Šta je novo?

Koji UPS

raven2005

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2005
Poena
350
Koji bi mi ups odgovarao za moju mashinu...

CPU: Intel C2D [email protected]@Ocz Vendeta 2
MoBo: Gigabyte X48T DQ6
RAM: 2X1 Gb OCZ Intel xpm 1600mhz ddr3
VGA: Saphire ATI4870
MON: LG L222WS 22"
HDD: 320gb WD SATA2+500gb WD SATA2+1tb wd green sata2
OPT: Pioneer 216d DVDRW SATA2
Case: Thermaltake Armor,OCZ GameX 1010w
Ostalo: Razer diamond black,Logitech G11 keyboard

Trenutno imam APC 500va... koristio sam i APC Back-UPS ES 700VA ali i jedan i drugi resetuju mashinu kada dodje do pada napona koji je cest u selu...

Sta da kažem, moj stari APC SUA700 radi od 99-te, testira se otprilike jednom mesecno, tj. ispraznim dok ne pocne da pisti (do 10% kapaciteta). Bateriju menjam otprilike svake 3-4 godine. Opterecen je otprilike 40%.

U principu se slažem s Markom, sve stari i propada, i sa nama samima je takav slučaj. :( Ali ako je napravljen kako valja, i ako se pravilno održava i eksploatiše u adekvatnim uslovima, trajaće sigurno prilično dugo...

ti si iz BGa vi tamo imate dobru struju, moj je godisnje imao po ~300-500 prekida u naponu dok sam bio na selu ;)

pozdrav ljudi

Da ne otvaram novu temu , interesuje me da li ovaj UPS može na moju konfiguraciju koja upravo treba da mi stigne .

konfiguracija je sledeća:

kućište : cooler master cosmos 1000 sa svim ventilatorima
Matična ploča : asus P5Q3
procesor : Quad core 9550 1333 MHZ 12MB
grafička : asus EN 9800 GT 512 MB
ram : kingston 1333 MHZ 4GB
napajanje : cooler master 650W
hard disk : WD 750 GB + eksterni WD 320 GB
monitor : samsung T260

UPS bi bio : APC Back UPS - ES BE 550 - GR 550 VA , 330 W

Posebno me interesuje koliko bi nakon nestanka struje mogao ovaj UPS da snadbjeva strujom ovaj komp.

hvala unaprijed.

Poslednja izmena:
pozdrav ljudi

Da ne otvaram novu temu , interesuje me da li ovaj UPS može na moju konfiguraciju koja upravo treba da mi stigne .

konfiguracija je sledeća:

kućište : cooler master cosmos 1000 sa svim ventilatorima
Matična ploča : asus P5Q3
procesor : Quad core 9550 1333 MHZ 12MB
grafička : asus EN 9800 GT 512 MB
ram : kingston 1333 MHZ 4GB
napajanje : cooler master 650W
hard disk : WD 750 GB + eksterni WD 320 GB
monitor : samsung T260

UPS bi bio : APC Back UPS - ES BE 550 - GR 550 VA , 330 W

Posebno me interesuje koliko bi nakon nestanka struje mogao ovaj UPS da snadbjeva strujom ovaj komp.

hvala unaprijed.

sve zavisi od napajanja ako je aktive PFC moze da bude problema pri opterecenju i nestanku struje, mada ne mora da znaci a i ja bi na tvom mestu uzeo jaci model ~700VA

koji god da uzmes do 800VA neces imat vise od 5-7 minuta rada na beteriji jer ti racunar bas dosta vuce

Poslednja izmena:
Nema smisla da ti UPS bude usko grlo, a biće, jer može dati samo 330W, a napajanje ti je do 650W (dakle oko 750W iz utičnice kada bi ga maksimalno opteretio) plus monitor pride...

Moj savet, kupi UPS od bar 800VA da te ne boli glava...

Kupuješ kućište od 200e a škrtariš na UPS-u??? Ne ide...

Što se autonomije tiče, tipično je oko 5-7 min za "full load", odnosno 12-18min za "half load". Ako uzmeš da tvoj računar vuče iz mreže 200W u idle-u ili 300W pod punim opterećenjem, ako uzmeš taj 330W em možeš imati problema ako nestane struja dok se recimo igraš (jer si na knap), em čak i da radi, na više od 5-6min ne možeš računati i to dok ti je akumulator nov...

