Šta je novo?

Koji UPS (Da zastitim komp)?

MacakMackin

Slavan
Učlanjen(a)
24.01.2009
Poena
301
Evo moja konfiguracija...
Procesor: INTEL E5200
Graficka: SAPPHIRE ATI 4850 (512 MB) DUAL SLOT
Memorija: 4GB
Ploca: ASUS P5K/EPU
HD: od 500 GB
Napajanje: THERMAL TAKE 500W
Kucište: THERMAL TAKE SopranoRS
Monitor: Samsung 22"

I sad u ponudi imaju :

SOCOMET 600 Va - 85 e
mozda je to ova,nisam siguran...
http://www.i-tech.com.au/products/55...PS_Tower_.aspx

SOCOMET 750 Va - 99 e
Mozda je to ovaj nisam siguran (rekla je sa dodatnim uticnicama) ...
http://www.elkostim.co.rs/product.php?ID=24

DRUGA RADNJA...PONUDA:

Trust PW-4065T 650VA, modem/fax/phone 67.00 EUR
INFORM Guard Compact GS 800AP 72.00 EUR
INFORM Guard Series 1000AP (1000VA) 97.00 EUR

TRECA PRODAVNICA...PONUDA:

Inform Guard UPS 600VA ---45 EUR
Inform Guard UPS 800VA---60 eur
Inform Guard UPS 1000VA---75 eur
Inform Guard UPS 10500A VA ---85 eur
Inform Guard COMPACT GS 1000AP (1000VA)---90 EUR
Inform Guard LCD 1500AP (1500VA) ---105EUR
SOYNTEC SEKURY A 600 UPS --- 60 EUR

P.S. Da napomenem veoma je slaba struja tj varira napon ...pa se desava cesto da izbacuje sklopka ...pa svijetno se smanjuje i povecava...bas je ono uzas ...podhitno moram da zastitim komp ove zime ,jer ce bit pakao...
Preporucite mi najbolje iz ove ponude...bez obzira na cijenu...i zanima me koliko uticnica imaju ovi UPS-ovi jer meni treba minimum 6-7...zvucnici,kuciste,monitor,ADSL,stampac,PRENOSNI HD...

Naravno, kad nisi pomenuo radju koja ima APC, ili jesi ili nisi, nema druge ;)
...
Ocigledno je ovaj najbolji od ove tvoje ponude

Inform Guard LCD 1500AP (1500VA) ---105EUR

Poslednja izmena:
re:

Pa mogao si vec procitati na gomili prethodnih postova,sta je najbolja solucija za takve probleme.
Znaci ups sa AVR sklopom u sebi,jer kazes,da nema toliko nestanaka struje,koliko ima varijacija.
Gledao sam na netu podatke za 1000AP i pise da ima AVR koji radi od 9-25% ispod i iznad nominalnog napona. Znaci da pri toliko niskom ili visokom naponu [u odnosu na nominalni napon 220 ili 230V],on "koriguje" izlazni napon. Tek ispod tog praga,ukljucuje se pogon na bateriju[e].
Znaci ako imas padove napona do 165V [-25%],taj ups bi ti trebao pomoci [ slucaju da je postavljen izlazni napon 220V].
E sad,to je sve na papiru,a u praksi...
APC Smart Ups serija to radi mnogo bolje i u sirem opsegu,ali je mnogo skuplja od pomenutih opcija.
pozz

Porazmisli o APC BR800I

Dobra preporuka. Uz cenu koja je ipak vislja od modela koje si ti pobrojao, sa sobom donosi znatno vecu pouzdanost i brzinu. Samim tim sto mu je cos(fi) 0.675 (540W Realne snage) govori o tome da je projektovan kvalitetnije i robustnije. A uz to i 2 godine naspram jedne nije za bacanje.

Da te ne zbuni oznaka modela (BR800I), marketinska oznaka pod kojom se prodaje ovaj ups je APC BACK-UPS RS 800VA.

Poslednja izmena:
a sta znaci ovo:
Broj izlaza - baterija : 4 kom.
Broj izlaza - zaštita : 2 kom.

