Šta je novo?

Koji operativni sistem za gaming ?

ralos

Slavan
Učlanjen(a)
20.12.2007
Poena
319
Dosad sam koristio dual boot 32 bitnih xp a i viste i nisam imao nikakvih problema.E sad,nedavno sam kupio dx11 kartu i hteo bi da koristim njega a on ne moze na vistu bez genuina a i hocu 7 icu jer je aktuelna vec vise nego dovoljno dugo.Jedina dilema mi je da li staviti 32 bit ili 64 bit windows 7.Znam da igrama kao godi 64bita,ali opet brinu me moguce nekompatibilnosti i crashovi uzrokovanim nedostatkom dovoljno optimizovanog softvera.I da,da li je moguce instalirati windows 7 preko viste tako da mi ostane dual boot win xp i novog win 7.Hvala unapred na detaljnom odgovoru :)

Posto nemas vise od 4gb rama,stavi 32 bitni win7 ;) I btw svi programi rade na x64 ;) A sto se tice x64 igara,njih bas ni nema puno,a i onih sto ima,razlike u fps-u gotovo i da nema ;)

Moze da stavi opusteno i win7 x64, tri giga memorije nije lose za igre a ako mu zatreba lako ce dokupiti jos giga ili koliko vec.

Svakako stavi 64-bitni, sve sto bi ti radilo na 32-bitnom, radice i na 64-bitnom. Meni jos nijedna igrica nije otkazala poslusnost, niti je bagovala. Mozda da dodas jos malo memorije, nikad nije bila jeftinija, a neces imati usko grlo. Moze da se instalira dual-boot, mada ne verujem da ce ti taj XP zatrebati.

osim što postoji mogućnost da neki hardver neće da radi na x64 winu . npr neki stariji štampači, wifi kartice itd...

probaj, pa vidi. ako neće uvek možeš da instaliraš 32-bitni . nije skup . ;)

Napravi ti dual boot i ostavi XP jer je dosta brzi od Win7.

Napravi ti dual boot i ostavi XP jer je dosta brzi od Win7.

U kom smislu brzi ? Evo ja imam dual boot xp i win7 x64 i xp nema sta da trazi pored sedmice. Drzim ga iskljucivo zbog nekog bekapa, ako nesto zabaguje u win7, cisto da mogu da proverim. Da je brzi nema sanse.

Neznam kako stoji stvar sa novijim hardverom, ali sam sklapao masinu od delova koje imam radi prodaje iste, elem jezgro masine cini Athlon LE1640, 2gb ddr2, GA-M57SLI-S4, 160gb s-ata i 9500GT sa 512mb ddr2/128 bitna, nije neka masina, masina nije nesto, ali ajde reko da vidim kako radi, prvo instaliram Win7 Ultimate 32 bitni, sve on nadje sve ok,lepo radi, pustim 3d mark 03 reda radi, instaliram Crysis i poteram, na Medium detaljima koci,.
Sledeceg dana instaliram XP SP3, i on se instalira, lepo radi, ali nista brze i bolje od Win 7, pustim ponovo 3d mark03, dobijem score 10% veci, instaliram Crysis na medium detaljima moze da se igra u 1024x768.
Mozda je malo podataka za zakljucak, 3d mark 03 nije bas referentan za ovaj hardver, ali ipak ne mogu se oteti utisku da na XP-u igranje bolje radi. Skoro sam pakovao AMDX2 250, 1tb,msi 770-c45, 4gb rama, ati 5750 1gb za jednog poznanika, instalirao win 7 64, posle dve nedelje trazio da mu vratim XP i utisak mu je da najveci deo igrica radi brze na XP-u, a ima ih bar 15-tak na kompu.

Na starijim i slabijim konfiguracijama, naravno da je brzi XP, jer trosi manje sistemskih resursa. Na njegovom 4-jezgarnom 64-bitnom procesoru, sa jakom grafickom - nema nikakve sanse! Ima dosta polemika na ovu temu, nema potrebe ponovo pocinjati prepirku - svuda je zakljucak da je 64-bitni sistem bolji od 32-bitnog na masinama koje su dovoljno nove i dovoljno jake - a njegova svakako jeste.

