisao(la):
ma da, "odlicno" ti radi, iako, i pored preporuke vecine korisnika (ukljucujuci i mene) da Mustek i nije bas najsjajnije rjesenje, ti ga uzmes, i naravno, vec u prvom postu pomenes kako ti je zakucao komp! Samo strpljenja, vidjeces da ce vremenom to postati svakodnevna pojava (moj je star preko godinu i po, pa znam sta pricam, a imam UPRAVO taj problem, i prilicno slicnu konfu tvojoj, ukljucujuci MSI 6600GT, mimo intela). Pokusaj ovaj test (narocito ako imas osicilacije u naponu ponekad, a imas cim se pali AVR): upali tad 3dmark05 i stavi da ti vrti samo npr. firefly forest 99 puta. Ako to izgura, svaka ti/mu cast (bar za sad, dok dodatno ne popuste regleri, hehehe :d ).

Pa lepo si mogao da mi kazes za taj problem kada sam krenuo u kupovinu za Mustek UPS, pa lepo da ga ne kupim, a ti mi navedes samo "E pa onda NEMOJ. BAr ne ovaj od 650VA kao moj.". Jeste, sve sada znam :S: Nego o kakvom pucketanju pricate? Ja nista nisam cuo kod napajanja/graficke/UPSa... Da napomenem da mi se samo jednom desilo da ostavim komp nesto da skine, iskljucim monitor, a sledeci dan kada sam ustao, video sam da mi komp radi normalno, a kao da je istovremeno u nekom stand-by modu. Nista nije pomoglo sem 4 sec da drzim poweroff button...

I jos nesto - em nemam toliko para da dam za UPS, em nigde u blizini VS-a nema da se nadje UPS (APC), a do BG-a mi se uopste ne isplati da idem, tako da sam MORAO iz VS-a da uzmem. Zamislite da mi je alternativa bila Sweex UPS :S:

joriq je napisao(la):
i onda mi padne na pamet da UPS iskopcam iz cijele kombinacije i ostavim samo stabilizator (napajanje je takodje Chief 360w), i naravno, nikakvih problema

Cek, cek, ti si koristio stabilizator i UPS na red?!? Jesi li probao samo UPS bez stabilizatora da li ti radi?

@all:
Vise puta je pisano svugde o tome, ko god nema krsteno napajanje rizikuje da ostane bez dragocenih mu komponenti. Po meni napajanje je prioritet. Dobro napajanje ima ugradjene filtere pa onda Surge Arrest nije ni potreban. UPS je potreban samo onome kome cesto nestaje struje, a radi vazan posao. Kome varira napon treba neka vrsta stabilizatora, ali ne oni obicni za TV nego neki kvalitetniji i jaci. Imajte u vidu da nekvalitetan stabilizator ili UPS mogu napraviti vise belaja nego sto bi imali da njih nema.

Sto se tice zujanja i sustanja kod mene ga je bilo dok je bio i racunar i TFT na UPS-u, a pojacalo i zvucnici su malko kvalitetniji pa se na njima cuje i sto ne treba. Kad sam izbacio Mustek prestalo je.

@mmmm: kakav je osjecaj kad se ubaci jos 512MB u mashinu? :) E pa ovako: uspijem jedva da se probijem kroz prashumu kablova do mem. slotova, prerasporedim da i sad rade u dual channelu (thnx for the tip!), preznojen spajam sve kablove nazad i palim comp. Za razliku od avanture sa Elixirom, ovaj put nista ne pishti, Win se dize normalno :banana: Odma idemo na ono sto mi je najbitnije: palim HardwareOC Farcry Benchmark, i... i u tom trenutku nestaje struja, bijedni Mustek znam da nece izdrzati ni koliko da se ucita nivo prije nego sto pocne da radi shutdown, te gasim komp, u nadi da je nestanak privremen. Okrecem Elektrodistribuciju (sluzba za prijavu kvarova), tel. im je "zauzet" sat vremena (autoredial non-stop), iako je prosla ponoc, ja im sve po spisku, i taman kad sam se rijesio da legnem (hey, F1 je u 07h!), dolazi struja :p
Za sad, sa 512MB:

Resolution: 1024×768
Ultra quality option, Direct3D renderer
Level: Training, demo: Training.tmd
Pixel shader: default model
Antialising: None
Anisotrophic filtering: 2×
HDR: disabled
Geometry Instancing: disabled
Normal-maps compression: disabled

Score = 38.48 FPS (Run 1)
Score = 43.73 FPS (Run 2)
Score = 46.02 FPS (Run 3)
Average score = 42.74 FPS

i sa 1GB:

Resolution: 1024×768
Ultra quality option, Direct3D renderer
Level: Training, demo: Training.tmd
Pixel shader: default model
Antialising: None
Anisotrophic filtering: 2×
HDR: disabled
Geometry Instancing: disabled
Normal-maps compression: disabled

Score = 49.85 FPS

3dmark 05 minimalno poboljsanje (20-30 punata)

Mislim da cu ipak biti zadovoljan :)

@Dorry: nisam ti samo to rekao, nego i potvrdio pricu (ciju ono bi?) o razlabavljivanju reglera posle odredjenog vremena, i generalno, na slabije Musteke ne sjecam se da se iko hvalio. Meni ne bi bilo tesko ni iz PG da "potegnem" za dobro parce hardvera, evo je bas ovaj Corsair stigao veceras iz Imtela, a i cio comp (bez monitora, ali sa Chiefom i ATP3) sam sam dovukao iz BG, vozom.

