Šta je novo?

koji tualatin?

joojant200

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
865
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16
Tablet
Lenovo t something
Mobilni telefon
Sljamsung S23
Pametni uređaji
Fenix 7s pro ss, Xbox series X
Nisam bas u toku pa me interesuje koji Tualatin ima najvece sanse da radi na 133MHz?
1,1; 1,2 ili 1,3?

Hvala :)

Pa što manji množilac to bolje. Znači: 1GHz ili čak 900MHz, ako budeš imao sreće da na njega natrčiš.

P.S. Ti verovatno misliš na Celeron sa Tualatin jezgrom ( 256KB L2 keša ), pošto sve Tualatin PIII-ke rade na 133MHz, a ima ih i sa 256 i sa 512KB.

magick je napisao(la):
Pa što manji množilac to bolje. Znači: 1GHz ili čak 900MHz, ako budeš imao sreće da na njega natrčiš.

A 1.1 nece svaki da radi na 133 ili retko koji radi na 133?

Bolje da kupim 1.1 pa stavim npr. na 120 (ako nece na 133), nego 1.0 na 133 posto je 1.1 jeftiniji.

Samo gledaj da ne uzmes Cely-ja.Znaci samo i iskljucivo P3 TUALATIN!

Cvele je napisao(la):

Mene interesuje da li P3 Celeron Tualatin 1.1 GHz moze da se overi po defaultu

Uff... valjda se podrazumeva da je P3 celeron tualatin ...

Najbolje ti je da uzmes 1000 i da ga dignes na 133fsb. NIKAKO ti ne preporucujem silovanje racunara za 120fsb, max 110 ako bas moras...

Broz je napisao(la):
Najbolje ti je da uzmes 1000 i da ga dignes na 133fsb. NIKAKO ti ne preporucujem silovanje racunara za 120fsb, max 110 ako bas moras...

max 115, preko toga moze da puca particija na hdd-u. 115 je aposlutni maximum na koji bi trebalo da ides.

Meni recimo cely-t 1.2 radi na 1.6ghz(133mhz fsb) bez ikakvih problema na gigabyte 6oxt-a dok na tusl-2c nije hteo preko 115MHz

Cvele je napisao(la):
Priznajem da je malo zbunjujuće, ali moramo napraviti razliku između PIII Tualatina i Celeron Tualatina. Sve PIII-ke izrađene u 0.13µm ( Tualatin jezgro ) rade po defaultu na 133MHz FSB-u i imaju 256KB L2 keša, a postoji i verzija sa 512KB i ona u nazivu nosi sufiks "S".

Dakle, Tualatin Celeroni imaju 256KB, takt magistrale od 100MHz i isključen im je data prefetch. Poenta je u taktu magistrale, tako se razlikuju "trojke" od "keljerabe".

joojant200 je napisao(la):
Mene interesuje da li P3 Celeron Tualatin 1.1 GHz moze da se overi po defaultu

Uff... valjda se podrazumeva da je P3 celeron tualatin ...
Teško da će ti taj Celer na 1.1 raditi na default naponu, jerbo je to ipak 1466MHz. Čuo sam da su neki imali sreće da klokuju 1GHz na 1.33GHz, ali sa blagim podizanjem napona.

Problem sa tim Tualatin procesorima ( 0.13µm ) je sam proces zrade. Zbog prodora P4-ke, nije se investiralo u njihov razvoj tako da su svi ostali na A0 steppingu, što je u suštini ALPHA verzija. Da je Intel uradio par revizija i dogurao do C stepinga, verovatno bi išli preko 2GHz. Šta ćeš, zeznu nas ta četvorka.

magick je napisao(la):
Priznajem da je malo zbunjujuće, ali moramo napraviti razliku između PIII Tualatina i Celeron Tualatina. Sve PIII-ke izrađene u 0.13µm ( Tualatin jezgro ) rade po defaultu na 133MHz FSB-u i imaju 256KB L2 keša, a postoji i verzija sa 512KB i ona u nazivu nosi sufiks "S".

Dakle, Tualatin Celeroni imaju 256KB, takt magistrale od 100MHz i isključen im je data prefetch. Poenta je u taktu magistrale, tako se razlikuju "trojke" od "keljerabe".

Da se nadovezem na ovo. Jedino je Cely-T 1.2GHz isti kao P3-T, tj isti je kao P3-T, jedino sto mu je FSB 100MHz. Za sve ostale Cely-T vazi ono sto ja magick napisao.

magick je napisao(la):
Teško da će ti taj Celer na 1.1 raditi na default naponu, jerbo je to ipak 1466MHz. Čuo sam da su neki imali sreće da klokuju 1GHz na 1.33GHz, ali sa blagim podizanjem napona.

