Šta je novo?

Koji procesor kupiti?

Psycho1993

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2010
Poena
320
Pozdrav narode, imam jednu dilemu, pa biste mogli da mi pomognete 🙂

Koji CPU uzeti, FX 6100 ili i3 3220? FX 6100 je 10740 dinara, dok je i3 3220 11.180 dinara. Ili mozda neki drugi? Budzet za CPU mi je tako oko 11500 dinara, pa nemojte nesto skupo 🙂

Plocu cu naknadno izabrati, to mi je najmanji problem 🙂

AKo je za gaming ja bi uzeo i3 3220 imao sam iskustva i sa njim i sa 6100, i3 je dosta bolji na tom polju. Dok u nekim programima koji traže više jezgra tu je bolji izbor fx.

Uglavnom je za gejming. Mada gledam na AnandTechu poredjenje 6300 (nema 6100) i 3220, bolji je FX 6300 u vecini testova, pa i u igrama, a jos moze i da se klokuje 🙂 Ne znam, nesto me vuce ka AMD, a opet, ti kazes, kao vlasnik 6100 da je bolji Intel... I koliko je pametno uzeti fabricki repariranu plocu, konkretno: http://www.winwin.rs/racunari-i-komponente/racunarske-komponente/maticne-ploce/maticna-ploca-outlet-mb-am3-970-msi-970a-g46-2xpcie-ddr3-sata3-usb3-0-glan-raid-7-1-rep.html Posto mi je zapala ona za oko, dobra ploca, ali reparirana 🙂

Uglavnom fx6300 je bolji u testovima u kojima preovladava broj jezgra, a i3 je bolji u testovima kao što su igre, jer igre su optimizovane za eventualno 2 jezgra, tako da kod fx 6xxx ova ostala četri će zjapiti..A + 3220 ima i HT, te od 2 fizička jezgra on posjediuje 4 virtuelna (threada), dakle 2 po jezgru. Nisam imao iskustva sa repariranim pločama mada što da ne ako se ponudi dobra cijena, a ti si spreman da živiš sa tim samo daj. Usput i ja sam kupovao svakakve komponente pa i najveći dio polovnih i nisam se nikako opekao, pu pu. Možeš pogledati u bench oglasima da li neko nudi ploču a da ti odgovara, to je isto jedna od dobrih solucija.

Poslednja izmena:
Trazim trenutno svuda po oglasima, i CPU i plocu 🙂 Sto povoljnije kupim, bolje po moj dzep :d Dakle, po tebi bolje i3? Meni je bitno da taj procesor potraje, zato mi se cini da FX ima vise snage, makar u rezervi 🙂

A sta mislite o i5 750? Znam da je malo zastareo, ali kakav je u odnosu na FX 6100 i i3 3220?

Da imam para za Sandy ili Ivy i5, ne bih sigurno ovde ista pitao 🙂 Hvala na pomoci 🙂

Koliko sam ja video i3 3220 je bolje optimizovan za igre i trosi mnogo manje. Ali jos bolje to je da dodas hiljadarku i uzmes i3 3225 sa HD 4000 sa kojom mozes i igre da igras. Alternativno mozes uzeti i a10-5800k koji takođe ima integ. grafiku,u svakom slucaju sve je bolje od fx 6100

Ja sam se ipak odlucio za FX 6100, posto sam nasao polovan za relativno male pare 🙂 Tesko da bih za te pare nasao neki i3 🙂 Naravno, ako mi propadne ova kombinacija, onda cu se verovatno odluciti za Intel 🙂

Hm, ipak otpada kombinacija sa FX 6100. Dakle, definitivno treba da idem na i3? Ili, mozda je bolje da pitam, sta uzeti za 150 evra? Naravno, samo MB+CPU 🙂

Hm, drugi mi kazu da je FX 6100 mnogo bolja opcija, sad sam zbunjen... A imam i novu dilemu: nasao sam I7 870 procesor polovan za 100 evra, ali bez garancije. Vredi li uzimati?

Zastario model ali je i dalje dobar.
A moraćeš se sa još nekim posavjetovati, pošto ne možeš zaključiti na samo osnovu mojih odgovora. Ja sam ti rekao svoje mišljenje jer sam koristio oba, i i3 je u igricama bolji, bar meni.

Trenutno sam najblize odluci da uzmem FX 6300. Sta mislite o tome? Nasao sam OK kombinaciju sa M5A97 R2.0 plocom, smatram da je to najbolja opcija? Komponente su stare manje od mesec dana i imaju 3 godine garancije. Sta mislite?

Po meni je cena sasvim dobra 🙂 Fali mi jos malo para, ali valjda ce se i to resiti 🙂

Znaci, to treba uzeti? Sad jos kes samo da nadjem :d

Takav sam ja, neodlucan :d Cekao sam neku savrsenu kombinaciju, mislim da cu do kraja nedelje uzeti ovu FX 6300 i M5A97 🙂 To svi hvale, tako da sam 99% siguran da to uzimam 😀

Konacno sam definisao trilemu, sta mi budete savetovali-to uzimam:

1. FX 6300+ M5A97
2. FX 8120 + 970A-G46
3. i5 3350P i neka bezveze ploca do 5000?

Dakle, koja kombinacija je najbolja?

Nazad
Vrh Dno