Poslednja izmena:
Komp ne bih koristio za igranje već za rad u programima AUTO CAD , TOWER . Ovde je dosta stabilna struja , ne znam koliko računar vuče iz mreže ako su aktivni ovi programi , a dovoljno bi mi bilo 5-6 minuta da ugasim mašinu . Tražio sam ovaj UPS od 700 VA ali nemaju ga na lageru jedino da sačekam . Ne znam koliko mi je pametno da dajem novac za UPS od 800 VA jer nemamo ovdje mnogo problema sa strujom uglavnom kada je oblačno.

Komp ne bih koristio za igranje već za rad u programima AUTO CAD , TOWER . Ovde je dosta stabilna struja , ne znam koliko računar vuče iz mreže ako su aktivni ovi programi , a dovoljno bi mi bilo 5-6 minuta da ugasim mašinu . Tražio sam ovaj UPS od 700 VA ali nemaju ga na lageru jedino da sačekam . Ne znam koliko mi je pametno da dajem novac za UPS od 800 VA jer nemamo ovdje mnogo problema sa strujom uglavnom kada je oblačno.

sve zavisi moze da ti se desi da zbog ne slaganja napajanja i back-ups-a zbog nepraviolnog sinusoidnog izlaza na bateriji dolazi do gasenja kompa prilikom nestanka struje... ja koliko sam saznao da bi bio siguran da se to ne desi sa aktive pfc napajanjem treba imat 3x jaci UPS od potrosnje... mada ovo nije pravilo sve zavisi kako se slozi napajanje i UPS

kineska i low budget napajanja nemaju ovih problema jer sva koriste pasive PFC

Evo i moje preporuke...

Smatram da je sve skuplje od APC Back-UPS "za po kući" preterivanje & ekonomski neisplativo, čak je i na samom APC sajtu Smart familija u posebnoj kategoriji (Network and Server), tako da bih se u startu ograničio na APC Back-UPS familiju. Sad tačno šta...

U APC Back-UPS familiji jedino RS modeli imaju AVR (regulacija napona). Samim tim su RS modeli i najskuplji u Back-UPS familiji, RS model od 500VA (što ti je knap) je ~120e, dok je sledeći model 800VA, ali on je već preskup ~200e, tako da RS modeli otpadaju. Dodatno, vrlo je upitno koliko uopšte ima vajde od AVR-a kod jeftinih UPS-eva, tj. svih onih koji nisu Smart serija. Moje mišljenje je da nema vajde od toga, više je marketing, a kao što već rekoh, smatram da za kućnu mašinu nije ekonomski opravdano dati pare za Smart UPS...

Dakle, ostaju ti CS i ES modeli iz Back-UPS familije. Za tvoje potrebe su sledeća dva uređaja OK i oba koštaju ~110e:
1. BE700-GR
2. BK650EI

Njihovo poređenje:
http://www.apc.com/products/resourc...u=BE700-GR&tab=compare&list=BE700-GR;BK650EI;

Što se karakteristika tiče, oba su tu negde, prvi ima lepše pakovanje, lakše se priključi monitor, ruter, svič... jer ima standardne šuko utičnice, od toga 4 sa zaštitom i baterijom, dok su druge 4 samo sa zaštitom (npr. dobro dođe za štampač, skener, fon...).

Ako ne možeš da pronađeš prvi, i drugi je sasvim OK.
To je to bar što se tiče APC-a. :)

Poslednja izmena:
Evo i moje preporuke...

Smatram da je sve skuplje od APC Back-UPS "za po kući" preterivanje & ekonomski neisplativo, čak je i na samom APC sajtu Smart familija u posebnoj kategoriji (Network and Server), tako da bih se u startu ograničio na APC Back-UPS familiju. Sad tačno šta...

U APC Back-UPS familiji jedino RS modeli imaju AVR (regulacija napona). Samim tim su RS modeli i najskuplji u Back-UPS familiji, RS model od 500VA (što ti je knap) je ~120e, dok je sledeći model 800VA, ali on je već preskup ~200e, tako da RS modeli otpadaju. Dodatno, vrlo je upitno koliko uopšte ima vajde od AVR-a kod jeftinih UPS-eva, tj. svih onih koji nisu Smart serija. Moje mišljenje je da nema vajde od toga, više je marketing, a kao što već rekoh, smatram da za kućnu mašinu nije ekonomski opravdano dati pare za Smart UPS...

