Šta je novo?

Koji mikrofon za komp?

Učlanjen(a)
21.04.2005
Poena
304
Da li neko zna koji mikrofon da koristim za kompjuter, ali da ima solidan kvalitet.
Imam Rap bend sa ortakom, pa svakako Genius od 150 dinara, koji je do sada i sluzio za prvi CD nije bas prava stvar...
I oni najskuplji su mi nekako "tanki" naoko, a ne bih da bacim 1000 do 2000 din na nesto sto mi nece poboljsati stvar.
U progresu je drugi CD pa bi mi dobri dosao koristan savet.
Hvala svima. :,,:

Pazi uopshte mi nije jasno kako ste snimali sa kompjuterskim mikrofonom????
(Dobro iskren da budem znam sluchajeve da su neki dobijali snimke koji nisu bili extra ali nisu bili ni krsh)
Enivej ako hocete ozbiljno da odradite posao mogu vas uputiti na momke u BG/NS koji vam mogu odraditi produkcijuu, snimanje kao i pomoci oko aranzmana i sl.

Ej, neces verovati mik je odradio posao i bolje nego sto mislis do duse sa malim improvizacijama tipa kugla od vate na glavi itd. Ipak ponekad zvuk vokala nije bio bas najbolji, a volim da popravim sve sto moze da se popravi...
Studio je u planu ali tek hipoteticki, jer poceli smo ovim da se bavimo tek pre par meseci, pa mi zato treba pomoc oko mikrofona, ipak bilo kakva pomoc bi mi bila dobrodosla i oko spomenutih ljudi prevashodno iz NS posto odatle dolazimo, a moze i BG.
Hvala.

kvalitetan mic košta više stotina evra... BTW, za vaš demo snimak će da posluži i neki najjeftiniji, pogotovo što rap sam po sebi i ne nosi bogznašta muzički zahtevno... opet, u pitanju je demo snimak, a ako planirate da izdate album, ili da vam se pesmica vrti na radiju, neophodno je stvar odraditi ipak malo bolje... ;)

no, da bi došao do radija, ipak neko pre toga mora da vas čuje, i za to služe demo snimci sa mikrofonom od 150 dindži... ;)

ne kupuj nista skuplje, nece ti doneti kvalitet.
Kvalitet ces osetiti tek sa mnogo vise novaca:
1. moras imati mic pretpojacalo, jer signal iz mic-a nije dovoljan.
2. moras imati kvalitetan A/D konvertor, kako bi tvoj analogni glas prebacio u digitalni zapis sa sto manje izoblicenja
3. tek na kraju, ide kvalitetan mic (ali ne na prvom mestu).

Sad, i u tim stavkama ima razlike, i raspon ide od par stotina eura (za 1+2+3) kako bi tek-tek malcice primetio razliku, pa do nekoliko desetina hiljada eura za 1+2+3.

Znaci, batali bolji mic, jer ce ti i plasticni Sony sa muzicke linije isto zvucati kao Neumann od 2500 eura ako nemas 1 i 2.

Pozdrav

Najjeftinija i najbolja varijanta za mikrofon:

Nabavi elektret mikrofonske kapisle koje pravi Panasonic, najbolje bi bilo da ti ih neko nabavi napolju. Prema nekim saznanjima, one se koriste u mnogim skupim mikrofonima, sto je naprosto za neverovati.

Jeftine su, imaju vrlo sirok frekventni opseg (mozda za vokal i presirok), i omni karakteristiku, tacnije "kupe" sve zvuke iz raznih smerova, sto moze da bude odredjen problem. Ipak, ako ti neko napravi dobro mikrofonsko pretpojacalo cine cuda. Pretpojacalo u tom slucaju trebalo bi da bude tako konstruisano da napaja elektret kapislu sa oko 1.5-9V jednosmernog napona. Shemu napajanja imas uz podatke na Panasonic sajtu.

Kapisla je po obliku i velicini identicna elektret kapisli koja se nalazi u tvom Geniusu (otvori Genius i videces aluminijumsku cilindricnu "stvar" sa zalemljenim zicama). Jedina razlika su karakteristike Geniusove i Panasonic koje su "nebo i zemlja".

Poslednja izmena:
http://www.panasonic.com/industrial/components/rec_mic.htm

Imaš sve koje su u proizvodnom programu. Treba pogledati specifikacije onih sa najširim opsegom, malim šumom ili već karakteristikama koje odgovaraju situaciji.
Takođe, ovde postoje i šeme spajanja, a u opticaju na net-u su i alternativne šeme spajanja i modifikovanja Panasonikovih kapsula kako bi se dobili što bolji rezultati (bolji odnos signal/šum i mogućnosti podnošenja većih SPL - sound preasure level-a, tj. da ti ne izobličuje glas kad se suviše dereš u mikrofon :) )

Poslednja izmena:
Vrh Dno