Ako je za offline gaming WinXP SP1 je dosta brzi cak i na boljim racunarima.

64bit ... :) ... ja imam 4GB i vrlo jako sam zadovoljan ... i to licenciran :) ...
eeeelem... kad budesh turio vishe rama radice ti instant :) ...

Od kad sam presao na win 7, xp je potao prava tortura za koriscenje.

:sceptic:

Gaming Performance Compared: Windows 7 vs Vista vs Windows XP
Windows 7 Gaming Performance Versus XP
Windows XP vs. Windows 7

Obrati paznju da su testovi radjeni 2009.-te kada je win7 jos bio svez i nedoradjen sa drajverima. A danas bese.. 2011.-ta, jel ? :D
U xp-u u bilo kojoj igri kad oces da izadjes na desktop uvek postoji kasnjenje zbog kesiranja virtualne memorije na hdd, u sedmici toga NEMA. Nov OS trazi i bolje radi na novijim masinama sto bi trebalo da bude logicno premda ce win7 dobro da skalira i na slabijim. Bolja multithread podrska u drajverima u sedmici, MNOGO bolji menadzment memorije, skaliranje pri SLI/CF setapu itd.. obaska da xp moze samo da radi na dx9 (doduse ima ih i dalje najvise), ali vec sada ima dosta i dx10 i sve vise dx11 igrara.
Recimo kod mene C1 i WH je radio bolje u sedmici kad sam apdejtovao drajvere za kartu kao i win apdejt, na stranu sto graficki izgleda lepse u odnosu na xp.

Na prvom linku koji si dao je testiran WinXP SP2, a na druga dva WinXP x64 koji osim imena nema veze sa WinXP - To je malo dobudzeni Win 2003 u x64 varijanti sa kojim i deli service packove.

A po cemu mislis da je xpsp1 brzi od sp2 ? Pa nije 2005/6 godina..em su druge igre, drajveri, hw.
Uostalom, rekao sam svoje misljenje pa cu se lagano povuci iz teme.

Poslednja izmena:

Pazi nalazis se na ivici da zavrsis u Hall Of Fame gluposti ikad izrecenih na ovom forumu :)
Izjaviti u 2011 godini da je vremesni i odavno zastareli XP bolji za koriscenje na danasnjem hardveru od Windowsa 7 je kao reci da je Windows 3.11 najbrzi Windows dostupan danas jer mu je boot time ispod 20 ms.

Ovo je forum namenjen za edukaciju ljudi, pokusajte da ne edukujete ljude pogresno davajuci oprecne i netacne informacije.

@kUdtiHaEX

Stani, sta hoces da kazes pod tim zastareli - da nema drajvera za isti ili da na istom nece nesto da radi kako treba? Po tebi je i Vista predpostavljam bolja jer je novija?

Lepo ti je rekao zasto. Isto kao sto poredis xp i sedmicu mozes da poredis i android i xp. Telefon ce se upaliti i biti spreman za rad mnogo brze nego komp sa xp. Mozda ce na slabijim/starijim racunarima xp u nekim segmentima biti brzi, ali deceniju stari softver nikako ne moze biti bolji od novog.
Da li bi pre par godina nekome preporucio win 98 umesto xp? Isto tako sada ne mozes da preporucis xp umesto sedmice.

I kao sto je receno, neupotrebljivost xp-a za igre je vec pocela. Ima igara koje ne rade na xp zbog directx-a. Malo ih je, ali ce se taj broj povecati.

@kUdtiHaEX

Stani, sta hoces da kazes pod tim zastareli - da nema drajvera za isti ili da na istom nece nesto da radi kako treba? Po tebi je i Vista predpostavljam bolja jer je novija?

Hocu da ti kazem sledece - sutra kad budes kupio novi procesor tipa i7 2600k, extra plocu za koje nema drajvera, skupu grafiku za koju nece biti drajvera, ti instaliraj Windows XP i budi srecan ali nemoj da dezinformises ljude bezveze.

