Šta je novo?

Koji program ima najvecu kompresiju podataka

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 1735

Guest
imam za sada winrar 3 i on mi daje dosad najbolje tj najmanje fajlove.
Da li postoji neki jos bolji kompresor ?

WinACE ima ubedljivo najbolji stepen kompresije (bolji i od rar-a), tako da moja preporuka ide njemu.

Vladimir

Znate li gde moze da se nadje win ace 2.11?
🙂

WinAce je naravno ubedljivo najbolji kompresor.
Skida se naravno sa www.winace.com , a crack-ova ima, nije problem..

@vladan:
Jel ti bas specificno treba 2.11 ??? Pitam jer ne vidim sta to aktuelna 2.20 verzija ne moze da radi, a sto je 2.11 mogao ?

vladan

Nisam cuo za veci od 2.11, a ja imam 2.0 i nece da otpakira neke winrar 2.9 datoteke.

Re: vladan

vladan je napisao(la):
Nisam cuo za veci od 2.11, a ja imam 2.0 i nece da otpakira neke winrar 2.9 datoteke.
A da, mislim da je to posledica malog rata izmedju winrar-a i winace-a, tj. rar je valjda menjao neke algoritme da ne bi mogle njihove arhive da se otvaraju sa drugim programima tj. da bi se naterali ljudi da kupuju (koriste) winrar.

Naravno ni winace im nije ostao duzan i koliko znam najnoviji winace 2.20 otvara sve zivo...znaci pravac na gore pomenuti sajt i skini novu verziju.

Kad smo vec kod problema, jedina mala mana winace-a je za nijansu sporo startovanje programa. Ne mislim na rad programa tj. kompresiju/dekompresiju - to radi munjevito, nego bas na samo prvo podizanje programa. Da nema toga, odavno vise ne bi upotrebljavao ni winzip...

Evo ga veliki test arhivera 🙂

Svi arhiveri su setovani na max compression mod.
[code:1]
Arhiver veličina %
=============================================
Nekompresovano 3.607.159 100
arj32 3.10.arj 2.553.245 70,78
jar32 1.02.j 2.479.189 68,73
Lha 2.55.lzh 2.590.734 71,82
UC2r3 PRO.uc2 2.509.802 69,58
WC 5.0 internal.zip 2.546.503 70,60
WinRar 3.0.rar 2.472.557 68,55
WinZip 8.1.zip 2.548.368 70,65
Rar 2.50.rar 2.518.638 69,82
WC bz2 plugin.tar.bz2 2.577.267 71,45
WC 5.0 internal.tar.gz 2.544.099 70,53
[/code:1]
Zaključak: razlika između najboljeg i najlošijeg je celih 3.27%, a između WinRAR-a i WinZip-a 2.1%
Zar vredi žrtvovati kompatibilnost i brzinu kompresije (WinRar je osetno najsporiji) zbog par procenata manjeg fajla?

Re: Evo ga veliki test arhivera 🙂

jddipqd je napisao(la):
Svi arhiveri su setovani na max compression mod.

zavisi sta je kompresovano... nije svejedno sta se kopresuje: za neke vrste fajlova mnogo je bolji WinRar, nego Zip ili Ace... za neke bolji je npr. Zip ili Ace... Ja svoj glas dajem za WinRar, jer moze da otpakuje sve zivo! Ja ga koristim i za pakovanje u Zip...

Izvini jddipqd ali sta je to sto si kompresovao 3.6 MB ili 3.6 Gb posto sam po vasoj preporuci skinuo winace i kompresovao 3 GB razlicitih fajlova pa onda jos po 2.5 GB i za razliku od winrara 3 winace je negde dosta bolji dok je negde dosta losiji.podaci su se kretali od teksta i slika do muzike itd.
Mislim da ti je ovaj test previse generalizovan i ne pokazuje prave razlike izmedju arhivera.