Dakle, ostaju ti CS i ES modeli iz Back-UPS familije. Za tvoje potrebe su sledeća dva uređaja OK i oba koštaju ~110e:
1. BE700-GR
2. BK650EI

Njihovo poređenje:
http://www.apc.com/products/resourc...u=BE700-GR&tab=compare&list=BE700-GR;BK650EI;

Što se karakteristika tiče, oba su tu negde, prvi ima lepše pakovanje, lakše se priključi monitor, ruter, svič... jer ima standardne šuko utičnice, od toga 4 sa zaštitom i baterijom, dok su druge 4 samo sa zaštitom (npr. dobro dođe za štampač, skener, fon...).

a sta da radi ako napajanje odbije da radi na izlazu sa baterije zbog nepravilne sinusoide napona?, kao sto je meni sa LC 700w odbilo (doduse black knight ups..)

Evo i moje preporuke...

1. BE700-GR
2. BK650EI

Njihovo poređenje:

Da li smatraš da mi je slab UPS Back up BE 550 GR 330W

a sta da radi ako napajanje odbije da radi na izlazu sa baterije zbog nepravilne sinusoide napona?, kao sto je meni sa LC 700w odbilo (doduse black knight ups..)

Kupi drugo napajanje za ~70e, što kad proda postojeće i doplati samo razliku je daleko manji trošak nego da grune pare za Smart UPS. :)

A i za tim će imati potrebe ako je baš baksuz, to su zaista retki izuzeci neslaganja UPS i PSU, siguran sam 99% da će sa njegovim CM napajanjem ovi APC uređaji raditi OK.

Da li smatraš da mi je slab UPS Back up BE 550 GR 330W

Mislim da bi radio OK u Windows-u u aplikacijama koje si naveo, naravno samo komp i monitor, ali bi možda ponekad i zapištao da je preopterećen, naručito ako opteretiš CPU i GPU. Ipak, pošto razlika u ceni nije velika, probaj da nađeš neki od modela koje sam gore naveo jer bi tih 100-150VA "lufta" dosta značilo, UPS bi bio manje opterećen, manje bi se grejao i samim tim bi mu produžio životni vek, a sa druge strane dobio stabilnije i duže napajanje iz baterije.

Poslednja izmena:
moje napjanje je CWT based (LC power hyperion 700w) kojeg koriste mislim ~50% napjanja od 600-800w a da su kvalitetna na nasem trzistu, i definitivno ne podnosi PCM power knight-a, kad bude imao uslova testiracu APC...

Ipak je ovo druga kombinacija, Powercom + LC i sa druge strane APC i Cooler Master. :)

Malo sam proguglao, prelistao APC i CM forume, nisam našao na teme u kojima se ljudi žale na nekompatibilnost, verujem da će se njegov CM lepo slagati sa APC-om.

Poslednja izmena:
Ipak je ovo druga kombinacija, Powercom + LC i sa druge strane APC i Cooler Master. :)

Malo sam proguglao, prelistao APC i CM forume, nisam našao na teme u kojima se ljudi žale na nekompatibilnost, verujem da će se njegov CM lepo slagati sa APC-om.

slabo ima testova o tome, ups-vi se slabo koriste vani a za neke ozbiljne stvari svi vani uzimaju smart modele koji nemaju tih problema...

koliko sam ja skontao active PFC se prilagodjava ulaznom naponu tako da je iskoriscenje maximalno pa na nepravionoj sinusoidi dolazi do pikova u potrosnji jer napjanje pokusava da se prilagodi i tako preoptereti i ugasi ups... ali definitvno zavisi od potrsonje i od slaganja jer svaki UPS daje drugaciji sinusoid na izlazu kad radi na betriji...

Šta APC kaže na to - Computers containing PFC (Power Factor Corrected) power supplies and their use with Back-UPS or Smart-UPS SC UPS.

