Šta je novo?

Koji Linux?

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Koji je Linux najjlaksi za koriscenje?

Pa ono,RH i Mandrake od klasicnih linux distribucija.SuSe je malo tezi,Slackware je jezivo tezak.

Probaj Mandrake, trebalo bi da je laksi od RedHat-a. Ja imam RH i sasvim je solidan, ali svaki Linux zahteva malo vestine i kucanja u konzoli.

jel se prvo prskash vodom nekoliko minutsa pre nego udjesh u vodu ili odmah skachesh na glavu ?
linux je linux .. zavisi shta te interesuje

Prvo da naglasim jednu sustinsku stvar: to o cemu se ovde prica su razlicite distribucije linuxa, ne razliciti linuxi. Linux kao linux je jedan operativni sistem, a distribucije se razlikuju po pakovanju programa koji idu uz njega (linux, kernel).

Ono sto pocetnicima stvara najvise problema, tj. po cemu mere koliko je koji distro tezak, jesu instalacija i podesavanje hardvera te instalacija novog, dodatnog softvera. Ako se po tome meri, onda bi mogle da se naprave tri grupacije:

- hardcore: npr. debian, slackware, ...
- srednja klasa: npr. caldera, corel linux, turbo linux, ...
- novice iliti "lezi lebe da ..." :D klasa: npr. redhat, suse, mandrake

Najvise su zastupljene ove tri poslednje distribucije; imaju ok instalacionu proceduru, relativno fer prepoznavanje hardvera (prijatno iznenadjen suseom) za jedan linux, instalaciju softvera preko rpm podsistema, dosta konfiguracionih programcica i skripti. U principu, dosta tih stvari bi mogao da se instalira i na debian, na primer, tako da je distribucija vrlo relativna stvar - ono inicijalno, a kakvim cete ga vi napraviti, modifikovati, to je vasa stvar.

Koji distro od ovih je laksi/tezi je vrlo tesko reci - mnogo toga zavisi od navike. Ko je poceo davno sa RH-om, njemu ce RH najfinije da lezi, na primer. Kernel se kompajlira isto, velika vecina konfiguracionih fajlova se nalazi na istim lokacijama, graficka okolina (KDE, GNOME, ...) je kod svih ista, pa vazi ista logika, itd, itd.
Pre odluke je najbolje samo pogledati na distro-sajtovima da nema u distribuciji ukljucen neki paket sa greskom koji moze da remeti stvari (kao npr RH-ov geg sa glibc+gcc kombinacijom u verziji 7.0).

Silvere :)

silverglider-e klasigikacija ti je surova ali i istinita shto je i najbolnije u svemu tome. Problem samog linuksa se zasniva na tome shto je do aplikativnog softvera josh teze doci nego instalirati debian. Samim time linux ostaje jeftino reshenje za SERVERE ...... zato shto M$ svoja dela precenjuje :) Inace kada bi neko zalegao ako ALIAS WAVE FRONT a uskoro i NEW TEK mozda bi od samog linuxa i bilo neshto. Samo to ima da cekamo josh duuugooooo duuuugoooo. Da je brzi od Win-a to stoji ( kud cesh sporije pa ovo je safe mod linux-a ....... xexexe ) ...... Inace sam probao UT i Q3 do sada na LINUX-u na referentnoj mashini i win je gubio strashno ..... ali sam zato iz GIMP-a srushio linux u konzolu za samo 1 minut ...... shto ga cini nestabilnim maksimalno ........ josh neshto problem samog fiksnog SWAP-a dolazi do izrazaja kada radish sa velikim fajlovima tako da one fore evo mu 8 giga bice dovoljno ne pale ni malo. Ali ipak mozda jednog dana ..... mada ja pre vidim darwin-a na mom desktopu nego LINUX ..... s obzirom da je i to moguce ..... inace darwin je MAC OS X ( unix sa dobrim virtual X-om )

Gloome, generalno se slazem, mada smo pricali o "tezini" koriscenja distroa, ne buducnosti linuxa.

