Šta je novo?

Koji panel?

LedZeppelin

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2004
Poena
619
Studiram gradjevinu, i dosta vremena provodim crtajuci u CADu, i to mi zamara oci. Ranije sam imao wievsonic wm2260, a sada crtam na laptopu vecinom, dao sam bratu monitor. Zanima me da li ips, mva paneli manje zamaraju oci od TNa, i da li led osvetljenje vise ili manje umara oci?

Meni licno su TN paneli uvek "smetali" zbog slike...Ja i dalje koristim svoj samsung 971p(PVA) sad gledam da li je vreme da ga zamenim nekim sa IPS panelom. Ne verujem da ti neko moze reci da li ce ti umarati oci, samo mozes da pretpostavis da ci ti ocima biti lakse sa prijatnijim i prirodnijim bojama

Nekim ljudima smetaju svi veci monitori. Najbolje ponesi laptop uvece probaj da gledas u to sto radis u radnji. LED vise bljesti od CCFL. Dell U2311 i neki drugi sa istim panelom probaj obavezno.

Intenzitet boja moze da bude problem samo ako je monitor WCG + ima broken sRGB emulaciju. Onda ClearType ne radi kako treba.
Inace, monitori bez AG Coating-a daju ostriju sliku. Ali imaju, jelte, glare.

TN-Film LCD paneli danas su dobri za svakodnevnu upotrebu, surf, gledanje filmova, igranje, za office. Loše strane su loš prikaz boja, mali uglovi gledanja(maksimalno 170 stepeni horizontalno i vertikalno), loš prikaz crne boje itd. Dobra strana je najbrži odaziv matrice i najjeftinija proizvodnja.

IPS je po prikazu boja najbolji na LCD trzistu, gotovo dobar kao i profesionalni CRT monitori, uglovi gledanja su najbolji, odaziv dovoljno dobar. IPS je najskuplja tehnologija proizvodnje LCD panela.
Definitivno ips, ili mva, ali je to dosta skuplje od tn-film

Bolji je mva ali nema vece dijagonale u ponudi.

znam ja vezano sve za panele, koji je kakav, samo me zanima da li ima neke razlike u zamoru ociju, ili je to subjektivno?

Recimo meni je pva ili ips monitor mnogo prijatniji za oko od tn, verovatno zbog koloritnije i kontrasnije slike, mada sve je to subjektivno...

i pozeljno je da se posle pola sata gledanja u ekran pravi pauza od 5-10min, sto niko od nas ne postuje, a tako kazu oftamolozi

Poslednja izmena:
Predlažem S-IPS panel ili, eventualno, S-PVA.

Vrh Dno