Šta je novo?

Periferni uređaji Koji UPS?

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

whis

Cenjen
Učlanjen(a)
12.05.2019
Poena
145
Danas mi je nestajala struja najmanje 5x zbog ovog nevremena sinoc. Nesto se sjebalo ili sta vec ali su gasili struju kao nenormalni. Ajd sto ugase nego posle 2-3 sekunde puste opet. Resio sam da uzmem UPS koji ce makar i 10 minuta da radi kada nestane struja.

Da li neko ima neki savet koji da uzmem?

Imam 2 philips monitora 24 inca, konfiguraciju PC-a mozete videtu u "My gear"

Dajte neku preporuku za UPS do 30.000, vasa iskustva...

Ne, gledas samo koliko ti komp trosi pod najvecim opterecenjem. Ne verujem da tvoj trosi vise od 300-350w sa sve monitorima. Naravno, ako uzmes jaci UPS duze ce ti trajati baterija.

APC je sigurniji izbor

APC je sigurniji izbor
Vidim da je ovaj APC dosta trazen. Najverovatnije cu poruciti ovaj od 520w. Hvala Danilo.

Preporuka da uzmes UPS sa Pure Sinewave-om. Ili na naski "Cist sinus" razlog zasto je jer skoro sva danasnja napajanja imaju PFC i kada nije sine wave onda se desava da se racunar ugasi kada dolazi do prelaza na bateriju, ja sam kupio polovni https://www.cyberpower.com/eu/en/product/sku/pr750elcd za 135e sa novim baterijama i vise nego zadovoljan, kupio sam 2 komada. Inace novi kostaju oko 350e. Jedna "mana" sa UPS-ovima sto ces morati da menjas baterije/akumulator na godinu/dve, takodje ako uzmes jaci model oni imaju ventilatore, sto znaci da te mozda njihova buka bude smarala dok rade, drugi malo slabiji imaju pasivno hladjenje, kao npr ovaj 750.

Edit: Npr onaj APC ima stepenasti sinus, sto znaci da to ponovo nije cist sinus, a ako nije cist sinus elektronika koja je osetljiva, npr napajanje za racunare i slicno se smanjuje vek zivota zato jer oni "vole" cist sinus, ja sam bio u dilemi, pure sine-wave UPS kosta skuplje, i na kraju sam morao da uzmem CyberPower zato jer imaju modele koji imaju cist sinus, a nisu previse skupi za razliku od APC. Recimo ovaj Champ Tower ima pure sine-wave, tako da bih njega uzeo ili CyberPower, uglavnom gledaj da ima pure sine-wave, ne stepped ili simulated sine wave. Mora pure sine wave.

Poslednja izmena:
Preporuka da uzmes UPS sa Pure Sinewave-om. Ili na naski "Cist sinus" razlog zasto je jer skoro sva danasnja napajanja imaju PFC i kada nije sine wave onda se desava da se racunar ugasi kada dolazi do prelaza na bateriju
Sva novija napajanja imaju dovoljno dobar hold-up time da je ovo nebitno

APC je sigurniji izbor
Ipak sam porucio ovaj od 650w. Moja konfiguracija zahteva slabiji APC ali svakako od viska glava ne boli. Planiram da ugradim NZXT rgb vodeno hladjenje uskoro i jos neke dodatne stvari pa bolje imati malo jaci.

Ipak sam porucio ovaj od 650w. Moja konfiguracija zahteva slabiji APC ali svakako od viska glava ne boli. Planiram da ugradim NZXT rgb vodeno hladjenje uskoro i jos neke dodatne stvari pa bolje imati malo jaci.
Super, da te dugo sluzi, javi ako budes imao ikakvih problema zato jer me iskreno zanima. Trebalo bi biti ok.
Sta tacno mislis kada kazes hold-up time? Autonomija ili hold up u smislu da mogu izaci na kraju ako je izvor struje stepped ili simulated sine-wave?

Sta tacno mislis kada kazes hold-up time? Autonomija ili hold up u smislu da mogu izaci na kraju ako je izvor struje stepped ili simulated sine-wave?
Hold up time je vreme (u milisekundama) koje PSU moze da odrzi struju (u propisanim granicama) nakon sto nestane dovod struje u PSU. Bitno je jedino da je taj hold up time duzi nego sto je vreme do prvog "stepenika" kod simulated sine wave UPSa tj do trenutka kad UPS prebaci na bateriju.

