Šta je novo?

Koji Procesor uzeti

Učlanjen(a)
30.08.2004
Poena
301
Pozdrav,
trenutno imam konfiguraciju koja podrazumeva QDI Via KuDoz 7 ploču, 512 MB DDR, procesor AMD Thunderbird 1.2 GHz i G-Force MX400 32Mb. Arhitekta sam i koristim grafičke programe tipa AutoCad 2005, Architectural Desktop 2004, 3D Studio 6, ArchiCAD 8 i imam probleme u radu sa 3D prikazima. Računar ''stenje'' i guši se.
Interesujeme koje su vaše ideje o tome čime postojeću konfiguraciju upgradeovati.

Nisam tehničko lice pa mi je svaka pomoć dobro došla.

Hvala

Prvo promeniti plocu i procesor. U razumnim okvirima Intel 2.8GHz ili Amd Barton 2800+, dodati jos 512MB prvenstveno zbog Max-a i Arch. Desk. I na kraju uzeti Radeon 9600pro/XT modovati ga pomocu freeFireGL drajvera i dobiti lepu masinicu.

Pozdrav

Slazem se sa svime sto je kosmos rekao, osim graficke. Obavezno neka nVidia (to je 100000 puta prezvakano kako i zasto)...

Kao prvo, ako radis na tim programima koje si naveo potrebno ti je mnoooogoooo memorije, bar 2GB, minimum je 1GB, al to je realno malo!
Posle toga razmisljaj o jacem procesoru, ako ti ploca ne dozvoljava da stavis nekog Barthona od 2500+ , kupi neku Abit NF7-s i u kombinaciji sa 2500+ ili 2800+ dobijas upgrade sistema koji ce ti zadovoljiti potrebe!
A da, stavi dva hdd vezana u raid!
Grafika.....hmmm......pa uzmi nekog Radeon-a 9800se!

Ali memorija ti je mnogo bitna komponenta!

Uh, što reče moj imenjak, OBAVEZNO nVidia za OpenGL (recimo FX ali ne njene osakaćene varijante).
1GB RAM minimum
Procesor preko 2GHz a poželjno je što bliže 3GHz.
HDD bilo šta sa po 80GB po ploči tj. kapaciteta 160GB (Hitachi, WD).
Ne vidim potrebu za RAID-om

"OBAVEZNO nVidia za OpenGL" .
Ja bih zaobisao nVidiju za tu svrhu i uzeo u Adacom-u
3DLabs -ovu karticu iz serije Wildcat,a na nju povezao 19"' monitor ViewSonic, iz professional serije.

Poslednja izmena:
Bravo borab, mudro zboriš.
Pa za takve savete ne treba mudrost a ti si zaboravio gde živimo i u kavim finansijskim uslovima. Da neko ima para za WildCat ne bi ni sklapao komp nego bi uzeo neku brand radnu stanicu.

Vocko je napisao(la):
Slazem se sa svime sto je kosmos rekao, osim graficke. Obavezno neka nVidia (to je 100000 puta prezvakano kako i zasto)...

Pretpostavljam da si probao pa tako govoris. Slazem se da je Nvidia u osnovi bolja od Ati-ja sto se tice OGL, ali u slucaju FireGL + Max drivers vs FX5x00 ne moze da se poredi. Probao sam u praksi, tako da ne pricam napamet.

Pozdrav

BTW Pa Koja NVidia je u rangu 9600pro po ceni i perf.
5600,5700. Previse je derivata i lakse ce se za*ebati.

Ma nisu ovde u pitanju derivati, u pitanju je sirova brzina kartice pod OGL-om. 9600pro/XT je pod OGL-om sporija od FX5600/5700 ali je kao FireGL Z1 brza od FX5950. Sve se ovo daravno odnosi na Max i pomalo na Arh. desktop. Ostatak pomenutih programa moze da se vozi na bilo kojoj kartici. Osim naravno nekih ekstremnih modela.

Pozdrav

kosmos je napisao(la):
Ma nisu ovde u pitanju derivati, u pitanju je sirova brzina kartice pod OGL-om. 9600pro/XT je pod OGL-om sporija od FX5600/5700 ali je kao FireGL Z1 brza od FX5950. Sve se ovo daravno odnosi na Max i pomalo na Arh. desktop. Ostatak pomenutih programa moze da se vozi na bilo kojoj kartici. Osim naravno nekih ekstremnih modela.

Pozdrav

Pa sto nisi poredio onda FireGL Z1 sa nekim Quadro-om u njegovom rangu, vec sa fx5950 ?
To bi bilo mnogo realnije, a i tu bi nV opet bila brza. Ima gomila testova na netu, a i par mojih ortaka se bavi 3D-om vec duze vreme, pa slusam sta oni imaju da kazu.

Kao sto si mogao gore da procitas pricao sam o konverziji Radeon 9600pro/XT u FireGL, posto je isto vrlo lako prakticno uraditi. Nisam pricao o poredjenju sa Quadro karticama. Tu naravno ATI nema sta da trazi. Ali posto se Quadro u odnosu na FX hardverski razlikuje, uspesna konverzija nije moguca. To je jedini razlog zbog kog preporucujem Radeon 9600/9800 kartice.

ps: nisam pricao o poredjenju po ceni nego po mogucnostima za ulozen novac. Mislim da je mnogo isplativije 9x00pro/XT@FireGL nego bilo koji Quadro.

Pozdrav

Poslednja izmena:
kosmos je napisao(la):
ps: nisam pricao o poredjenju po ceni nego po mogucnostima za ulozen novac. Mislim da je mnogo isplativije 9x00pro/XT@FireGL nego bilo koji Quadro.
Pozdrav

Pa onda je jos bolje neki NV, npr 5900SE/XT/LE@Quadro, samo drajverski, jos lakse.

Poslednja izmena:
kosmos je napisao(la):
E pa nece da moze samo tako 🙂

pozdrav

Bas tako. Bila je prica na forumu o tome kada su 5900 serijal bile hit.
Odgovarajuci drajver, RivaTuner sa nekim patchom i gotovo. o/c same kartice druga prica.

Ja sam to prvi put uradio sa GF2 MX400, a mislim da je moglo i sa GF256 (tj GF1).
Potreban je samo RivaTuner, posto su svi drajveri za nV isti (jedino ako ih sada odvojili), i naravno MaxTreme drajver, za 3Dsmax, ili kako se vec zove...

Nisu ih odvojili nego su ugradili razne vrste detekcija, odnosno onemogucavanja konverzije. Sa druge strane zadnja kartica koja je hardverski bila ista sa Quadro modelom je bila FX5800.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno