Šta je novo?

Koji program za izradu prezentacija

• Začetnik teme drdex
  • Datum pokretanja
Ma kakav crni FrontPage...gubljenje vremena, DW je zakon i tacka.

Bahati [SiD] je napisao(la):
ja sve ocu, al' me mrzi dok ne saznam za sta ce da mi valja. :D
jel moze npr. da se napravi xml baza? da svaki fajl predstavlja "tabelu", a tagovi "celije"?
nije mi jasno ni dal' je xml client ili server side? kol'ko sam primetio ie ne uzima tu ekstenziju po defaultu, al' opet nisam naiso na pojam "xml parser"
ukratko ne'am pojma o xml, sta sve moze da se radi s njim? :D
Veoma je kompleksno sastaviti odgobvor u par redova ali ajd da probam....
XML - eXtensibile Markup Language, relativno prost i fleksibilan jezik baziran na "tati" zvanom SGML (HTML je samo njegov delic). XML primarno se danas upotrebljava u oznacavanju raznovrsnih sadrzaja i podataka na webu.
XML je prakticno jezik za kreiranje jezika, dakle mozes da napises potpuno svoj HTML! Naravno, ovo podrazuveva onda i pisanje celokupnog DTD-a (Document Type Definition) koji opisuje skupove atributa, oznaka i komandi koji mogu da se upotrebljavaju u konkretnom dokumentu, kao sto HTML ima svoj predefinisani DTD - npr. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd"> - ovaj link je URL do DTD-a za frejmovanu stranu.
Mozda i glavna "duznost" koju XML ima u odnosu na HTML jeste razdvajanje jezika za oznacavanje od jezika za formatiranje. (dakle da se u sam dokument ne upisuju color, size itd. tagovi vec samo elementi metajezika za oznacavanje.
Kompatibilnost - XML moze da se pokrene na bilo kojoj platformi, OS-u, ili okruzenju.
Mislim da se XML ne moze definisati ni kao server side, ni kao client jezik, to je jezik za oznacavanje (po definicijama).

IE koristi Microsoft XML (MSXML) - bilijev rasclanjivac metapodataka.

Users tip: HTML jednostavno ne moze da pruzi ono sto XML pruza za razvoj specificnih sadrzaja na webu. Petljanje sa milion stvari u danasnjem web design-u se resava naporom koji se zove savladavanje XML-a.
BTW, da li ste znali da je HTML razvijen od jednog cove (krajem 80-ih cini mi se) samo da bi olaksao zaposlenima da rade sa razlicitim tipovima dokumenata. ;) Niko nije ni sanjao da ce postati ono sto je danas, ali jednostavno to je jezik koji nije projektovan za danasnju upotrebu. SGML je prava stvar (taj cova je i maximalno osakatio SGML da bi dobio sto prostiji jezik - HTML), ali isto tako SGML se uci celu deceniju :D Zato se javila potreba sa kompromisom, - XML.

Za tvoja ostala pitanja, probaj www.w3.org/XML

P.S. Najbitnija stvar u XML-u jeste ne sakacenje jezika za oznacavanje i njegovih entiteta. U HTML-u moze da prodje i prazna strana bez HTML oznaka i specifikacije, samo sa <h1> oznakama i textom, browser ce je opet prikazivati, jel tako?! E pa, to ne moze u XML-u, on je stvoren da bi se pravila postovala. Zasto je ovo dobro? Pa svaki dizajner se milion puta zapitao zasto mu strana izgleda drugacije iz Linuxa, iz Mac-a ili sa PC-a. Milion brosera... milion stvari o kojima treba voditi racuna. XML premoscuje ovaj jaz u potpunosti, i svaka naprava koja je sposobna da tumaci alfanumericke znake moze da cita XML i da ga tumaci. QL zar ne?

Zašto je bolji DW od FP i obratno. Bas bih voleo da me neko prosvetli.

Mozes u Macromedia flashu i Dreamwaveru!
boom FX

Nazad
Vrh Dno