Šta je novo?

Koji net?

bukum

Slavan
Učlanjen(a)
13.06.2004
Poena
319
Evo ovako zivim na nbgd tacnije blizu studenskog grada, hteo bih da ubacim neki net ali se dvoumim izmedju kablovskog i wireless-a !!! Provajder mi je KDS ali cini mi se da cena od 2000din mesecno za flat od 256kb/s i nije bas tako pristupacna, mozda i gresim posto nisam pratio cene. Koliko kosta wireless za ovaj protok i da li ga uvopste ime kod studenjaka ?

mnogo bi ste mi pomogli , hvala

Tesko da ces naci jeftinije ...

Mislim da je kablovska trenutno najbolje resenje

wirelles je izbor, uvek mozes da promenis provajdera ako ti se ne svidi

Planiram da net koristim za igranje igrica, koja je najmanja moguca brzina sa kojom bih mogao da igram cs 1.5 i 1.6, warcraft III ( za sad samo dotu ), mozda pocnem i wow ali sigruno za njega treba dosta vise protoka

Ja mislio sada ce da kaze da mu net treba za neka nauchna istrazivanja :d
Iskreno, uvek bih se pre odluchio za kabl nego za wireless. Cene su tu uglavnom. Mozesh da razmislish i o ADSL-u. Pozovi poshtu pa neka provere da li imash mogucnosti za adsl ili idi na npr http://www.sezampro.yu/adsl/prijava/ chisto da znash da li imash mogucnosti.

bukum je napisao(la):
Planiram da net koristim za igranje igrica, koja je najmanja moguca brzina sa kojom bih mogao da igram cs 1.5 i 1.6, warcraft III ( za sad samo dotu ), mozda pocnem i wow ali sigruno za njega treba dosta vise protoka

Za igranje igrica koje si naveo je i 64kbs dovoljno, eventualno 128kbs ako je upload nesimetrican (tipa 1/4), i ako hoces da hostujes dotu :)

Uzmi kablovski i miran si. Ja sam na SBB-u , i mislim da je kod njih 256/flat oko 3200, neka me neko ispravi ako gresim, tako da je to super cena....

Sto se tice izbora kablovski ili wireless moj ti je predlog da to bude ovo drugo. Ortak je bio na kablovskom netu i imao je dosta problema sa pingom, sto ti je veoma bitno za igranje. Ne znam ko mu je bio provajder na kablovskom netu ali zivi u 63 bloku ako ti to nesto znaci. Sada je presao na wireless i prezadovoljan je. Ja takodje koristim wireless 256kb/s,flat, placam 2000din. Moj provajder je kod "Fontane NBg" mozda mozes tamo da se nakacis. Evo ti link pa pogledaj: http://www.maksnet.org/. Bar na NBg imas milion mreza, ovo ti je bio jedan predlog a ti pogledaj jos neke ako hoces.

za adsl sam vec proverio, ne mogu njega posto mi je stara centrala a i imam dvojnika, i ja sam tu negde kod fontane, jel ti oni budze anteni ili moras sam da se *ebavas? izgleda da je 2000din najpovoljnija varijanta za 256!

ja sam na sbb.protok u lokalu je 512/512,tako da sve sto igram,igram u lokalu.
za CS,q3,WC3 ti je taman 128,ali za novije igre je neophodno barem 256,a i to ti nista ne vredi ako ti je ping los.ja sve sto igram,igram u lokalu.tako da ako imas bilo kakve sanse za SBB,to bi bio moj izbor.flat 256 je 2000din.

Villy_Da_Man je napisao(la):
Uzmi kablovski i miran si. Ja sam na SBB-u , i mislim da je kod njih 256/flat oko 3200, neka me neko ispravi ako gresim, tako da je to super cena....
de 3200
flat 256 je 2000 a i to je mnogo kako "Dobro" radi

kod maksneta su mi rekli da oprema kosta od 150 pa do 200e, sto je previse gledavsi da za kablovski modem dajem oko 5000din! jel bih mogao ja to nesto da skarabudzim ili neko drugi za neke manje pare?

И мене занима, да ли би се све могло скрпити мало јефтиније?

