Šta je novo?

Koji UPS?

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
Bio sam na Searchu, ne brinite, ali ultra-laik sam za UPSeve, ko budala čitam i ništa ne kontam :S:

Konfiguracija je sledeća:

Napajanje 350W Kinez
Intel P4 2.8 NW
2x512 Elixir
GeForce 6600GT Agp
Abit IC7-G
HDD Maxtor 160Gb SATA
Pioneer 109BK
Pioneer 119s
3 x PCI Kartice
Monitor Samsung 753s

Kasnije planiram da dodam neki HDD od 200Gb, LG Flatron monitor, kao i napajanje preko 400W, pa bih vas zamolio da mi preporučite neki UPS koji može sve ovo da izdrži. Nešto sam čitao da je APC Back-ups 650VA jedan od najboljih napajanja, da li ovo stoji? U poslednje vreme sam imao neke probleme sa strujom, da sam mislio da mi je komp skroz crk'o. Na svu sreću nije :) Takođe vezano za UPSeve - kada nestane struja na sekund-dva, pa reaguje UPS, pa ponovo dođe struja, da li UPS nastavlja da radi ili se vraća u "predostrožnost" modu?

Pozdrav,
Dorian

Evo trenutno gledam APC Back-ups 650VA i vidim da nije loš (može da izdrži napon od preko 400W 2 minuta). Problem je što mi je malo skup ~ 100 evra :S: Drug je kupio neki UPS za 30 evra Mustek i odlično ga služi. Imate li neke komentare šta i kako?

Mustek se "razmrda" za godinu dana eksploatacije...Počinje da prekida, verovatno oslabi akumulator, a pitanje je i koliko su kvalitetni releji u njemu...
Koliko para - toliko muzike!

Imam Mustek 600 VA (42 evra) oko godinu dana i za sada sam zadovoljan. Deklarisan je da moze da podnese 350W, ali ima i jacih modela. Nikad ga nisam pustio do kraja da se isprazni jer odmah snimam dokumente i gasim racunar.
Kada nestane struje UPS u roku od nekoliko milisekundi prelazi na napajanje iz baterije. Ovo kratko vreme bi racinar trebalo da prezivi sa strujom koja se nalazi u elektrolitskim kondenzatorima u napajanju. Sto je napajanje racunara kvalitetnije ili je deklarisano na vecu snagu, bolji su i veci elektrolitski kondenzatori, pa je i ovaj proces "bezbolniji" po komp. Kada dodje struja, ukoliko je napon dovoljno dobar, UPS ce poceti da napaja racunar sa njim i da dopunjuje svoju bateriju. Ukoliko napon ne odgovara, napajanje ce dalje biti iz baterije do normalizacije napona.
Kada ima napona, ali dodje do velikog odstupanja njegove vrednosti, UPS pocinje da ga koriguje za neku vrednost. Ukoliko odstupanje bude preveliko, UPS prelazi na napajanje iz baterije. Ovo vazi za line-interactive UPS-eve. Za ostale ne znam.

Poslednja izmena:
ni ja nisam zadovoljan sa Mustekom 650VA (mada je napon kod mene DNO, u boljim uslovima bi se mozda bolje pokazao), tako da idem na APC very, very soon.

Sto se tice Musteka skroz je OK, imam 1000VA na 19" monitoru i ostatku masine (1GB Rama, OC A64, OC grafika, stampac, 5.1 zvucnici...60% opterecenja), lepo radi. Imao sam prvo na OC Bartonu (godinu dana ranije)model od 600VA, ali mi nije bio dovoljan (monitor+masina, bez stampaca i zvucnika), tj. trebalo bi da je imao 360W ali bas i nije. Sa 17" monitorom je radio OK. Kada sam na tu konfiguraciju (overklokovani Barton) stavio ovaj od i 1000VA odusevio sam se, dosta je jaci, tj. rekao bih da ispunjava deklarisanih 600W i mnogo je hladniji. Jedina mana mu je ventilator koji se cuje jer je mali (6cm) i stalno radi kada je ukljucen (mislio sam da ga zamenim sa nekim od 8cm). Kvalitet komponenti u modelu od 600VA i onom od 1000VA je dobar (tako mi kaze brat koji ga je otvorio cim sam ga doneo, razume se covek, to mu je posao...), tako da sa te strane nema frke. Razlika u ceni postoji, ali je velika razlika i u snazi. Mustek 1000VA kosta priblizno kao 600VA APC. Sad koji da uzmes? Ako ti treba snaga uzmi Mustek, ako ti treba zvucno ime i necujan UPS uzmi APC. Vazno je da se sto pre otarasis tog kineza od 350W jer sam ja doziveo da sa losim napajanjem dzaba imas UPS kada u onom kratkom periodu kada prebacuje na baterije napajanje nije u stanju da "izgura" konfiguraciju. Da ne spominjem rizik po komponente usled loseg napajanja kome na kratko "ukines" struju, pa ono fino "produva" plocu i jos po nesto.
:-devil-:
Pozdrav i pamet u glavu! ;)