Neki lik je naterao 1ghz cely-a na 150mhz fsb sa default naponom. Uke**alo ga je :)

Vocko je napisao(la):
max 115, preko toga moze da puca particija na hdd-u. 115 je aposlutni maximum na koji bi trebalo da ides.

Meni recimo cely-t 1.2 radi na 1.6ghz(133mhz fsb) bez ikakvih problema na gigabyte 6oxt-a dok na tusl-2c nije hteo preko 115MHz

Meni CelerTualatin 1.3 radi po def. 1.5V na 115MHz iliti na 1507. Na ASUS TUSL2-C ploci. Mene koci memorija. Imam neka dva modela od 256 raznih proizvodjaca. Kada stavim Kingston memoriju radi na 133 ali tada moram podici napon na 1.6V.
Ali nisam duze radio na toj frekvenciji (17??). Modem me zaj....a.sve ostalo O.K.

Vocko je napisao(la):
Meni sasvim lepo radi na 125 (D)

Vocko je napisao(la):

Da li taj isti Cely moze da radi na ploci 6oxt na 133 jer ga ja drzim na 120. Posto kakda sam pokusao da ga dignem na 133 podigne se sve do Windowsa i onda stane .....

Tj da li postoje neka extra podesavanja?

serbianmorpheus je napisao(la):
Da li taj isti Cely moze da radi na ploci 6oxt na 133 jer ga ja drzim na 120. Posto kakda sam pokusao da ga dignem na 133 podigne se sve do Windowsa i onda stane .....

Tj da li postoje neka extra podesavanja?

Moras da lemis pinove na ploci da bi podigao voltazu. Ja sam prelemio na 1.65, posto ni jednu drugu voltazu nisam uspeo da dobijem vecu od toga, i sa tom voltazom radi na 1.6ghz bez problema.

http://www.blargoc.co.uk/guides/tualatinoc/page2.shtml

trebalo bi ovo da ti objasni sve. Raspored pinova nije isti kao sto je pokazan na slici, zasto ne znam. Videcu sutra da okacim sliku da vidis kako sam ja to uradio

Ja imam Celija 1.0A koji hoce da radi na default naponu na 133 na ASUS TUSL2 sa Promise RAID, ali ponekad malo brljavi. Sa dizanjem napona na 1,525 stabilan do 137 fsb. Sa dizanjem napona na 1,625 (koliko sam maksimalno probao) stabilan na 141 fsb. Medjutim, sve to radi sa 133:100:33.
Na 133:133:33 ponekad prodje i radi bez ikakvih probelma, ponekad ne. Naime, kod resetovanja racunar se ponekad zaustavi i javi gresku u sekciji Hardware monitoring - Power. U toj sekciji BIOS prikazuje da je temepratura procesora otisla na 65C i polako se spusta do 46,5C (kuler SPIRE Big rock) . Nakon toga izadjem iz BIOS-a i racunar se normalno digne i normalno radi. Kad ga spustim na 133:100:33 to se ne desava. Inace temepratura u toku rada nikad ne prelazi 48C po PCProbe cak i kad radi DivX.

Medjutim, ono sto me zbunjuje je da se i na default naponu desava isto. Naime, mislio sam da je do napona i oborim napon na default, kad ono i na default naponu pri setovanju 133:133:33 dolazi do povisenja temperature procesora kod resetovanja (ponekad). Kao da kuler ne stigne da ga ohladi u tom trenutku ili kao da procesor pruza otpor tom setovanju (memorija 1x128 Kingmax i 1x128 Crucial, oba modula izdrze CAS 2-2-2). Sve to toliko kratko traje da PCProbe ne uspe da registruje povisenje temerature procesora (otprilike 7-8 sekundi), odnosno dok traje dizanje sistema procesor se ohladi, tako da PCProbe prikazuje normalnu temperaturu.
Inace u toku rada na 133:133:33 ne pokazuje nikakve anomalije niti nestabilnosti. Sve benchmark testove iz Sandre izvrsi bez ikakvih problema.

Elem, da ga ne bih sj***, ostavih ga na 133:100:33, fsb 135 i naponu 1,525V, ali i bez valjanog objasnjenja zasto nekad prodje, a nekad ne. Od Broza dobih par korisnih saveta, ali ne pomaze.

