Šta je novo?

Koji test u PRIME-u?

pricate o babama i zabama, bez uvrede, i jedan i drugi ste u pravu na svoj nacin, ali recimo moj primer, nemam ni vremena ni strpljenja da drzim prime 24h, pa zatim memtest 24h pa zatim goldmem. 24h, pa S&M 24h...ALO ! Pa kad cu koristiti racunar onda ?! za ta 4 dana mogu da zaradim neke pare bre ! makar mi masina i pukla u medjuvremenu :d Evo na primer kao sto sam vec rekao pre, ja mnooogooo radim u photoshopu i 4 dana bez gasenja racunara, znaci samo hibernacija, na 225fsb, prime puca posle 1 minut ali mi se masina nije zatrokirala posle 4 radna dana sa po 4 sata u photoshopu svaki dan...imam ideje kako i zasto ali bi bile preveliki smor da ih navodim i spekulisem o njima ovde, ali recimo da su mi iskustva ista kao kod CAR-a.

Ko kaze da mora 24h svaki test? Dovoljno je prime. GM za 6h izvrti oko 11 prolaza, to je jedna noc, valjda se nocu spava? Slicno je i za memtest, 9h za 2 full prolaza. I to se ne radi svaki dan vec jednom kada resis da vidis limite masine. Nemoj mi reci da ne mozes jedan dan da odes negde van grada i ostavis masinu da vrti test? A kako god okrente, imate parcijalno "ispravne" procesore sve dok ne dokazete suprotno. Ja shvatam da je tesko odreci se 5-10MHz zarad stabilnosti ili dodati koji *C dizanjem napona. BTW igre nisu tako jak stres za CPU, dovoljno je pustiti MBM da belezi temperature dok igra radi i videti high vrednosti. Razlika u korist prime je ocigledna.

U svakom slucaju ne bih da stavljam takve racunare da kontrolisu rad nuklearne centrale :d

P.S. Kada ste toliko zapeli za igre, probajte Serious Sam. Secam se da je kod mene bio slucaj da prime radi kao sat da SS puca odmah dok nisam recimo Vcore podigao sa 1.65 na 1.75. U pitanju je bio celeron 633@950.

I onda posle 24h Prime-a, pustis CPUBurn i skuca ti masinu za pola minuta! 😉

i ja pustim prime, odem iz grada, a on pukne za 3 minute...inace lepo sam rekao, nekad prime prodje i 15 sati ali nesto drugo pukne u momentu, ili recimo fotoshop izspada ne desktop, prime ne testira mem kontroler....bar ne kako bi ja to voleo, a njemu to nije ni bitno posto za ono za sta je on predvidjen to ne igra veliku ulogu...

Delija je napisao(la):
I onda posle 24h Prime-a, pustis CPUBurn i skuca ti masinu za pola minuta! 😉

Onda prvo pustis CPUBurn :d

U tome je i poenta! 😉
A zasto bih, kad ne postoji BUKVALNO ni jedna realna aplikacija koja bi toliko opteretila procesor i masinu?

Nikada nisi siguran. Zamisli scenu (ja inace ovo radim), da stavis masinu da se sama ukljuci u x:xx i da radi capture i da se iskljuci. A ti dodjes i vidis da si propustio omiljenu epizodu omiljene serije jer je neki tamo codec zezno CPU izvrsavajuci neku instrukciju koja ga je nezgodno "chachnula". Ima jos takvih primera.

A zasto ne bismo svi na racunaraima imali instaliran smao Prime?! I drzali ga twenty four seven upaljenog posle prvog paljenja nove masine!? 😀 😀 😀 Mislim pucice prime uvek ali UVEK, za 24h na overklokovanjoj masini a za 3Godine na difoltu, kakva je razlika 😀.

ej kad ste se vec raspricali o prime-u evo jedne konstatacije s jednog foruma:

-Yeah prime stable definitely doesn't gaurantee game stable, if you can play games like farcry and doom3 for hours on end then you probably have a pretty stable system.

