Šta je novo?

Koji Linux za slab komp?

Prakticno bilo koji, samo smanji (iskljuci) one fensi efekte. Preporucujem neku svezu verziju, a a distribuciju se sam odluci. Mozda je pravi izbor (k)ubuntu, ako tek ulazis u linux vode? Za filmove preporucujem MPlayer (garantovano bez problema pusta filmove i na PI 233MHz), a za muziku Amarok (dolazi uz KDE), a verovatno i gnome ima neki dobar.

Ako ti GNOME i KDE budu radili sporo na toj konfiguraciji probaj XFCE ili Fluxbox. Xubuntu/Fluxbuntu koriste XFCE/Fluxbox mada se u dosta distribucija mogu naći kao opciono grafičko okruženje.
Evo skoro smo na ortakov laptop, sa kojim nije znao šta da radi, instalirali DSL koji koristi Fluxbox. Ubrzanje je bilo znatno u odnosu na Windows 98 koji je ranije bio na njemu. U pitanju je bio 486 100 Mhz sa 32 MB ram-a.

Sto se tice DreamLinux-a sve najbolje mogu reci o njemu. Koristim ga od verzije 2.1 i svaka nova verzija, bilo beta, rc ili final, je donosila dosta noviteta i bivala stabilnija. Svi kodeci su instalirani po default-u i ovo je jedina distribucija u kojoj sam uspeo da pustim DVD "Gospodar Prstenova". Ostale distribucije, a probao sam ih 10-15, jednostavno nisu htele da otvore ovaj DVD (samo ovaj), bez obzira koji libdvdcss instalirao, kako je podeseno... Graficko okruzenje (izbor boja, ikonice, wallpaper...) izgleda fenomenalno. Za kraj, najbolje od svega, trosenje resursa (mem, cpu,...) je svedeno na minimum tako da verujem da ce sve raditi glatko na toj konfiguraciji.

Pozdrav.

pa koju graficku imas? modem? zvuk probaj samo da otkucas alsaconf...

Za filmove preporucujem MPlayer (garantovano bez problema pusta filmove i na PI 233MHz)

El ovo sigurno isprobano? Pitam jer trebam drugaru da instaliram neki Linux na PII 266 Mhz, a dosad je koristio win98 i gledao filmove iz nekog DOS player-a.

procedura za sada završena neuspešno! ;)

Instalirao sam sledeće distribucije:
- DreamLinux
- Damn Small Linux
- PCLinuxOS
- Kubuntu (pokušao 5 puta - nisam uspeo da odradim instalaciju do kraja!)
- Freespire
- Vector Linux

sa nekima je grafika radila solidno, a zvuk nikako - sa drugima je bilo obrnuto!

Poslednja izmena od urednika:
El ovo sigurno isprobano? Pitam jer trebam drugaru da instaliram neki Linux na PII 266 Mhz, a dosad je koristio win98 i gledao filmove iz nekog DOS player-a.

Provereno, nisam siguran da li je bio MMX ili obican PI ali bez ikakvog trzanja (barem primetnog, mozda je radio sa 22fps ili sl). I ovaj lik je koristio taj dos program, ali on daje neku bas ocajnu sliku. Pozeljno kompajliraj taj mplayer, verujem da ce bolje da radi, ako se optimizuje za tacan hardver (mislim da ne instaliras neki paket vec iz sourcea). Nije tesko, radi se sa tri komande:
Kod:
./configure --enable-gui
make
sudo make install

Slax

Probaj da bootujes tu masinu SLAX-om. Mali je i nece Ti trebati mnogo vremena da ga skines. Live je i lako ces proveriti HW. Brz je!!! Lepo prepoznaje HW.

POZDRAV

Poslednja izmena:
?? Mislim da to neces moci, ZoNi, ni sa jednim liveCD OSom, narocito zato sto je plejer, takodje, na CDu. Bolje citaj film sa HDDa.

Xubuntu

skinuću & probati :) hvala za predlog!

EDIT: može li Slax ovo: da se butuje sa CDa, onda da se izvadi taj CD i ubaci se CD sa filmom, pa da se onda gleda taj film?

Ne :)
Osim ako ne dignes sistem u memoriju, ali to neces raditi. SLAX moze da se "instalira" na disk i tako da ga koristis.

Postoji i ovo kao mogucnost:
http://www.mepis.org/node/13830

Takodje postoje i specijalizovane linux distribucije za veoma stare racunare tipa 486 sa grafickim okruzenjem naravno, ali koliko kontam Tebi je dovoljan i SLAX ako prepozna HW kako treba.

POZDRAV

Poslednja izmena:
poz ljudi
nabavio sam neki slabiji krshware p2 466Mhz 128rama
probao ubuntu, ubuntu server,..........gomilu i sve nesto...pff
i skinem slax-server i on tako dobro radi da neverujem. e sad, kako ga instalirati, da li je neko probao ?
ono upustvo sa slax.org mi ne uspeva,
ili josh bolje, koja distribucija je slicna slaxu josh ?

Aman, bilo koji sveži distro zbog svežeg kernela, drajvera, bugfixeva i ostalog i onda se poskidaju sve nepotrebne stvari ili uradi custom instalacija.

Vrh Dno