Pogledaj moju konfiguraciju, koristim ovaj UPS vec dosta dugo bez problema.

• Like
Reagovanja: Tpo
Edit: Npr onaj APC ima stepenasti sinus, sto znaci da to ponovo nije cist sinus, a ako nije cist sinus elektronika koja je osetljiva, npr napajanje za racunare i slicno se smanjuje vek zivota zato jer oni "vole" cist sinus, ja sam bio u dilemi, pure sine-wave UPS kosta skuplje, i na kraju sam morao da uzmem CyberPower zato jer imaju modele koji imaju cist sinus, a nisu previse skupi za razliku od APC. Recimo ovaj Champ Tower ima pure sine-wave, tako da bih njega uzeo ili CyberPower, uglavnom gledaj da ima pure sine-wave, ne stepped ili simulated sine wave. Mora pure sine wave.

Tek sam sada video ovo za pure sine-wave. Vrv ne bih porucio ovaj koji jesam jer je on Stepped sinusoid. Ali sa druge strane ja imam napajanje Seasonic 80 Plus Gold 650w i nasao sam podatak da ovo nece negativno uticati na njega ali se svakako preporucuje sine-wave.

Super, da te dugo sluzi, javi ako budes imao ikakvih problema zato jer me iskreno zanima. Trebalo bi biti ok.

Hvala, hocu. :)

• Like
@Tpo

Generalno uz hold-up time, za kvalitetna napajanja vec deceniju ako ne i vise je kompletno nebitno kakav je sine-wave, napajanja sama sredjuju to (potvrdio covek sto dizajnira napajanja za Corsair). Ali zaostao mit, kao o efikasnosti na 50%, i par drugih xD
ali se svakako preporucuje sine-wave.
Ovo je samo prazan marketing.
Razlog je kao i uvek zanimljiv, i predvidiv, ljudska ne-zainteresovanost. Proizvodjaci napajanja su jednostavno imali previse reklamacija zbog nekompatibilnosti sa UPS-ovima, i uzeli su stvar u svoje ruke i napravili napajanja manje osetljivim xD

Poslednja izmena:
APC je sigurniji izbor
Takođe hteo bih da kupim baš ovaj APC BX1600MI-GR pa me zanima da li je OK.
Imam stariji model APC BK500EI koji me služi odlično pa bih njega premestio na drugo mesto za neke druge komponente, a ovaj novi BX1600MI-GR bih stavio da napaja PC, router, Switch itd.. pa me zanima u suštini da li je ok kupovina.

Evo neki obecani update od mene.

1. Svidja mi se sto ne zuji glasno tokom rada kada u kuci ima struja kao ni dok puni bateriju. Msm ako je tisina napolju i u kuci, jedino se cuje zujanje kada je sve tiho oko tebe i kada se priblizis na pola metra i manje od njega ali i to bas bas slabo, a kada si odaljen na vise, stvarno se ne cuje nikakvo zujanje. Skoro pa da je necujan.

2. Ima 20ak dana kako sam ga kupio i jos se nije desilo da mi nestane struja kuci pa da vidim iz tog ugla kako funkcionise ali sam ga ja testirao sam tako sto sam izvadio kabl iz uticnice a naravno sve komponente su mi povezane na APC. Povezana su 2 monitora, zvucnici i komp. Ukupno W za ovo sto mi je povezano je 120w potrosnje, znaci varira izmedju 90w - 120w, a moj ACP je 650w. Kada sam ga testirao, mogao je da mi daje struju skoro 30 minuta ali pod uslovom da je baterija na APC napunjena 100%. (sto je sasvim ok po meni za ove pare za koje sam ga platio)

Screenshot 2023-08-12 175250.png

Imam i visak da mogu i masinu za ves da prikacim :ROFLMAO:

Imam stariji model APC BK500EI koji me služi odlično pa bih njega premestio na drugo mesto za neke druge komponente, a ovaj novi BX1600MI-GR bih stavio da napaja PC, router, Switch itd.. pa me zanima u suštini da li je ok kupovina.

