Šta je novo?

Koji RAID niz.....

djsp

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
650
Kako i kojim softwerom da se napravi RAID niz za sto brzi prenos podataka...Imam 2 hdd-a od po 80Gb i u koji mod raid-a da ih vezem da sto brze rade...Ploca je DFI nf4 lanparty ultra-d .Sa disketom raid od dfi ploce nisam uspeo u winxp sa f6 da instaliram a sa nekim nvraid-om sam uspeo mirror....hvala unapred!

Miror nije najbrzi niti ga ti zelis za ovo sto si napisao.
Ti zelis raid 0, stripping.

Kako ga napraviti ? HVALA!

BIOS/IntegratedPeripherals/RaidConfig:
Raid Enabled - Enable
i dole za SATA kanale na kojima su ti HDD-ovi stavis enable (npr. za SATA 1 Prim/Sec tako ja drzim)

pise ti i u knjizici uz plocu kako se pravi RAID :)

Namestio sam raid :) jedva....E sad namestio sa stripe ...Kako mogu dodatno da ga tweakujem ?neki program mozda ?Posto neznam kako radi i sta radi ...koja velicina klustera i da li mogu da menjam velicinu .....Da bi mi sto brzi diskovi bili za igranje ...etc....HVALA

valjda posle POST-a (onaj deo gde se ulazi u BIOS) imas opciju da stisnes F3 (valjda :)) i tu je setup raid-a
proveri u sveschici od ploce :)

Hvala puno ji4tze....ali moje pitanje je jasno ...koji je najbrzi niz koji mogu da napravim od 2 pata diska ....posto imaju i neki span i raid5 ....

Najbrži niz si već napravio, za RAID5 ti treba više diskova (bar 3) i nije brži.

Mislim da djsp-ovo pitanje bilo vezano za velicinu stripe-a.
@djsp: Pogledaj ovde. Nisam citao ceo tekst ali mozda pomogne. Koliko se ja secam, za male fajlove je bolji manji stripe size ali onda raste zauzece procesora, a za velike fajlove ide veci stripe size (naravno, sa manjim zauzecem procesora).

Meni je cluster size 64k...Protok podataka je super zadovoljava potrebe za streamingom bilo koje vrste ali seek time je degradiran totalno...27ms....Da li tako treba?Ako bih smanjio cluster size mozda bi se smanjio i seek ili suprotno?

Poslednja izmena:
sada je 13ms....posto sam skinuo acoustic management sa maxtora.....Hvala svima....RAID strippe rulesz....lol

Rulesz, dok ne prsne...

@djsp
Ne znam da li znaš, ali RAID0 ne poboljšava vreme pristupa, već samo brzinu transfera (naravno, na račun pouzdanosti :().

Poslednja izmena:
Ma sve ja to znam manje vise...a sto se tice pouzdanosti sta moze da bude osim da prsne system...sto i nije nista strasno...Pravo pitanje je da li raid ugrozava funkcionalnost tj. trajnost diskova?Mada mislim da na to ne utice ...Ma sad se nicega vise ne plasim...RAID rulesz ccc.....

djsp je napisao(la):
Ma sve ja to znam manje vise...a sto se tice pouzdanosti sta moze da bude osim da prsne system...sto i nije nista strasno...Pravo pitanje je da li raid ugrozava funkcionalnost tj. trajnost diskova?Mada mislim da na to ne utice ...Ma sad se nicega vise ne plasim...RAID rulesz ccc.....

Pa sad... ako imaš neke podatke koji ti trebaju onda i jeste strašno. Neće samo da "prsne sistem", nego gubiš sve podatke koji se nalaze na ta dva diska.

Inače ne utiče na trajnost diskova. Što se toga tiče možeš da se opustiš.

E moj DJSP :D 100 godina. Trajnost diskova nema veze sa raidom a ljudi oce da ti kazu ukoliko ti crkne 1 od ta dva diska koji su u stripe-u gubis podatke na oba :( ili ukoliko malo odlepi kontroler npr. Elem trudi se da nista nedrzis bitno na tom stipe-u nego zabodi neki storage disk i na njemu cuvaj podatke.

sto je najgore raid 0 najvise puca (moja iskustva) zbog zaglupelog integrisanog kontrolera:crash:, i onda dzaba tu dobri i hladjeni diskovi i tralala, meni je za pola godine 2 puta puko 0 i jednom matrix iz ko zna kog razloga. sad sam na mirroru:bottle: . dok ne kupim jos dva diska za 0+1. samo je to sigurica ,)

Raid 0 je cista glupost.1 je ok.a najbolja je 10(0+1).Nego ko ima neki teskt o ostalim rajdovima tipa 3, 7 ...

veske je napisao(la):
Raid 0 je cista glupost.1 je ok.a najbolja je 10(0+1).Nego ko ima neki teskt o ostalim rajdovima tipa 3, 7 ...

Ustvrdis koja RAID veza je najbolja, a onda pitas za rezultate ostalih RAID-ova? Interesantno...

Ma dajte bre ne plashite choveka sa rime, drugaru na raid 0 sistemu koji mu radi vec 2 ili 3 god bez problema se jedino javlja kao trip kad mu se male slichice od par kb ne vide cele nego kao do pola ili 3/4, e sad on ima p4p800, a kakvi su ovi zasebni kontroleri nemam pojma, ja cu uskoro da odradim tako neshto kod mene pa javljam rez. Inache on ima 2 wd-a i 2maxtora dm9, za wd neznam tachno koji su modeli.

Nazad
Vrh Dno