-I never used to use prime at all but I do find it to be a handy utility for finding how close to the edge my system is to being unstable. If I boot into windows load up prime and it errors out in a couple minutes or hours I know I have somemore tweaking to do.

-If prime checks out for a couple days of running then I know I have a basic windows stable system then its time to play some games for the real stability test.

-If I can play my games with no dropping back to the desktop and no errors in Windows thats what I consider completely stable.

-I've been able to let 3dmark loop over and over and still drop out of games so it doesn't cover all the bases either for being sure you have a stable system.

topuz je napisao(la):
A zasto ne bismo svi na racunaraima imali instaliran smao Prime?! I drzali ga twenty four seven upaljenog posle prvog paljenja nove masine!? 😀 😀 😀 Mislim pucice prime uvek ali UVEK, za 24h na overklokovanjoj masini a za 3Godine na difoltu, kakva je razlika 😀.

Niko ti ne brani
:d

Meni nije pukao posle 27h, prekinuo sam ga. Elem, evo mog slucaja (opet): napon memorije 2.95V , prime posle 12h rokne. Da sam se koristio CAR-ovom metodologijom zakljucio bih da je masina stabilna. Prolazi i D3 bez problema kao i FC. Podignem napon na 3.00V i prime ne puca ni posle 24h. Jedan od primera gde prime demonstrira problem sa memorijom. Inace sa memorijm se ne treba saliti jer lako mozes da dobijes corruptovane podatke. Sve u svemu, prime nije svemoguc ali dobra osnova.

topuz je napisao(la):
Nece puci Prime "uvek ali UVEK" na overklokovanoj masini nakon 24h... sve zavisi *koliko* je overklokovana ta masina.
Pazi, ako ja dignem FSB za 1 MHz, i tako overklokujem CPU za 10-ak MHz... mislis da ce mi puci nakon 24h? Ipak, i to je masina koja je O/C-ovana.

Pripazi malo sa tim tvojim izjavama, svaki cas se izleces, a pricas i delis savete k'o da si najveci znalac na ovom forumu.

Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
Inace sa memorijm se ne treba saliti jer lako mozes da dobijes corruptovane podatke. Sve u svemu, prime nije svemoguc ali dobra osnova.
Evo jos jedan primer koliko imamo razlicita iskustva sa istom materijom...

Meni se nikada nije desio corrupt podataka. Nikada.

Ni sa intel plocom (ABIT BE6), koju sam prvu ozbiljnije klokovao, ni sa AMD plocama (od KT133A ploce - koja je, istina, samo nakratko bila kod mene na stolu... preko KT266A ploce, pa sad nF2)
*inace, skoro sve ploce su bile ABIT-ove! 🙂 (KT7A, KR7A, NF7-S, NF7... samo je tu uleteo i jedan 8RDA+ kada se pojavio 😉)

A bile su budzene, i to zestoko... i naravno, ponajvise je drndan upravo FSB.

Lukija je napisao(la):
Niko ti ne brani
:d

Meni nije pukao posle 27h, prekinuo sam ga. Elem, evo mog slucaja (opet): napon memorije 2.95V , prime posle 12h rokne. Da sam se koristio CAR-ovom metodologijom zakljucio bih da je masina stabilna. Prolazi i D3 bez problema kao i FC. Podignem napon na 3.00V i prime ne puca ni posle 24h. Jedan od primera gde prime demonstrira problem sa memorijom. Inace sa memorijm se ne treba saliti jer lako mozes da dobijes corruptovane podatke. Sve u svemu, prime nije svemoguc ali dobra osnova.

Jesi li probao ponovo da ga pokrenes na 2.95V?