Estimated Battery Time vrednost se konstantno menja i bude izmedju 97w i 120w niti manje niti vise od toga.

Bolje daj jos par hiljada vise i uzmi od 650w

Ja sam uzeo ovaj, a gore u proslom komentaru sam kopirao pogresan link, u linku koji sam ubacio je APC iz gigatrona od 520w a ja sam uzeo u BC GROUP od 650w i njega sam upravo opisao.

• Like

Ja sam uzeo ovaj, a gore u proslom komentaru sam kopirao pogresan link, u linku koji sam ubacio je APC iz gigatrona od 520w a ja sam uzeo u BC GROUP od 650w i njega sam upravo opisao.
Nešto si pobrkao! ;)

U mom postu gore sam pitao za jači model BX1600MI-GR i taj model sam u međuvremenu i pazario, a inače imam i stariji model BK500EI koji šljaka perfektno evo već 15-ak godina (samo mu promenim novu bateriju na 3 , 4 godine) i sada ga koristim za video nadzor... :)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    123 KB · Pregleda: 24
  • 2.jpg
    2.jpg
    137.9 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Nešto si pobrkao! ;)

U mom postu gore sam pitao za jači model BX1600MI-GR i taj model sam u međuvremenu i pazario, a inače imam i stariji model BK500EI koji šljaka perfektno evo već 15-ak godina (samo mu promenim novu bateriju na 3 , 4 godine) i sada ga koristim za video nadzor... :)
Aha, ja pogledao link sto si citirao, moja greska.

Ti si pazario ovaj od 900w. Ma to je to, i tebi je i vise nego dovoljno.

Jel si testirao mozda koliko moze da ti drzi baterija kada nestane struje ?

Aha, ja pogledao link sto si citirao, moja greska.

Ti si pazario ovaj od 900w. Ma to je to, i tebi je i vise nego dovoljno.

Jel si testirao mozda koliko moze da ti drzi baterija kada nestane struje ?
Nisam pod punim opterećenjem sa PC, ustvari najviše mi je bitno kada nestane struja da mogu da završim nešto na brzaka i pogasim sve programe i ugasim kompijuter.
Ali koliko sam nešto gledao na Youtube sa opterećenjem od 33W (samo ASUS router) čovek je testirao i izdrži mu oko 8h što je super da se ima bar Wi-Fi kada nema struje! :)
Meni je potrošnja bez PC-a (provajderov ONT ZTE, moj router TP-Link AX73 i SWITCH TP-Link TL-SG3428X) oko 60-ak W i izdrži nekih 2,5h što mi je kažem dovoljno bar da ima Wi-Fi kada nema struje.

Poslednja izmena:
Nisam pod punim opterećenjem, ustvari najviše mi je bitno kada nestane struja da mogu da završim nešto na brzaka i pogasim sve programe i ugasim PC.
Ali koliko sam nešto gledao na Youtube sa opterećenjem od 37W (samo ASUS router) i čovek je testirao i izdrži mu oko 8h što je super da se ima bar Wi-Fi kada nema struje! :)
Meni je skoro 30 minuta pisalo da moze da izdrzi u trenutku kada sam APC izvadio iz stekera, ali 30 min na 117w max. Msm to je i vise nego dovoljno da sacuvas sve sto si u tom trenutku radio i jos malo budes na kompu. :D
A sto se tice WIFI, s obzirom da zivim u zgradi, nisam siguran da li ce net moci da radi cak iako je ruter ostao upaljen preko APC-a.

A sto se tice WIFI, s obzirom da zivim u zgradi, nisam siguran da li ce net moci da radi cak iako je ruter ostao upaljen preko APC-a.
Zavisi koji net imaš, kod mene FTTH optika provereno radi kada nema struje u celom naselju, jer kod optike je sve pasiva i sem njihovog ONT-a koji stoji kod tebe u mreži nema nekih drugih dodatnih uređaja koji imaju potrebu za električnim napajanjem!
Meni (provajderov ONT ZTE, moj router TP-Link AX73 i SWITCH TP-Link TL-SG3428X) preko APC-a radeo odlično kada nema struje i uvek imam internet! ;)

Poslednja izmena:
Zavisi koji net imaš, kod mene u kraju FTTH optika provereno radi kada nema struje u celom naselju jer kod optike je sve pasiva i sem njihovog ONT-a koji stoji kod tebe u mreži nema nekih drugih dodatnih uređaja koji imaju potrebu za električnim napajanjem!
Meni (provajderov ONT ZTE, moj router TP-Link AX73 i SWITCH TP-Link TL-SG3428X) preko APC-a radeo dlično i uvek imam interneta kada nema struje! ;)
Imam SBB. Bas cu da probam posto eto to stvarno ne znam da li je moguce i kod SBB-a u zgradama.

