Šta je novo?

Koji switch za 6 racunara

Joy

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
320
Treba mi neki kvalitetan switch koji ce bez problema da tera mrezu od 6 racunara. Koji bi mi vi preporucili?

Ako ce se koristiti za veci i cesci protok, i ako postoje gigabitne kartice na racunarima onda svakako neki gigbitni switch.
Uspesno koristim vec 2-3 godine D-Link DGS-1005D bez ijednom da sam ga pogledao. Znaci preporuka za nesto veci D-Link DGS-1008D.

Hvala na odogovorima. Protok u mrezi se 99% odvija kao klijent/server sistrem, tako da ce 5 racunara pristupati onom sestom. Ne znam da li bi kod 100Mb switcha link od servera ka switchu bio usko grlo ukoliko svi racunari povuku veci protok. Oni ce koristiti samo jedan program, ali je taj program radjen u DOS-u i vuce se ceo program kroz mrezu. :)

Ja se troumim izmedju Linksys, Allied Tenesyn i TP-Link. Da li je bolje uzeti switch sa externim ili internim napajanjem, zbog grejanja uredjaja? Sta i praksi znaci razlika izmeju metalnog i plasticnog kucista?

@Preacher Taj prvi Tp-Link nije metal case rack mountable, koliko sam upucen.

Hvala na odogovorima. Protok u mrezi se 99% odvija kao klijent/server sistrem, tako da ce 5 racunara pristupati onom sestom. Ne znam da li bi kod 100Mb switcha link od servera ka switchu bio usko grlo ukoliko svi racunari povuku veci protok. Oni ce koristiti samo jedan program, ali je taj program radjen u DOS-u i vuce se ceo program kroz mrezu. :)

Ja se troumim izmedju Linksys, Allied Tenesyn i TP-Link. Da li je bolje uzeti switch sa externim ili internim napajanjem, zbog grejanja uredjaja? Sta i praksi znaci razlika izmeju metalnog i plasticnog kucista?

@Preacher Taj prvi Tp-Link nije metal case rack mountable, koliko sam upucen.

Oba Tp-Linka su metal case i rack mountable (3 gigabitna upravo gledam :) a 8+1 imam kuci ), dobijes uz njih dodatne metalne delove za montiranje u rack.
U principu ako bas hoces da stedis mozes da kupis 8+1 gde server kacis na gigabitni port (podrazumeva se da server ima gigabitnu karticu) a ostale klijente na 100 Mb. Na taj nacin resis usko grlo prema serveru, mada ti je bolje da za 15 evra kupis full gigabitni svic ( valjda i klijenti imaju gigabitne kartice :) ).
Sto se tice napajanja cinjenica je da svi ozbiljniji switchevi imaju interno a oni sa 16 i vise portova imaju i dodatno hladjenje. Ovi Tp-Linkovi se greju osrednje (zavisi gde je postavljen) ali zaista nikakvih problema sa njima nema. Kao sto rekoh prave mrcine. :)

Nazad
Vrh Dno