CAR je napisao(la):
Nece puci Prime "uvek ali UVEK" na overklokovanoj masini nakon 24h... sve zavisi *koliko* je overklokovana ta masina.
Pazi, ako ja dignem FSB za 1 MHz, i tako overklokujem CPU za 10-ak MHz... mislis da ce mi puci nakon 24h? Ipak, i to je masina koja je O/C-ovana.

Pripazi malo sa tim tvojim izjavama, svaki cas se izleces, a pricas i delis savete k'o da si najveci znalac na ovom forumu.

Lose sam se izrazio, to se odnosilo na ono ako radi PRIME 3God, mnogo se bre brzo uspalis, pogresio sam pa sta!? I to da se pravikm pametan i izlecem se svaki cas ko da sam najveci znalac, znam da nisam i ne pokusavam, zato smiri strasti, ako sam negde nesto ispao glup ne znaci da se pravim pametan, ili neso slicno. POmognem kad mogu i znam, i to je to. Smiri strasti, ne bih voleo da bude sa mnom slucaj kao sa Liquid Plasmom, bar se trudim da ne bude, a vi stariji valjda treba da nam pomogete i podrzite nas a ne da nas samarate po postovima okolo. Peace, svi za jednog jedan za sve :type: :wave:

lele ja samo pitao koji test... a ono pretvorilo se u pravu debatu :d

Delija je napisao(la):
Jesi li probao ponovo da ga pokrenes na 2.95V?

Nisam, ko ce opet da vrti sve ovo. Logicno bi bilo da pukne opet. Cela zvrcka je u TwinMOS memoriju sa (argh) M.Tec chipovima. Deklarisana je na CAS2.5 ali moze 2.0-2-3-11 na 200MHz na 2.9V ili 210MHz na 3.0V. Pomislio sam da moze na 2.9V i na 210 ali nije pa sam podizao napon dok Prime nije prosao. Najbolje da je roknem na 3.2V :smoke:

Love Hunter je napisao(la):
lele ja samo pitao koji test... a ono pretvorilo se u pravu debatu :d

Zavisi. Ako hoces da vidis koliko CPU moze da izgura (FSB nije velik) onda guraj sve osim blend. Kad to prodje, odvrni FSB i pusti Blend jer opterecuje sve (CPU,Chipset,RAM).

CAR je napisao(la):
Evo jos jedan primer koliko imamo razlicita iskustva sa istom materijom...

Meni se nikada nije desio corrupt podataka. Nikada.

Ni sa intel plocom (ABIT BE6), koju sam prvu ozbiljnije klokovao, ni sa AMD plocama (od KT133A ploce - koja je, istina, samo nakratko bila kod mene na stolu... preko KT266A ploce, pa sad nF2)
*inace, skoro sve ploce su bile ABIT-ove! 🙂 (KT7A, KR7A, NF7-S, NF7... samo je tu uleteo i jedan 8RDA+ kada se pojavio 😉)

A bile su budzene, i to zestoko... i naravno, ponajvise je drndan upravo FSB.

Kako proveriti? Evo mog iskustva. Dok sam radio u jednoj od firmi imao sam neku Celeron + MSI + i815 kombinaciju. Cim downloadujem/kopiram neki velik fajl desavalo se da ne valja arhiva/program. Ovo se ne desava uvek, samo ponekada. Memtest je provalio da su neke adrese felericne. Naknadnim file compare sam video da se fajovi razlikuju u jednom bajtu i to u bitu koji je i memtest provalio. Resenje je bilo da se zameni modul.

Kombinacija KD7E + VIA + XP1700+ je pravila probleme kada preteram 190MHz FSB. Kako sam otkrivao? Uzmem da ghostujem particiju u image i uradim proveru integriteta takvog fajla. U nekoliko pokusaja pukne. Drugi nacin je bio jos gori - corruptuje se registry i cao instalacija Windowsa.

Istina na NF2 nisam imao tih problema, ako preteram FSB masina nece ni da bekne ili u najgorem slucaju se BIOS zabrlja (kockice).

Nazad
Vrh Dno