Tako da sa ova dva modela, 650-700VA, ne verujem da će dolaziti do preopterećenja UPS-a kada pređe na bateriju.

da ali nije naznaceno o tipu PFC-a, postoji pasivni PFC i aktivni (uglavnom ga koriste napajanja koja imaju efikasnost iznad 80%)
problem prave samo ona sa aktivnim PFC-om jer ona imaju kontrolersku logiku (ICS, itd) koja prilagodjava opterecenje napajanja u odnosu na ulaz struje...
dok se kod pasivnog PFC-a koriste prostiji elementi i koje je dosta jeftinije a i tesko postize efikasnost vecu od 75%

http://www.techenclave.com/pc-peripherals/of-psu-ups-pfc-sine-wave-114774.html

PS: sad bas primetih da spominju bas cooler master extreme power da je pasive PFC tako da je to verovatno OK za APC UPS

PSS:
http://www.apc-forums.com/thread.jspa?messageID=14175

na APC potvrdjuju da su u novijim back-ups modelima (posle druge polovine 2008me) redizjanirali elektroniku da bolje podrzavaju active-PFC ali i dalje za ta napajanja preporucuju smart modele

Poslednja izmena:
da ali nije naznaceno o tipu PFC-a, postoji pasivni PFC i aktivni (uglavnom ga koriste napajanja koja imaju efikasnost iznad 80%)
problem prave samo ona sa aktivnim PFC-om jer ona imaju kontrolersku logiku (ICS, itd) koja prilagodjava opterecenje napajanja u odnosu na ulaz struje...
dok se kod pasivnog PFC-a koriste prostiji elementi i koje je dosta jeftinije a i tesko postize efikasnost vecu od 75%

Da, naravno, nego ja sam čitajući tekst (možda pogrešno?) podrazumevao da se odnosi na Active PFC, jer u drugim slučajevima i ne bi bilo problema.

Inače, Andrija nije naveo tačnu oznaku napajanja... (mada sam uveren da bi čak i ovo Active PFC radilo sa APC-om)

eXtreme Power Plus 650W
PFC Non-PFC

Real Power Pro 650W
PFC Active PFC (0.99)

Edit:
Pročitao sam oba topika i u ovom durgom "Pure Sine Wave UPS" kaže:
Starting in mid 2008 all of our Back-UPS products being manufactured were revised to better handle load requirements for PFC devices, both through small firmware and hardware revisions. This allows the majority of Back-UPS being manufactured now to handle most (not all) PFC loads within their wattage range much better than older units. Their output is still stepped-approximated, however, and we still find the occasional PFC device that they have trouble with, especially those with high inrush currents or those that are just plainly "oversized" in relation to the UPS.

Poslednja izmena:
Inače, Andrija nije naveo tačnu oznaku napajanja... (mada sam uveren da bi čak i ovo Active PFC radilo sa APC-om)

[\QUOTE]

verovatno ako je pasive PFC ali ako je aktive PFC uglavnom svi koji ga opterete blizu limita imaju problem... a i neki se zale na cudan zvuk iz napajanja (ne iz UPS-a vec bas iz napjanja) i to se desava samo kod active PFC-a
dok sam nasao i post gde Silverstone za one koji koriste 240V struju ne proporucuju za njihova napajanja line interactive ups-eve jer kazu da izlaz zbog nepravilnog sinusoida dostize i 400V na ulaznim kondenazatorima sto probija specifikaciju samih i moze doci do otkazivanja... mada nije tacno obrazlozeno koja napajanja tacno i zasto se to desava...

mada vidim vecina sa problemom bas imaju built by CWT (corsair TX,..) bas kao i ja :(

APC smart serija je definitivno najbolja stvar, ali dati preko 200 evra je po meni mnogo za kucne uslove plus kada ta zastita moze da se ostvari na drugi nacin u dovoljnoj meri. Imam vec 3 godine Mustek onaj najjeftiniji 350W (600VA) i istina je da se njegova regulacija napona svodi na korekciju kada napon padne 230V- 10% on podigne na 245,250 i slicno radi kada napon bude preko 10%. Glupost, medjutim njegov backup potencijal je i vise nego solidan 3-4 min masina iz potpisa. Baterija nesto vise od 1000din, jednom u dve godine.

E sad videh stabilizatore napona domace proizvodnje (ima i stranih kineskih ) po prodavnicama 2000 din -1000w i posto mi je napon obicno prepojacan (oko 250 V) u delu grada gde zivim kupim spravicu i prikacim na nju pomenuti krs UPS na jednu stranu , TV na drugu i bitnije tehnicke stvari. Sve gura.