Kupi wifi AP koji opciju da rutira saobracaj i antenu koju zahteva tvoj provajder. Nadji jos nekog komsiju kome je potreban internet i podelite troskove i mesecni zakup. (moze da vas bude i vise, ali onda vam treba nesto veci paket).
Sto se tice wifi : imas provajdere, barem nekoliko na nbg; a imas i bezicne mreze : BGWireless, beogrid, maksnet ...
U svakom slucaju dosta veci izbor, nego kod kablovske, koja ako loshe radi, nemas izbor...

Kakvih 200e za opremu za wireless moze to dosta manje. 100 je sasvim dovoljno, mada zavisi od tvoje pozicije i jos podosta stvari.

Oprema košta od 80€ (komp pored prozora, AP se vidi sa prozora i relativno je blizu i/ili etar nije zagađen, dovoljne su kartica, jeftina antena i relativno kratak kabl 50Ω sa konektorima) do 250€ (AP se ne vidi sa prozora već samo sa krova, daleko je i/ili etar jeste zagađen, treba ti AP, POE, kutija za eksternu montažu, kratak kabl 50Ω sa konektorima, xx m UTP/FTP kabla, skupa antena).
Naravno sve ovo pod pretpostavkom da nećeš da sam praviš antenu...

А колико би ме дошло да је сам правим?

Komsija Bukume, jeste da sam jos uvek na obicnom telefonu, ali sa cenovnog aspekta, najbolja varijanta je ADSL. Najmanje je i komplikovan, a provajdera ima dovoljno za zdravu konkurenciju, pa ako ti je cena visoka i usluga nezadovoljavajuca, uz najmanje cimanje promenis istog. Kablom si ogranicenna KDS, jer nijedan drugi TV provajder nece dovlaciti kablove samo zbog tebe, a wireless je najkomplikovaniji i najskuplji. Dodao bih jos i nejnesigurniji, ali se plasim da ce me zadovoljni korisnici napasti. :p

Trenutno ti, mozda, ne treba veca brzina od 64 ili 128K, ali mislim da ce ti apetiti ubrzo porasti.

valjda mi za adsl treba nova centrala, a da bi nju dobio moram prvo da se resim dvojnika koliko ja znam, ako nisam upravu neka me neko ispravio. Cuo sam pre neki dan da su komsije sa gornjeg sprata dobile novu centralu i cude se kako meni to jos nisu odradili. Zivim u pariskim komunama, pa me zanima da li je istina da su poceli da menjaju stare centrale?

Jesu, poceli su. Koja si centrala? Predpostavljam, Tosin bunar.
I, da se nadovezem na moj prethodni post, za pribliznu cenu kabla od 128k dobijas 256k ADSL kod bar 2-3 provajdera. A posto ti u lokaciji stoji Arandjelovac, cenim da si u Pariske komune privremeno, sto ADSL cini jos pogodnijim jer se najlakse odjavljuje i "rastavlja" oprema.

Poslednja izmena:
malo sam googlao i nasao sam adsl 256 flat za nekih 1400din !!!!!!
jedino mi ostaje da cekam novu centralu, jel ima neki mail ili broj gde bih mogao da se raspitam o zameni stare centrale ?

RazbojNick je napisao(la):
Komsija Bukume, jeste da sam jos uvek na obicnom telefonu, ali sa cenovnog aspekta, najbolja varijanta je ADSL. Najmanje je i komplikovan, a provajdera ima dovoljno za zdravu konkurenciju, pa ako ti je cena visoka i usluga nezadovoljavajuca, uz najmanje cimanje promenis istog. Kablom si ogranicenna KDS, jer nijedan drugi TV provajder nece dovlaciti kablove samo zbog tebe, a wireless je najkomplikovaniji i najskuplji. Dodao bih jos i nejnesigurniji, ali se plasim da ce me zadovoljni korisnici napasti. :p

Trenutno ti, mozda, ne treba veca brzina od 64 ili 128K, ali mislim da ce ti apetiti ubrzo porasti.

Ne znas koliko gresis...

Ima jedna jako bitna mogucnost, koju ne nudi ADSL a to je lokalni saobracaj. Ja sam na maksnetu i u lokalu imamo 1 Mbps, na dc++ je share oko 1.5 TB, tako da recimo dnevno skinem u lokalu 10GB a da mi pritom net radi punom brzinom...

