Šta je novo?

Koji provajderi imaju 16mbit?

sezam 6000din

Telekom
Click 16, u kome će brzine protoka biti 16384 Kb/s u dolaznom i 768 Kb/s u odlaznom sabraćaju, po ceni od 4.675,00 dinara*

Plus PDV.

Pazi nudi Max paket .
To znaci da ti oni garantuju maximalni download koji mozes da izvuces sa portom na koji si osudjen u centrali i da ti garantuju upload od 768.
E sad taj download moze biti 16 , 14 , 12 itd pa sve do 6 Mbit.
Pretpostavljam da oni ne mogu da ti kazu koji download bi mogao da se ostvari , vec to moraju da provere sa Telekomom na samom portu.
Takodje kod paketa preko 4Mbit jako ti je bitno koju opremu koristis , jer ruter jednog proizvodjaca se sinhronizuje na recimo 8 a drugog na 13 Mbit , pa ti vidi :)

Ali, gde ti to vidiš da je Sezam počeo sa paketima većim od 4 Mb? Ni tu "Max" ponudu ne nalazim na sajtu

Poslednja izmena:
... a takvih koji mogu da izvuku 16 mbit u ovom trenutku mozemo na prste da izbrojimo, sto je tuzno.

... a takvih koji mogu da izvuku 16 mbit u ovom trenutku mozemo na prste da izbrojimo, sto je tuzno.

Baš tako, još ako se koristi IPTV oduzmeš 8 Mbps

+ na router-ima namerno seku protok pa recimo kod mene zakucava na 5200 kbps a treba da bude 6144 kbps

svakom drpe po 1/6 protoka i dalja računica je vrlo jednostavna

EDIT: Nažalost postoji zakon o kvalitetu pružene telekomunikacione usluge ali to se naravno ne poštuje.

Poslednja izmena:
Ne mogu naravno...postoje 2 varijante .

1.Ili ti imas ukljucenu opremu fino nasetovanu na ADSL2+ i telekom vrshi umeravanje sa svoje strane i kaze da li moze ili ne moze zahtevan paket.

2.Telekom izlazi na kablovski izvod sa svojom opremom i tu vrsi merenja.

Skrenuo bih paznju svima onima koji pikiraju da u skorijoj buducnosti prelaze na ove brzhe pakete da obrate pazhnju na kucne instalacije.Tu dolazi do najvecih gubitaka na celoj trasi....jer jednostavno ako imate kabl (mislim na instalacije u celoj kuci...ne samo na ono parche shto izlazi iz utichnice) koji prelazi 10 m ...gubici mogu da budu stravichni.Jednostavno kabl koji se koristi od strane telekoma do kablovskog izvoda (glave) onaj po kuci su drugaciji...drugacija je impedansa i gubici su neminovni.Stoga predlazhem onima koji mogu da shto veci deo kucne instalacije (pa makar to bio i taj deo od utichnice do ADSL opreme) odrade koristeci UTP kabl umesto klasicnog telefonskog (naravno zato sto je twisted i ima navoje koji imaju svoju svrhu).

Shto manje preslishavanja...to manje smetnji...to bolji odnos signal/shum.....itd itd....

Znaci nisi ogranicen portom na centrali (jedino u slucaju da je cela ploca na DSLAM-u stara i da podrzava samo ADSL standard,ne i ADSL2+...bice i takvih ali je to mali broj ...siguran sam).Najvece ogranicenje ce predstavljati kakvu opremu koristimo i kako je sredjeno ozhicenje.Ako na opremi pishe ADSL2+ (a da je iole renomirani proizvodjac)...a ne mozhe da se sinhronizuje na zheljenoj brzini vec na manjoj...problem je 99% do ozhicenja tj, do kucnih instalacjia.

