Šta je novo?

Koji smartfon do 150 evra sa dobrom kamerom

ragured

Slavan
Učlanjen(a)
28.04.2009
Poena
330
Zanima me jedna stvar ne znam dal sam na pravom mestu a to je: da li na primer sa nekom kamerom od 5mp mozemo da napravimo bolju fotografiju nego sa nekom kamerom od 13mp a da nam bude neka mala rezolucija na primer 1280x720 ili 1024x768 ili 800x600? Ne razumem sta ce mi fotografija od 4160 x 3120 ? Meni to ne treba pa sad da ne bacam pare bzv sto bi uzimao od 13mp ako kamera od 5 ce da pojede tu u manjoj rezoluciji..

Zavisi od senzora. Većinom dobar senzor više megapiksela. Trenutna je tako situacija. Poslednji dobar 5mpx je iPhone 4/Galaxy S1

Od tada se debelo odmaklo...

Zanima me jedna stvar ne znam dal sam na pravom mestu a to je: da li na primer sa nekom kamerom od 5mp mozemo da napravimo bolju fotografiju nego sa nekom kamerom od 13mp a da nam bude neka mala rezolucija na primer 1280x720 ili 1024x768 ili 800x600? Ne razumem sta ce mi fotografija od 4160 x 3120 ? Meni to ne treba pa sad da ne bacam pare bzv sto bi uzimao od 13mp ako kamera od 5 ce da pojede tu u manjoj rezoluciji..

Pazi, ti ces sa dobrom kamerom od 5, 8, 12, 13, 16..koliko god mpix :d da napravis bolju fotografiju od 3mpix nego sa u startu losom kamerom od 8-12mpix npr.

Evo uzmi neki noviji Samsung/Sony/LG i u podesavanjima namesti rezoluciju od 2-5mpix i napravices bolju fotografiju nego sa htc one (4upix), htc Sensation (8mpix) i slicnim starijim htc, lg.. Rezolucija ce biti niza ali ce sve ostalo biti bolje. Isto to vazi i u slucaju nekih novijih telefona kojima je kamera zakinuta, evo recimo sa S2 samsungom (8mpix) iz koje, 2011 godine ces da napravis bolju fotografiju nego sa xperiom M2 (8mpix) koja se tek pojavila na trzistu. Pa preko dana S2 ce verovatno biti malo bolji i od najnovijeg htc M8. I da ne navodim vise..

U stvari moram, 4 najbolje pureview nokie u 5/8mpix rezimu prave bolje fotografije od svih ostalih kamera sa telefona ma koliko mpix imale.

Kvalitet fotografije sa kamere telefona zavisi od mnogo stvari, senzora, optike, softvera.. a danas ako hoces odlicnu kameru na mobilnom telefonu (mislim na sve sisteme) uglavnom moras da biras modele bar od nize srednje pa do najvise klase a od proizvodjaca Nokia/Apple/Samsung/Sony i LG u poslednje vreme kao i kinezi (Oppo, Huawei a bogami ima ih jos nama manje poznatih koji su ok). U sustini dobru kameru danas ces da nadjes u srednjim i visim klasama vecine proizvodjaca, nece sve biti sam vrh ali ce biti upotrebljive. E sad, vecina i dalje imaju ogranicena podesavanja posebno za low light ali ono za snapshotovanje su dobre.

Dobru kameru mozes da nadjes i na telefonima koji su sad vec matori i cene su im pale na 100-200e ali obicno je podrska za njih zavrsena (android) i imaju slabe ili relativno slabe baterije.

Mislim da bi polovna/nova lumia 920 bila verovatno najbolji, najsposobniji kamera telefon za sve uslove a da cena ne ide preko 200e i da ce dobiti (da ima?) poslednji wp 8.1 apdejt. Nisam pratio cene iphone 4s, mozda mogu da se nadju za 200e polovni, i taj telefon ima dobru kameru/kamkorder a ima i svez apdejt. Moze tu da se probere jos koji samsung, sony.. za 150-200e (od androida) ali je podrska uglavnom zavrsena a baterije su slabe. Tu je jos i nokia 808 pure view sa ubedljivo najboljom kamerom do 200e a i uopste ali je symbian telefon.