Kad se sve lepo sredi, wireless moze da radi odlicno. Istina je da treba uloziti za opremu, ali tesko da ce neko preci sa wirelessa na ADSL

Jos nesto, ako neko igra igre na netu poput countera, nek ne uzima adsl nikako, preveliki ping...

Poslednja izmena:
Znam, drugar mi je na maksnetu, i na lokalnom hubu ima najveci deo tog sharea ;) Ja sam se, takodje, interesovao da dodju kod mene, ali posle price sa njim (drugom), odustao sam od ideje. I on sam mi kaze da sada verovatno ne bi uveo njih kod sebe (nije nezadovoljan uslugom, ima drugih razloga, prica je dugacka, i pola je se ne secam, ali konacan zakljucak je bio taj). Lokal bi imao i na kablu.
Ne znam, ja sam izneo "za" i "protiv". To za ping je izgleda delimicno tacno, nekome je veliki, nekome zanemarljiv, ali i na wirelessu moze da bude ogroman ping, ako se antena ne pozicionira dobro, ili je etar zagadjen.

@Bukum: ne mozes da se raspitas o zameni "stare centrale", ostajes na onoj kojoj jesi, samo treba da ti nameste da nemas dvojnika i PCM, kao i da centrala ima teh. mogucnosti, pa da ti uvedu ADSL (sve ovo moze za nedelju dana top, ali nasa posla...). A to za 1400 je 100% sa kvotom od 700+700 MB saobracaja (citaj: Sezam).

Ni meni nije jedno vreme radilo kako treba, ali sam se pre neki dan penjao na krov i sredio to, sad imam bolji ping od 99% ljudi na beotel cs serveru recimo...

kao sto rekoh ja ubacujem net najvise zbog battleneta i cs , sta je ustvari ping i od cega zavisi ?

Sa Tehnicomom nemam iskustav skorijeg datuma, ali zbog onih predjasnjih bih tog ISP-a zaobisao u sirokom luku.
Artcom ne znam sta je :(

Maksnet (ja ga koristim) veci deo linka vuce preko Verata, ali ima i nesto preko "onih drugih", pa u slucaju pucanja Veratovog linka, ostaje nam surf i mail u funkciji dok Verat ne proradi. UL:DL su 1:1. Jos jedna prednost je sto ima lokalnu mrezu (gore pomenuti DC++ i Razbojniche mojne ti sada drugar ovo-ono :d ) i to sto je mali ISP, pa cim nam nesto ne radi, odmah zovemo upravu :d

Verat je veliki provajder i ima direktan link. Cena je, ako se ne varam, nesto povoljnija, ali je UL 2x manji od DL-a. Definitvno imas manje hopova gde god da se igras ili sta vec radis.

JDDIPQD je lepo napisao za opremu. A vazi stara srpska izreka:"Koliko para..."
Evo gledam lokalni chat na Maksnetu, osobe koje se zale na brzinu, ping i ne_znam_ni_ja_sta uglavnom imaju budzene antene ili neke jeftine kartice/AP-ove. Ko ima bolju opremu, nikada se ne zali.

bukum, sto se tice izbora internet servisa, ja bih uvek prov razmotrio ADSL i ako je realno da ce u neko dogledno vreme doci do tebe (da, znam, dvojnik, stara centrala...), a imas strpljenja da sacekas - sacekaj.
Ako ne, pokusaj da izmeris signal ovih provajdera i ocekujem te na Maksnet-u ;)

E,da, ako u svom ulazu nadjes 5-6 ljudi koji hoce da se povezu na NET, kontaktiraj Maksnet i postoji sansa da vas umreze kablom, a link vam dovuku do krova i razdele po zgradi...

EDIT: gde nestadose ovi postovi od DANAS?!? Dok sam otkucao reply neko ih je obrisao...

Poslednja izmena:
ja sam prebacio svoje izmenjeno pitanje na onu sticky temu na vrhu stranice..
nisam hteo da se duplira!!!
hvala u svakom slucaju..
p.s. nek neko pogleda sticky pa da mi opsirnije pomogne!!! :)

Vrh Dno