Ja imam doticni APC BR800I, vec dve godine, ni jednu zamerku nemam. Baterija i dalje ista, prebacuje na bateriju pri najmanjim oscilacijama napona, bas sam zadovoljan.

Ovo znaci da imas 4 komada koja moze da napaja sam, tj kad nema struje, a dodatna dva za zastitu bas od tog skakanja napona sto znaci da kad nestane struja ti uredjaji se gase...

da li to znaci da ne mogu da imam i zastitu od skakanja napona i bateriju na istom uredjaju ili ti sa baterijom imaju oba dok ovi ostali samo zastitu.
mislio sam da uzmem nesto ovako:
http://www.itsvet.com/proizvod/apc-back-ups-es-be700-gr/comp_comp_ups/106/84
za radni sto mi treba 8 uticnica pa mi je ovaj izgledao odlicno. ali sada kad vidim da je to podeljeno nemam pojma da li ce mi odgovarati.
najvazniji uredjaji su mi komp, monitor i konzola. pored toga mi se cini da bi i multifunkcijski takodje trebalo da ima neku bolju zastitu. ostali su mini-linija, lampa, modem i wi-fi ruter za koje nisam preterano zabrinut.
da li bi mi gore navadeni odgovarao za zastitu vaznih komponenti od svega sto se moze desiti sa srpskom strujom?

4 konektora na izlazu su sa AVR-om i oni idu preko invertora. Druga dva imaju samo surge suppression i nemaju AVR i namenjeni su uredjajima koji su veci potrosaci tipa Laserski stampac itd... To su pass thru (prolazni) prikljuci.

Drugo, tebi je dovoljan samo jedan prikljucak sa UPS-a, a jednostavno onda kraj kabla koji je namenjen da se ukljuci u racunar, preseci i namontiraj razdelnu kutiju kao za produzni kabal (sa 3-8 prikljucna mesta... kako ti vec odgovara), pa u to prikljucuj sta hoces i koliko hoces, samo nemoj da predjes dozvoljenih 540W.

Lampa ako je sa klasicnom sijalicom, nije bas za ups. MF je ok ako nije laserski. A taj APC na koju ukazuje tvoj link je bez AVR-a, odnosno nema regulaciju napona. A kad kupujes UPS, najmanja briga bi ti trebala biti broj uticnih mesta, a najveca kvalitet, pouzdanost i radne karakteristike.

Poslednja izmena:
APC,definitivno.
U zavisnosti od potreba,preporucujem APCBack-UPS ES BE700-GR.
Koristim dva komada vec 3 godine,bez greske.
U slucaju nestanka el.energije,u zavisnosti kako si u software-u koji dolazi uz njega,definisao,kao i u sistemu,uredno ce ti odraditi recimo hibernate,isljuciti PC i jos svasta nesto.
Znaci,APC!

bungynik po cemu znas da ovaj ima avr a ovaj nema

inace nisam siguran da smo se razumeli malo pre. moj plan da koristim APC Back-UPS ES 700VA 230V je bio ovakav:
na 4 uticnice sa baterijom idu:racunar, monitor, MF i konzola
na 4 uticnice sa surge zastitom idu: mini linija, modem, ruter, lampa(pri cemu je lampa potpuno nebitan detalj. pominjem je samo da se popuni uticnica :D)

kapiram sta si rekao za deljenje jednog izlaza na vise uredjaja. to bih lako mogao da izvedem. ovo sam naveo gore samo kao primer koji bi mi bio idealno resenje za sve na stolu(ne uzimajuci u obzir sve karakteristike datog modela. on mi je samo zapao za oko zbog 8 uticnica). bio bih zahvalan ako bi mi preporucio jos neku mogucnost.