Spravica malo kabasta, skala pokazivac ulaznog plus druga skala pokazivac izlaznog napona, vide se unutra neke velike elektronske komponente. Izgled ne bas sjajan ali to je neko smislio za frizider, zamrzivac pa nije o tome pretpostavljam ni razmisljao.
Ne moram ni da kazem da drzi napon u volt kolika god bila ulazna struja + neki osiguraci na njemu, pa onda ako i nesto prodje od tih nezeljenih sinusoida kroz filtere tog stabilizatora i jeftinog ups-a sigurno nece smetati ni bilo kom napajanju, jer do njega dolazi izuzetno stabilan napon u svako doba. To je dosta jeftinija varijanta za kucne potrebe, a licno mislim i vise nego dovoljna.

Hm... Mustek 600VA + stabilizator, izađe kao npr. ovaj uređaj koji ima AVR i verovatno čak jaču realnu snagu nego Mustek. Pored toga rešenje u vidu jeftinog stabilizatora i jeftinog UPS-a je ružno, glomazno i pitanje koliko pouzdano...

Poslednja izmena:
Hm... Mustek 600VA + stabilizator, izađe kao npr. ovaj uređaj koji ima AVR i verovatno čak jaču realnu snagu nego Mustek. Pored toga rešenje u vidu jeftinog stabilizatora i jeftinog UPS-a je ružno, glomazno i pitanje koliko pouzdano...

Ruzno i glomazno jeste, pouzdano i vise nego sto vredi, uvek postoji skuplja varijanta pa kako kome odgovara.

Poslednja izmena:
Nisu imali na lageru kuler masterovo napajanje - prošlo im , pa sam morao da uzmem LC power propercy 8750 ali v2.2 popravljena , rekli su mi da neću imati nikakvih problema i da je napajanje odlično. U međumremenu mi jave da im je stigla APC Back UPS 700 VA 405W , pa sam se odlučio za tu kombinaciju i za sada radi odlićno. Iako je napajanje visoke klase - modularno i ima active PFC ne pravi nikakve smetnje i odlićno se slaže sa APC-om

Nisu imali na lageru kuler masterovo napajanje - prošlo im , pa sam morao da uzmem LC power propercy 8750 ali v2.2 popravljena , rekli su mi da neću imati nikakvih problema i da je napajanje odlično. U međumremenu mi jave da im je stigla APC Back UPS 700 VA 405W , pa sam se odlučio za tu kombinaciju i za sada radi odlićno. Iako je napajanje visoke klase - modularno i ima active PFC ne pravi nikakve smetnje i odlićno se slaže sa APC-om

a jel si probao da mu iskopcas struju dok je komp pri opterecenju?, aktive pfc pravi problema prilikom prelaska na bateriju

nisam . Samo je prije neki dan bilo oblačno i došlo je do pada napona međutim nije bilo nikakvih problema , čulo se nekoliko puta kako UPS reaguje

APC Back - UPS ES BE700 - GR sa osam šuko uitčnica od kojih 4 imaju i zaštitu i bateriju a 4 samo zaštitu , to je model . Marko N mi je predložio baš takav

Sada se čuje neki zvuk iz kućišta nisam siguran zbog čega , da li je do napajanja ili UPS-a ili nečega drugog , nekog ventilatora možda ( pošto u kućištu imam 4 ventilatora ). Matična asus P5Q3 ima više režima rada i kada pređem na power saving režim ( medium ili high svejedno ) gotovo da se ništa ne čuje iz kućišta . Međutim normalno je da se bude u high performance režimu ali kada pređem na taj režim iz kućišta se javi neki zvuk.

Ako može privatna poruka, gde si uspeo da nađeš BE700-GR jer koliko mi je poznato nigde ga nema.

Što se tiče zvuka iz kućišta, definitivno nema veze sa UPS-om.