Pazi nudi Max paket .
To znaci da ti oni garantuju maximalni download koji mozes da izvuces sa portom na koji si osudjen u centrali i da ti garantuju upload od 768.
E sad taj download moze biti 16 , 14 , 12 itd pa sve do 6 Mbit.
Pretpostavljam da oni ne mogu da ti kazu koji download bi mogao da se ostvari , vec to moraju da provere sa Telekomom na samom portu.
Takodje kod paketa preko 4Mbit jako ti je bitno koju opremu koristis , jer ruter jednog proizvodjaca se sinhronizuje na recimo 8 a drugog na 13 Mbit , pa ti vidi :)

Telekom se takođe ogradio i provajderima poslao sledeći dopis:

Kod:
Poštovani,

U Nalozima za realizaciju ADSL-a i nalozima za promenu brzine ADSL-a, 
potrebno je da paket neograničeno/768Kbit/s i dalje definišete isključivo kao paket 6. 
ADSL priključak će biti realizovan sa nekom od dole navedenih brzina/oznaka 
(u zavisnosti od lokacije i tehničkih parametara). 

U izveštajima o realizaciji, koje vam svakodnevno dostavljamo, 
dobijaćete oznaku za brzinu sa kojom je ADSL priključak realizovan: 

Brzina - 6144/768Kbit/s, - u izveštaju o realizaciji biće označena sa brojem 8 (osam) 

Brzina – 8192/768Kbit/s –  u izveštaju o realizaciji biće označena sa brojem 9 (devet)

Brzina - 16384/768 Kbit/s - u izveštaju o realizaciji biće označena sa brojem 6 (šest)

Dakle nije svima garantovan paket ni kod telekoma, jer zavisi od kapaciteta i kvaliteta infrastrukture.

Poslednja izmena:
Jednostavno kabl koji se koristi od strane telekoma do kablovskog izvoda (glave) onaj po kuci su drugaciji...drugacija je impedansa i gubici su neminovni.Stoga predlazhem onima koji mogu da shto veci deo kucne instalacije (pa makar to bio i taj deo od utichnice do ADSL opreme) odrade koristeci UTP kabl umesto klasicnog telefonskog (naravno zato sto je twisted i ima navoje koji imaju svoju svrhu).
Није ми јасно, шта подразумеваш под класичним телефонским каблом (четворожилни са утичницама) или умотани "двожилни" плаво-бели.
Јел то мислиш на онај класични двожични (плаво-бели) кабел када кажеш УТП или мислиш на УТП кабел којим се повезују два рачунара, или неки трећи???
молим те само разјасни ми ово.

Poslednja izmena:
Jesu:)
Samo kao sto vidis ima gomila peripetija pa sam odustao , dosta mi je i ovih 4Mb ;)

Klasicni tel kabl = PGA kabl....pljosnati.

UTP kabl = mrezni kabl (Unshielded Twisted Pair)

Није ми јасно, шта подразумеваш под класичним телефонским каблом (четворожилни са утичницама) или умотани "двожилни" плаво-бели.
Јел то мислиш на онај класични двожични (плаво-бели) кабел када кажеш УТП или мислиш на УТП кабел којим се повезују два рачунара, или неки трећи???
молим те само разјасни ми ово.

Poslednja izmena:
Meni rekli da nemoz' to preko 6 Mbita da radi iako narucio 16 ...medjutim ima jos normalnih ,poput Gorana Momcilovica iz Kg koji me je jedini saslusao i testirao ...na kraju pustio 16 Mbita i radi kao ZMAJ ...plus iptv .A daleko sam od centrale,po ruterovim stats sve je nepovoljno, medjutim...radi !!

Mozda kvalitetniji kabl dolazi do ovih koji su u kucama, ali recimo u novije zgrade koje grade privatnici se za telefonsku instalaciju kroz zgradu koriste oni najobicniji "plavo beli" kablici, koji na veliko dostizu neverovatno niske cene, cak im se vise isplati da stave 3 takva za interfon nego onaj jedan originalni sestozilni pa posle bude muke ok povezivanja interfona. Ovo pricam iz licnog iskustva, ko mi ne veruje nek pogleda sta mu je ispod interfonske slusalice ili sta mu dolazi u uticnicu za telefon.

