Šta je novo?

Koji SATA2 HDD?!

K'R' HooD

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2007
Poena
301
Pozdrav. Eto mene kod vas. :)
Trenutno imam ATA HDD, pa bih da predjem na SATA2, jer su dosta brzi (jelde :p)... Uzeo bih neki od 250GB, koju marku preporucujete? Model?

Hvala!

Preporucujem Seagate pre svih, davali su garanciju 5 godina, ja ih imam 2 i prezadovoljan sam :)
Ipak se zna koja je najveca firma u proizvodnji HDD-a...

PS
Obavezno uzmi sa 16mb kesa, mala je razlika u ceni, a oseti se razlika u radu.

Poslednja izmena:
Preporucujem Seagate pre svih, davali su garanciju 5 godina, ja ih imam 2 i prezadovoljan sam :)
Ipak se zna koja je najveca firma u proizvodnji HDD-a...

PS
Obavezno uzmi sa 16mb kesa, mala je razlika u ceni, a oseti se razlika u radu.

Razlika izmedju 250GB i 320GB je mizerna (bar kod seagate-a) tako da je po meni bolje uzeti neki 320GB i to 7200.10. Moja topla preporuka.

Ne bih ti preporucio Western Digital i pored tako zvucnog imena :D

To je isto njesra kao i Maxtor,tako da i ima iste probleme kao Maxtor.Da sam mogao da kupim,sebi bih uzeo Seagate,tako da i tebi preporucujem isto.

Ne bih ti preporucio Western Digital i pored tako zvucnog imena :D

To je isto njesra kao i Maxtor,tako da i ima iste probleme kao Maxtor.Da sam mogao da kupim,sebi bih uzeo Seagate,tako da i tebi preporucujem isto.

Tvoje misljenje. Bas me interesuje koji su to "isti problemi" i zasto je "njesra"?!?!?!?!!??? Koliko si wd diskova probao pa mozes da tvrdis tako nesto!?!??!???

WD pravi veoma dobre hard diskove, koji su tihi, ne greju se puno i odlicno rade. Mozda najbitnije, izuzetno mali procenat reklamacija. Seagate je malo bucniji i ima duzu garanciju (zavisi gde ga kupis).

Preporuka za WD.

Poslednja izmena:
Tvoje misljenje. Bas me interesuje koji su to "isti problemi" i zasto je "njesra"?!?!?!?!!??? Koliko si wd diskova probao pa mozes da tvrdis tako nesto!?!??!???

WD pravi veoma dobre hard diskove, koji su tihi, ne greju se puno i odlicno rade. Mozda najbitnije, izuzetno mali procenat reklamacija. Seagate je malo bucniji i ima duzu garanciju (zavisi gde ga kupis).

Preporuka za WD.

WD se vise greje nego Maxtor a narocito Seagate (najhladniji hard diskovi)... Posle Maxtora, Samsunga, WD-a ja sada samo koristim Seagate i nemam nikakvih problema...

Probao, testirao, prodavao sam celu KS seriju WD diskova.

Greju se zanemarljivo,nisu glasni uopste...

Kvazi znalci koji su ovde culi od nekog misljenje pa sad sole pamet ovde...

Ja nisam neki expert, dapace laik sam sto se HDD-a tice! :)
Imam Maxtor Ultra ATA 16mb, ali je dosta spor, pa bih da predjem na SATA2. I nervira me, svaki Maxtor koji sam imao, posle par meseci koriscenja pocne da "krchi" kad obavlja nesto, npr. dok ulazi u neku igru i slicno. Do sada sam sve imao Maxtor HDD pa bih da promenim, presao bih na bilo koji drugi koji nema ovu manu.

BTW imam pasivno hladjenje i jedan kuler na HDD tako da je uvek hladan, pa mi nisu problem oni koji se pregrevaju.

Poslednja izmena:
WD se vise greje nego Maxtor a narocito Seagate (najhladniji hard diskovi)... Posle Maxtora, Samsunga, WD-a ja sada samo koristim Seagate i nemam nikakvih problema...

Ja nista ne pricam "NAPAMET", vec sve iz bogatog iskustva i fizickog opipavanja hdd-ova, a sto se tice tvoje konstatacije (rekao bih da nije na mestu), prilicno si "ispao", kako se kaze u zargonu. Pogledaj prilozeni link, veoma dobar test i obrati paznju na temperature.

http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=2803&p=11

Odluci se slobodno za WD i to KS seriju, po mogucstvu za 320GB model. Razlika u ceni je mala. Seagate je takodje preporuka, mada ja sam na strani WD-a, cisto zbog iskustva sa njima. 3200ks je moja sledeca kupovina, zajedno sa jos 2x 512MB rama.
Javi sta si uradio.

Probao, testirao, prodavao sam celu KS seriju WD diskova.

Greju se zanemarljivo,nisu glasni uopste...

Kvazi znalci koji su ovde culi od nekog misljenje pa sad sole pamet ovde...

To se i ja pitam?!?!?!?

Poslednja izmena od urednika:
Dobri su i WD i Seagate,poenta je nadjesh shto bolju cenovnu ponudu.Ako uzimash Seagate gledaj da umesh onaj proizveden u Singapuru,i garantovano necesh chuti neke ovde pomenute zvuchne efekte.Takodje nadji firmu koja daje punu garanciju,znachi 5 godina za Seagate,i 3 god.za WD.U svakom sluchaju uzmi 320gb sa 16mb kesha.

