Šta je novo?

Koji RAM

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Srle22

Slavan
Učlanjen(a)
24.11.2012
Poena
225
Evo mene opet sa novim pitanjem, dugo, jel'da, nisam zapitkivao.
Na masini iz potpisa imam 8 GB DDR3 Kingston memorije na 1333MHz. Planiram da u nekom skorijem periodu to prosirim na 16GB (ploca inace podrzava do 32GB RAM-a).
Pitanje je da li da uzmem jos 2X4GB iste memorije (pa da kod sledeceg prosirenja prodam sve i kupujem memorijske stapove od 8GB) ili da postojecu sada prodam i da uzmem 2X8GB.
Takodje bih zamolio za savet koju brzinu memorije da uzimam? Mislim da ploca podrzava do 1866MHz, mozda i nesto vise (oko 2000). Koliko je uocljiva razlika u brzini ovih memorija u realnom radu i koliko je isplativo uzimatu brzu (i skuplju) memoriju.

Unapred zahvaljujem na savetima.

Najbolje odmah 2x8GB, 1866MHz, nema naznaka de će memorija da pojeftini uskoro. CPU i ploča podržavaju brzinu ali preko toga nema nikavih dobitaka za FX. Sa tim si sigurno miran do sledećeg sistema. Sda i da dodaš 1866MHz neće raditi brže nego 1333MHz. Ništa tako dobro kao uparena memorija !

Pitanje je da li da uzmem jos 2X4GB iste memorije (pa da kod sledeceg prosirenja prodam sve i kupujem memorijske stapove od 8GB) ili da postojecu sada prodam i da uzmem 2X8GB.
Uradi kako ti je najjeftinije i najjednostavnije, a kontam da je to dodavanje 2x4GB iste memorije. Za vise od 16GB kontam da je najpametnije promeniti kompletnu platformu, mada to zavisi od toga za sta koristis komp.

Uradi kako ti je najjeftinije i najjednostavnije, a kontam da je to dodavanje 2x4GB iste memorije. Za vise od 16GB kontam da je najpametnije promeniti kompletnu platformu, mada to zavisi od toga za sta koristis komp.

I ja tako nekako posmatram stvari. Racunar pre svega koristi jedan student za ucenje i rad u razlicitim programima. Uvek je otvoren veci broj programa, browser sa bezbroj otvorenih tabova, razmena informacija preko Skype-a isl. Zato sam i uzeo FX8350 jer bi trebalo da je dobar u multitaskingu. Racunam da bi u tom kontekstu i jos RAM-a ubrzalo rad (da se razumemo i ovako, za sada, to lepo funkcionise). Svakako mi je jeftinija varijanta da sada samo dokupim 2X4 GB na 1333MHz, ali nemam predstavu koliko bi 2X8GB na 1866MHz bilo brze u radu i isplati li se za razliku u ceni. Eto, tu je negde moja dilema.

Imaj u vidu da i latencija igra ulogu u jednacini, ali s obzirom da su u pitanju nanosekunde, tesko da ces primetiti razliku 😉

6ZSDax7.png

https://youtu.be/i1qYT27nJcc?t=4m0s

Mislim da ti je za FX-8350 najpametnije uloziti sto manje, a razliku u ceni neznatno brze memorije sacuvati za buduci komp.

Uzecu sada jos 2X4GB na 1333MHz (latencija 9) Ne cini mi se znacajna razlika izmedju nje i 1866 iste latencije. U svakom slucaju ne lici mi da ta razlika vredi duplo vise para. Tako da cu ostati na 1333MHz (al' 16GB je 16GB). A dok mi to postane tesno, verovatno ce se menjati cela platforma.
Jos jednom, hvala svima.

Nazad
Vrh Dno