Šta je novo?

Koji UPS

raven2005

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2005
Poena
350
Koji bi mi ups odgovarao za moju mashinu...

CPU: Intel C2D [email protected]@Ocz Vendeta 2
MoBo: Gigabyte X48T DQ6
RAM: 2X1 Gb OCZ Intel xpm 1600mhz ddr3
VGA: Saphire ATI4870
MON: LG L222WS 22"
HDD: 320gb WD SATA2+500gb WD SATA2+1tb wd green sata2
OPT: Pioneer 216d DVDRW SATA2
Case: Thermaltake Armor,OCZ GameX 1010w
Ostalo: Razer diamond black,Logitech G11 keyboard

Trenutno imam APC 500va... koristio sam i APC Back-UPS ES 700VA ali i jedan i drugi resetuju mashinu kada dodje do pada napona koji je cest u selu...

Ja kada sam trazio da kupim ups, mani su na benchu objasnili da ti back uposvi ne mogu da peglaju napon. Prelistaj malo teme, da nebi uzeo nesto sto nece da ti radi posao!

Od Back-UPS linije proizvoda jedino RS serija (u koju spada pomenuti model BR800I) ima peglanje napona. Doduse, sve zavisi od tvoje struje (padova napona) i napajanja (kako ce se snaci sa ne-sinusnim izlazom iz UPS-a). Inace, po snazi model odgovara tvojoj konfiguraciji, i imaces lufta pretpostavljam vise od 30%.

SU700i imam od 1999-te a SU1000i od 2006-te, i za oba imam samo reči hvale. Reći da su skupi nije baš fer jer služe i služe godinama, za razliku od recimo grafičkih kartica, koje posle dve-tri godine postanu neupotrebljive za igranje...

Kvalitetan UPS se kupuje možda jednom u 10 godina i ako i košta 400e, to je samo 40e godišnje. Za grafičku ljudi daju daleko više (godišnje) i ne kukaju kako je skupa, već odmah navale kako neka nova izađe...

Moj savet, jednom se stisni i kupi pravu stvar (recimo SU1000i) i miran si bre narednih 10 godina (naravno, redovno svake 3-4 godine promeni akumulatore i stavi nove - otprilike 50e svake 3-4 godine).

P.S. Ako ti je i dalje 400e previše, BR800i RS je solidna alternativa za upola manje para. Ispod tog nivoa ti ne bih preporučio da ideš, sva je šansa da ćeš se inače kajati da si bacio pare. Znaš kako kažu, nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftinu robu.

Poslednja izmena:
Posto vidim da Raven ima masinu slicne potrosnje kao sto je moja mogao bi da razmisli i o SU750i modelu, jeftiniji je prilicno od 1000i a pruza sasvim dovoljno snage.
U leru je opterecen oko 37-40% dok u maksimalnom opterecenju ide do 70%. Za ovih 3 i nesto godina koliko ga koristim nikakvih problema nisam imao.

Poslednja izmena:
Moj glas uvek ide za APC Smart Ups seriju i mislim da ti je SUA750 dovoljan [500W],jer nije toliko problem nestanak struje vec prenaponi i podnaponi koji su u stvari opasni za el.uredjaje.
A sto se tice kupovine,ljudi su u pravu,to se kupuje jednom u 10-tak godina [i vise] i mora se odvagati cena komponenti,njihovo "zastarevanje",itd...
pozz

A jel neko video ovaj model Dell APC Back-UPS RS 800VA, po slici je isti kao i APC-ov model samo sto stoji ime Dell, al mi nesto sumnjiv kako je moguce da isti UPS kosta manje... APC je 20000din a ovaj Dell APC je 15000din... Al ipak na kraju mislim da uzmem taj smart 1000i...