Imam SBB. Bas cu da probam posto eto to stvarno ne znam da li je moguce i kod SBB-a u zgradama.
Samo na optici je moguće da kada u tvojoj zgradi ili kvartu nema struje da internet radi, dok na COAX-u to nažalost nije moguće jer mreža zavisi od pojačivača koji zahtevaju napajanje...

Evo neki obecani update od mene.

1. Svidja mi se sto ne zuji glasno tokom rada kada u kuci ima struja kao ni dok puni bateriju. Msm ako je tisina napolju i u kuci, jedino se cuje zujanje kada je sve tiho oko tebe i kada se priblizis na pola metra i manje od njega ali i to bas bas slabo, a kada si odaljen na vise, stvarno se ne cuje nikakvo zujanje. Skoro pa da je necujan.

2. Ima 20ak dana kako sam ga kupio i jos se nije desilo da mi nestane struja kuci pa da vidim iz tog ugla kako funkcionise ali sam ga ja testirao sam tako sto sam izvadio kabl iz uticnice a naravno sve komponente su mi povezane na APC. Povezana su 2 monitora, zvucnici i komp. Ukupno W za ovo sto mi je povezano je 120w potrosnje, znaci varira izmedju 90w - 120w, a moj ACP je 650w. Kada sam ga testirao, mogao je da mi daje struju skoro 30 minuta ali pod uslovom da je baterija na APC napunjena 100%. (sto je sasvim ok po meni za ove pare za koje sam ga platio)

Pogledajte prilog 400207

Imam i visak da mogu i masinu za ves da prikacim :ROFLMAO:

Estimated Battery Time vrednost se konstantno menja i bude izmedju 97w i 120w niti manje niti vise od toga.

E super, da te sluzi dugo. Inace da, cuje se odredjeni zvuk kada rade, ali to je totalno normalno, kao i npr graficka kartica u odredjenim radovima ima [coil whine]. Recimo kada dodje "prenapon" [meni je stavljeno iznad 252v] upali se AVR kako bi regulisao to, i svo vreme dok radi cuje se isto kao kada je na bateriji kada nema struje npr, ali taj zvuk nije previse iritantan zato jer ga ne slusam 24/7. Meni 3 kucna servera imaju oko 26-30min uptime sa jednim 750va[675w] Dok drugi taj isti model koji je samo za glavni/gaming PC, 2 monitora, ruter, switch, POE switch koji napaja antenu, oko 15-22min varira, u semi idle je ovo. Kada ugasim PC, ruter moze da napaja 3-4h.

Jedina "mana" UPS-a je da ces morati da menjas baterije svake 1 do 3 god zavisno koliko su kvalitetne baterije[akumulatori] i takodje koliko si stavio tvoj UPS da bude senzitivan pa zavisno od toga ce se paliti vise puta u jednoj godini, samim tim to gura cikluse baterijama.

Takodje evo ti ovaj forum i post sa zanimljivim informacijama koje sam pronasao u vezi discharge ciklusa u vezi baterija i koji je "sweet" spot. Zato jer sam trazio nesto, pa me je zanimalo da li ima neke povezanosti izmedju telefonske i UPS baterije, zato jer obicno je preporucljivo da telefon drzimo izmedju 20-30% / 70-80%. I svaki/svaka dva meseca pustimo da se baterija na telefon nacisto isprazni i onda da ostavimo da se napuni do 100% kako bi se uradio "refresh" seljacki da kazem. Inace ovo NIJE TOTALNO isto kao i za UPS baterije, ali ima odredjene slicnosti.