Ti si totalno lud, ako kacis stampac na UPS... :d

Znas ti koliko moze da povuce najmanji laser, pa i inkjet u peak-u??? :trust:

Koliko može da povuče ?
I ja tu imam dilemu oko štampača. Mislim šta fali zakačiti ga čisto radi zaštite od prenapona? Ovaj moj HP 1010 troši od 0-7W u standby, znači jako malo. Neću štampati dok je na bateriji.

Pa potrosnja mu je nesto iznad 200W, al' u trenutku kad krene da radi grejac, povuce dosta vise...

Dorry je napisao(la):
Bio sam na Searchu, ne brinite, ali ultra-laik sam za UPSeve, ko budala čitam i ništa ne kontam :S:

...

Ukoliko jos nisi kupio, cisto da znas, imao sam Musteka (prvo 400 pa onda 600). Prvi je riknuo posle godinu dana, drugi je poceo sam od sebe da se isklj. posle cega mu treba malo duze da odluci da se ukljuci... Tako da sam skoro uzeo INFORM Guard Series 600A i za sada sam zadovoljan, ono sto me je odusevilo a to je da ima jednu shuko uticnicu na sebi i lepo na njega preko jednog razvodnog kabla prikacis sve zivo. Jedino (ovaj moj model) nema uticnicu(e) za telefonski kabl, sto mi vise ni ne treba.

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
Ti si totalno lud, ako kacis stampac na UPS... :d

Znas ti koliko moze da povuce najmanji laser, pa i inkjet u peak-u??? :trust:
Ovaj moj InkJet oko 100W kada radi, dakle ostaje mi jos oko 500 W (ako uzmem dozu sigurnosti 400W) za racunar+monitor+zvucnike. Provereno u praksi kada sve "pici" opterecenje je oko 75-80% ;)

boooki je napisao(la):
Ukoliko jos nisi kupio, cisto da znas, imao sam Musteka (prvo 400 pa onda 600). Prvi je riknuo posle godinu dana, drugi je poceo sam od sebe da se isklj. posle cega mu treba malo duze da odluci da se ukljuci... Tako da sam skoro uzeo INFORM Guard Series 600A i za sada sam zadovoljan, ono sto me je odusevilo a to je da ima jednu shuko uticnicu na sebi i lepo na njega preko jednog razvodnog kabla prikacis sve zivo. Jedino (ovaj moj model) nema uticnicu(e) za telefonski kabl, sto mi vise ni ne treba.

Razmisljam o kupovini Musteka 600 ili mozda 800, jer jedino sam to nasao u Vrscu u PC Centru (trenutno nemaju, treba da stigne isporuka u cetvrtak). Istina, nisam ni nesto ekstra trazio po raznim "ducanima"... Drug ima 600, lepo mu se pokazao u praksi, mislim da ga ima vec nekoliko meseci.

Poz :wave:

Poslednja izmena:
I generalno kako se pokazao taj Mustek. Vredi li ga kupovati ili ne?
Planiram da uzmem Mustek 800VA. Odgovara mi po ceni. Znam da je APC mnogo bolji i kvalitetniji, ali je i mnogo skuplji. Da li kupovati Mustek ili skupiti pare za APC? Da li Mustek korektno radi to za sta je predvidjen?