1. na APC starom podesi brzinu reagovanja na minimum...
2. vidi jel baterija jos OK
3. ako to sve stoji treba ti jaci model 750-1000w

smart je vec preterivanje za po kuci... jedino ako ga neko makne iz firme pa nadjes polovan za 1/3 cene :)

1. na APC starom podesi brzinu reagovanja na minimum...
2. vidi jel baterija jos OK
3. ako to sve stoji treba ti jaci model 750-1000w

smart je vec preterivanje za po kuci... jedino ako ga neko makne iz firme pa nadjes polovan za 1/3 cene :)

3. Pre ce biti da mu treba UPS drugacijeg tipa, a ne model vece snage.

A dal' je preterivanje ili ne... to je do kupca.

Imam APC BK650MI, ali se nesto preterano i ne razumem u UPS-ove. Zato me interesuje sta se desava kada se pomeraju prekidaci sa zadnje strane (pozicije 160v, 172v, 184v, 196v), sta dobijam time?

to je napon na kom UPS pralazi na bateriju... za one koji imaju napon oko 220V preporucujem da drze na 196V dok ce ostali kome napon varira morat da ga spuste...

Imam APC BACK-UPS RS 800VA 230V i mene sluzi odlicno vec 2 godine, sada razmisljam o promeni baterije, ima AVR i ladno drzi moj comp upaljen 20 minuta

Poslednja izmena:
Da znas da cu i ja da ga uzmem sad kad ste objasnili da rs modeli peglaju napon ;)

Vidimo se za Vikend Vlade da konacno uzmem ono :wave:

neznam za APC i AVR ali na ostalim "jeftinim" modelima on je nepotreban... jer jedino sto moze a to je +25 ili -25V
znaci ako napon padne na 210 on ga digne na 235V sa tim sto u tom trenutku cujes "kling" u UPS-u da se AVR ukljucio u +25V rezim. tesko da ja verujem da on nesto zapravo i pegla osim sto digne ili spusti voltazu... znaci nema tu finog peglanja na 220V vec samo +25 i -25 ili +30 i -30

neznam za APC i AVR ali na ostalim "jeftinim" modelima on je nepotreban... jer jedino sto moze a to je +25 ili -25V
znaci ako napon padne na 210 on ga digne na 235V sa tim sto u tom trenutku cujes "kling" u UPS-u da se AVR ukljucio u +25V rezim. tesko da ja verujem da on nesto zapravo i pegla osim sto digne ili spusti voltazu... znaci nema tu finog peglanja na 220V vec samo +25 i -25 ili +30 i -30

Ovde ne pricamo o jeftinim upsevima...upravo to i jeste poenta ;)

Moj savet, jednom se stisni i kupi pravu stvar (recimo SU1000i) i miran si bre narednih 10 godina (naravno, redovno svake 3-4 godine promeni akumulatore i stavi nove - otprilike 50e svake 3-4 godine).

Nije akumulator jedina komponenta koja propada vremenom, tu su npr. elektrolitski kondenzatori. Pored toga, UPS je, kao i PSU, uređaj koji konstantno trpi opterećenje i greje se. Bilo koji UPS bih koristio 3-4 godine, max 5. Naravno da nekom to radi i duže, ali...

Poslednja izmena:
Nije akumulator jedina komponenta koja propada vremenom, tu su npr. elektrolitski kondezantori. Pored toga, UPS je, kao i PSU, uređaj koji konstantno trpi opterećenje i greje se. Bilo koji UPS bih koristio 3-4 godine, max 5. Naravno da nekom to radi i duže, ali...

potvrdujem meni je APC poludeo posle 5 godina, nova baterija i on sam od sebe (kad mu dodje) predje na bateriju dok je ne isprazni i ugasi se.. diagnostika kvara nije utvrdila neispravnu komponentu...

Sta da kažem, moj stari APC SUA700 radi od 99-te, testira se otprilike jednom mesecno, tj. ispraznim dok ne pocne da pisti (do 10% kapaciteta). Bateriju menjam otprilike svake 3-4 godine. Opterecen je otprilike 40%.

U principu se slažem s Markom, sve stari i propada, i sa nama samima je takav slučaj. :( Ali ako je napravljen kako valja, i ako se pravilno održava i eksploatiše u adekvatnim uslovima, trajaće sigurno prilično dugo...

Vrh Dno