Devil 2000 je napisao(la):
...podaci su se kretali od teksta i slika do muzike itd.
Slike ? Ako mislis na .jpeg i sl. kako mislis da to komprimujes, bilo cime ? .jpeg ne moze da se komprimuje (mozda do 1%), jer jer to vec sam po sebi komprimovan format.

drapin je napisao(la):
.jpeg ne moze da se komprimuje (mozda do 1%

Uzeo sam da se bavim preserajem na BMP slicicama posto one mogu MNOOGO da se komprimuju. U svakom slucaju, uzeo sam 4.931 KB (dakle 4,6 mb) nekih skinova za GTAIII (drapine, ne brini, nece biti 50. post o njemu 😀 ). Evo sad kako ide lista.

(2.xxx = dve hiljade i xxx kilobajta, da ne bude zabune 🙂
==========================

1. [ Zip ] 2.132 kb

2. [ RAR ] 2.110 kb

3. [ ARJ ] 2.118 kb

4. [ LZH ] 2.158 kb

5. [ TGZ ] 2.140 kb

6. [ TAR ] 5.076 kb ????

7. [ ACE ] 2.092 kb

==========================

Dakle, ACE zaista ima najbolji algoritam za kompresiju podataka a i relativno je brz. Slicne je brzine kao zip i cuveni ARJ. Sto se samog zipa tice, u Windows commanderu sam podesio kompresiju da bude na maksimumu (9). Jedino me zbunjuje ovaj TAR. Veci je zapakovan nego otpakovan? Ali u svakom slucaju ACE vodi.
Jedini problem je kome distribuirate i na koji nacin zapakovane fajlove. Ako ih nosite nekome ko ima stariji racunar ili nekom pocetniku koji ne zna sta je pakovanje, a ne da jos zna da li je bolji rar od lha ili obrnuto onda se postavlja da li ce biti u stanju da ga raspakuje. Naravno, veca je sansa da ima instaliran winzip ili winrar (bar je zip integrisan u wincmd pa ne mora da se dodatno instalira) od recimo acea. Resenje je naravno snimanje i acea u direktorijum sa pakovanim fajlom, a ako nema wincmd-a u blizini onda ostaje jos samo da naucite kako idu komande za njega kao sto je za cuveni ARJ islo arj x -v *.arj 😉

Dakle, otegao sam samo tako i vise ne znam sta sam u opste napisao. U svakom slucaju, ace je najbolji preseraj.

Pozdrav! cheers

pa ni winzip nije los u pravljenju *.exe 😛

ZoNi je napisao(la):
super stvar za kompresovane fajlove koje saljes pocetnicima je da napravis samoraspakujucu arhivu, sto *odlicno* radi WinRar, ali i Ace...

Vidis nisam znao za WinAce. Ja u principu ne koristim nijedan taj "WIN" packer iz prostog razloga sto koristim Wincmd. Podesim lepo putanju do samih exe fajlova tih packera.

Pozdrav! :wave;

ZAP je napisao(la):
pa ni winzip nije los u pravljenju *.exe 😛

nije los uopste! ali, winrar napravi manji fajl, pa kad dodas sve ono sto je potrtebno za pravljenje .exe fajla, to ispadne znatno manje nego kod winzip-a...

nego, zna li neko da li je moguce naterati WinExplorer u WinXP-u da .rar fajlove posmatra kao foldere? (kao sto posmatra .zip fajlove!)

luka.l, ja ne podnosim WinCmd, ali znam da je odlican program odvratnog izgleda! 😛 Evo, danas sam konacno uspeo da mu promenim one standardne ikone sa nekim koje lice na nesto...

ZoNi je napisao(la):
luka.l, ja ne podnosim WinCmd, ali znam da je odlican program odvratnog izgleda!

Znam. Pricali smo vec o tome (secas li se godvane?) 🙂
Ne znam zasto je odvratnog izgleda. Kad mu poiskljucujes button bar, function keys i sl. i podesis lepo boje izgleda sasvim normalno. I ja sam namestio neke ikonice ali mi se nistu nesto svidele. Pozdrav! :wave;

drapin je napisao(la):
Slike ? Ako mislis na .jpeg i sl. kako mislis da to komprimujes, bilo cime ? .jpeg ne moze da se komprimuje (mozda do 1%), jer jer to vec sam po sebi komprimovan format.