Na ovoj slici mozemo da vidimo [SOURCE https://superuser.com/questions/744...es-to-help-end-user-keeping-batteries-classic] kada recimo nestane struja i UPS bude na battery-mode dokle bi trebali da dozvolimo da se baterije isprazne kako bi one najduze trajale TJ kako bi imale najvise ciklusa. Znaci po ovoj slici "sweetest" spot je nekih 30% i posle toga ne koristiti vise ako zelis da izvuces max iz tvoje baterije, e sada ako je takva situacija da svaki put moras 100% da iskoristis bateriju onda ce u teoriji imati oko 6 puta manji zivotni vek nego neko ko je samo iskoriscavao do 30%. Ako recimo budes do 50% onda je to isto ok posto ces ponovo imati oko duplo vise ciklusa nego kada bi svaki put iscedio po 100%.
1691960979058.png

Inace samo skroluj malo dole na onaj link [https://superuser.com/questions/744...es-to-help-end-user-keeping-batteries-classic] i videces sve o tome, malo dugacak post, ali informativan. U slucaju da sam negde pogresio, slobodno me ispravite i dodajte jos informacija ako imate.

E super, da te sluzi dugo. Inace da, cuje se odredjeni zvuk kada rade, ali to je totalno normalno, kao i npr graficka kartica u odredjenim radovima ima [coil whine]. Recimo kada dodje "prenapon" [meni je stavljeno iznad 252v] upali se AVR kako bi regulisao to, i svo vreme dok radi cuje se isto kao kada je na bateriji kada nema struje npr, ali taj zvuk nije previse iritantan zato jer ga ne slusam 24/7. Meni 3 kucna servera imaju oko 26-30min uptime sa jednim 750va[675w] Dok drugi taj isti model koji je samo za glavni/gaming PC, 2 monitora, ruter, switch, POE switch koji napaja antenu, oko 15-22min varira, u semi idle je ovo. Kada ugasim PC, ruter moze da napaja 3-4h.

Jedina "mana" UPS-a je da ces morati da menjas baterije svake 1 do 3 god zavisno koliko su kvalitetne baterije[akumulatori] i takodje koliko si stavio tvoj UPS da bude senzitivan pa zavisno od toga ce se paliti vise puta u jednoj godini, samim tim to gura cikluse baterijama.

Takodje evo ti ovaj forum i post sa zanimljivim informacijama koje sam pronasao u vezi discharge ciklusa u vezi baterija i koji je "sweet" spot. Zato jer sam trazio nesto, pa me je zanimalo da li ima neke povezanosti izmedju telefonske i UPS baterije, zato jer obicno je preporucljivo da telefon drzimo izmedju 20-30% / 70-80%. I svaki/svaka dva meseca pustimo da se baterija na telefon nacisto isprazni i onda da ostavimo da se napuni do 100% kako bi se uradio "refresh" seljacki da kazem. Inace ovo NIJE TOTALNO isto kao i za UPS baterije, ali ima odredjene slicnosti.

Na ovoj slici mozemo da vidimo [SOURCE https://superuser.com/questions/744...es-to-help-end-user-keeping-batteries-classic] kada recimo nestane struja i UPS bude na battery-mode dokle bi trebali da dozvolimo da se baterije isprazne kako bi one najduze trajale TJ kako bi imale najvise ciklusa. Znaci po ovoj slici "sweetest" spot je nekih 30% i posle toga ne koristiti vise ako zelis da izvuces max iz tvoje baterije, e sada ako je takva situacija da svaki put moras 100% da iskoristis bateriju onda ce u teoriji imati oko 6 puta manji zivotni vek nego neko ko je samo iskoriscavao do 30%. Ako recimo budes do 50% onda je to isto ok posto ces ponovo imati oko duplo vise ciklusa nego kada bi svaki put iscedio po 100%.
Pogledajte prilog 400411

Inace samo skroluj malo dole na onaj link [https://superuser.com/questions/744...es-to-help-end-user-keeping-batteries-classic] i videces sve o tome, malo dugacak post, ali informativan. U slucaju da sam negde pogresio, slobodno me ispravite i dodajte jos informacija ako imate.
Hvala na detaljnom objasnjenju. Imam ga oko mesec dana, malo jace. I za tih mesec dana mi je nestala struja 2x ali se brzo vracala, nisam stigao da potrosim ni 50%.

Koji je raspon voltaze(min/max) za AVR okidanje na tom APC-u ?

Nazad
Vrh Dno