@Audiofreak: naravno da sam probao bez stabilizatora, ali onda se pali AVR non stop, jer je napon generalno losh, i skoro uvijek je ispod ~210V, a za razliku od APC-a, ne moze se podesavati "prag tolerancije", pa se Mustek samo jos brze zapuca :p

Da li na Mustek UPS-ovima ( konkretno na modelu 800VA ) postoji uticnica koja samo pegla napon? To pitam zbog snage, jer ako prikljucim komp, napajanje je 410W i ne ostaje skoro nista za monitor. A UPS bi koristio iskljucivo kao zastitu. Znaci ne interesuje me da mi komp radi, ako ne bude struje. A bitno mi je da i monitor bude prikljucen.

a vi svi bas zapeli za musteka?!?!?! :wall: I ako ti je napajanje 410W, ne znaci da ti je i potrosnja tolika, chudo ako je i 200w u prosjeku!

Gargoyle je napisao(la):
Koliko može da povuče ?
I ja tu imam dilemu oko štampača. Mislim šta fali zakačiti ga čisto radi zaštite od prenapona? Ovaj moj HP 1010 troši od 0-7W u standby, znači jako malo. Neću štampati dok je na bateriji.

Štampač se nikada ne priključuje na UPS, što jasno piše i uputstvu koje s dobio uz njega. To što nećeš štampati dok nema struje ne znači da struja neće nestati dok štampaš i u tom slučaju UPS neće moći da izdrži...

Štampač se na može priključiti na UPS ukoliko na njemu postoje utičnice koje nisu vezane na bateriju (npr. kod APC-a). Napon na ovim utičnicama je filtriran, što znači da je štampač zaštićen od strujnih udara, ali u slučaju nestanka struje neće se napajati iz baterije već jednostavno neće raditi.

violinista je napisao(la):
A kako se zovu kategorije UPS-ova gde im je napajanje isključivo iz baterije? Znam da postoje, i da su malo skuplji od običnih, ali i to da daju mnoogo bolji napon od ovih da kažem, "standardnih"? Navedite neki od tih modela.

To o čemu ti pričaš su UPS-evi sa stabilizacijom napona, kod njih napajanje ne ide isključivo iz baterije, nego postoji stabilizator koji na izlazima uvek daje stabilnih 220V nezavisno od varijacija ulaznog napona.
Kod jetinih UPS-ova to nije tako već UPS filtrira pikove iznad npr. 240V i sprečava strujne udare, a ukoliko ulazni napon padne izpod određene granice (npr. 180V) prebacuje napajanje na bateriju. U intervalu od 180V-240V nema peglanja napona. Druga mana standardnih UPS-ova bez stabilizacije je u tome što uvek postoji određeno vreme koje je potrebno za prebacivanje sa mreže na bateriju (tzv. clamping time) kada praktično ne daje nikakav napon na izlazu. Ovo vreme se meri u milisekundama, ali se može desiti da ako komp ima lošije/preopterećeno napajanje to jednostavno ne može da izdrži pa se u tom slučaju jednostavno resetuje.

Prema tome UPS-ovi sa stabilizacijom su uvek mnogo bolji, ali i značajno skuplji.

Hteo bih da dodam samo još nešto na šta niko nije obratio pažnju, a to je garancija. APC (doduše koliko se sećam samo u USA) daje garanciju na sve uređaje zaštićene njihovim UPS-evima. Što će reći da stoje iza toga da ta oprema neće riknuti zbog lošeg napona.
Pored toga, gde su akumulatori, baterije i punjači uvek postoji opasnost od eksplozije ili požara. Poznati su vam slučajevi esplodiranja loših baterija na mobilnim telefonima i laptopovima. E pa ista stvar važi za UPS-eve. Sećam se da je APC imao jednu lošu seriju modela BK-500EI kod koje se dešavalo (tačnije prijavljenja su dva slučaja) kada je došlo do paljenja elemenata na štampanoj ploči uređaja. APC je povukao čitavu seriju i besplatno slao nove UPS-eve (ili u nekim zemljama kao npr. ovde obezbedio besplatan servis tih uređaja).
Nisam siguran da Mustek reaguje isto?

joriq je napisao(la):
a vi svi bas zapeli za musteka?!?!?! :wall: I ako ti je napajanje 410W, ne znaci da ti je i potrosnja tolika, chudo ako je i 200w u prosjeku!
Nismo zapeli za Musteka zato sto nam se sviđa. Nego je mnogo jeftiniji nego APC. Materijalne mogućnosti su takve. Mene samo interesuje da li nekako mogu prikljuciti na Mustek-a 800VA moju konfiguraciju iz potpisa+monitor.

Nazad
Vrh Dno