Šta je novo?

Koji skener

• Začetnik teme Začetnik teme ivanM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ivanM

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2004
Poena
300
Koji skener trenutno daje najbolji odnos cena kvalitet.

Cuo sam da nije los Canon-ov Lide 25, jeftin a dobar. Canon je uglavnom bolji za skeniranje slika (koristi LED tehnologiju) a HP za tekst (katodna).
@slipstream: da li to pricas iz licnog iskustva ili.....?

Trenutno koristim HP2400, nije vrhunski skener a ni preterano brz. Meni sluzi za skeniranje raznih podloga (karata) koje koristim u ArchiCAD-u i dosta mi je bitna ostrina materijala. Probao sam i neki Mustek ali je bas los. Slike sam skenirao samo par puta i nije lose ispalo ali nisam probao neki drugi pa ne mogu da poredim, verovatno ima boljih ali ovo je ipak skener od 50 i kusur evra...

Poslednja izmena:
To je glupost, krajnji rezultat OCR-a slika zavisi od samog kvaliteta slika. Ako se drzis nekih osnovnih pravila koja vaze za postizanje sto boljih rezulata kod OCR-a, potpuno je svejedno da li ces koristiti Canon ili HP. Ja imam Canon Lide 25 sa kojim sam OCR-ovao preko 3 000 strana i veruj mi radi posao savrseno.

Imam Canon LiDE 60, takodje preporuka za canon. Imao Mustek-a, nikad vise ne bih kupio to djubre.
Svojevremeno kad sam hteo da kupim ovaj skener, stekao sam utisak da je HP isto ok ali da su neki imali problema sa drajverima za njega. E sad moguce da to nije tacno, u svakom slucaju zadovoljan sam canon-om na kraju.

Poslednja izmena:
Potrudi se da nadjes skener za koji vec postoji 64-bit driver da za koju godinu ne bi morao da kupujes novi.Sto se tice "najbolji odnos cena kvalitet",uzmi najjeftiniji osim ako se nebavis DTP-om.

moj izbor:

1. do ~50€ Mustek CCD/CIS
2. do 100€ Canon/Mustek CCD
3. do 150€ Epson CCD

Lično, izbegao bih HP u tom budžet segmentu, očajni drajveri i softver pravljen sa IQ<70. Lide 35 je stariji model (3 god), novi Lide 60 maltene isto to i generalno je ok, odlično uklopljen hardver/drajveri/softver, ali interno procesiranje je velika mana, primetna izobličenja na crnom tekstu i pojava crvene boje, plus neprijatno su bučni tek da se ne iznenadite. Mustek najveće iznenađenje, odlična oštrina, boje izvanredne za te pare, veoma korektni drajveri (ostali softver i onako može da se "bira"), tiši, istina manja je rezolucija i nešto su sporiji, ali nije sve u tome. Nisam probao Benq modele, ali on je i dosta kraće u igri.

Uvek treba ići na CCD varijantu ako vam ne smeta veličina i adapter (neko pomenu da je CCD za text, a CIS za slike, yeah right, dSLR je za pejsaže, P'n'S za portrete), prednost u oštrini i kvalitetu je toliko očigledna u korist CCDa u svakom pogledu.

@miloszecevic
HP i Canon skeneri su kao nebo i zemlja, hardver čini 50%, drajveri i softver ostalih 50%.

miloszecevic je napisao(la):
Sve jedno je da li kupis neki HP ili Canonov skener jer je Canonova tehnologija ugradjena i u HP i u Canon.

Nije svejedno 🙂 HP softver koji se isporucuje je, blago receno, totalni uzas. Nije ni Canonov neko cvece ali je bar normalniji od HP-ovog.

Nazad
Vrh Dno