Nista osim APC, verujte. Ako ti je masina vredna, i ne zelis da se nesto spali preporuka je APC. I to mozes slobodno uzeti 650VA, neces nikada imati taj peak od 400W, normalno ako spojis samo racunar i eventualno monitor. Ja imam 500VA (300W) i spojen mi je samo racunar, na maximalnom kloku je sve lepo radilo, znaci nije presao 300W opterecenja. Ko to jos spaja zvucnike na UPS :trust:

Sigurnost i kvalitet.

Nista manje, nista vise...

illidan je napisao(la):
Nista osim APC, verujte. Ako ti je masina vredna, i ne zelis da se nesto spali preporuka je APC. I to mozes slobodno uzeti 650VA, neces nikada imati taj peak od 400W, normalno ako spojis samo racunar i eventualno monitor. Ja imam 500VA (300W) i spojen mi je samo racunar, na maximalnom kloku je sve lepo radilo, znaci nije presao 300W opterecenja. Ko to jos spaja zvucnike na UPS :trust:
posto bih da uzmem bas taj od 500VA, kako se ponasha kad se nakaci monitor (moj je 757DFX)?

Delija je napisao(la):
onda radije da ostavim ovog Musteka samo za monitor, valjda ce biti dorastao bar tom zadatku :d

A kako se zovu kategorije UPS-ova gde im je napajanje isključivo iz baterije? Znam da postoje, i da su malo skuplji od običnih, ali i to da daju mnoogo bolji napon od ovih da kažem, "standardnih"? Navedite neki od tih modela.

Postoje tri vrste UPS-eva , Stand by koji su najcesci i najjeftiniji , oni redovno napajaju uredjaje sa mreze i prebacuju na bateriju kada struja nestane .
sledeci su line interactive , kod kojih inverter-punjac puni bateriju kada ima struje i obrce se kada ona nestane . Treca vrsta je ona za koju si pitao (@violinista) a to je online UPS , oni celo vreme rade preko baterije , i bolji su i skuplji od ostalih iz vise razloga , ne postoji vreme potrebno za prelazak iz jednog rezima u drugo , sto je povoljnije za napajanje i komponente racunara , i daje preciznije napone posto smetnje iz mreze ne uticu na izlazni napon .
Detaljnije : http://www.pcguide.com/ref/power/ext/ups/typesLineInt-c.html
http://www.pcguide.com/ref/power/ext/ups/typesOnLine-c.html
http://www.pcguide.com/ref/power/ext/ups/typesStandby-c.html
Pozdrav

violinista je napisao(la):
A kako se zovu kategorije UPS-ova gde im je napajanje isključivo iz baterije? Znam da postoje, i da su malo skuplji od običnih, ali i to da daju mnoogo bolji napon od ovih da kažem, "standardnih"? Navedite neki od tih modela.
Off line UPS, skuplji su 3-4x :smash:

Dorry je napisao(la):
Ljudi, pa da uzmem Mustek ili ne??? Treba samo da mi izdrzi varijacije u naponu, veoma retki su nestanci struje kod mene ;)

E pa onda NEMOJ. BAr ne ovaj od 650VA kao moj. MOzda je taj od 1000VA bolji, al kad pomislim da mi jos samo treba da mi i UPS pravi buku... NE hvala! BTW, neko je odje hvalio INformGUard UPS-ove, pa vidi to.

Otisao sam danas da vidim koje UPSeve imaju u PC Centru - samo 400VA i 800VA, a meni treba 600VA Mustek :S: ... Nista, sacekacu jos po koju nedelju da im stigne isporuka Musteka. Takodje sam bio do ComTrade - tamo sam nasao Sweex od 600VA i 800VA, ali cena im je bila oko 6000 do 7000 dinara. Skupo b'ate. Jos me prodavac ubedjuje da se pravi Sweex u Holandiji, da nije Kina ili Taiwan :) On je mislio da se pravi u Holandiji po tome sto pise na kutiji Designed In Nederland - a ja sam na kutiji procitao: Zemlja porekla: KINA :D . Samo sam mu se zahvalio i izasao napolje, mislim sta reci :S:

Nazad
Vrh Dno