Naravno ne mislim da uzmem samo slike pa da ih komprimujem nego naravno sve zajedno sa ostalim fajlovima jer slike i zvuka ima najvise u fajlovima koje komprimujemo npr cd ripovi ili npr html stranice i dokumenta koja se sastoje iz mnogo slika.Naravno jpeg tesko da se moze ili mp3 komprimovati dosta vise ali npr wav ili bmp se bez problema komprimuje sa specijalnim algoritmima uz pomoc winrara ili winace-a koji imaju opcije za to.

Sve u svemu tu su negde winace i winrar3 sto se tice velicine fajla dok sto se tice brzine winace je dosta brzi sto moram da priznam.

pozdrav Devil 2000

Devil 2000 je napisao(la):
Izvini jddipqd ali sta je to sto si kompresovao 3.6 MB ili 3.6 Gb posto sam po vasoj preporuci skinuo winace i kompresovao 3 GB razlicitih fajlova pa onda jos po 2.5 GB i za razliku od winrara 3 winace je negde dosta bolji dok je negde dosta losiji.podaci su se kretali od teksta i slika do muzike itd.
Mislim da ti je ovaj test previse generalizovan i ne pokazuje prave razlike izmedju arhivera.
Kompresovana je raspakovana instalacija CPUCool-a u kojoj ima raznih tipova fajlova:
1,54MB nekompresovani exe/dll/sys/vxd
782KB kombresovani exe/cab
247KB bmp
654KB hlp
225KB txt

Mislim da ovakva struktura lepo pokazuje opštu sposobnost arhivera bez favorizovanja jednog tipa podataka.

Ali ajde i malo da favorizujemo 🙂
Rezultati su samo za WinZip i WinRar, a takođe sam dodao i vreme kompresije (na [email protected])
1
Podaci koji se izuzetno dobro kompresuju:
original (paradox db) 14,7MB
Rar 285KB 1,89% 4s
Zip 333KB 2,21% 1s

2
Podaci koji je loše kompresuju:
original (quicktime mov) 17,0MB
Rar 16,6MB 97,6% 38s
Zip 16,4MB 96,5% 5s

Povećanje veličine ako se napravi samoraspakujuća arhiva
Rar 46KB
Zip 61KB

Plus što Zip može da se raspakuje bez problema na svim platformama i svim operativnim sistemima, dok je za Rar neophodan WinRar 3.0
luka.l je napisao(la):
me zbunjuje ovaj TAR. Veci je zapakovan nego otpakovan?
Tarball arhive ni nisu kompresija. One se koriste zašto što najpopularniji Linux arhiver (.gz i .bz2) mogu da kompresuju samo jedan fajl.

Ja iz svega gore navedenog ne mogu da vidim opravdanost korišćenja Rar-a. A voleo bih da mi neko pokaže slučaj u kome se Rar ponaša bolje od Zip-a za više od 15%

jddipqd je napisao(la):
Ja iz svega gore navedenog ne mogu da vidim opravdanost korišćenja Rar-a. A voleo bih da mi neko pokaže slučaj u kome se Rar ponaša bolje od Zip-a za više od 15%

Pa ne znam ja sam se navukao na rar josh davne '95 jer je tada bio ubedljivo najjachi arhiver i najbolje pakovao a i strashno su me nervirali oni lici koji su pakovali u *.ddi!!! Ahh kako me taj arhiver nervira! A da i rar je chak tada imao grafichki mod!
A winrar je jednostavno kompatibialn sa bash svim arhiverima tako da odlichno vrshi posao. E sad pa znash i sam da Windows drzi gro drushtva pa normalno da ce svi da se upravljaju prema nama.. Kako mi sviramo tako ostali igraju..FX nema tu demokratije 😉

pa nije mi nesto jasno *.ddi fajlovi su koliko se ja razumem fajlovi od DISKDUPE programa a taj nikada nije sluzio za arhiviranje vec za pravljenje kopija disketa bilo na hard bilo na diskete ali su fajlovi bili iste velicine kao i orginalni. Ovom programu mnogo hvala jer u ta davna vremena nije bilo boljeg za tako nesto 😛

Nazad
Vrh Dno