Meni rekli da nemoz' to preko 6 Mbita da radi iako narucio 16 ...medjutim ima jos normalnih ,poput Gorana Momcilovica iz Kg koji me je jedini saslusao i testirao ...na kraju pustio 16 Mbita i radi kao ZMAJ ...plus iptv .
Meni su sad iz jednog od ovih polovnih provajdera pustili "neograničen" paket, koji je međutim tačno 6 Mb, ili samo 50% brži od uobičajenog.

Koji je tvoj savet, da li oni mene u stvari tu pokušavaju da prevare, zakupljujući "Click 6" od Telekoma, i prodajući mi 6 Mbit za bubrege?

Poslednja izmena:
Pa lepo se kaze da je brzina DO 16mb/s.......u zavisnosti od centrale i kvaliteta instalacije zavisi i to kolika brzina moze da se izvuce......U krajnjoj liniji predji kod Telekoma,potpisi ugovor na godinu dana pa ces i sam videti.....ali onda nema nazad.....:)

Poslednja izmena:
Tolika brzina za firme, jos i mogu da razumem.
Za home usere, ima smisla, samo ako zeli da preprodaje uslugu.
Dok ga neko od komsije ne prijavi, kao sto je bio slucaj u Medaku.

Pa lepo se kaze da je brzina DO 16mb/s
Znam ali kako baš 6.00. Da su stvarno pustili onoliko koliko može maksimalno, zar ne bi bilo na primer 10.81 Mbit, tj. neki broj koji nije perfektno zaokružen?

A ako se tu varam, i ako je morao biti okrugao broj Mb, postoji još jedna sumnjiva stvar:
ja dođem na ovaj forum a kolega kaže "Mene su pokušali da ofarbaju da ne može više od 6."

Opet taj broj, i to je isto kao slučajnost?

Nije li takođe logično da njima odgovara da zavrnu protok što više, a naplaćuju što skuplje...
Još mi nisu odgovorili da li nameravaju da mi za ovo traže punih 6000 dinara pretplate iako servis funkcioniše na 1/3 kapaciteta.

Koliko je meni poznato ne "pustaju" provajderi nista vec sam Telekom montira i konfigurishe portove u centrali......Kako god okrenes sve se svodi na to da se Telekom pita za sve....e sada zasto je to tako,to je druga i veeeeeeeeoma duga prica sa tuznim krajem...........
Poenta cele price da ako je brzina 6 mb/s kako kazes onda je to maximum koji stabilno radi na tvom broju....verovatno da moze i vise da se pusti ali pitanje stabilnosti i kvaliteta takve veze ostaje.....
Da li ce provajder da ti trazi da platis punu cenu...verovatno da hoce,jer sama odrednica DO 16mb/s ih stiti po tom pitanju......pravedno ili ne...ali tako stoje stvari...

Brzina do 16 zato sto Telekom nema homogenu opremu svuda....negde ADSL...a negde ADSL2+....pa tek posle toga u prichu ulazi kvalitet kucnih instalacija i ostalo.

Znam ali kako baš 6.00. Da su stvarno pustili onoliko koliko može maksimalno, zar ne bi bilo na primer 10.81 Mbit, tj. neki broj koji nije perfektno zaokružen?

A ako se tu varam, i ako je morao biti okrugao broj Mb, postoji još jedna sumnjiva stvar:
ja dođem na ovaj forum a kolega kaže "Mene su pokušali da ofarbaju da ne može više od 6."

Opet taj broj, i to je isto kao slučajnost?

Nije li takođe logično da njima odgovara da zavrnu protok što više, a naplaćuju što skuplje...
Još mi nisu odgovorili da li nameravaju da mi za ovo traže punih 6000 dinara pretplate iako servis funkcioniše na 1/3 kapaciteta.

mislim da je najbolje da pogledas post br. 12

Nazad
Vrh Dno