Navedi mi 5 dobrih razloga zasto bi neko trebao da instalira Windows XP na LGA775 masinu umesto Windowsa 7? :)

Cela ova polemika je nastala jer je Vista bila mizeran OS. To je izgleda unelo neku skepsu, pa neki sad ne zele ni da isprobaju 7, vec a priori tvrde da je XP jos uvek bolji, sto je dosta naivan pristup. Get over it!

@kUdtiHaEX

Ti si sad presao da pricas u futuru, a ja sam mislio da pricamo u sadasnjem vremenu. Nema sumnje da ce i WinXP i Win7 i Win8 postati jednog dana zastareli i ostati bez drajvera i bilo kakve tehnicke podrske, samo u sadasnjem vremenu to nije tako.

I dalje nisi odgovorio na moje pitanje. Takodje sta tacno nije "tako"?

Cela ova polemika je nastala jer je Vista bila mizeran OS. To je izgleda unelo neku skepsu, pa neki sad ne zele ni da isprobaju 7, vec a priori tvrde da je XP jos uvek bolji, sto je dosta naivan pristup. Get over it!

Svako ko je imao više od 2 verzije Windows-a zna da je svaki Microsoftov OS dok ne izadje makar sp1 najobičniji "krš" verzija OS-a koja se daje (ne)iskusnim korisnicima na testiranje koji nikad nisu imali ljudski OS (a ni potrebe za istim) pa i ne znaju šta to značl da istalirani OS ostane na PC-eju po nekoliko godina bez reinstalacije ili gašenja

Svaki Windows je bio mizeran do pojave konačne verzije

3.0 - 3.1
NT 3 -> 3.1
NT 3.5 -> 3.51
NT 4 -> sp2/sp4
Win95 -> Win95osr2.5
Win98 -> Win98SE
Win ME = Win Vista
... ove novije uglavnom svako zna

Ranije su postojali registrovani beta testeri OS-a a sada Microsoft samo slučajno "izgubi" verziju novog OS na internetu i onda im ostaje samo da prate forume i kuknjavu onih koji su se zaleteli i instalirali "working OS"

i naravno da kroz update "pušta" stotine i stotine megabajta ispravke koje krpe početni poluproizvod.

Na starijim i slabijim konfiguracijama, naravno da je brzi XP, jer trosi manje sistemskih resursa.
Aj' pojasni nam na šta tačno misliš?
Šta su to "sistemski resursi"?!?

Lepo ti je rekao zasto. Isto kao sto poredis xp i sedmicu mozes da poredis i android i xp. Telefon ce se upaliti i biti spreman za rad mnogo brze nego komp sa xp. Mozda ce na slabijim/starijim racunarima xp u nekim segmentima biti brzi, ali deceniju stari softver nikako ne moze biti bolji od novog.
Da li bi pre par godina nekome preporucio win 98 umesto xp? Isto tako sada ne mozes da preporucis xp umesto sedmice.

I kao sto je receno, neupotrebljivost xp-a za igre je vec pocela. Ima igara koje ne rade na xp zbog directx-a. Malo ih je, ali ce se taj broj povecati.
Kakva dezinformacija!
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_DirectX_11_support
Jedva da ima DX11 igara a ti već pričaš o igrama koje ne podržavaju DX9.0c

Poslednja izmena:
Aj' pojasni nam na šta tačno misliš?
Šta su to "sistemski resursi"?!?

Kapiram da su neke stvari opstepoznate, ali nije problem - http://tinyurl.com/42bb2gf
Evo i dva linka gde su objasnjeni pojmovi - http://computer.howstuffworks.com/question466.htm, http://www.wisegeek.com/what-are-system-resources.htm

A evo i onog o cemu sam pricao, nisam ni slutio da cu morati i dokaze da prilazem - http://www.downloadbestsoft.com/howto/windows/windows-7-vs-vista-vs-xp--62.html

Poslednja izmena:
Od kada sam prvi put instalirao Win 7 više mi nije palo na pamet da se vratim na xp. I uopšte mi nije bitno da li će neka igra dati neki frejm više ili neće.
Jednostavo, koristiti xp posle sedmice bi bilo isto kao kada bi posle jedre, napupele dvadesetogodišnjakinje uzeo da krešeš neku babu.

Vrh Dno