Najbolje je uzeti 1.1GHz Tualatin Celeron, posto je kod te serije najveca sansa za O/C, i ako ga poteras na 133FSB odmah je tu i najvece iskoriscenje memorije na CAS2.
Inace probao sam 3-4 komada 1.1GHz i svi su radili na 1466.

Testbed:

-Asus TUSL2-C bios 1014 modified
-CPU Intel P3 Celeron Tualatin Core 1.1GHz + Cooler
-SDRAM NCP 256MB PC-133 4C modul

Svih 4 komada je radilo na 133FSB, dok 1.2GHz mi dostize maximalno 124FSB, sto mu opet dodje na isto za 6 EURO razlike u CPU, ali memorija radi dosta losije na 9MHz razlike na CAS2.

Ja imam P!!! Tualatin sa 512kB cache-a i radi na 5.5 x 133 MHz tj. 733 MHz.

Magick, sta je sad ovo ? ;)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):

Pozdrav!

Sale, legendo, liku :D

Donesi to do mene da probamo :)

btw mozda je inzinjerski primerak sa otkljucanim multiplier-om ?

Moze se menja mnozioc ;)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):

Pozdrav!
Inžinjerski primerak!!!!! boom Otkud ti to čudo? Kol'ko ga ceniš? Kada ga budeš valjao znaš gde da se obratiš. ;)

magick je napisao(la):
Inžinjerski primerak!!!!! boom Otkud ti to čudo? Kol'ko ga ceniš? Kada ga budeš valjao znaš gde da se obratiš. ;)

Sale mi je blizi nego tebi, tako da cu ga je pre uzeti :D

"Da se nadovezem na ovo. Jedino je Cely-T 1.2GHz isti kao P3-T, tj isti je kao P3-T, jedino sto mu je FSB 100MHz. Za sve ostale Cely-T vazi ono sto ja magick napisao."

Ne bih rekao da si u pravu :)) ako ni po cemu drugom onda bar po ceni P3 tualatin 1.2GHz je 2x skuplji od P3 Celera 1.2 GHz !

Pozdrav,

koma je napisao(la):
"Da se nadovezem na ovo. Jedino je Cely-T 1.2GHz isti kao P3-T, tj isti je kao P3-T, jedino sto mu je FSB 100MHz. Za sve ostale Cely-T vazi ono sto ja magick napisao."

Ne bih rekao da si u pravu :)) ako ni po cemu drugom onda bar po ceni P3 tualatin 1.2GHz je 2x skuplji od P3 Celera 1.2 GHz !

Pozdrav,

Pa zato sto taj P3-T moze da se stavi u dual konfiguraciju, a ovaj ne moze (ili mozda i moze, ali niko nije probao). Pogledaj na netu razliku u ceni izmedju Athlon XP i MP procesora na istom taktu, a razlika je sto MP moze u dual konfe, a XP ne moze.

Ne pricamo ovde o mobilnim verzijama, vec o desktop procesorima.

Kao sto vec napomenuh P3 Tualatin se razlikuje od Celerona Tualatina !
- skuplji 2x
- 512 KB kesa za razliku od Celera koji ima 256 Kb
- L2 latency 0, dok Celer ima Latency 1
- oba imaju data prefetch poboljsanje u odnosu na coppermine
- 8-way asocijativno organizovanu kes memoriju, dok Celer ima 4-way

Pozdrav,

Malo si promasio:

Celeroni se razlikuju od PIII sa tualatin jezgrom po magistrali a ne samo po kolicini L2. Svi celeroni imaju 256L2 i iskljucen prefetch. Svi PIII-T imaju ili 256L2 ili 512L2(ovo su serverske varijante i imaju dodatak "-S") i svi imaju magistralu 133.
Inace celeroni su vise nego duplo jeftiniji. Na zapadu serverski 1.4 kosta preko 200$ dok recimo ispod 200$ kosta i P4 2.4...

Da razlika je jos i u magistrali 133 MHz p3 tualatin, 100 MHz Celeron tualatin.

U pravu si za data prefetch iskljucen je kod celerona !

Zaboravih da kazem, da izmedju Server P3 tualatina (512Kb) i Celeron Tualatina, postoji i P3 Tualatin sa (256 Kb) kesa.

Samo P3-S moze na dual ploce.

Zakljucak Celeron Tualatin 1.2 GHz NIJE isti kao P3-Tualatin 1.2 GHz !

Toliko!

Pozdrav,

Nazad
Vrh Dno