Šta je novo?

Koji program za izradu prezentacija

• Začetnik teme drdex
  • Datum pokretanja
D

drdex

Guest
...sta koristiti. Do sada sam se igrao u frontpage-u, ali verovatno postoje i alternative... Sta ko preporucuje, a pogotovo me interesuje izrada prezentacija pod Linux-om , pa dajte predloge i za Win i za Lin...

Za Windows, Dreamweaver, u kombinaciji sa nekim programom za obradu slika Photoshop npr.

pod winom je fp zakon. sve drugo ce mnogo da te udalji od umetnosti web kodiranja... sem notepada! :D
predpostavljam da ce mnogi da preporuce dreamw, ali on je dobar samo ako hoces da se zezas, a nista da ne naucis i ako hoces brzo da pravis sajtove sa tako-tako zadovoljavajucim kvalitetom. najbitnije je da naucis osnove html-a, jscripta i css-a, sto nije nimalo tesko. onda ces da pravis super sajtove sa smesnom kolicinom koda.

jeste da nije popularan kod nas ali ja ti preporucujem Net Objects Fusion 7

DW, Fireworks (zasto da ne, za one koji ne znaju Photoshop sasvim ok resenje, mada se u njemu mogu napraviti izvanredne stvari), FP...

dreamweaver + flash :):)i fireworks mzoe da prodje i naravno nezaboravni notepad :)))))
pozdrav

izjava da dw udaljava od osnova kodiranja je notorna glupost jer u dw-u mozesh da radish i na taj nacin - code view i na mesani nacin - design/code view i na potpuno vizuelni nacin....pa ko voli nek izvoli. Ja uvek preporucujem dw, jer mozesh da radish i na drag and drop nacin a kad ti zatreba mozesh da pogledash i 'ispod haube'.

moje preporuke idu svim programima is macromedia studio paketa.

Jos jedan odlican alat, Ulead GIF Animator, mada im je interesantan i ostali software

Au, toliko informacija... Hvala... Izabrao sam Macromedia Dreamweaver MX... Naravno crackovanu verziju (mrzim legalizaciju)... Dosta se razlikuje od frontopage-a, ali posto sam radio u njemu tek 20ak minuta, provalicu ga... A kakva je situacija pod Linux-om? Sta je najbolje pod njim za izradu prezentacija?

Ako misliš hljeb zarađivati sa tim:
Macromedia Dreamweaver MX
Macromedia Flash MX
Macromedia Fireworks MX

A ako želiš malo više se poigrati:
Uzmi Front Page 2002, igraj se do besvijesti.
Ona uzmi ASP pa nauči, kad naučiš uzmi ASP.NET.
E kad to znaš, samo još grafika ti fali:
Adobe photoshop 7.0
Ulead Smart Saver Pro 3.0
Xara Menu Maker
Swish 2.0
Microangelo

E, ned'o Bog da to naučiš.
Instaliraš HomeSite i uči PHP.
Kad naučiš instaliraš FoxServ 3.0 i praviš čuda.

Ako to nije dosta, onda si bolestan!

Notepad! ;)

Drewamweaver moze da prodje tek kada se savlada HTML temljno... i to za neke sitnice, uvek najobicniji txt editor rules!!! I za Linux vazi isto.
type;

Bahati [SiD] je napisao(la):
pod winom je fp zakon. sve drugo ce mnogo da te udalji od umetnosti web kodiranja... sem notepada! :D
predpostavljam da ce mnogi da preporuce dreamw, ali on je dobar samo ako hoces da se zezas, a nista da ne naucis i ako hoces brzo da pravis sajtove sa tako-tako zadovoljavajucim kvalitetom.

Jel se ti to zezaš? FrontPage je zakon ali za one koji su tek naučili da rade u Wordu pa sada hoće i da naprave svoju prvu prezentaciju. Prvo pitanje koje početnici postavljaju kad traže host za sajt je "podržava li FP ekstenzije".

DreamWeaver je zakon, pitaj bilo koga ko se ozbiljnije bavi veb dizajnom.

A NotePad je toliko sr***e da ne ume da pročita ni običan TXT fajl u Unix formatu. Evo nek se javi neko ko je napravio ozbiljan sajt u Notepadu. Zato samo i jedino UltraEdit.

mikis je napisao(la):
Evo nek se javi neko ko je napravio ozbiljan sajt u Notepadu. Zato samo i jedino UltraEdit.
evo ja sam pravio i javljam se, sto u notepadu sto u textpadu, i to ne smo html, vec perl scripting takodje

Samo i ja da dodam...Radio sam prvo (mozda 3-4 meseca) u DW...I sve je bilo cool...Prochitao ja knjigu,kao znam svashta...E onda sam kod Zonija na sajtu nashao HTML Tutorial i aj reko da skinem (bilo mi dosadno kuci :))...Tada mi je sve postalo zanimljivije,jasnije...I shto je najbitnije sad mogu da uradim svasha shto zamislim,da ispravim greshke za minut a ne za 1h trazenja po knjizi i brljanja po programu...Samo hocu da kazem da nije loshe znati kako sve to funkcionishe jer onda sve lakshe ide...

mikis je napisao(la):
A NotePad je toliko sr***e da ne ume da pročita ni običan TXT fajl u Unix formatu. Evo nek se javi neko ko je napravio ozbiljan sajt u Notepadu. Zato samo i jedino UltraEdit.