Ja moram malo da se ukljucim. Zanimlivo ali se gotovo potpuno slazem sa marko_n-om. Da vam dam primer: Moja masina je prikacena na stari APC Smart UPS 600, ali sa vremena na vreme prikacim i jos jednu masini na njega (ne nesto preterano slabiju nego moju) i to radi odlicno! Ni smart ups nema idealnu vec priblizno idealnu sinusoidu izlaznog napona. U tome je i razlika u odnosu na Back ups modele. AVR u stvari ni kod jednog smart-a nije pravi vec je to Buck & Boost, sto znaci da ne regulise napon precizno vec kao i oni jeftini inform i mustek... ispod odredjenog napona ga podize tj. iznad odredjenog napona ga spusta za odredjeni procenet. Ja ovde zimi imam problema sa strujom , pa UPSeve drzim na 2kW torusnom motornom stabilizatoru napona koji odrzava izlazni napon veoma precizno na 230V ali mu je vreme reakcije malo sporo. Svi pricate o nekakvim skupim UPS uredjajima kao da ste puni para i neznate sta ce te sa njima. Izvinite ali ni po Nemackoj i Svajcarskoj ne kupuju ljudi SmartUps-eve (tamo su jeftiniji nego kod nas) uz obrazlozenje da su preskupi.... njima sa onolikim platama!!! Tamo sam se iznavidjao po kucama i manjim firmama uglavnom Musteka, Roline-a i Informa 600-800VA. APC, MGE i GE se koriste uglavnom na serverima i veoma bitnim i skupim radnim stanicama!! Pa ovde ljudi jedva skrpe da kupe kakav takav racunar, a onda moraju da skupe za jos dva takva racunara da bi kupili UPS??? Bas ste im dobar predlog dali!!! Kupite ljudi cak i jeftini UPS od 600-800VA koji mogu da se nadju za 50 -100 Eura i sigurno se vam biti bolje nego bez njega... dok skupite 400-500 eura izgorece vam sve. Nisam verovao da ovde ima toliko puno lovataora na plejbek..... Lako je da drugome savetujes da kupi nesto, ako znas da mu pare nisu problem. Ovde kod vas kao da samo evro-milioneri dolaze na forum pa se razbacujete preskupim predlozima. Kazite ljudima - SRBIMA sta, u svojem jadu i bedi, da kupe da bi koliko toliko zastitili svoje tesko stecene investicije od 200-300 evra, ako su i toliko dali. Pa ovde smo prodali na stotine malih Informa od 600VA (kod mog kuma rade 7 komada od 2002, i samo smo baterije menjali jednom), a struja je katastrofa, pa jos nisam cuo da je nekom crko racunar zbog varijacije napona, a 90% ih koristi jeftina kineska napajanja!!

Poslednja izmena:
AVR u stvari ni kod jednog smart-a nije pravi vec je to Buck & Boost, sto znaci da ne regulise napon precizno vec kao i oni jeftini inform i mustek... ispod odredjenog napona ga podize tj. iznad odredjenog napona ga spusta za odredjeni procenet.

Lično mislim da AVR i nije preterano bitna mogućnost...

Napajanja nisu toliko osetljiva na variranje ulaznog napona, bitno je samo da ne dođe do jako velikih odstupanja. Na primer, u softveru sam podesio da UPS interveniše ukoliko napon padne ispod 196V ili ode preko 256V, unutar tog opsega PSU radi bez problema. U slučaju da ulazni napon izađe iz ovog opsega, UPS prelazi na bateriju, što nije problem jer padovi i skokovi napona ne traju duže od par sekundi. Dakle, ovako radi UPS koji nema AVR.

UPS-evi koji imaju AVR, rade ovo isto samo bez upotrebe baterije. Dakle, AVR ima smisla samo u uslovima gde napon jako često varira izvan gore pomenutih granica, pa da se izbegne cimanje baterije svaki čas. Opet, ni AVR nema beskonačne granice, obično su 150-300V, a izvan tog opsega UPS sa AVR prelazi na bateriju kao i UPS koji nema AVR.

Prilozi

• apc-voltage.png
    apc-voltage.png
    78.7 KB · Pregleda: 61
.....
Kazite ljudima - SRBIMA sta, u svojem jadu i bedi, da kupe da bi koliko toliko zastitili svoje tesko stecene investicije od 200-300 evra, ako su i toliko dali. Pa ovde smo prodali na stotine malih Informa od 600VA (kod mog kuma rade 7 komada od 2002, i samo smo baterije menjali jednom), a struja je katastrofa, pa jos nisam cuo da je nekom crko racunar zbog varijacije napona, a 90% ih koristi jeftina kineska napajanja!!

Man, pa ti vrlo dobro znas da se mi oblacimo najbolje u Jevropi, dakle, 501, n95 i APC! ;)
Nismo mi tamo neke svajcarske babe da cicijashimo na nasim komponentama, kad se ima, nek se ima, da celo selo vidi!

Nazad
Vrh Dno