Šta je novo?

Hardver Koji OLED monitor (minimum 27",2k, 144Hz)?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Kao sto naslov kaze, koji model uzeti da je minimum 27, 2k i 144?
Cena nebitna.

Hvala unapred

Da, videh ga uzivo, kao i MSI, LG, Philips, AOC... cene su od 500 do 800 i pojma nemam sta da uzmem...

Pa sve je to slicno, ali ja bih uglavnom gledao Asus, Dell i Samsung. Posle sve ostalo. Gigabyte ima solidne modele, a jeftiniji od konkurencije uglavnom.
Ako vec planiras da izdvojis solidnu sumu, najbolje ici na 4K, ne kupuje se monitor tako cesto, posebno OLED.

Ako ti već cijena nije bitna, definitivno bih išao na veći. Imam 27",i žao mi je što nisam kupio bar 32".

Neko ko smatra 32" "monitor" moze komotno i koristiti TV od 50" kao monitor, po meni i 27" je vec preveliko ili mora navika/da se udalji dalje.
Ja licno ne bi uzimao 1440p monitor, ili povoljno 1080p ili 4k kad ima veca suma na raspolaganju, posto koristim racunar i za druge stvari osim igranja.

Ja sam uzeo ovaj za 500e od Madjara. Meni je odlican ali pakao sleduje kad treba da ocistim ekran.

Zato je Gigabyte sa mat premazom zgodan. Plus manjak refleksija ako se koristi danju.

Al izraženije boje na sjajnom a i oled 3. generacije😉. Generalno niti jedan nije za izrazito osvetljene prostorije. U suštini, što se prikaza tiče, ni sa jednim oled monitorom ne možeš da se zezneš. Jedini faktor kiksa je cena, eventualno dijagonala.

E sad AOC daje i 3 godine garancije na burn in. Ne znam kako je kod ostalih proizvođača

Poslednja izmena:
Pa ima svaki prednosti i mane, i gigabyte je woled 4 generacije, jesu boje sigurno bolje na glossy panelu, ali glossy dobar samo za mrak. Mada ne znam koliko je ijedan 1440p dobar za svakodnevni rad zbog prikaza teksta, plus rizik od burn-ina i smaranje sa pixel cleaningom kada krene da gnjavi sa time usred rada.

Pa ima svaki prednosti i mane, i gigabyte je woled 4 generacije, jesu boje sigurno bolje na glossy panelu, ali glossy dobar samo za mrak. Mada ne znam koliko je ijedan 1440p dobar za svakodnevni rad zbog prikaza teksta, plus rizik od burn-ina i smaranje sa pixel cleaningom kada krene da gnjavi sa time usred rada.
Par stvari:
1. Nije glossy samo za mrak, tj. kada mozes da kontrolises refleksije (pretpostavljam da si na to mislio). Odradio sam prelaz direktno sa matte na glossy varijantu monitora, bilo mi je uzasno prva dva dana, a onda se jednostavno naviknes i uglavnom ti minimalno smeta.
Kada je rec o ovoj 4-th gen varijanti WOLED-a, po svemu sto sam dosad video & procitao, tu prakticno nema ni najmanjih problema. Upija refleksije kao sundjer.
2. Sto se teksta tice - u pravu si... vise mi je odgovarao QD-OLED nego WOLED po tom pitanju, ali to je sve miljama daleko od IPS-a. Videcemo kako ce Tandem OLED da se pokaze kad se omasovi, dosad prica ide da je RGWB raspored piksela veliko unapredjenje.
3. Rizik od burn-in efekta je uvek prisutan, ali stvarno ima dosta OLED care kerefeka koji mogu da se ukljuce. Plus, ipak je tu i (uglavnom trogodisnja) garancija koja pokriva i urezivanje slike.
4. Konkretno na XG27AQDMG, to gnavljenje se svodi na notifikaciju nakon 2/4/8h rada (po nahodjenju) koja se pojavi na ekranu i zadrzi se desetak sekundi, te nestane sama od sebe. Nikako te ne tera da tog trenutka pokreces ciklus osvezavanja piksela niti pak - jos gore - krece automatski dok si u sred nekog posla.

@ ppredrag:
QD-OLED tip panela nikako nije, ali WOLED-u prakticno nista ne smeta. Minimalno podizanje nivoa crne u takvim uslovima, zaista impresivno za videti.
Cetvrta generacija WOLED displeja, sad kad je umesto MLA ubacen Tandem, po svemu sudeci je prica za sebe; taj aspekt je doveden do perfekcije, te crna ostaje crna i pod najjacim direktnim osvetljenjem samog ekrana.

inace u gigatronu moze da se dokupi jos jedna godina garancije za 1400din

Dodatna godina pokriva burn-in?

pitao sam ga kaze sve sto i prve tri

edit: mada nigde ne pise u polisi

sava_polisa.png

vazi od trenutka kada isteknu prve tri godine

nadam se da nece trebati :)

Poslednja izmena:
javi utiske, ja pazario danas ovaj Gigabyte :)
U sustini bolje od ocekivanog kao sveopsti utisak. Boje jace nego sto se secam iz radnje, iznenadio sam se kako je postolje monitora kvalitetno odradjeno i tesko pola tone, kao i odlicno odradjen adapter sistem za VESA.
Za malo juce da uzmem AOC jer su ga imali na stanju (ASUS je bio samo izlozbeni primerak) ali kada sam postavio sve OLED monitore na standard, nekako mi je imao slabije boje i kao da je bila mutnija slika sto je i zena potvrdila. Naravno svi monitori su pustali isti materijal u svojim nativnim rezolucijama.
Jedino sto malo zalim je sto nisam mogao da uzmem Philips Evnia koji je 580e, nekako nam je odskakao od ostalih ali dzaba, teorije nema da stane kod mene 34".
Njakam ga vec pola dana u svim mogucim scenarijima i nemam zamerki kada sam sve podesio posle brzog navikavanja sa curved na flat.
Imam prozor na 5-6m iza sebe duzine 4+m koji mi je znao smetati na starom po danu ali ovde danas nisam primetio nista. Imam jako osvetljenje u prostorji koje takodje ne pravi nikakve smetnje.
Tako da za sada ispunjava sva ocekivanja.

Vrh Dno