Notepad nije ni predvidjen da radi sa Unix/Linux baziranim extenzijama i formatima. One je samo za Windows platforme.
Za Linux je dobar bilo koji slican txt editor, ala Ktext (ili kako se vec zove).

Dreamweaver je najbolji WYSIWYG alat, koji sam generise mnoge stvari za koje bi bilo potrebno kucati desetine ili stotine redova koda, naravno za njegovo potpuno razumevanje potrebno je poznavati osnove HTML jezika. Onda je moguce vrlo lako vrsiti korekcije u samom kodu, ubacivati JavaScript i slicno.

Miroslav je napisao(la):
evo ja sam pravio i javljam se, sto u notepadu sto u textpadu, i to ne smo html, vec perl scripting takodje

Ponavljam: OZBILJAN sajt. Jel mogu da vidim link?

Ne kažem da nije moguće, već da je to čist mazohizam i da to niko normalan ne radi. Mogu ja da napravim web stranu i sa "copy con: index.html", što bi opet bilo čisto iživljavanje.

Matrix: ne radi se o "Unix/Linux baziranim extenzijama i formatima" već o najobičnijem tekst fajlu koji je otkucan na Unix editoru. Znači koji umesto CRLF na kraju reda ima samo LF.

mikis je napisao(la):
Matrix: ne radi se o "Unix/Linux baziranim extenzijama i formatima" već o najobičnijem tekst fajlu koji je otkucan na Unix editoru. Znači koji umesto CRLF na kraju reda ima samo LF.
Dobro, svejedno. Notepad je samo za Windows (a Billy ne priznaje *nix sisteme), tako da mu niko ne moze zameriti sto ne zna da radi za drugim oblicima texta.

:wave;

silvereye je napisao(la):
izjava da dw udaljava od osnova kodiranja je notorna glupost jer u dw-u mozesh da radish i na taj nacin - code view
pa zasto se onda uopste smarati sa dw-om? da bi za prosti onmouseover ubacio 10 linija? sa dw-om ucis da koristis dw. sa notepadeom ili slicnim programom koji eventualno ima neke predefinisane tagove ili cele linije koda ucis da programiras za web browser. ako se ne uvuces u kod, ne provalis sve sitne razlike kod browsera mozes da pravis samo ok sajtove, ali ne i umetnicka dela programiranja.
kao sto rece neko, ako hoces da zaradjujes lovu na nekome ko ne zna razliku izmedju flasha i web dizajna i ne pada mu napamet da razmislja dal' bi se ta strana ucitala za 30 sekundi brze da je programer umeo da rucno napise kod, onda je dw+menazerija super.

samo zato sto znam html nije mi jasno zasto bih morao da se bakcem sa pisanjem kilometarskog koda. znanje html mi je potrebno samo kada na kraju proveravam da li postoje neke greske...ili izbacujem suvishne stvari.

kada radim zaista veliki sajt, krajnje mi je glupo sa stanovista vremena i krajnjeg roka da pisem rucno kod.

Pa niko ni ne kaze da treba da pises sve <html> <head><title> ... tagove za svaku stranu. Uradi se tzv. master, i onda samo izmedju osnovnih tagova ubacujes sadrzaj. Cak ni izgled ne diras tu, nego uvek pozivas predefinisane naredbe iz CSS-a.

BTW, radi li neko od vas sa XML-om? Ja sam poceo da ucim, ali nemam bas trenutno vremena... ali mnogo jaka stvar!

type;

samo kada na kraju proveravam da li postoje neke greske...ili izbacujem suvishne stvari.

kada radim zaista veliki sajt, krajnje mi je glupo sa stanovista vremena i krajnjeg roka da pisem rucno kod.
pa mnogo ti vise vremena treba da izbacis sve dw idiotizme, nego da rucno napises. ali ovde niko ne govori da treba kazes "new text file" i krenes da radis sajt od 800 strana. :D ja npr. koristim fp kad treba da pocnem stranu i/ili ubacim tabelu (mnogo me opterecuju tr i td tagovi :D). sve ostalo uradis za 2 min rucno, a ostatak posla ionako moras da radis u ps-u.

][V][ATRIX™ je napisao(la):
BTW, radi li neko od vas sa XML-om? Ja sam poceo da ucim, ali nemam bas trenutno vremena... ali mnogo jaka stvar!
ja sve ocu, al' me mrzi dok ne saznam za sta ce da mi valja. :D
jel moze npr. da se napravi xml baza? da svaki fajl predstavlja "tabelu", a tagovi "celije"?
nije mi jasno ni dal' je xml client ili server side? kol'ko sam primetio ie ne uzima tu ekstenziju po defaultu, al' opet nisam naiso na pojam "xml parser"
ukratko ne'am pojma o xml, sta sve moze da se radi s njim? :D

then guys why don't we simply compare what can we do with all these tools.

then guys why don't we simply compare what can we do with all these tools.
i don't get it... do you want to compare some previous work, or should we organize a contest with a specific subject?

Vrh Dno