Šta je novo?

Koji program za brisanje data sa hdd

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Kao sto je poznato, cak i posle formata hard diska, moguce je delimicno povratiti iste sa hard diska,Npr Ontrack easy recovery pro 6, elem treba mi program koji ce trajno obrisati podatke sa harda.

borab je napisao(la):
Kao sto je poznato, cak i posle formata hard diska, moguce je delimicno povratiti iste sa hard diska,Npr Ontrack easy recovery pro 6, elem treba mi program koji ce trajno obrisati podatke sa harda.

Ako hoćeš da očistiš disk (neiskorišćeni prostor na disku ili pak da trajno ukloniš pojedine fajlove ili direktorijume) a da ti operativni sistem i podaci koje koristiš ostanu na disku možeš koristiti "Eraser"

Nekad ga je bilo na
ftp://ftp.elf.stuba.sk/pub/pc/security/eraser53.zip
ako ga sada nema potraži preko googla "eraser53 zip".

Ukratko o programu (mada ne baš ukratko :mrgreen: )

Eraser is an advanced security tool, which allows you to completely remove sensitive data from your hard disk by overwriting it several times with carefully selected patterns.

You can drag and drop files and folders to the on-demand eraser, use the convenient Explorer shell extension or use the integrated scheduler to program overwriting of unused disk space or, for example, browser cache files to happen regularly, at night, during your lunch break, at weekends or whenever you like.

The patterns used for overwriting are based on Peter Gutmann's paper "Secure Deletion of Data from Magnetic and Solid-State Memory" and they are selected to effectively remove the magnetic remnants from the hard disk making it impossible to recover the data.

Other methods include the one defined in the National Industrial Security Program Operating Manual of the US Department of Defense and overwriting with pseudorandom data.

borab je napisao(la):

Zaboravih da napomenem da je "Eraser" Free (aktuelna verzija je 5.7) radi na 95, 98, ME, NT, 2000, XP i DOS OS. Web Adresa autora (Sami Tolvanen) ovog softwera:

http://www.heidi.ie/eraser/

Nije da navaljujem, ali probaj, ništa ne košta :mrgreen:

Hvala, Vinsente.To je ono sto sam trazio.Probao sam ga i obradovalo me je sto ima opciju Erase unused space.Bravo majstore. cheers

Visente je napisao(la):
Nekad ga je bilo na
ftp://ftp.elf.stuba.sk/pub/pc/security/eraser53.zip
A sad je na:
http://cesnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/eraser/Eraser57Setup.zip

Nikad nisam vracao podatke sa formatiranog diska, ali znam da je to moguce, ali ne uvek? Koliko podataka se moze vratiti i koliko dana nakon formata? Pa nemoze sve, onda su svi HDD ovi beskonacno mnogo veliki ???
Ajde neka neko malo razjasni...

Neo_Matrix je napisao(la):
Nikad nisam vracao podatke sa formatiranog diska, ali znam da je to moguce, ali ne uvek? Koliko podataka se moze vratiti i koliko dana nakon formata? Pa nemoze sve, onda su svi HDD ovi beskonacno mnogo veliki ???
Ajde neka neko malo razjasni...

Ako si nešto izbrisao što ti je sada potrebno, ako nakon toga nisi ponovo nešto piso-briso po disku onda najverovatnije možeš vratiti sve, a ako si nakon gubitka podataka nešto piso-briso po disku, onda je pitanje koliko se može vratiti podatak, moraš da probaš pa da vidiš.

Slično je i sa formatiranjem, smo je to nešto teži slučaj nego prosto brisanje, (budući da su pobrisani i fajlovi koji sadrže podatke o organizacijijonoj strukturi fajl sistema (FAT ili NTFS, zavisi koji koristiš) tako da ti i tu ostaje da probaš pa da vidiš koliko je moguće spasiti; u svakom slučaju to će biti teži slučaj nego ako si podatke izgubio prostim brisanjem.

Konačno, ako si disk formatirao pa onda instalirao na njega ponovo operativni sistem, dobar deo podataka si prepisao sa fajlovima operativnog sistema. Tako da je to još teži slučaj, možda možeš da povratiš nešto od izgubljenih podataka -aali ne očekuj previše :?

borab je napisao(la):

CyberScrub 3.0 - uništava sve, mana mu je da nije besplatan.

Nazad
Vrh Dno