Ja svakom Android pocetniku preporucujem telefon koji ja furam iskreno

Pre svega ako ces da ga rootujes, reparticionises i stavis neki custom rom. Ja ima ZTE Blade i fenomenalan je za svoju klasu. Ovde se ponekad (tesko) nadje za oko 100 jura polovan na oglasima. Moze i da se uzme Wayteq-ZTE Libra iz Madjarske za 125, nov (bar sam ja uspeo da ga iskopam za te pare, nasao sam lika na kupujemprodajem i poslao mu poruku kao i gomili drugih svercera, ovog sam nasao preko oglasa za Galaxy S 5.0 WiFi). Skoro ista sprava, minimalne razlike. Ne radi kamera u svim romovima (iste su specifikacije, ali je fizicki drugacija i samim tim je drugi drajver), recimo u CM7, ali bi trebala da radi najnormalnije na onim romovima koji su razvijani iz roma za Libru.
Ako neces da ga rootujes i da izvuces maksimum iz njega (sto bi bila steta, postaje neuporedivo sposobnija sprava), ostaje ti prednost ekrana u odnosu na konkurenciju (ima 3,5" sa rezolucijom 800x480), ali gubi na kameri (3Mpix, bez blica, los kvalitet) i od nekih modela i na polju procesora (svi su maltene Qualcomm MSM7227, ARM11, ali ZTE ima 600MHz, a neki konkurenti imaju 800). Takodje, onaj rom koji pominjes je zapravo bitniji nego sto mislis - od njega ce ti direktno zavisiti koliko aplikacija mozes da instaliras, a npr. 150MB dostupnih od roma je isuvise lako napuniti (zato moj telefon i jeste reparticionisan, fabricki dolazi sa 512MB, od cega je data particija samo oko 160).
Ako zelis zvucniju marku (odnosno, kvalitetan Kinez ti zvuci kao rizik), imas kod Telenora za 100 jura Wildfire S (uz Prenesi i Surfuj 500) ili LG Optimus Hub kod VIPa za 7000 uz Smart 550 (ili Postpaid 325). Mislim da ces morati da ih pogledas uzivo, da bi mogao da uporedis kvalitet (mislim i na ekran). Sto se ekrana tice, oba imaju istu rezoluciju (480x320 ispod cega ne bih isao), ali LG ima veci ekran (samim tim, HTC ima ostriji). Procesor je brzi na LG modelu (800 naspram 600MHz), dok HTC ima blic (oba su po 5Mpix, ali ne znam kakvi su kad se uporedi kvalitet fotki) i brzi net. Da, i VIP ima Wildfire S uz ovaj paket, ali kod njih on kosta 13000. LG prijavljuje da ima 150MB data particiju za aplikacije, dok HTC ne prijavljuje, ali mislim da je on na oko 180 (nisam siguran). Bolju bateriju ima LG (ali ocekuj da ces oba puniti svaki dan, kao sto bi i ZTE).
U tvojoj cenovnoj klasi, to je ono sto ti se nudi. Po meni je bolji od HTCa i LGa Samsung Galaxy Ace, ali on je i fosta skuplji (i ima manje rama), a najbolji izbor je ovaj koji ja nosam, zbog cega sam ga i kupio.