Šta je novo?

koji stativ za dslr?

bojan23

Slavan
Učlanjen(a)
28.05.2008
Poena
319
dvoumim se izmedju dve opcije, obe ispod 50e.

Cullmann PRIMAX 190 (170cm)
Professionelles PRO (183cm)

znam da za ovaj budzet ne mogu da ocekujem kvalitet, ali ne bih bas da kupim ni najgori krs koji ce prvi vetar da oduva.
ako neko ima ili je bio u prilici da koristi neki od ova dva modela, bio bih zadovoljan ako moze da podeli iskustvo.

Dosta je bitno šta stativ treba da nosi (dslr i koji objectiv) i čemu da služi (samo fotografija ili i video). Trebalo bi ostaviti bar 30% rezerve od deklarisane maksimalne nosivosti.

Pogledaj Velbon modele. Imaju pristojne cene i dobar kvalitet. Ja sam sa mojim veoma zadovoljan.

Dosta je bitno šta stativ treba da nosi (dslr i koji objectiv) i čemu da služi (samo fotografija ili i video). Trebalo bi ostaviti bar 30% rezerve od deklarisane maksimalne nosivosti.

Pogledaj Velbon modele. Imaju pristojne cene i dobar kvalitet. Ja sam sa mojim veoma zadovoljan.

dslr i objektiv su oko kilo teski i ako racunam jos nesto na njima kao blic ili mikrofon onda do 1,5kg max. ovaj cullmann nosi do 3,5kg po deklaraciji, tako da ne bi trebalo da je problem u svakom slucaju. hocu da koristim stativ i za fotografije i za video. znaci bilo bi dobro da lepo klizi, a za to ce mi izgleda ipak trebati bar 100e za neki bolji model.

Poslednja izmena:
Cullmann je poznata firma za stative, a ovo "profesionales" prvo sto nikad cuo, a drugo, izgleda k'o Hama od 10 evra :)

I inace Cullmann ima foto glavu, tu se naravno moze snimati video, ali samo statican, bez kretanja kamere. Ako ti treba tilt/pan, stativ mora da ima video (fluid) glavu...

Driver, ta fluidna glava, to mi nije baš najjasnije. Ako bi mogao malo da to bolje objasniš, kako meni tako i ostalima.

Koji model Cullman-a je dobar i za video snimanja i za klasičnu fotografiju a da izdržava oko 4 do 6 Kg težine ?

Fluidna glava - znaci da se pomeranje glave u dve ose vrsi lagano "klizeci po ulju". Time se dobija lagan, tecan svenk, bez seckanja i drmanja, a veoma potreban pri snimanju videa sa stativa.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ne,ne planiram da kupim takav, već pitam da bih bio upućen u materiju.

Ako nekad budem kupio kamkoder verovatno ću kupiti i takav stativ, ali pošto mi to sad ne treba neću kupiti.

Kakve veze ima kamkorder sa tim, stativ sa fluid glavom radi ono sto kaze, pravi fluidne pokrete prilikom snimanja videa, pa to moze da bude i mobilni...

gledao sam u subotu malo po saturnu stative. ovaj Cullmann MAGNESIT 525 izgleda sasvim ok, modeli ispod i ne bas. takodje, sam probao par manfrotto stativa, izgledaju sasvim dobro. uglavno sve sto sam nasao je u rangu od oko 100e sa glavom. velbon nisam video nigde uzivo, ali s obzirom da ga preporucujete i dosta hvalite, verujem da je isto ok. sacekacu jos dve nedelje, da i ovde pokusa da stigne prolece, pa cu da uzmem jedan od ova tri stativa sa fluidnom glavom, a i dosta mi je bitno i da je dovoljno visok. u svakom slucaju, hvala svima na preporukama.

i da izmenim poruku po 7 put, upravo sam procitao interesantnu diskusiju o fluidnim glavama i shvatio da definitivno necu kupiti pravu fluidnu glavu jer su cene cetvorocifrene. pa koga zanima moze videti ovde
http://hddv.net/showthread.php?5935-Be-careful-if-looking-for-a-FLUID-tripod

Poslednja izmena:
^ To sto si procitao na forumu je iz ugla profesionalca na zapadu, tebi to ne treba. Ja radim za pare sa Weifeng AH717 glavom koja kosta 60a eura ili oko 130e glava + stativ i imam potpuno iste rezultate, potpuno fluidne i profesionalne pokrete kao neki Manfrotto od 300e.

ma da, nije mi ni palo na pamet, nego mi je samo bilo fascinantno, pa rekoh da podelim sa svima...

trenutno sam izmedju ovih opcija:
Velbon Sherpa 450R + PH-157Q = 81.34e
Velbon Sherpa 603R/F + QHD-53D = 107.90

da li je ova ex serija (Velbon EX-640) samo za kamere ili moze da se koristi i za dslr i da li bi se isplatilo kaciti drugu glavu (npr. PH-368) na ovaj stativ?

ma da, nije mi ni palo na pamet, nego mi je samo bilo fascinantno, pa rekoh da podelim sa svima...

trenutno sam izmedju ovih opcija:
Velbon Sherpa 450R + PH-157Q = 81.34e
Velbon Sherpa 603R/F + QHD-53D = 107.90

da li je ova ex serija (Velbon EX-640) samo za kamere ili moze da se koristi i za dslr i da li bi se isplatilo kaciti drugu glavu (npr. PH-368) na ovaj stativ?

Koliko moze da se vidi sa fotki, nesto su mi slabasni ti stativi. Velbon DV9000 je verovatno najbolji odnos cena/dobijeno za stativ sa fluid glavom, kosta kod nas nesto oko 100ak eura. Ali ti ako si u Nemackoj, i mozes malo da se nategnes, ubedljivo najbolji je AH717, koliko vidim oko 150e sa postarinom do nemacke, mada to verovatno moze jeftinije da se malo potrazi...

http://www.ebay.com/itm/EI717-Heavy...30616747603?pt=US_Tripods&hash=item1e695d6653

Poslednja izmena:
Gde ima taj Velbon DV9000 ? Izvršio sam pretragu i nigde nisam našao DV9000, da nisi možda mislio na DV7000 ?

Vrh Dno