Poslednja izmena:
Pa mene zanima koji telefon od na primer 5mp ima dobru kameru tacnije senzor,softver i optiku jer moje slike ne prelaze ovu rezoluciju 1280x720 pa kao sto ti kazes on moze da napravi istu fotografiju kao neki telefon od 500e ili mozda cak i bolju. Upravo to i pricam ali ne znam koji su to telefoni, jer se ne razumem u to.

Napisao sam ti u poruci. Ovo nije taj deo foruma. Piši u šta da kupim od...

Da se ne bi ovde spamovalo...

^^ Pa niko te ne tera da na telefonu sa dobrom kamerom od 5+mpix koristis tu maksimalnu rezoluciju. Ako bas toliko hoces da koristis niske rezolucije (ispod 5mpix) to mozes da namestis u podesavanjima svake kamere i to je to. Primer - S3 Samsung ili L920 (8mpix) i kada smanjis rezoluciju napravices bolje fotografije od neke lose kamere od 8mpix.

A inace Lumia 1020 pravi sjajne 5mpix fotografije ali na drugi nacin (procitaj nesto o tom telefonu i pure view tehnologiji). Ali taj telefon je daleko iznad 200e. Do granice tvog budzeta od 200e ubedljivo najbolju kameru ima pure view 808 nokia i najbolje rezultate daje u 8mpix modu (a max. rez je 41mpix ali kao sto rekoh, procitaj nesto o pureview tehnologiji da ti bude jasnije).

I definitivno ovo nije tema za to..

Izgleda da ja nisam dobro objasnio ili sta vec.
Ovako: moje slike ne prelaze rezoluciju od 1280x720, znaci i da kupim telefon od 13mp ja cu staviti na tu rezoluciju ili manju, a i da imam od 5mp ja cu opet staviti tu rezoluciju.
Posto nemam novaca za telefon od 500e, znam da je najbolje otici u prodavnicu i uzeti na primer S5 i resena stvar, ali kao sto kazem nemam para pa me zanima koji telefoni od 5mp ili 8mp ili od 13mp(ali oni su skuplji) imaju dobre senzore i ostalo sta ide uz to, a da ne kosta preko 150e, kao sto je receno pre neki telefon od 5mp u toj rezoluciji ce napraviti bolju sliku nego neki od 13mp, sad ja nemam pojma koji telefoni ispunjavaju to sto trazim, jer ih ima brdo.
Znaci ovako:
Telefon od 150e 5mp rezolucija 1280x720 kvalitet slike 8/10
Telefon od 400e 13mp rezolucija 1280x720 kvalitet slike 8/10 ili 9/10 nebitno, sad zasto bih davao znatno vise para za neki telefon ako mi to nije potrebno za ono sto zelim??Ako ce u toj rezoluciji kvalitet biti priblizan ili isti.
Samo sto se ne razumem u telefone i tesko je sad naci pravi sa dobrom optikom i to sve da mi se uklapa, pa zato trazim pomoc, bilo bi dobro je noviji neki

1280x720 je prilično mala rezolucija, što se tiče modernih telefona i njihove zadnje kamere. I što se tiče podešavanja minimalne željene rezolucije u softveru kamere.
Dakle ne možeš tu rezoluciju staviti prilikom slikanja, bar kod velike većine današnjih telefona.
Svakako ćeš morati raditi downsize svake snimljene slike na željenu rez.
Ili to ili uzimati telefon iz vremena kada je ta rez bila uobičajena.
A to nije ono što ti pretpostavljam treba.

Nokia N8 je na primer prilično jeftina polovna (ispod 100e), a kamera joj je sasvim ok.

P. S.
Otvori temu u šta da kupim podforumu kako ti je već i savetovano u više navrata.

Poslednja izmena:
Kada procitam da neki noviji Samsung/Sony/LG pravi bolje slike od One, izgubim zelju za ucescem u diskusiji, a toga ko je to odvalio kvalifikujem kao lupaca gluposti.

Da li gledas nov ili polovan telefon?
Npr Lumia 720 je veoma pristojan izbor od novih telefona po oglasima.
Kod polovnih ima svasta...

Vrh Dno