I sta sad da uzmem?![/QUOTEN

Ne zaleci na pojedinacne uzmi 2 harda od 160 GB i povezi ih u RAID. Kod mene rade tako vec skoro godinu dana 2 x WD Caviar 1600AAJS 8MB bez ikakvih problema. Cena ti je 2 x55e a RAID 0 ti nudi u toj kombinaciji bar 40-50 posto pa i vise brzi rad i takodje 320 GB.
Price kako to nesto nije sigurno i kako crkavanje jednog povlaci potpuni gubitak podataka su tacne ali to te ceka i sa jednim hard diskom. Provereno i odlicno radi i sa XP-om i sa VISTOM
a o test programima i da ti ne pricam. Ubija po brzini i RAPTORA.
Ako ti je cena velika idi na kombinaciju 2x120 po takodje smesnoj ceni ali teze ces naci SATA2. Konkretan model i proizvodjac nije toliko bitan svi su oni slicnog kvaliteta i kad rade rade. Sad da kupujem ja bih uzeo SAMSUNG ili HITACHI sa kojima imam izuzetno pozitivna iskustva Moja dupla kombinacija WD malo vise ore ali to se itekako isplati kada ti se sistem podigne za 20 sekundi ili kada se film kopira duplo brze i sl.

WD2500KS je veoma dobar disk, ne bi trebalo da se iko razocara njime.
E sad ko hoce da vaga imedju sitnica evo par stvari:

WD2500KS jeste SATA2 ali ne podrzava NCQ. Ako neko hoce da cepa dlaku na pola to je onda - (minus).
Kompanija WD je iz njima poznatog razloga odbila da implementira NCQ u svoje HDD ove i koliko znam ni jedan WD ne podrzava to. Sam NCQ ne donosi mnogo ali ipak donosi, jeste mozda diskutabilno koliko ali po meni je mnogo diskutabilnije to izostaviti.

Ako ti treba drajv za storage, backup, ili nemas nameru da teras hdd do maximuma onda slobodno uzmi disk. Garancija je 2-3 godine i to je skroz OK. Ja ga imam (kao storage) i prezadovoljan sam.

Ja licno bi verovatno uzeo Seagate, pre svega zbog reputacije, zbog toga sto je garancija 5 godina (kod nas ne svuda) i zbog toga sto sa Seagate HDD-ovima imam najbolje moguce iskustvo.

Jos bih uzeo u obzir i Hitachi T7K250 SATA2 koji su najbrzi SATA2 diskovi klase 7200rpm.
Kvalitet izrade je besprekoran, sam disk (hitachi ga hvali) je tehloski najbolje odradjen disk namenjen tom segmentu trzista. Ja lisno imam T7K250 160gb SATA2 i prezadovoljan sam njim.
(to "najbrzi" je po testovima Toms-hardware-a, takodje navode ja T7K250 ubedljivo najbolja kombinacija za RAID)

O samsungovim hdd-ovima ne znam mnogo tako da ne bih o njima mada bi trebalo da su i to veoma dobri diskovi mada ne toliko rasprostranjeni.

Maxtor-a je kupio Seagate pa se asd ti diskovi vode kao Seagate-Maxtor...a verovatno uskoro onoga maxtor nece biti uglavnom ce i ti diskovi postati bolji (pretpostavljam).

uglavnom moj savet ti je (tim redosledom)

Hitachi T7K250 250gb SATA
Seagate Barracuda 7200.10
WD2500KS

WD2500KS je veoma dobar disk, ne bi trebalo da se iko razocara njime.
E sad ko hoce da vaga imedju sitnica evo par stvari:

WD2500KS jeste SATA2 ali ne podrzava NCQ. Ako neko hoce da cepa dlaku na pola to je onda - (minus).
Kompanija WD je iz njima poznatog razloga odbila da implementira NCQ u svoje HDD ove i koliko znam ni jedan WD ne podrzava to. Sam NCQ ne donosi mnogo ali ipak donosi, jeste mozda diskutabilno koliko ali po meni je mnogo diskutabilnije to izostaviti.
Nije minus shto nema NCQ.Zashto? Pa zato shto NCQ ne da ne donosi povecanje performansi obicnom korisniku, nego smanjenje.
While the impact of NCQ can have a favorable impact in multi-user applications, it can create a performance penalty in single-user applications.
Although the drive maintains excellent performance with NCQ activated we highly recommend turning it off when used in a single-user environment.
BTW, WD Raptor 150Gb podrzava NCQ.;)

Sta mislite da li da uzmem WD 2500KS ili vredi sacekati da stigne AAKS? Ima li neke razlike izmedju ova dva?
Hvala

KS se povukao a sad ide samo AAKS.
AAKS ima 2 ploce (gusci zapis) umesto 3 kod KS i to povlaci malo manje buke i manje zagrevanje pri radu. AAKS nema i molex konektor vec samo sata power

Ja uzeh KS jer je pisalo da je proizveden na Tajlandu a AAKS je bio kinez pa mi se nesto nije svidjao (j..i ga kad vidim da je kinez... :S: )

Ne znam dal je tolika primetna razlika u buci jer se na silentpc forumu tipovi 100 posta raspravljali sta je bucnije tj. tise :)

Nazad
Vrh Dno