Zanima me jedna stvar ne znam dal sam na pravom mestu a to je: da li na primer sa nekom kamerom od 5mp mozemo da napravimo bolju fotografiju nego sa nekom kamerom od 13mp a da nam bude neka mala rezolucija na primer 1280x720 ili 1024x768 ili 800x600? Ne razumem sta ce mi fotografija od 4160 x 3120 ? Meni to ne treba pa sad da ne bacam pare bzv sto bi uzimao od 13mp ako kamera od 5 ce da pojede tu u manjoj rezoluciji..
Pazi, ti ces sa dobrom kamerom od 5, 8, 12, 13, 16..koliko god mpix :d da napravis bolju fotografiju od 3mpix nego sa u startu losom kamerom od 8-12mpix npr.
Evo uzmi neki noviji Samsung/Sony/LG i u podesavanjima namesti rezoluciju od 2-5mpix i napravices bolju fotografiju nego sa htc one (4upix), htc Sensation (8mpix) i slicnim starijim htc, lg.. Rezolucija ce biti niza ali ce sve ostalo biti bolje. Isto to vazi i u slucaju nekih novijih telefona kojima je kamera zakinuta, evo recimo sa S2 samsungom (8mpix) iz koje, 2011 godine ces da napravis bolju fotografiju nego sa xperiom M2 (8mpix) koja se tek pojavila na trzistu. Pa preko dana S2 ce verovatno biti malo bolji i od najnovijeg htc M8. I da ne navodim vise..
U stvari moram, 4 najbolje pureview nokie u 5/8mpix rezimu prave bolje fotografije od svih ostalih kamera sa telefona ma koliko mpix imale.
Kvalitet fotografije sa kamere telefona zavisi od mnogo stvari, senzora, optike, softvera.. a danas ako hoces odlicnu kameru na mobilnom telefonu (mislim na sve sisteme) uglavnom moras da biras modele bar od nize srednje pa do najvise klase a od proizvodjaca Nokia/Apple/Samsung/Sony i LG u poslednje vreme kao i kinezi (Oppo, Huawei a bogami ima ih jos nama manje poznatih koji su ok). U sustini dobru kameru danas ces da nadjes u srednjim i visim klasama vecine proizvodjaca, nece sve biti sam vrh ali ce biti upotrebljive. E sad, vecina i dalje imaju ogranicena podesavanja posebno za low light ali ono za snapshotovanje su dobre.
Dobru kameru mozes da nadjes i na telefonima koji su sad vec matori i cene su im pale na 100-200e ali obicno je podrska za njih zavrsena (android) i imaju slabe ili relativno slabe baterije.
Mislim da bi polovna/nova lumia 920 bila verovatno najbolji, najsposobniji kamera telefon za sve uslove a da cena ne ide preko 200e i da ce dobiti (da ima?) poslednji wp 8.1 apdejt. Nisam pratio cene iphone 4s, mozda mogu da se nadju za 200e polovni, i taj telefon ima dobru kameru/kamkorder a ima i svez apdejt. Moze tu da se probere jos koji samsung, sony.. za 150-200e (od androida) ali je podrska uglavnom zavrsena a baterije su slabe. Tu je jos i nokia 808 pure view sa ubedljivo najboljom kamerom do 200e a i uopste ali je symbian telefon.