Poslednja izmena:
Generalno, bitnija je zastita od variranja napona a tek onda dolazi baterija. Skok napona moze srediti komponente u kompu a baterija sluzi za "pamcenje" rada. Ne kazem da je baterija nebitna nego da je ipak na mesto broj 2. Sto se tice UPS des je bolje da ima AVR u sebi. Varijanta da se kupi UPS bez AVR a onda posebno nesto poput Line-R 1200VA nije lose resenje ali po ceni se prilblizava UPS koji vec ima AVR u sebi.

f_dioldtm_253312d.png

Bust & Trim je delimicna regulacvija napona koju koristi vecina upseva. To znaci da napon nije precizno regulisan i zakucan na 220V vec u koliko napon ode iz nekog dozvojljenog opsega nanize ili navise, kolo za regulaciju ga podize ili spusta za unapred definisani procenat, da bi vratio napon u dozvoljeni okvir.

Ali evo ti jedno resenje koje mozda i nije tako lose. Mozes da kupis i neki ups bez AVR-a ili neki jeftiniji, a da ispred njega prikacis neki pravi regulator napona. Recimo regulator napona 1500VA sa torusnim trafoom, koji pomocu motora odrzava napon konstantno na 230V kosta negde izmedju 70-100Eura. Nesto je malo sporiji u regulacijio velikih promena, ali daje konstantnih 230V i moze da regulise napon od 145 - 280V. Posto bi iza njega imao UPS, brzina regulacije i nije toliko vazna, jer bi UPS preuzeo na sebe dok regulator ne regulise napon. Ako ti zbog brzine on ne odgovara, mozes da razmislis o nekom visestepenom regulatoru napona, koji su veoma brzi, ali im se preciznost (u zavisnosti od izvedbe), krece priblizno 220V+- 10%. Funkcionise na sledecem principu: Kada napon padne na 200V on podigne napon na 220, nadalje kada napon pada do 180V i napon na izlazu pada takodje, pa bi pri 181V na ulazu imao 201V na izlazu. Kada napon padne na 180V, ponovo se aktivira sledeci stepen za regulaciju i podize napon na 220V, pa tako na dalje u zavisnosti od broja stepena. Moj regulator je 3kVA i nesto je preciznije radjen (ja sam tako trazio da mi naprave), pa je osmostepeni i reaguje na promene napona od ~10-12V (~5%). Ali je to bas cisto isprdjivanje sa moje strane i ne vidim neku svrhu sto sam to trazio (napravili su mi na poklon za rodjendan, pa ajde onda kad je vec dzabe). Ja imam i jedan i drugi i vise mi oni znace nego AVR kod upsa (imam APC Smart UPS, Inform i GE). Mozes da razmislis i o ovakvoj alternativi, a da kupis neki jeftiniji UPS. Regulator napona je daleko pouzdaniji od bilo kog UPS-a osim onih u on-line tehnologiji izvedbe.

Poslednja izmena:
ok ubedjen sam. br800i je odgovarajuci uredjaj.
hvala na pomoci :D

Vidim da dosta hvalite APC Back-UPS RS BR800I, sto sam uzeo u veliko razmatranje za buduci UPS, nego sam hteo da pitam, zbog novcanih problema, pa me interesuje da li neko ima iskustva sa MUSTEK PowerMust 1590.

Problem je cesto nestanjae struje

Hvala unapred

A ovaj BR500I, ima vise izlaza na bateriju od BR800I (3 vs 2) !!
Da li bi bio ok za C2D konfu sa nekom osrednjom grafikom (9600gt), napajanje bi bilo Corsair od 400W i 24" LCD monitor?
Ili ovaj BR500I, ipak su jeftiniji :)

Poslednja izmena:
Vidim da dosta hvalite APC Back-UPS RS BR800I, sto sam uzeo u veliko razmatranje za buduci UPS, nego sam hteo da pitam, zbog novcanih problema, pa me interesuje da li neko ima iskustva sa MUSTEK PowerMust 1590.

Problem je cesto nestanjae struje

Hvala unapred
I mene interesuju iskustva sa Mustekom, pri tom mislim na modele koji su aktuelni, ne na iskustva od pre 5 ili 10 godina. Dakle, ako neko ima zamerku, molim da navede sta je tacno problem. Svastan sam sta znaci ime APC u odnosu na Mustek, ali imam iste razloge za zainteresovanost kao i citirani korisnik. UPS mi treba za masinu iz potpisa, tako da ne mora biti model 1590, moze i slabiji.

Nazad
Vrh Dno