Glavni problemi linuxa su bili kolicina aplikativnog softvera i ljubaznost prema korisniku. Ova prva stavka je bolna, ali ne moze da se resi preko noci. Linux je jos uvek vrlo mlad OS (iako je zacet kao klon vrlo matorog i proverenog unixa), barem ako gledamo po malo siroj popularnosti i malo masovnijoj upotrebi. Znaci pricamo o svega par godina. Svakome ko je otkucao i makar tri linije koda bi trebalo biti jasno da to ne moze da brzaka, pogotovo na relativno novom OS-u. Dobar znak je da su poceli da se pojavljuju manji, a sve kvalitetniji programi (uglavnom utility) - pogledaj recimo evolution, iglooFTP-pro, krusader (klon win commandera za kde), itd. Vece stvari traze vise vremena, ali, sto je vise interesenata (sto stoji kao cinjenica), bice bolje. Uostalom, ako pogledas unazad kombinaciju dos+win, i tu smo koristili godinama programe kao sto su Word for dos, WordPerfect, WordStar, Lotus 1-2-3, Quattro Pro, DBase .... sve za dos, iako je neki windows postojao (i slinili za mekom, kao i danas). Ali, radilo se godinama i cekalo se sve te godine da se stvari srede. I da smo tada prognozirali i komentarisali da je (win)do(w)s tako ocajan i nestabilan i pogodan samo za Pacmana i GoldenAxe (i da sve stane u 455kb, jer nemas qemm), da li bi cekali da se dese stvari kao sto su Win2k ili XP ? Dakle, neke stvari jesu kilave kod linuxa, ima mana kao i svaki OS, ali vazno je da ima interesovanja - to mu obezbedjuje da se na njemu i dalje radi.

Druga problematicna stavka je bila ljubaznost prema korisniku. To je vec moglo da se resi na neki kraci rok i moram priznati da su za godinu-dve distroi mnogo napredovali po ovom pitanju, samo ako pogledas recimo RH6.2 i zadnju verziju, sve je jasno. Naravno, nije ni ovo gotova stvar, ali je vrlo vrlo primetno poboljsanje.

Inace, darwin nije Mac OS X (FTR, X ne potice od 'virtuelnog X-a' nego od rimskog broja 10, kao nastavka prethodne generacije (classic) MacOS-ova koja se zavrsila sa 9.2.x). Darwin je samo baza na kojoj je MacOS X razvijan, a sam je zaslovan na FreeBSD-u. Darwin u varijanti za ix86 procesore mozes da skines odavde, a tu istu verziju (1.4.1) sam skinuo i posao Nesharmu u BG - tako da ne moras da cekas buducnost ;) i mozes na licu mesta da proveris koliko je instalacija ljubazna u odnosu na nove linux distroe (nije ni najmanje). Neshi sam poslao i poslednji FreeBSD na 4 CD-a.

Ukoliko si imao problema sa malim i fixnim swapom, to si mogao da resis tako sto si se mogao otarasiti swap particije - ona uopste nije obavezna. Linux podrzava nekoliko "linuxolikih" fajlsistema za svoj native rad (dakle, ne one koje moze samo da mountuje) i uzme se recimo ReiserFS ili ext3 i stavi se da je swap ne particija, nego virtuelni device dinamicke velicine i da uzima prostor sa tog-i-tog diska, pa koliko ima na njemu, toliko swap moze uzeti.

Mala ispravka ovde - nisi srusio linux u konzolu, nego valjda X server - nije isto i moze da bude do n razloga, od vga drajvera za X do buga, bas kao i u windowsu. Bilo je u pretposlednjem MacWorldu zanimljivo poredjenje Gimpa i Photoshopa na MacOS Xu :D

Nazad
Vrh Dno